.
Κατηγορία BMW
Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024 07:11

Test - BMW CE 02 - Αποστολή στην Πορτογαλία

του Laurent Cortvrindt

Στη BMW το μέλλον γράφεται με ηλεκτρικές μοτουκλέτες. Σε τέσσερις τροχούς, αλλά και σε δύο – αρχικά κυρίως για χρήση στην πόλη. Έτσι, δύο χρόνια μετά το ηλεκτρικό σκούτερ CE 04 που παρουσιάστηκε στη Βαρκελώνη, η BMW αποκάλυψε στη Λισαβόνα ένα νέο δίκυκλο για την αστική κυκλοφορία: το CE 02. Και ήμασταν εκεί!

eParkourer. Ετσι ονομάζει η BMW το νέο της CE 02 και δεν έχεις παρά να ανέβεις στη σέλα για να καταλάβεις ότι το CE 02 δεν είναι το μέσο σκούτερ. Η σχέση του με το CE 04 είναι καθαρά αισθητική, αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται να σκεφτείτε πολύ για την παιδική χαρά που προτιμά: την πόλη! Το BMW CE 02 διατίθεται σε δύο εκδόσεις. Το πιο ισχυρό – το οποίο έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε – αναπτύσσει μέγιστη ισχύ 11 kW (15 ίππων) και ονομαστική ισχύ 6 kW (8 ίππων). Αναβάτες 18 ετών και άνω μπορούν να ανέβουν στη σέλα του, όπως και οι κάτοχοι άδειας οδήγησης Β. Η τιμή του; Από 9.580€. Η δεύτερη έκδοση είναι ήδη διαθέσιμη για νέους 16 ετών και άνω με άδεια οδήγησης AM. Αποδίδει 4 kW (5 ίππους) και ονομαστική ισχύ 3,2 kW (4 ίπππους). Η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 45 χλμ/ώρα ενώ και στις δύο περιπτώσεις η ροπή παραμένει άνετη 5,5 κιλά με την τιμή του να ξεκινά από τις 8.850€.

c02_test_2.jpg

Πίσω στην έκδοση των 11 kW, συναντάμε τελική ταχύτητα 95 χλμ/ώρα και αυτονομία μεγαλύτερη από 90 χλμ., σύμφωνα με το πρότυπο WMTC. Ακόμα, στα 132 κιλά, ζυγίζει μόλις 14 κιλά περισσότερο από την έκδοση των 4 kW. Είτε έτσι είτε αλλιώς, και τα δύο είναι πανάλαφρα και με ύψος σέλας στα 750 χλστ., το νέο CE 02 είναι ιδιαίτερα εύκολο στην... πρόσβαση. Είτε είστε άντρας είτε γυναίκα, ψηλός ή κοντός, τα πόδια σας θα ακουμπήσουν εύκολα στο έδαφος.

Τώρα πρέπει απλώς να αποφασίσετε εάν θέλετε το CE 02 σας σε Standard ή Highline έκδοση. Η πρώτη είναι εντελώς μαύρη. Η δεύτερη έχει τρίχρωμη εμφάνιση και χρυσό ανοδιωμένο πιρούνι. Αν μας ρωτάτε, το τελευταίο είναι πολύ πιο ωραίο. Από πλευράς εξοπλισμού, μερικά αξεσουάρ διακρίνουν επίσης το ένα από το άλλο. Το CE 02 διαθέτει ABS - μόνο στον μπροστινό τροχό - Automatic Stability Control και Recuperative Stability Control, όπισθεν (ναι, ναι!), σύστημα εκκίνησης χωρίς κλειδί, φωτισμό LED και οθόνη TFT 3,5 ιντσών. Ακόμα, προσφέρει επίσης τις λειτουργίες οδήγησης «Flow» και «Surf» στάνταρ καθώς και έναν εξωτερικό φορτιστή με ισχύ φόρτισης στα 0,9 kW. Απαιτούνται 312 λεπτά (περίπου 5 ώρες και 12 λεπτά δηλαδή) για τη φόρτιση από το 0% έως το 100%, ενώ σε 168 λεπτά / 2 ώρες και 48 λεπτά μπορείτε να φορτίσετε από το 20% έως το 80%. Η έκδοση Highline είναι επιπλέον εξοπλισμένη με μια πιο δυναμική λειτουργία οδήγησης ονόματι «Flash», τροποποιημένο χρώμα, θερμαινόμενα grips και βάση για smartphone. Επιπλέον, αυτή η έκδοση λαμβάνει έναν αναβαθμισμένο φορτιστή στο 1,5 kW (μόνο στην έκδοση 11 kW), μειώνοντας τον χρόνο που απαιτείται για μια πλήρη φόρτιση στα 210 λεπτά (102 λεπτά από το 20% στο 80%).

c02_test_1.jpg

Όσον αφορά τα δομικά του στοιχεία, το CE 02 χρησιμοποιεί ένα υδραυλικό, τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά και ένα μονόμπρατσο ψαλίδι πίσω. Όσον αφορά την άνεση, ειλικρινά έχουμε δει και καλύτερα. Περνώντας πάνω στα πλακόστρωτα τινάζεσαι πολύ. Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα ανυπέρβλητο σε αυτό. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μετρήσετε την ταχύτητά σας. Τα φαρδιά ελαστικά είναι τοποθετημένα σε ζάντες αλουμινίου, ενώ με ABS μόνο στο μπροστινό τροχό, μπορείτε να διασκεδάσετε «κλειδώνοντας» τον πίσω τροχό όταν φρενάρετε δυνατά. Σε κάθε περίπτωση, ο μονός δίσκος φρένου μπροστά εξασφαλίζει ασφαλή και ελεγχόμενη επιβράδυνση. Τα ελαστικά City της Michelin σε μεγέθη 120/80-14 και 150/70-14 τοποθετούνται ως επιλογές πρώτης τοποθέτησης, συνιστώντας καλά νέα για την πρόσφυση.

Δεδομένου ότι οι λειτουργίες οδήγησης Flow και Surf παρέχουν μόνο ένα ήπιο βαθμό πέδησης του κινητήρα, πρέπει να πιέσετε και τα δύο φρένα σταθερά για να σταματήσετε. Σε κάθε περίπτωση, πολύ περισσότερο από ότι με το CE 04, για όσους το έχουν ήδη δοκιμάσει. Ως αποτέλεσμα, οδήγησα το CE 02 σε λειτουργία Flash όλη μέρα. Ανταποκρίνεται περισσότερο χωρίς να είναι πολύ νευρικό, ακόμη και για αρχάριους, και πάνω απ' όλα προσφέρει υποστήριξη στο φρενάρισμα, γεγονός που απομακρύνει την πίεση από τις μανέτες. Ο καθένας έχει το δικό του στυλ οδήγησης. Προσωπικά το προτιμώ έτσι. Όταν επιταχύνει, το CE 02 δεν χρειάζεται να φοβάται αυτοκίνητα ή σκούτερ. Μέχρι τα 70 χλμ/ώρα, η επιτάχυνση είναι απλή και γραμμική. Για να συνεχίσεις να κερδίζεις ταχύτητα, πρέπει να είσαι λίγο πιο υπομονετικός. Έφτασα όμως τα 100 χλμ/ώρα χωρίς κανένα πρόβλημα.

c02_test_7.jpg

Από τη σκοπιά της θέσης οδήγησης, μπορείτε να τοποθετήσετε τα πόδια σας ελαφρώς προς τα εμπρός, όπως θα κάνατε σε ένα bobber. Αλλά αν οδηγείτε μόνοι σας – κάτι που θα συμβαίνει κυρίως στην πράξη, καθώς το μάλλον σκληρό κάθισμα δεν είναι πολύ μακρύ – μπορείτε να λυγίσετε τα πόδια σας και να χρησιμοποιήσετε και τα υποπόδια του συνοδηγού, σε στυλ... roadster. Μια πιο ενεργή στάση, που προσκαλεί πιο σπορ οδήγηση. Το CE 02 ξεχωρίζει για τις δυναμικές του ιδιότητες. Είναι ελαφρύ σαν πούπουλο, στρίβει πολύ σβέλτα και είναι απίστευτα εύκολο στην οδήγηση – ώστε να μπορείτε να στρίψετε σε μια στιγμή. Υπό αυτή την έννοια, θα κάνει θαύματα στα χέρια των αρχάριων οδηγών ή εκείνων που θέλουν να ανακαλύψουν τις αισθήσεις της ηλεκτρικής οδήγησης… αν και με ένα τίμημα. Οι έμπειροι αναβάτες θα περάσουν υπέροχα στο CE 02, δεδομένης της απόλυτης ευκολίας χρήσης του. Δεδομένου του βάρους και του χαμηλού ύψους του καθίσματος, αναρωτιέστε σε τι χρησιμεύει η όπισθεν. Αλλά επειδή είναι στάνταρ, μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε. Απλώς πατήστε ένα κουμπί, γυρίστε το γκάζι και το CE 02 θα γυρίσει προς τα πίσω... απαλά. Εύκολο και πρακτικό.

c02_test_4.jpg

Τέλος, μια φιλική προς το χρήστη οθόνη TFT μπορεί να λειτουργήσει με κουμπιά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, ενημερώνοντας τον αναβάτη για την ταχύτητα, τη φόρτιση της μπαταρίας, την απόσταση που διανύθηκε και τον χρόνο. Μια θύρα USB C μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη φόρτιση ενός smartphone, ενώ χάρη στην εφαρμογή BMW Motorrad Connected, το ίδιο smartphone μπορεί να υποδείξει μέσω Bluetooth πότε έχει ολοκληρωθεί η φόρτιση. Τα προαιρετικά πρόσθετα περιλαμβάνουν μια τσάντα 29 λίτρων, μια πλαϊνή τσάντα 16 λίτρων, μια άνετη σέλα και ένα καθαρό ή φιμέ ανεμοθώρακα.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024 07:37

Έκθεση εικόνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - BMW CE 04 (2022)
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon