.
Κατηγορία Kymco
Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 14:53

TEST – KYMCO X-Town 300i ABS

H μεσαία κατηγορία των GT scooter αποτελεί “πονοκέφαλο” για τους κατασκευαστές και αυτό γιατί βασική προϋπόθεση σε αυτά,  είναι να συνδυαστούν επιτυχώς, διαμετρικά αντίθετα χαρακτηριστικά.

Tου Κώστα Γαμβρούλη 
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος 

Από την μια άνεση / χώροι και από την άλλη ευελιξία  / ευκολία οδήγησης και όλα αυτά μάλιστα, σε υπερθετικό βαθμό! Η KYMCO έχει μακρά παράδοση σε αυτά τα μοντέλα, έχοντας στο παρελθόν δώσει πολύ καλά δείγματα στην κατηγορία, ενώ στην τρέχουσα γκάμα της, βρίσκουμε αρκετές προτάσεις αυτού του είδους από τα 125, μέχρι και τα 400 κ.εκ.

Στην δοκιμή που ακολουθεί, οδηγούμε το πιο προσιτό GT της KYMCO στα 300 κ.εκ., το οποίο τιμολογιακά μπαίνει και στα “χωράφια” των maxi scooter αντίστοιχου κυβισμού.

H σχεδίαση του είναι καθ΄ όλα σύγχρονη και προσαρμοσμένη επιτυχώς στις εργονομικές απαιτήσεις της κατηγορίας, που θέλει μεγάλες επιφάνειες πλαστικών. Αντί λοιπόν ενός άχαρου αποτελέσματος, το X-Town 300 είναι αρκούντως δυναμικό, με την περιοχή της μάσκας και το σχήμα τον προβολέων να δημιουργεί μια ξεχωριστή και αναγνωρίσιμη ταυτότητα.

Από την άλλη βέβαια, δεν υπάρχουν στοιχεία υπερβολής και πέραν του φανταχτερού κόκκινου χρώματος, το scooter διατίθεται επίσης σε λευκό, γκρι και ανθρακί, οπότε το να το οδηγά κάποιος με κοστούμι και γραβάτα πηγαίνοντας στην δουλειά του, δεν θα αποτελέσει σε καμία περίπτωση περίεργο θέαμα. Η ποιότητα κατασκευής είναι πολύ καλή, χωρίς να υπάρχει κάποιο σημείο στο οποίο να παρατηρούνται ατέλειες.

kymco xtown 300 22

Με το “καλημέρα σας” λοιπόν, έχουμε μια ένδειξη της γενικότερης φιλοσοφίας του μοντέλου, που είναι αυτή του συγκερασμού και της ισορροπίας.

Προχωρώντας στην θέση οδήγησης τα πράγματα είναι “γενναιόδωρα” απ΄όλες τις απόψεις. Μεγάλη σέλα με αρκετό αφρώδες και διαμόρφωση σε δύο επίπεδα ώστε να δημιουργείται σκαλοπάτι – “μαξιλαράκι” για την υποστήριξη του οδηγού. Το τιμόνι έρχεται αρκετά κοντά στον οδηγό, με τα χέρια να πέφτουν πάνω σε αυτό, σε μια πολύ φυσική θέση, ενώ η σχετικά υψηλή θέση του, αφήνει αρκετό χώρο από κάτω, έτσι ώστε αυτό να μην βρίσκει στα γόνατα ακόμα και πολύ ψηλών αναβατών, όταν στρίβει στα stop του δεξιά και αριστερά.

Συνεχίζοντας στα κάτω άκρα, ο χώρος για τα πόδια είναι αρκετός και παρά την ύπαρξη μεγάλου τούνελ που διατρέχει το πάτωμα, οι πλατφόρμες εκατέρωθεν αυτού, προσφέρουν σταθερή στήριξη στα πέλματα, χωρίς αυτά να “περισσεύουν” εκτεθειμένα στην εξωτερική πλευρά. Φυσικά υπάρχει και η δυνατότητα για έκταση των ποδιών στις κεκλιμένες πλατφόρμες της ποδιάς, για μια πιο χαλαρή στάση του σώματος. Το υπερυψωμένο τμήμα σέλας που αναλογεί στον συνεπιβάτη, δεν αφήνει περιθώρια για γκρίνιες από πλευρά του, ενώ οι πλαϊνές χειρολαβές  που αποτελούν και τα μπράτσα την καλαίσθητης σχάρας στο πίσω μέρος, καθώς και τα φαρδιά πτυσσόμενα μαρσπιέ, προσφέρουν πολύ καλή στήριξη.

kymco xtown 300 14

Σε ότι αφορά στους αποθηκευτικούς χώρους, ανοίγοντας την σέλα (από τον κεντρικό διακόπτη με το κλειδί) αποκαλύπτεται ένα μεγάλο διαμέρισμα στο οποίο όμως χωράει ένα full face και ένα jet κράνος, με αρκετό “περίσσεμα” για να τοποθετηθούν και άλλα μικροπράγματα. Στην αριστερή πλευρά της ποδιάς, βρίσκεται ευρύχωρο ντουλαπάκι με παροχή ρεύματος 12V, το οποίο ασφαλίζει με διακόπτη αλλά δεν κλειδώνει. Τέλος, η τάπα του ανεφοδιασμού, βρίσκεται στο μπροστινό τμήμα του τούνελ της ποδιάς, κάτω από καπάκι, το οποίο ανοίγει επίσης από τον κεντρικό διακόπτη με το κλειδί.

Δομικά, το Χ-Town 300i δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις, ακολουθώντας πιστά την φιλοσοφία της κατηγορίας. Ατσάλινο πλαίσιο, συμβατικό πιρούνι και δύο αμορτισέρ πίσω, με τους τροχούς να έχουν διάμετρο 14 ίντσες μπροστά και 13 ίντσες πίσω, φέροντας αντιστοίχως ελαστικά 120/80-14 και 150/70-13. Την πέδηση αναλαμβάνουν μονά δισκόφρενα 260 χλστ., με highlight του συστήματος να αποτελεί η τοποθέτηση τριπίστονης δαγκάνας μπροστά, ενώ τα μπλοκαρίσματα εξαλείφει μονάδα ABS.

kymco xtown 300 37

Aξίζει επίσης να αναφερθεί ότι οι προβολείς μπροστά είναι LED, οι μανέτες των φρένων είναι ρυθμιζόμενες, ενώ υπάρχει τόσο μονό, όσο και διπλό stand, στο οποίο το scooter τοποθετείται εύκολα, χωρίς να απαιτείται μεγάλη δύναμη για αυτό. Στον τομέα της πληροφόρησης, ο πίνακας οργάνων αποτελείται από δύο αναλογικά ρολόγια (ταχύμετρο και στροφόμετρο) με μια ψηφιακή LCD οθόνη ανάμεσα τους, στην οποία προβάλλονται η θερμοκρασία κινητήρα, η θερμοκρασία περιβάλλοντος, οι χιλιομετρητές (ολικός και μερικός κατ επιλογή), ώρα και στάθμη καυσίμου. Ουσιαστικά δεν λείπει κάτι και γενικά όλα διαβάζονται εύκολα, ανεξαρτήτως συνθηκών, θα θέλαμε όμως κάτι πιο σύγχρονο σχεδιαστικά, καθότι η γενική εικόνα δείχνει κάπως παρωχημένη αισθητικά.

kymco xtown 300 30

Πατώντας την μίζα, ο κινητήρας παίρνει άμεσα μπροστά, κρατά ένα σταθερό ρελαντί και ακούγεται ελάχιστα, αφού το μεγάλο διαστάσεων τελικό κράτα την στάθμη του ήχου αρκετά χαμηλά. Στο άνοιγμα του γκαζιού, η μετάδοση εμπλέκεται ομαλά και συνεχίζει ήπια, μέχρι το scoοter να φτάσει τα 30 χλμ./ώρα, ενώ από εκεί και πάνω συνεχίζει πιο δυναμικά, μέχρι τα 100 χλμ../ώρα. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι για το εύρος των ταχυτήτων που μπορεί να αναπτύξει κάποιος μέσα στην πόλη, το X-Town 300i είναι αρκετά σβέλτο και δεν θα αφήσει κανένα παράπονο για έλλειψη ισχύος.

kymco xtown 300 12

Ο τομέας στον οποίο διαπρέπει όμως το scooter της δοκιμής, είναι αυτός της ευελιξίας! Με το τιμόνι να κόβει αρκετά και να υπακούει αμεσότατα στις εντολές του αναβάτη, το X-Town 300i εντυπωσιάζει με την ικανότητα πραγματοποίησης ελιγμών, δεδομένου του συνολικού του όγκου. Μεγάλη συνδρομή σε αυτή του την ιδιότητα παίζει ένα άλλο χαρακτηριστικό, το πολύ καλό  και ουδέτερο ζύγισμα, που προσδίδει μια πολύ ελαφριά αίσθηση. Αυτό που μένει σαν εντύπωση λοιπόν, είναι ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα από τα πιο ευέλικτα GT scooter της αγοράς και αξίζουν μπράβο στην KYMCO για το πώς κατάφερε να το πετύχει, χωρίς αυτό να λειτουργήσει εις βάρος άλλων χαρακτηριστικών.

kymco xtown 300 35

Της σταθερότητας ας πούμε, που θα μπορούσε να είναι προβληματική, με βάση του πόσο “γρήγορο” και άμεσο είναι το τιμόνι, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, με το scooter να μην εμπνέει ανησυχία μέχρι και τα 130+ χλμ./ώρα που είδαμε στο κοντέρ, επιμένοντας στο γκάζι. Μόνο στην περίπτωση που ο αναβάτης ζητήσει απότομες αλλαγές κατεύθυνσης με πολλά χιλιόμετρα θα εμφανισθούν κάποιες πλεύσεις, προερχόμενες από τις αρκετά μαλακές και άνετες αναρτήσεις αλλά θα ήταν άδικο και υπερβολικά αυτό να καταγραφεί ως ελάττωμα.

kymco xtown 300 38

Η κάλυψη από τον αέρα είναι καλή και το X-Town 300i δεν θα πει όχι σε αποδράσεις έκτος πόλης, μεταφέροντας αναβάτη και συνεπιβάτη, άνετα στον προορισμό τους. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει επίσης στα φρένα, ένας τομέας όπου η KYMCO δίνει ιδιαίτερη σημασία. Άψογο λοιπόν και σε αυτή την περίπτωση το σύστημα πέδησης, με πολύ καλή αίσθηση, αποτελεσματικότατο ABS και ισχύ αρκετή για να ακινητοποιηθεί το scooter από οποιαδήποτε ταχύτητα με ασφάλεια, ανεξαρτήτως του φορτίου του. Στον τομέα της κατανάλωσης, η μέση τιμή που καταγράψαμε ήταν περίπου 4 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, μεταβαλλόμενη ελάχιστα προς τα πάνω, σε πιο δυναμική οδήγηση.

kymco xtown 300 17

To Χ-Town 300i είναι ένας αντιπροσωπευτικός εκπρόσωπος των GT scooter που ποντάρει στην ουσία των πραγμάτων. Υπάρχουν στην αγορά πιο γρήγορά, πιο δυναμικά και πιο πλούσια εξoπλισμένα scooter, όμως εδώ πρόκειται για μια περίπτωση που χωρίς να εντυπωσιάζει στα σημεία, σε κερδίζει με τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα του, αποτελώντας μια πρώτης τάξεως επιλογή όταν το ζητούμενο είναι άνετη, απροβλημάτιστη και οικονομική καθημερινή μετακίνηση. Τα 4.660 ευρώ που κοστίζει (4.000 μετρητοίς) είναι μια τιμή που το βάζει αντιμέτωπο με μια ευρεία γκάμα μοντέλων ακόμα και από την maxi κατηγορία αντίστοιχου κυβισμού, με το X-Town να υπερισχύει έναντι αυτών σε ότι αφορά στους χώρους και στην άνεση.  

 Τεχνικά χαρακτηριστικά 

Κατασκευαστής KYMCO 
Μοντέλο X-Town 300i ABS E4 
Αντιπρόσωπος MOTOTREND 
Τιμή 4.660 ευρώ / 4.000 μετρητοίς           
Εγγύηση 2 χρόνια
Kινητήρας   
Τύπος 4T, 1K, Y/Ψ, 2β
Κυβισμός
(κ.εκ.)
276
Διάμετρος Χ
Διαδρομή (χλστ.)
72,7 Χ 66,4
Συμπίεση (:1) 10,6
Ισχύς (ίπποι /
σ.α.λ.)
24,5
Ροπή
(kg-m/σ.α.λ.)
2,5 / 6.250
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Χωρητικότητα
Ρεζερβουάρ (λίτρα)
13
Πλαίσιο - Αναρτήσεις - Φρένα
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Ανάρτηση Μπροστά  Συμβατικό πιρούνι
Διαδρομή
(χλστ.)
110
Ανάρτηση πίσω  Δύο αμορτισέρ 
Διαδρομή
(χλστ.)
100
Φρένα Μπροστά  Μονό δισκόφερνο 260 χλστ. διπίστονη δαγκάνα
Φρένα Πίσω  Mονό δισκόφρενο 240 χλστ. διπίστονη δαγκάνα
Τροχοί - Ελαστικά
Ελαστικό Μπροστά  120/80-14"
Ελαστικό Πίσω  150/70-13"
Διαστάσεις
Μήκος (χλστ.) 2.250
Πλάτος (χλστ.) 800
Μεταξόνιο
(χλστ.)
1.545
Ύψος σέλας
(χλστ.)
760
Βάρος(κιλά) 200 (γεμάτο)
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 15:26

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST – KYMCO Downtown 350i Noodoe 2019 Test: KYMCO Agility 300i ABS 2021 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon