.
Κατηγορία Suzuki
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023 14:26

Test - Suzuki Burgman Street 125EX 2023

Πολυτέλεια τσέπης

Το Burgman Street 125 EX είναι το πολυτελέστερο των τριών νέων Α1 σκούτερ που ήρθαν φέτος στη γκάμα της Suzuki, ως η mini GT πρόταση δίπλα στο ρετρό Address 125 και το πιο μοντέρνο Avenis 125.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Στο νέο μικρό Burgman ντεμπουτάρει μια καινούργια παραλλαγή του μονοκύλινδρου αερόψυκτου κινητήρα Suzuki Eco Performance (SEP), η SEP-α που ξεχωρίζει με το σύστημα Engine Auto Stop-Start (EASS) που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε δίκυκλο της Suzuki. Πρόκειται για μια διάταξη που απενεργοποιεί το κινητήρα όποτε μένει στο ρελαντί για μερικά δευτερόλεπτα και τον επανεκκινεί ακαριαία με το άνοιγμα του γκαζιού, χάρη στη συνδρομή της αθόρυβης μίζας Silent Starter System - η οποία χρησιμοποιείται χωρίς το EASS και στα άλλα δύο 125άρια σκούτερ της Suzuki.

DSC 2647

Σχεδιαστικά η Suzuki ντύνει το Burgman Street 125EX με ένα ογκώδες και πολυτελές κουστούμι, ταιριαστό με το Executive προφίλ που υπονοούν τα αρχικά EX κατά τη μακρά παράδοση των Burgman, ενώ το κάλυμμα της εξάτμισης είναι επίσης ογκώδες για να δημιουργήσει χώρο για τις ανηφορικές γραμμές που χρειάζεται η πιο σπορτίφ και σύγχρονη εικόνα του.

Εξοπλίζεται και αναλόγως, καθώς αυτό το μοντέλο είναι το μόνο της νέας τριάδας που φορά τροχό 12 ιντσών και πίσω, αντί των 10-ιντσων των άλλων δύο.

Διαθέτει μια μεγάλη LCD οθόνη αντί για το κλασικό κοντέρ του Address, από το οποίο διαφοροποιείται και στο αριστερό ντουλαπάκι που εδώ κλείνει με πορτάκι και περικλείει στο εσωτερικό του την παροχή φόρτισης USB-A. Φορά επίσης μια πρακτική σχάρα φόρτωσης πίσω, για τα μάτια της οποίας η πρόσβαση στο δοχείο καυσίμου μεταφέρθηκε από τη βολικότατη θέση της στην ουρά των Address και Avenis και κρύβεται πια κάτω από τη σέλα.

Εκεί θα συναντήσουμε τον κύριο αποθηκευτικό χώρο 21.5 λίτρων, ικανό για ανοικτά και κλειστά κράνη αρκεί τα δεύτερα να μην έχουν πολλές και μεγάλες προεξοχές, όπως αεροδυναμικά βοηθήματα, γείσα κ.ο.κ.

Συγκριτικά με τα δύο αδέλφια του το Burgman Street 125EX είναι λίγο βαρύτερο, καθώς οι διαφορές του σε εξοπλισμό και σχεδίαση κοστίζουν επτά επιπλέον κιλά που ανεβάζουν το σύνολο στα 112 με γεμάτο το 5.5 λίτρων ρεζερβουάρ καυσίμου.

Η επιπλέον αυτή μάζα σχεδόν δε γίνεται αντιληπτή περνώντας από το ένα 125άρι σκούτερ της Suzuki στο άλλο, καθώς το νέο Burgman παραμένει ευκίνητο και σβέλτο χωρίς να δείχνει ιδιαίτερα βαρύτερο.

DSC 2654

Δύο άλλα χαρακτηριστικά του γίνονται άμεσα αντιληπτά από τον αναβάτη. Το πρώτο είναι ο όγκος του μπροστινού μέρους, ο οποίος είναι φαίνεται πιο μεγάλος από αυτόν του Address 125 που είχα δοκιμάσει ακριβώς πριν το Burgman Street 125EX και μου επιτρέπει μια αμεσότατη σύγκριση μεταξύ των δύο.

Το δεύτερο είναι η απόδοση του κινητήρα, η οποία εδώ είναι λίγο διαφορετική. Στα χαρτιά είναι παρόμοια, μα στην πράξη το Burgman είναι ελαφρώς πιο ήπιο στην αρχική επιτάχυνση, ενώ παραμένει γραμμικό και ελαστικότατο σε όλο το φάσμα του στροφομέτρου.

Σύμφωνα με τα επίσημα τεχνικά χαρακτηριστικά της Suzuki τα Address και Avenis αποδίδουν ονομαστικά 0.1 kW, δηλαδή 0.13 hp, παραπάνω από το Burgman, στο οποίο μάλιστα η κορύφωση της ισχύος έρχεται 250 στροφές νωρίτερα στις 6,500 rpm. Η ονομαστική ροπή έχει το ίδιο μέγιστο και στα τρία σκούτερ με 1 kgm στις 5,500 rpm.

Στην πράξη η απόδοση είναι λίγο-πολύ ίδια, καθώς ξεκολλά γρήγορα από το φανάρι και τα αυτοκίνητα, φτάνει ανετότατα ως τα 70 km/h και στη συνέχεια με λίγο μειωμένο ρυθμό συνεχίζει ως τα 90. Η τελική του παίζει γύρω από τα 100 km/h και θέλει μια δόση επιμονής για να επιτευχθεί. Ό,τι ακριβώς γράφαμε πολύ πρόσφατα και για το Address 125 δηλαδή.

DSC 2588

Εξίσου χαρωπά είναι και τα νέα από το μέτωπο του βενζινάδικου καθώς το Burgman Street 125EX επιμένει να καίει καύσιμο με ρυθμό πέριξ των 2.5 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα, γεγονός που σημαίνει εύκολες διακοσάρες μεταξύ ανεφοδιασμών με το 5.5 λίτρων ρεζερβουάρ του.

Όσον αφορά στο EASS, η επίδρασή του στην περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης καυσίμου εξαρτάται από τη χρήση. Αν η καθημερινή διαδρομή περιλαμβάνει πολλή αναμονή σε φανάρια τότε σε βάθος χρόνου θα έχει ένα μικρό όφελος, σε διαφορετική περίπτωση δύσκολα θα δεις διαφορά στο αποτέλεσμα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ωστόσο πως το να σβήνει αυτόματα ο κινητήρας στα φανάρια δεν είναι μόνο ζήτημα οικονομίας, αλλά και περιβαλλοντικό. Ακόμη κι αν η βενζίνη που γλιτώνεις είναι απειροελάχιστη, τουλάχιστον όση ώρα θα έκαιγες καύσιμο στο ρελαντί τώρα δεν αφήνεις ούτε ένα μόριο ρυπαντών στην ατμόσφαιρα και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο κέρδος για όλους - επίσης μικρό, αλλά κέρδος.

Στην τελική, αν δε σου αρέσει το EASS μπορείς να το απενεργοποιήσεις από το κουμπί στη δεξιά πλευρά του τιμονιού.

DSC 2571

Οδηγικώς το Burgman προσμετρά ως προσόντα τη φιλικότατη εργονομία, με χώρους που βολεύουν ακόμη και μπαμπάτσικους τύπους σαν και του λόγου μου. Πιο μικρόσωμοι αναβάτες ενδεχομένως να απολαύσουν και τη δυνατότητα να απλώσουν τα πόδια ως τις μπροστινές κεκλιμένες προεκτάσεις του πατώματος, κάτι που για τα 182 εκατοστά ύψους μου ήταν αδύνατον.

Η σέλα είναι απολαυστική, φιλόξενη και ξεκούραστη, ενώ την ίδια εικόνα προσφέρει απλόχερα και στον συνεπιβάτη. Μπορεί να είναι ένα μικρό σκούτερ σε κυβισμό, αλλά σε χώρους το Burgman Street 125EX τα καταφέρνει μια χαρά.

Στην καθημερινότητα της πόλης, δηλαδή του βασικού του προορισμού και βάσης της σχεδιαστικής του φιλοσοφίας, το νέο Burgman διακρίνεται για την ευκολία στην οδήγησή του, με προβλέψιμες αντιδράσεις, γραμμικότατο γκάζι, σωστές αναρτήσεις και αποτελεσματικά φρένα.

Ελίσσεται εύκολα μεταξύ μποτιλιαρισμένων αυτοκινήτων, χωρά παντού και η 12άρα πίσω ζάντα βελτιώνει αισθητά τα δυναμικά του χαρακτηριστικά, καθώς μειώνει τις νευρικότητες που αναπόφευκτα επιδεικνύουν υπό κλίση οι μικροί τροχοί.

DSC 2612

Στα €3,095 το Burgman Street 125EX είναι το ακριβότερο της τριάδας των νέων σκούτερ της Suzuki, ζητώντας 200 ευρώ περισσότερα από το Avenis και 400 από το Address. Το αν αξίζει να τα δώσει κανείς είναι πρωτίστως προσωπικό ζήτημα, καθώς οι τρεις αυτές επιλογές έχουν μεν παρόμοιες επιδόσεις, αλλά η στόχευση της καθεμιάς είναι διαφορετική.

Το Burgman Street 125EX εκφράζει το πιο πολυτελές πρόσωπο της οικογένειας, με εξοπλισμό που δείχνει λιτός σε φανφάρες και κορδέλες μα δεν του λείπει τίποτε ουσιώδες. Είναι ένα καθημερινό σκούτερ με σύγχρονη σιλουέτα που η κοστολόγησή του το τοποθετεί στον χώρο μεταξύ των ακριβότερων ιαπωνικών αντιπάλων και των φτηνότερων επιλογών της αγοράς, με την τιμή του πάντως να κοιτά περισσότερο προς το οικονομικό άκρο παρά προς τα πεντοχίλιαρα των ακριβότερων μοντέλων της Α1 αγοράς.

DSC 2658 

Eξοπλισμός δοκιμής: MOTO MARKET

Κράνος: Acerbis Jet Aria

Μπουφάν: Nordcode Aero


Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Suzuki Burgman Strreet 125EX (2023)

Αντιπρόσωπος

Όμιλος Εταιρειών Σφακιανάκη
Τιμή:

€3,095

Εγγύηση:

4 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 1K, αερόψυκτος, 1ΕΕΚ, 2 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

124

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

52.5 x 57.4

Συμπίεση

10.3:1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Εκκίνηση

Μίζα / Μανιβέλα

Συμπλέκτης

Αυτόματος φυγοκεντρικός

Μετάδοση

Αυτόματη διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT)

Τελική μετάδοση

Ιμάντας

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο

Μήκος x Πλάτος x Ύψος  (mm)

1,905 x 700 x 1,140 

Μεταξόνιο (mm)

1,290

Γωνία κάστερ (°)

26 

Ίχνος  (mm)

90

Ύψος σέλας  (mm)

780

Απόσταση από έδαφος  (mm)

160

Βάρος  (kg)

112 (υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

5.5

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι

Πίσω

Ένα αμορτισέρ

   

Ελαστικά / Τροχοί

Dunlop D307 N (tubeless)

Μπροστά

90/90-12

Πίσω

100/80-12

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δίσκος 190 mm, δαγκάνα Nissin 1 εμβόλου, συνδυασμένη πέδηση CBS

Πίσω

Ταμπούρο 130 mm

   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

8.5 / 6,500

Ροπή (kgm / rpm)

1 / 5,500

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023 14:32

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Suzuki Address 125 (2023) Test - Suzuki Avenis 125 (2023) »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon