.
Κατηγορία Kymco
Τρίτη, 03 Μαϊος 2022 15:41

Test - KYMCO X-Town 300i ABS E5 2022

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το X-Town 300i ABS του 2022 είναι ένα από τα κορυφαία value-for-money GT Scooter της KYMCO, ισορροπώντας μοναδικά το επίπεδο εξοπλισμού και την τιμή απόκτησης, στην πιο πρόσφατη Euro 5 έκδοση.

Η KYMCO έχει γίνει γνωστή κυρίως για τα scooter της, με αρκετές εκδόσεις σε όλες τις κατηγορίες και κυβισμούς. Από το Agility 50i, έως το AK 550i, συνολικά θα βρείτε 17 Scooter στη γκάμα της στην ελληνική αγορά.

Στα 300 κυβικά η KYMCO διαθέτει τρία scooter: Το Agility 300i ABS με τους μεγάλους τροχούς, και τα X-Town 300i και X-Town CT300i ABS. Σημειώστε πως το X-Town 300i είναι το φθηνότερο εκ των τριών καθώς διατίθεται είτε στα 4.960 ευρώ, είτε στα 4.695 ευρώ τοις μετρητοίς.

Κύριος στόχος του X-Town 300i ABS είναι να γίνει το όλα-σε-ένα δίκυκλο σας, καθώς τα καταφέρνει εξίσου καλά σε commuting, αλλά και σε μεγαλύτερες διαδρομές εκτός των τειχών της πόλης, που συμπεριλαμβάνουν και το ταξίδι.

Λέξεις κλειδιά που περιγράφουν τη φιλοσοφία του συγκεκριμένου scooter είναι η άνεση, η πρακτικότητα και η φιλικότητα, ενώ αν η KYMCO το έχει προικίσει με ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο εξοπλισμού από τα μεγαλύτερα αδέλφια του (Downtown 350i ABS/TCS, Xciting S 400i ABS/TCS), το έχει κάνει στοχευμένα, με μεγάλο ατού την τιμή του, που βρίσκεται 1.000+ ευρώ πιο κάτω από εκείνα.

Το X-Town μπορεί λοιπόν να μην έχει Noodoe, Smart Key ή Traction Control, και η απόδοση του κινητήρα του να βρίσκεται κατά τι πιο κάτω από τα Downtown και Xciting -που έχουν και περισσότερα κυβικά-, όμως ο αναβάτης του θα κάνει ότι κάνουν και οι αναβάτες των μεγαλύτερων scooter της KYMCO, με την ίδια άνεση και την ίδια ευκολία.

Η πρώτη ματιά

Εμφανισιακά, το X-Town είναι πανέμορφο, με εξαιρετικά προσεγμένο design, σύγχρονο και λειτουργικό σε όλους τους τομείς.

kymco xtown300i abs e5 test bikeitgr 00007

Εντυπωσιακά είναι τα φωτιστικά σώματα εμπρός-πίσω, που συμπληρώνονται και από DRL LED φώτα.

Ο σχεδιασμός του Χ-Town είναι όσο σπορ χρειάζεται δίχως να φτάνουμε στα άκρα, παρέχοντας παράλληλα όλες τις ανέσεις που πρέπει να παρέχει στους επιβαίνοντες ένα Mega Scooter.

kymco xtown300i abs e5 test bikeitgr 00018

Ανέσεις όπως η βασιλική σέλα δύο επιπέδων για αναβάτη και συνεπιβάτη, η μεγάλη ζελατίνα που στέλνει αέρα και βροχή στο πάνω μέρος του κράνους, οι χειρολαβές συνεπιβάτη και η σχάρα, ο μεγάλος αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα που χωρά 2 κράνη, και το το ντουλαπάκι μπροστά με USB θύρα φόρτισης μικροσυσκευών.

Η σέλα των 760 mm είναι μεν χαμηλή, όμως λόγω πλάτους θέλει τον κοντό αναβάτη (όπως τον υποφαινόμενο) να βγάλει ελαφρώς το σώμα του από τη σέλα για να πατήσει ολόκληρο το πέλμα του ενός ποδιού στο έδαφος.

kymco xtown300i abs e5 test bikeitgr 00011

Ο κλασσικός πίνακας οργάνων θυμίζει πολυτελές αυτοκίνητο και αποτελείται από δυο “ρολόγια” αναλογικών ενδείξεων για ταχύμετρο και στροφόμετρο, και μια κεντρικά τοποθετημένη μεγάλη LCD ψηφιακή οθόνη.

Στο site της η KYMCO μπορεί να ονομάζει Smart Key τον κεντρικό διακόπτη του X-Town 300, όμως αυτός είναι ο παραδοσιακός διακόπτης πολλαπλών λειτουργιών με λάμα που κλείνει την οπή για αντικλεπτική προστασία, ενώ έχει συμβατικό κλειδί.

kymco xtown300i abs e5 test bikeitgr 00003

Στον εξοπλισμό του X-Town 300i συμπεριλαμβάνονται πλαϊνό και κεντρικό σταντ, αλάρμ, αλλά και ρυθμιζόμενες μανέτες, ενώ η τάπα του ρεζερβουάρ βρίσκεται χαμηλά, ανάμεσα στα πόδια του αναβάτη.

Τέλος, η ποιότητα κατασκευής και συναρμογής των πλαστικών και μεταλλικών μερών του scooter είναι πολύ καλή, με μικρά παράπονα από τα ντουλαπάκια και το κάλυμμα της τάπας ρεζερβουάρ, που θα τα θέλαμε πιο στιβαρά σε αίσθηση.

Η δοκιμή του ΒΙΚΕΙΤ

kymco xtown300i abs e5 test bikeitgr 00033

Η στάση οδήγησης είναι ιδιαίτερα φυσική και χαλαρή, με τα χέρια και τα πόδια του αναβάτη να τοποθετούνται σε άνετες γωνίες. Σημειώστε πως ο αναβάτης μπορεί να τοποθετήσει τα πόδια του και σε μια δεύτερη θέση πιο μπροστά, για… ξαπλωτές, cruising καταστάσεις.

Η σέλα του αναβάτη αποδείχθηκε εξαιρετικά άνετη, ενώ του συνεπιβάτη είναι από τις πιο πλατιές που έχουμε συναντήσει ποτέ σε δίκυκλο.

Οι επιταχύνσεις του X-Town είναι ζωηρές, και χαρίζουν καλή ενεργητική ασφάλεια στο scooter της KYMCO σε όλες τις περιστάσεις, ενώ είδαμε τελική ταχύτητα 135-140 χλμ/ώρα στο κοντέρ, κάτι που μεταφράζεται σε άνετο ταξίδι με 120 χλμ/ώρα.

kymco xtown300i abs e5 test bikeitgr 00021

Παρόλο τώρα που το X-Town έχει δομικά χαρακτηριστικά κλασικού scooter (κινητήρας που παίζει και τον ρόλο του ψαλιδιού, δυο πίσω αμορτισέρ, κλπ.), το κράτημα του είναι πολύ καλό. Σίγουρα δεν έχει στόχο να ανταγωνιστεί τα Downtown / Xciting / AK 550, όμως συμπεριφέρεται απρόσμενα καλά και δεμένα για scooter που κύριο στόχο έχει την πρακτικότητα και την άνεση.

Οι τροχοί των 14 ιντσών μπροστά και 13 ιντσών πίσω, σε συνδυασμό με τις σωστά ρυθμισμένες αναρτήσεις δεν θα κοπανήσουν τους επιβαίνοντες σε φυσιολογικές ανωμαλίες του οδοστρώματος, ενώ όπως και με όλα τα δίκυκλα με μικρούς – μικρομεσαίους τροχούς καλό είναι να αποφεύγεται τις λακκούβες-φαράγγια και τα σαμάρια-τραπέζια των ελληνικών δρόμων.

kymco xtown300i abs e5 test bikeitgr 00016

Καλά είναι και τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης της Kenda, ενώ πάρα πολύ καλά είναι τα φρένα, με δίσκους μαργαρίτες, σωληνάκια υψηλής πίεσης και δικάναλο ABS τελευταίας γενιάς. Μεγάλη δύναμη και καλή αίσθηση.

Στην ψηφιακή οθόνη του πίνακα οργάνων θα βρείτε ενδείξεις ολικού και 2 μερικών χιλιομετρητών, στάθμη καυσίμου, θερμοκρασία κινητήρα και περιβάλλοντος, βολτόμετρο, και ρολόι.

Δεν έχουμε trip-computer, ενώ οι ενδείξεις αλλάζουν από τα κουμπιά που βρίσκονται στον πίνακα οργάνων.

kymco xtown300i abs e5 test bikeitgr 00015

Η ζελατίνα τώρα μπορεί να μη ρυθμίζεται αλλά έχει ιδανικές διαστάσεις, ώστε να μην σου κόβει το οπτικό πεδίο στην κίνηση στην πόλη, αλλά παράλληλα να σε προστατεύει από τα στοιχεία της φύσης.

Οι καθρέπτες έχουν καλό οπτικό πεδίο, ενώ τα μαρσπιέ του συνεπιβάτη είναι μεγάλα και άνετα.

Άνεση μέχρι να σβήσει ο ήλιος

kymco xtown300i abs e5 test bikeitgr 00028

Το KYMCO X-Town 300i ABS E5 είναι ένα εξαιρετικό Mega Scooter παλαιάς κοπής, δίχως φρου-φρου και αρώματα, με ουσιαστικές αρετές για αυτά που ζητά ο φαν της συγκεκριμένης κατηγορίας. Ένα ιδιαίτερα αξιόλογο μεταφορικό “τα κάνω όλα και συμφέρω” μέσο, που θα σας συντροφεύσει στην πόλη, στον επαρχιακό αλλά και στον αυτοκινητόδρομο, προσφέροντας απλόχερα άνεση και πρακτικότητα. Κερασάκι, η πολύ δυνατή τιμή του, που γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή αν πληρώσετε τοις μετρητοίς.

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

kymco xtown300i abs e5 test bikeitgr 00034

Κατασκευαστής KYMCO 
Μοντέλο X-Town 300i ABS E5
Αντιπρόσωπος MOTOTREND 
Τιμή (ευρώ) 4.960 / 4.695 μετρητοίς
Εγγύηση 2 χρόνια
Kινητήρας  4T, 1K, Y/Ψ, 2β
Κυβισμός (κ.εκ.) 276
Διάμετρος Χ Διαδρομή (χλστ.) 72,7 Χ 66,4
Συμπίεση (:1) 10,6
Ισχύς (hp / rpm) 24.15 / 7.500
Ροπή (kgm / rpm) 2,4 / 6.500
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Χωρητικότητα Ρεζερβουάρ (λίτρα) 13
Πλαίσιο Ατσάλινο σωληνωτό
Ανάρτηση Μπροστά  Συμβατικό πιρούνι
Διαδρομή (χλστ.) 110
Ανάρτηση πίσω  Δύο αμορτισέρ 
Διαδρομή (χλστ.) 100
Φρένα Μπροστά  Δ2 260 χλστ. Ε, ABS
Φρένα Πίσω  Δ 240 χλστ. 2Ε, ABS
Ελαστικό Μπροστά  120/80-14"
Ελαστικό Πίσω  150/70-13"
Μήκος (χλστ.) 2250
Πλάτος (χλστ.) 800
Μεταξόνιο (χλστ.) 1545
Ύψος σέλας (χλστ.) 760
Βάρος (κιλά) 181 κενό
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Μαϊος 2022 15:55

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon