.
Κατηγορία Suzuki
Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2023 17:53

Test - Suzuki Address 125 (2023)

Συνετό διαβολάκι

Το νέο σκούτερ της Suzuki κρύβει κάτω από τη συντηρητική του σχεδίαση μια ροπάτη έκπληξη, σε ένα σύνολο που διακρίνεται για την αποτελεσματικότητα και την οικονομία του.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Μερικές φορές η απλότητα μπορεί να είναι το κλειδί της επιτυχίας. Η νέα γκάμα 125αριών σκούτερ της Suzuki παρουσιάστηκε στην έκθεση Intermot της Κολωνίας πριν από περίπου έναν χρόνο, αποτελούμενο από μια τριπλέτα μοντέλων: το Address 125 που δοκιμάζουμε εδώ, το Avenis 125 και το Burgman Street 125 EX.

Και τα τρία χτίζονται γύρω από τον μονοκύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα Suzuki Eco Performance, μια μονάδα που κατασκευάστηκε με κεντρικό γνώμονα την περιβαλλοντική ευαισθησία και την οικονομική λειτουργία σε όλα τα επίπεδα, από την κατανάλωση ως τη συντήρησή του.

DSC 8495

Το Address 125 δύσκολα θα εντυπωσιάσει με τη σχεδίαση που ακολουθεί ρετρό καμπύλες με αναφορές στη Vespa, ενώ τονίζει την αστική του στόχευση με τους μικρούς τροχούς που φορά, με διάμετρο 12 ίντσες μπροστά και 10 πίσω.

Ο εξοπλισμός του είναι αναλόγως σπαρτιάτικος, με ένα παραδοσιακό αναλογικό κοντέρ να δεσπόζει ενώ γύρω του συναντάμε τις απαραίτητες ενδεικτικές λυχνίες και από κάτω μια μικρή οθόνη LCD με τα βασικά - στάθμη καυσίμου, δύο χιλιομετρητές, τάση μπαταρίας (βολτ, V) και ρολόι.

Εκατέρωθεν του στρογγυλού ταχυμέτρου η Suzuki έχει προσθέσει δύο μακρόστενα σώματα LED ωσάν παρενθέσεις που φωτίζουν είτε σε μπλε ή σε πράσινο χρώμα, με το δεύτερο να χρωματίζει την οθόνη όταν ο κινητήρας βρίσκεται στο οικονομικό εύρος λειτουργίας του.

Ένα ανοικτό ντουλαπάκι στην ποδιά, μια παροχή φόρτισης USB-A κάτω από το τιμόνι, η κεντρική κλειδαριά με μαγνητικό καπάκι ασφαλείας, καθώς και ένα κεντρικό σταντ ολοκληρώνουν το βασικό πακέτο εξοπλισμού του Address 125.

Ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα φτάνει τα 21.8 λίτρα σε χωρητικότητα και χωρά άνετα ένα ανοικτό κράνος, ενώ το άνοιγμά του γίνεται εύκολα από την κεντρική κλειδαριά του σκούτερ.

Μια ενδιαφέρουσα και πολύ πρακτική επιλογή της Suzuki έχει μεταφέρει την τάπα του δοχείου καυσίμου στην ουρά και πάνω από το πίσω φανάρι, απλοποιώντας τον ανεφοδιασμό αφού δε χρειάζεται να ανασηκωθεί η σέλα και απομακρύνοντας το ενδεχόμενο ένα "ατύχημα" να λερώσει με βενζίνες τα πράγματα που φυλάμε στον κεντρικό αποθηκευτικό χώρο.

DSC 8527

Παρότι μικρόσωμο σχετικά, ο πλήρους (και βάλε) μεγέθους αναβάτης-δοκιμαστής στρογγυλοκάθεται ανετότατα στη σέλα του, η οποία δεν πρόκειται να προβληματίσει κανένα μπόι από το υψόμετρο των μόλις 770 mm που βρίσκεται.

Εργονομικά όλα δείχνουν εντάξει, οπότε μια μιζιά στο κόκκινο κουμπί που κρύβει πίσω του το καινούργιο Silent Start System της Suzuki αρκεί για να έρθει τάχιστα και ήσυχα στη ζωή ο αερόψυκτος μονοκύλινδρος κινητήρας.

Η πρώτη έκπληξη έρχεται δευτερόλεπτα μετά, καθώς ανοίγω το γκάζι και το Address 125 εκτοξεύεται λες και είναι 300άρι! Όχι απλώς με έπιασε απροετοίμαστο, αλλά συνέχισε να με εκπλήσσει κάθε μια από τις επτά μέρες που το είχα στη διάθεσή μου.

Με κάποιον μαγικό τρόπο οι μηχανικοί της Suzuki κατάφεραν να προσφέρουν πρωτόγνωρη για 125 cc ροπή στον κινητήρα τους, ο οποίος βάζει υποψηφιότητα ως ένας από τους δυνατότερους της κατηγορίας του στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. Αυτό μεταφράζεται σε άριστη επιτάχυνση για τα δεδομένα της Α1, γεμάτη και απολαυστική.

Τα ωραία του κινητήρα του Address 125 συνεχίζονται ως περίπου τα 70 km/h, όπου αρχίζει σταδιακά η πτώση, το κοντέρ φορτώνει χιλιόμετρα πιο αργά ως τα 90. Κάπου εκεί έχουμε φτάσει στη "λειτουργική" τελική του ταχύτητα, αυτή που μπορείς να πιάνεις πάντα και παντού, ενώ αν επιμείνεις με καργαρισμένο γκάζι, υπομονετικά και μακριά από ανηφόρες θα δεις και 100 στο κοντέρ.

Το ωραιότερο σε αυτή τη διαδικασία είναι ο μετρητής κατανάλωσης βενζίνης, ο οποίος επιμένει να μην ξεπερνά τα 2.5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα όσο κι αν του πίνεις το αίμα - κάτι που συνέβαινε σχεδόν νομοτελειακά στη διάρκεια της δοκιμής, κινούμενο σχεδόν μόνιμα με το γκάζι στο τέρμα.

DSC 8503 

Μια ακόμη έκπληξη έρχεται από το πόσο ωραία κυλά το Αddress 125, θυμίζοντάς μου πως το απλό δεν είναι απαραίτητα και φτωχό. Για παράδειγμα, τα φρένα του λειτουργούν υποδειγματικά στην πόλη, με αρκετή δύναμη, καλή προοδευτικότητα στις μανέτες και εν τέλει κάνοντας τη δουλειά τους σωστά και με ασφάλεια.

Δύσκολα κάποιος θα πιστέψει πως ένας μικρός δίσκος μπροστά κι ένα ταμπουράκι πίσω μπορούν να τα φέρουν βόλτα τόσο εύκολα, κι όμως, απέναντι στα 105 υγρά κιλά του Address 125 δείχνουν εξαιρετικά αποτελεσματικά. Ομοίως και το σύστημα συνδυασμένης πέδησης που τα υποστηρίζει είναι άριστο στα καθήκοντά του, αποτρέποντας το μπλοκάρισμα τροχού όσες φορές χρειάστηκα φρενάρισμα πανικού - αυθεντικό ή ηθελημένο.

Σε δίκυκλα με πολύ μικρές ρόδες, όπως αυτές που φορά το Address 125, η έννοια στρίψιμο πρακτικά δεν έχει ιδιαίτερο νόημα καθώς δεν εκ φύσεως δεν έχουν αρκετή γυροσκοπική αδράνεια για να κρατήσουν σταθερά την κλίση τους. Έχουν όμως άλλα πλεονεκτήματα και αυτά είναι που επιβάλλουν ακόμη τη χρήση τους.

Η ευελιξία είναι το κλειδί όταν μιλάμε για ζάντες 10 και 12 ιντσών, αρετή που το σκούτερ της Suzuki έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Σε συνδυασμό με το σχετικά κοντό του μεταξόνιο αποδεικνύεται πανεύκολο στα σλάλομ του μποτιλιαρίσματος, κόβει σε ελάχιστο χώρο, χώνεται παντού και τα κάνει όλα τόσο φυσικά και απροβλημάτιστα που σχεδόν διασκεδάζεις στην πυκνή κίνηση.

Οι αναρτήσεις του λειτουργούν πολύ σωστά για να κάνουν τις αναπόφευκτες συναντήσεις με λακκούβες και σαμάρια όσο πιο ανώδυνες γίνεται, ενώ με τα χορταστικά 160 mm ελάχιστης απόστασης από το έδαφος μπορείς να σκαρφαλώνεις πεζοδρόμια χωρίς ιδιαίτερο άγχος.

DSC 8546 

Η αγορά των σκούτερ 125 κυβικών είναι πολύ δύσκολη και απαιτητική, με έντονο ανταγωνισμό και πολλές φτηνότατες προτάσεις από κάθε γωνιά του κόσμου. Σε αυτό το κλίμα η Suzuki εξοπλίζει το Address 125 με μια σειρά από προσόντα που ξεκινούν με την ποιοτικότατη κατασκευή του, το άριστο φινίρισμα, τα σωστά περιφερειακά του όπως λ.χ. τα φώτα που φωτίζουν εξαιρετικά και εκτείνονται ως τα δυναμικά προσόντα που ανέφερα στις προηγούμενες παραγράφους, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον "κρυφο-νταή" κινητήρα του.

Η τιμή του αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την απλότητά του, καθώς στα €2,695 βρίσκεται κάπου στη μέση της κλίμακας της κατηγορίας του, διατηρώντας ένα σεβαστό κενό ως τους αρκετά ακριβότερους συμπατριώτες του, Honda PCX125 και Yamaha NMax 125.

Σε αυτήν την τιμή πάντως το Suzuki Address 125 συνιστά μια γοητευτικότατη πρόταση, ολοκληρωμένη, οικονομική, πρακτική και ασφαλή στην καθημερινή μετακίνηση.

DSC 8489 

Eξοπλισμός δοκιμής: MOTO MARKET

Κράνος: MT Thunder 3 SV Jet Silton B2

Μπουφάν: Nordcode Senegal

Γάντια: Five E3 Evo

Μποτάκια: Forma


Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Suzuki Address (2023)

Αντιπρόσωπος

Όμιλος Εταιρειών Σφακιαμάκη
Τιμή:

€2,695

Εγγύηση:

4 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 1K, αερόψυκτος, 1ΕΕΚ, 2 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

124

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

52.5 x 57.4

Συμπίεση

10.3:1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Εκκίνηση

Μίζα / Μανιβέλα

Συμπλέκτης

Αυτόματος φυγοκεντρικός

Μετάδοση

Αυτόματη διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT)

Τελική μετάδοση

Ιμάντας

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο

Μήκος x Πλάτος x Ύψος  (mm)

1,825 x 690 x 1,160 

Μεταξόνιο (mm)

1,265

Γωνία κάστερ (°)

26

 

Ίχνος  (mm)

89

Ύψος σέλας  (mm)

770

Απόσταση από έδαφος  (mm)

160

Βάρος  (kg)

105 (υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

5

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι

Πίσω

Ένα αμορτισέρ

   

Ελαστικά / Τροχοί

Dunlop D307 N (tubeless)

Μπροστά

90/90-12

Πίσω

90/100-10

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δίσκος 190 mm, δαγκάνα Nissin 1 εμβόλου, συνδυασμένη πέδηση CBS

Πίσω

Ταμπούρο 120 mm

   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

8.6 / 6,750

Ροπή (kgm / rpm)

1 / 5,500

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2023 20:34

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Suzuki UK 110 Address 2019 Test - Suzuki Burgman Street 125EX 2023 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon