.
Κατηγορία Kymco
Τετάρτη, 11 Μαϊος 2022 10:29

Test - KYMCO Downtown 350i ABS/TCS Noodoe (2022)

Σταθερή αξία

Δοκιμάζουμε το GT σκούτερ που αποτελεί ορόσημο στη γκάμα της KYMCO για πάνω από μια δεκαετία, στην πιο μεστή και καλά εξοπλισμένη γενιά του.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το KYMCO Downtown κυκλοφορεί ανάμεσά μας αρκετά χρόνια, διάγοντας μια λαμπρή καριέρα με έναν κινητήρα 299 κυβικών εκατοστών από το ντεμπούτο του το 2010 ως τη μεγάλη αναβάθμιση του 2015 που έφερε τον νέο τότε κινητήρα G5-SC.

Με 321 κυβικά πλέον το Downtown μετονομάστηκε σε 350 κι έκανε ένα άλμα προς τα μπρος σε δύναμη και τεχνολογία, με ένα δεύτερο να ακολουθεί το 2018 όταν κατέφτασε η νέα σουίτα συνδεσιμότητας Noodoe.

A15A0881 web

Στην τελευταία του αυτή μορφή το Downtown 350i απολαμβάνει την εποχή της ωριμότητάς του, έχοντας πίσω του ένα καλό όνομα στην αγορά – έως και αφιερωμένες λέσχες σε αυτό – σε ένα σύνολο που τσεκάρει τα περισσότερα κουτάκια στη λίστα των απαραίτητων για ένα GT σκούτερ μεσαίου κυβισμού.

Διαθέτει το κορμί, με άνεση για δύο και χορταστική αεροδυναμική κάλυψη, έχει τους χώρους με δύο ντουλαπάκια στην ποδιά και ένα ολόκληρο πορτ μπαγκάζ κάτω από τη σέλα για δύο full-face κράνη και βάλε, έχει και την τσαχπινιά του Noodoe που είναι πολλά περισσότερα (και χρησιμότερα) από απλώς μια φανταχτερή προβολή στα όργανα – και παραμένει πρακτικά μοναδικό στην αγορά.

Διαβάστε εδώ αναλυτικότατα με πόσους τρόπους το Noodoe μπορεί να σας κάνει τη ζωή ευκολότερη.

Παράλληλα έχει και τον κινητήρα που στέκεται με το παραπάνω στην αγορά, χαρίζοντάς του μεγάλη τελική ταχύτητα για τα δεδομένα της κατηγορίας διατηρώντας τη μέση κατανάλωση σε πολύ οικονομικά επίπεδα.

Στο πακέτο του πλέον έχει προστεθεί ένα ντουέτο συστημάτων ασφαλείας που ολοκληρώνει την εικόνα του ως σύγχρονο GT σκούτερ, το δικάναλο ABS 9.1M της Bosch και το traction control που μπορεί να απενεργοποιηθεί κατά βούληση με ένα κουμπί στους αριστερούς διακόπτες του τιμονιού.

A15A0806 web

Με αυτά τα εφόδια το Downtown 350i συνεχίζει την πορεία του γράφοντας πωλήσεις σε εκατοντάδες κομμάτια, αρκετές για να το διατηρούν μέσα στην πρώτη τριαντάδα της ελληνικής αγοράς για το 2021 – κάτι όχι ασήμαντο ανάμεσα σε έναν ορυμαγδό από μικρά και πολύ φτηνά μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων και όλων των Α1.

Ο λόγος είναι απλός και τον διαπιστώνουμε από την πρώτη βόλτα. Το Downtown είναι πολύ καλοφτιαγμένο, προσεγμένο και πλήρες ως έχει από τη βιτρίνα. Το καβαλάς και αυτομάτως βρίσκεσαι σε έναν κόσμο άνεσης, είναι χαλαρό δίχως αισθητούς κραδασμούς, κυλά βελούδινα στον δρόμο με αυτοπεποίθηση χάρη στον συνδυασμό μπροστινού τροχού 14 ιντσών και σχετικά μεγάλου μεταξονίου (1,553 mm).

Η εργονομία του φέρνει το σώμα σε φυσικές γωνίες, αφήνοντάς σε να ασχοληθείς με τα ουσιαστικά, την οδήγηση.

Εκεί το Downtwn 350i σου δείχνει τον δρόμο της χαλαρότητας, καθώς παρότι το γκάζι είναι εκεί, ο τρόπος του είναι να οδηγείς με ροή, όχι νευρικά. Οι αρκετά μαλακές αναρτήσεις του ανταποκρίνονται καλύτερα στη φιλειρηνική χρήση του γκαζιού, αλλά ανά πάσα ώρα και στιγμή ξέρεις πως γυρνάς γερά τον δεξιό καρπό και έχεις άμεσο αποτέλεσμα για προσπεράσεις ή απλά για απόλαυση.

A15A0773 2 web

Ο κινητήρας του έχει το προνόμιο να διαθέτει μια από τις υψηλότερες τελικές στην κατηγορία του, περνώντας τα 150 km/h, ενώ κατά μέση τιμή καίει τη βενζίνη με ρυθμό 3.5 ως 4 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Με το ρεζερβουάρ καυσίμου 12.5 λίτρων αυτές οι τιμές μεταφράζονται σε αυτονομία που πλησιάζει ή και ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα, κάτι που λειτουργεί ευεργετικά και σε τουριστικά καθήκοντα.

Κάθεσαι σαν πασάς, είσαι καλά καλυμμένος από τον αέρα και μπορείς τα ταξιδεύεις όλη μέρα με 110-120 στο κοντέρ χωρίς να ζορίζεις ιδιαίτερα τον κινητήρα. Γιατί να σταματάς κάθε λίγο και λιγάκι;

Στις στροφές το Downtown 350i ανταποκρίνεται με συνέπεια, κρατώντας με σιγουριά την κλίση του μέσα στη στροφή και βγαίνοντας ροπάτα και χαμογελαστά. Οι αναρτήσεις του σου εξηγούν καθαρά που βρίσκονται τα όριά τους και σαφώς δεν έχουν σχεδιαστεί για να ψαχτείς αν μπορείς να ξύσεις καρίνα στρίβοντας, οπότε κράτα τες μέσα στα όρια που αισθάνονται άνετα και το μόνο σίγουρο είναι πως θα απολαύσεις τη διαδρομή.

A15A0841 web

Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα πέδησης είναι εκεί να μαζέψει το όποιο λαθάκι, με πλάτη το ακριβές ABS.

Όσον αφορά στο traction control, η αλήθεια είναι πως το είδα να ενεργοποιείται μόνο μέσα στην πόλη και κυρίως σε γλιστερές εκπλήξεις του δρόμου, όπως φρεσκοβαμμένες λωρίδες ή υγρή άσφαλτο, και μόνο σε γερά χουφτώματα του γκαζιού εκείνη τη στιγμή.

Εκτός πόλης και σε πιο ανεβασμένες ταχύτητες δύσκολα θα δεις το λαμπάκι να αναβοσβήνει φανερώνοντας την επέμβαση των ηλεκτρονικών. Αυτά πρακτικά σημαίνουν πως δεν υπάρχει και λόγος να το απενεργοποιήσεις, καθώς στη μια εβδομάδα που πέρασα με το Downtown 350i δε θυμάμαι ούτε μια φορά που να επενέβη στην οδήγηση με τρόπο ενοχλητικό.

A15A0907 web

Παρότι παραμένει ουσιαστικά δίχως αλλαγές την τελευταία τριετία, το Downtown 350i παραμένει φρέσκο και επίκαιρο στην αγορά και αυτό δε χρειάζεται να σας το πω εγώ, το λέει η αλήθεια των αριθμών. Δραστηριοποιείται σε μια δύσκολη κατηγορία, απέναντι σε εξίσου δυνατά ονόματα, όπως Honda Forza 350, Sym Cruisym α300 και Maxsym 400, Yamaha XMax 300, ενώ έχει και τον εσωτερικό του ανταγωνισμό, δηλαδή το μικρότερο και φτηνότερο X-Town 300 και το μεγαλύτερο XCiting S 400.

Η λιανική του τιμή είναι στα €5,930 – ουσιαστικά απαράλλαχτη από τα €5,910 που κόστιζε το 2019 – και αυτό το φέρνει κάπου ανάμεσα στα ακριβότερα ιαπωνικά σκούτερ και τα σκούτερ της συμπατριώτισσας SYM.

Αφήνοντας την κρίση του οικονομικού παράγοντα στον άμεσα ενδιαφερόμενο, τον πελάτη, το συμπέρασμα από τη σύντομη συμβίωση με το KYMCO Downtown 350i είναι πως πρόκειται για ένα αξιολογότατο, ποιοτικό και αποτελεσματικό GT σκούτερ, με την έξτρα πρακτική χλιδή του Noodoe ως μια πολύ καλοδεχούμενη προσθήκη.

Έτσι κι αλλιώς η χρηματική διαφορά μεταξύ των δύο εκδόσεων Downtown, με και χωρίς Noodoe, είναι πολύ μικρή – ιδιαίτερα χωρίς την προσφορά μετρητοίς που τρέχει από τη Moto Trend για το σκέτο μοντέλο – για να προσπεράσει κανείς αβίαστα αυτή τη μοναδική σουίτα συνδεσιμότητας.

Εξοπλισμός δοκιμής: Motoway

Κράνος: STR R1 Gear

Τζάκετ: Furygan 6431 Legacy

Γάντια: Furygan 4485 Jet D30

A15A0891 web

ΤEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο

KYMCO Downtown 350i ABS/TCS Noodoe

Τιμή:

€5,930

Εγγύηση:

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T G5-SC, 1K, Y/Ψ, 1ΕΕΚ, 4 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

321

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

75.3 x 72

Συμπίεση

10.7: 1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Εκκίνηση

Μίζα

Συμπλέκτης

Ξηρός φυγοκεντρικός

Μετάδοση

Αυτόματη, διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT)

Τελική μετάδοση

Ιμάντας

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο

Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm)

2,250 x 780 x 1,310

Μεταξόνιο (mm)

1,553

Γωνία κάστερ (°)

Δ.Α.

Ίχνος  (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας  (mm)

775

Απόσταση από έδαφος  (mm)

Δ.Α.

Βάρος  (kg)

179 / 198 (στεγνό / υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

12.5

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι 37 mm, διαδρομή 110 mm

Πίσω

Δύο αμορτισέρ, διαδρομή 108 mm, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων

   

Ελαστικά / Τροχοί

Kenda

Μπροστά

120/80-14

Πίσω

150/70-13

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δίσκος 260 mm, δαγκάνα τριών εμβόλων, ABS Bosch 9.1Μ

Πίσω

Δίσκος 240 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS Bosch 9.1Μ

   

Εξοπλισμός

Σουίτα συνδεσιμότητας Noodoe / πίνακας οργάνων με συνδυασμό κλασικού ταχύμετρου (αριστερά), οθόνης LCD με ψηφιακό στροφόμετρο (δεξιά) και έγχρωμης οθόνης TFT με προσαρμόσιμη προβολή (Noodoe, στο κέντρο) / traction control (TCS) με κουμπί απενεργοποίησης / δικάναλο ABS Bosch 9.1M / κεντρικό και πλαϊνό σταντ / αποθηκευτικός χώρος για 2 full face κράνη κάτω από τη σέλα / 2 ντουλαπάκια στην ποδιά / παροχή φόρτισης USB / LED φώτα / LED DRL φώτα ημέρας / ρυθμιζόμενες μανέτες
   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

28 / 7,500

Ροπή (kgm / rpm)

3 / 5,750

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023 09:37

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - KYMCO X-Town 300i ABS E5 2022 Video Test Ride - Kymco X-Town 300i ABS E5 2022 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon