.
Κατηγορία BMW
Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022 10:48

Test - BMW CE 04 (2022)

Σύστησα το νέο ηλεκτρικό σκούτερ της BMW στην αθηναϊκή μου καθημερινότητα, για ν΄ ανακαλύψω πως υπάρχουν ακόμη δίκυκλα που μπορούν να με εκπλήξουν μετά από 22 χρόνια σε αυτή τη δουλειά.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Εμφανίστηκε ανάμεσά μας το Καλοκαίρι του 2021 και επιτέλους ήρθε και στα χέρια μας. Το CE 04 δεν είναι ακριβώς το συνηθισμένο σκούτερ που βλέπεις κάθε μέρα στον δρόμο και ο λόγος δεν είναι ο ηλεκτρικός του κινητήρας. Η εμφάνιση είναι αυτή που κάνει τους πάντες να γυρνούν και να το χαζεύουν, γιατί πολύ απλά δε μοιάζει με ο,τιδήποτε άλλο κυκλοφορεί εκεί έξω – ακόμη κι αν η όψη από μπροστά είναι παραδοσιακότερη του υπολοίπου.

Η BMW το περιγράφει ως ένα urban σκούτερ, δηλαδή πόλης, παρότι το μέγεθος και η δύναμη που μπορεί να βγάλει στον δρόμο φτάνει και για τουρισμό. Ας το πάρουμε λοιπόν από την αρχή, δηλαδή από τον επίσημο προορισμό του, την αστική καθημερινότητα.

Ομολογώ πως από τις εικόνες που είχα από το CE 04, περίμενα πως η σέλα του θα ήταν άβολη, στεγνή από αφρώδες. Έκανα λάθος σε μεγάλο βαθμό, καθώς στην πράξη αποδείχθηκε ανετότατη. Σαφώς και δεν έχει καμιά σχέση με θρόνους GT σκούτερ και καλοδεχούμενο θα ήταν λίγο πλουσιότερο αφρώδες, αλλά αυτό ελάχιστα θα απασχολήσει κάποιον που δε θα περάσει ποτέ πολλές συνεχόμενες ώρες στη σέλα. Θα επανέλθουμε σε αυτό αργότερα.

Καβαλώντας το δεν υπάρχει πια τίποτε το ασυνήθιστο στο οπτικό πεδίο μου και από πλευράς εργονομίας όλα είναι οικεία, φυσιολογικά. Αυτή η θέση οδήγησης θα μπορούσε να ανήκει σε οποιοδήποτε άλλο μεγάλο σπορ σκούτερ.

Μετά ανοίγω το γκάζι και όλα αλλάζουν. Η επιτάχυνση. Αυτό δεν είναι σαν οποιοδήποτε άλλο μεγάλο σπορ σκούτερ.

A15A8288 web

Έχω παραλάβει το CE 04 από τη BMW Hellas στην Κηφισιά ένα υπέροχο ηλιόλουστο μεσημέρι και λίγα μέτρα μακρύτερα από το πάρκινγκ μπαίνω στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας με κατεύθυνση προς Πειραιά. Η κίνηση ακόμη δεν έχει σφίξει, δρόμος ανοικτός ίσον πειρασμός αναπόφευκτος, έστω και για τα λιγοστά χιλιόμετρα πριν ξαναβγώ προς τον αστικό ιστό.

Ανοίγω διερευνητικά το γκάζι μερικές φορές μέχρι περίπου τα 100 km/h, καθεμιά λίγο πιο απότομα. Κάθε φορά η επιτάχυνση είναι πιο δυνατή, πιο αναπάντεχη, λες και με προκαλεί περιπαικτικά – τι το κοιτάς και απορείς, καρύδωσέ το αν μπορείς. Η απόφαση ήρθε σχεδόν ως αντανακλαστικό, ήταν η φυσική συνέχεια.

Καθώς έχουν σφίξει όλοι οι μύες του σώματός μου στην προσπάθεια να κρατηθώ πάνω στο σκούτερ – ευχαριστώντας αυτόν που σκέφτηκε το πυραμιδοειδές ύβωμα στη μέση της σέλας που φρενάρει το ηττημένο από την αδράνεια κορμί μου – και ενώ το κοντέρ ετοιμάζεται να συναντήσει το ηλεκτρονικό του κάρμα γύρω στα 125 km/h, με την άκρη του ματιού πιάνω την ένδειξη Road πάνω δεξιά στην αχανή οθόνη. Δεν είμαι δηλαδή στη δυνατότερη ρύθμιση του κινητήρα, τη Dynamic...

Τέσσερεις riding modes έχει το CE 04, τρεις εξ αυτών στον βασικό εξοπλισμό και την καλύτερη ως έξτρα. Οι Road, Eco και Rain είναι οι προφανείς και συνηθισμένες επιλογές που πλέον συναντάμε και στις περισσότερες βενζινοκίνητες μοτοσυκλέτες.

Και τη Dynamic τη βρίσκουμε στις συμβατικές μοτοσυκλέτες της BMW, αλλά δεν είναι έτσι όπως εδώ. Ο χάρτης αυτός δεν έχει απολύτως καμιά πρακτική αξία, πέραν του να προκαλεί μικρά συναρπαστικά σοκ στα επινεφρίδιά σου και, επί τη ευκαιρία, να μοιράζει σκόνη σε σχεδόν ο,τιδήποτε άλλο προσμένει το πράσινο φανάρι. Αν η επιτάχυνση με τη Road mode είναι συναρπαστική, εδώ έχει το κάτι παραπάνω, δίνει νέο νόημα στην έκφραση "κρατιόμουν για να μη φύγω από τη σέλα". Κοινώς, νόμιζα πως η Road έχει δυνατή επιτάχυνση.

Διαθέτει δε το μαγικό χάρισμα να ρίχνει τη στάθμη της μπαταρίας έως και κατά 2-3% από φανάρι σε φανάρι – και μιλάμε για λεωφόρους όπως οι Κηφισίας και Μεσογείων, δηλαδή όχι και με αχανείς αποστάσεις μεταξύ φαναριών. Δεν είναι για όλη μέρα αυτό το Dynamic παιχνίδι.

A15A8364 web 

Το πολυτιμότερο προσόν του CE 04 δεν είναι η δύναμη, αλλά η διαχείρισή της. Ακόμη και στην πιο δυνατή ρύθμιση, ο χειρισμός του σκούτερ είναι υποδειγματικά εύκολος και προβλέψιμος. Ναι, αν το χουφτώσεις απότομα θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για το αποτέλεσμα, γιατί αυτό θα έρθει και θα είναι απολαυστικά ραγδαίο. Αλλά ακόμη πιο πολύτιμο είναι το γεγονός πως μπορείς να το οδηγείς όπως κάνεις κέφι, είναι εξίσου εύκολο και υπάκουο τόσο στη χαλαρή, όσο και στην πιο απαιτητική οδήγηση.

Η BMW έχει κάνει την εξής μαγκιά: όλες οι modes έχουν δυνατή επιτάχυνση και πρόσβαση στην τελική ταχύτητα. Οι Eco και Rain έχουν πιο απαλή απόκριση και χαλαρότερο τράβηγμα στο άνοιγμα του γκαζιού, αλλά παραμένουν εξόχως διασκεδαστικές και οι δύο – καμιά σχέση με τις eco modes των μικρών σκούτερ που περιορίζουν την τελική και πνίγουν την επιτάχυνση.

Η Road είναι κανονικά αυτή που θα χρησιμοποιεί κανείς καθημερινά, ενώ η προαιρετική Dynamic είναι απλά ένα πολύ-πολύ ωραίο κερασάκι, χωρίς το οποίο πάντως ζεις ανετότατα με το CE 04. Πανίσχυρη επιτάχυνση έχει και η Road, απλά όχι με τον παροξυσμό που κάνει την έξτρα mode τόσο γοητευτική.

Εκτός δύναμης και απόκρισης, υπάρχει άλλη μια πολύ σημαντική διαφορά μεταξύ των τεσσάρων modes: το φρένο κινητήρα, δηλαδή στην ουσία το σύστημα επανάκτησης ενέργειας.

Στις Eco και Dynamic η ρύθμιση αυτή είναι κουρδισμένη τέρμα και στο κλείσιμο του γκαζιού το μπροστινό βουτάει λες και φρενάρεις. Δοκιμάζοντας τη συμβίωση με τον Eco χάρτη, είχα ως παιχνίδι να σταματώ στα φανάρια χωρίς να ακουμπήσω μανέτα φρένου, απλά να υπολογίζω πότε να κλείσω το γκάζι ώστε να με σταματήσει το φρένο κινητήρα εκεί που ήθελα. Είναι κάτι που αν τέλει κατάφερα εύκολα, καθώς η επιβράδυνση στο κλείσιμο του γκαζιού είναι πραγματικά έντονη στις modes αυτές.

Ωστόσο μου ήταν σαφώς προτιμότερο να χρησιμοποιώ τις άλλες δύο επιλογές, Road και Rain, όπου στο κλείσιμο του γκαζιού το σκούτερ ήταν πολύ λιγότερο νευρικό και ρόλαρε πιο ελεύθερα, όχι λες και κατέβασες πρώτη 50 μέτρα από το φανάρι. Και αυτή ήταν η πρώτη φορά μου με ηλεκτρικό σκούτερ που ευχαρίστως πέρασα μια ολόκληρη μέρα με πρόγραμμα Rain χωρίς να βαρεθώ τη ζωή μου.

Ό,τι και να κάνεις πάντως, όπως και να ανοίξεις το γκάζι, όσο και να το κρατήσεις καργαρισμένο, λίγο μετά τα 120 km/h έρχεται το τέλος, όχι μακριά μετά τα 125 στην οθόνη. Και υπάρχει λόγος γι’ αυτό, ονομάζεται αυτονομία.

A15A8294 web

Ο μεγάλος εχθρός των μπαταριών στην υπάρχουσα τεχνολογία είναι ο ανοικτός δρόμος. Το CE 04 είναι ένα έξοχο παράδειγμα αυτού. Μέσα στην πόλη βγάζει εύκολα 100 χιλιόμετρα αυτονομία με μια φόρτιση, και αυτό χωρίς να στερηθείς τελείως το δυνατό ξεκίνημα στο φανάρι, την ταχύτητα και τη ρεπρίζ στις μεγάλες λεωφόρους. Αν το δεξί χέρι ελαφρύνει, μπορεί και παραπάνω αυτονομία.

Μπες μια βόλτα στην Αττική Οδό, βάλε Dynamic και πιες του το αίμα ως το αεροδρόμιο. Δε σου εγγυώμαι πως θα έχεις αρκετό ζουμί για να γυρίσεις σπίτι. Η τριψήφια αυτονομία εύκολα πέφτει κάτω από το μισό και, σε κάθε περίπτωση, πιθανότατα στην επιστροφή δε θα δουλεύεις το γκάζι εξίσου ενθουσιωδώς.

Εδώ αντιλαμβανόμαστε το γιατί, ενώ έχουμε ένα σκούτερ που άνετα θα μπορούσε να βγει σε ένα ορεινό στροφιλίκι ή στον αυτοκινητόδρομο με αξιώσεις, έχει ηλεκτρονικά φιμωμένη μέγιστη ταχύτητα και περιγράφεται ως σκούτερ πόλης.

Η αλήθεια είναι πως, αφήνοντας κατά μέρος την ενεργειακή πλευρά του CE 04, στο δυναμικό του κομμάτι είναι εξαιρετικό. Είναι μακρύ, με μεταξόνιο 1,675 mm ρίχνει σχεδόν 100 mm (10 εκατοστά!) στον μέσο όρο των μεγάλων σπορ σκούτερ, μα καταφέρνει να στρίβει πολύ δεκτικά, σταθερότατα και εν τέλει απολαυστικά.

Οι καλές αναρτήσεις και ο τροχοί των 15 ιντσών συμβάλλουν στο θετικό κλίμα που φτιάχνει το άπλωμα των βαριών μπαταριών χαμηλά στο πάτωμα, για ένα σύνολο δεμένο και συνεπές στην οδήγηση.

Τα δε φρένα του υπερκαλύπτουν με χαρακτηριστική άνεση τις ανάγκες του, καθώς οι δύο ακτινικές τετραπίστονες J.Juan μπροστά δε μασούν ούτε από τα 231 κιλά του ηλεκτρικού BMW, ούτε από τη φόρα που μπορούν να μαζέψουν.

Η αεροδυναμική προστασία είναι επαρκής, τόσο από το σώμα του σκούτερ όσο και από τον ανεμοθώρακα, ο οποίος είναι λίγο στενός για τους ώμους αλλά καλύπτει καλά κορμό και κράνος. Έτσι κι αλλιώς βέβαια, στις ταχύτητες του CE 04 και στην καθημερινή χρήση η αεροδυναμική προστασία δεν παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά η ύπαρξή της είναι θετική και στα 80 km/h αν είναι να κρατά παγωμένο ή υγρό αέρα μακριά από τον κορμό και τα πόδια.

A15A8380 web

Φτάνουμε τώρα στη φόρτιση. Στο CE 04 οι μπαταρίες του είναι μη αφαιρούμενες, άρα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση σε ρεύμα εκεί που παρκάρει. Ο στάνταρ φορτιστής που το συνοδεύει στον βασικό εξοπλισμό χρειάζεται μια κοινή πρίζα σούκο σε ακτίνα το πολύ πέντε μέτρα από το σκούτερ (προεκτάσεις και πολύμπριζα απαγορεύονται δια ροπάλου λόγω μεγάλης ηλεκτρικής ισχύος) και τουλάχιστον 3.5 ώρες για να φτάσει στο 80% - ή και άλλα 50 επιπλέον λεπτά για το 100%. Καθόλου άσχημα για μια μεγάλη μπαταρία σχεδόν 9 kWh, ακόμα καλύτερα με τον προαιρετικό ταχυφορτιστή που μειώνει αυτούς τους χρόνους δραματικά: το πολύ μια ώρα για το 80%, μία και 40 λεπτά για το απόλυτο.

Ακόμη κι αν παρκάρεις δίπλα σε πρίζα κάθε μέρα πάντως, καλό θα ήταν να μπορείς να φορτίζεις στους διάφορους υπαίθρους σταθμούς που ξεφυτρώνουν σε πλατείες, σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα κ.ο.κ., κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να συνυπολογίσεις μερικά κατοστάρικα παραπάνω για την αγορά καλωδίου με ακροφύσια Type 2.

Η προμήθεια του ταχυφορτιστή ξεκλειδώνει πραγματικά τις δυνατότητες του CE 04, καθώς έτσι θα έχεις τη δυνατότητα να απομακρυνθείς πέρα από το μισό βεληνεκές σου, αρκεί να γνωρίζεις πως εκεί που θα πας θα έχει σταθμό φόρτισης που σε χρόνο λιγότερο από μια ώρα θα έχει επαναφέρει την ενέργεια που θα χρειαστεί για την επιστροφή.

A15A8341 web

Φτάνοντας στο ταμείο, το CE 04 προφανώς και δεν είναι ένα φτηνό σκούτερ. Ξεκινάς από τα €12,790 και θες τουλάχιστον το καλώδιο φόρτισης Type 2 για να έχεις όλη τη λειτουργικότητα και πρακτικότητα στη διάθεσή σου.

Στη συνέχεια η BMW παρέχει πολλά στη λίστα των έξτρα, ξεκινώντας από τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του σκούτερ, με εκλεκτές επιλογές όπως την αναβάθμιση σε cornering ηλεκτρονικά (ABS, traction control), τη Dynamic mode, αλλά και μια μακρά σειρά πρακτικών προσθηκών στον εξοπλισμό.

Η αλήθεια είναι πως τα ανώτερα ηλεκτρονικά δεν είναι απαραίτητα για την πρακτική αξία του CE 04, με τα “απλά” ASC (stability control, το βασικό traction της BMW) και δικάναλο ABS το σκούτερ είναι απολύτως ασφαλές και όλα δουλεύουν άριστα.

Από την άλλη το καλώδιο φόρτισης και η αναβάθμιση σε ταχυφορτιστή είναι στοιχεία που θα αλλάξουν την εμπειρία συμβίωσης με το ηλεκτρικό σκούτερ της BMW και αξίζουν την επένδυση.

Ως έχει πάντως, στη βασική του μορφή δεν του λείπει κάτι σημαντικό. Διαθέτει όλα τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται κανείς στην καθημερινότητα, καθώς και μερικά δωράκια όπως keyless χειρισμός, ατελείωτη οθόνη 10.25 ιντσών με συνδεσιμότητα, όπισθεν, ένα κουμπί στο τιμόνι (με αστεράκι, πάνω από το μπουτόν της όπισθεν R) που μπορείς να επιλέξεις τι θες να ελέγχει, ντουλαπάκι για φόρτιση συσκευών κάτω από το τιμόνι (USB-C), καθώς και τον πρωτότυπο φωτιζόμενο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα, στον οποίο χωρά ένα full-face κράνος μόνο του, ή ένα ανοικτό κράνος και ο φορτιστής του σκούτερ μαζί.

Έχει πρακτικές ευκολίες, όπως την αυτόματη ενεργοποίηση του χειρόφρενου όταν κατεβαίνει το πλαϊνό σταντ, ή το κλείδωμα του κεντρικού σταντ μαζί με την ηλεκτρομαγνητική κλειδαριά του λαιμού. Αυτό το τελευταίο μάλιστα αποδείχθηκε πολύ χρήσιμο, καθώς αντιμετώπισα ένα πρωτόγνωρο πρόβλημα με το CE 04: με τη μασίφ πίσω ζάντα, τη μισο-μασίφ μπροστινή και το κάλυμμα των δισκόφρενων δεν υπήρχε τρόπος να εφαρμόσω κανένα αντικλεπτικό μέσο, ούτε αλυσίδα, ούτε κλειδαριά δίσκου.

A15A8349 web 

Συνολικά το BMW CE 04 είναι ένα ολοκληρωμένο, ικανό και πολύ απολαυστικό σκούτερ, ωστόσο πάσχει από την αναπόφευκτη εγγενή παθογένεια της νέας τεχνολογίας: είναι ακόμη μη ανταγωνιστικό προς τα βενζινοκίνητα μοντέλα.

Είναι πολλά τα λεφτά για ένα σκούτερ που προορίζεται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα για τα όρια της πόλης, το οποίο δε θα σε πάει αβίαστα για μπάνιο στο Σούνιο, ή μάλλον θα σε πάει αλλά θα πρέπει να έχεις εξασφαλίσει ένα σημείο φόρτισης στον προορισμό για να γυρίσεις χωρίς άγχη.

Μοιραία λοιπόν το CE 04 προορίζεται για αναβάτες που έχουν πάρει την απόφαση να πληρώσουν το παραπάνω αντίτιμο για το πέρασμα στη νέα τεχνολογία. Αγοράζοντας με πλήρη συνείδηση του τι παίρνεις, η εμπειρία του νέου ηλεκτρικού σκούτερ της BMW μπορεί να είναι υπέροχη, καθώς στο πρακτικό επίπεδο όλα λειτουργούν άψογα, οι βασικές χάρες του είναι όλες εκεί – πλην ίσως των πλούσιων αποθηκευτικών χώρων των περισσότερων μεγάλων σκούτερ – και, το σημαντικότερο, το χαμόγελο που θα σου ζωγραφίσει στο πρόσωπο μετά από κάθε επιτάχυνση είναι απλά ακαταμάχητο.

A15A8324 web

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: Caberg Avalon Forge

Μπουφάν: Nordcode X-City

Γάντια: Five e WP

Μπότες: Forma

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο

BMW Motorrad / CE 04

Αντιπρόσωπος

BMW Motorrad Hellas

Τιμή

από €12,790

Εγγύηση

3 χρόνια

Κινητήρας

Ηλεκτρικός υγρόψυκτος, κεντρική τοποθέτηση

Μέση Ισχύς

20 hp (15 kW) / 4.900 rpm

Μέγιστη Ισχύς

42 hp (31 kW) / 4,900 rpm

Μέγιστη Ροπή

6.3 kgm / 1,500 rpm

Μπαταρία

8.9 kWh (60.6 Ah / 147.6 V) μη αφαιρούμενη

Φορτιστής

2.3 kW (βασικός εξοπλισμός) / 6.9 kW ταχυφορτιστής (προαιρετικός εξοπλισμός)

Χρόνος επαναφόρτισης

4 ώρες και 20 λεπτά (1 ώρα και 40 λεπτά με ταχυφορτιστή)

Πλαίσιο

Ατσάλινο διπλό σωληνωτό

Μεταξόνιο

1,675 mm

Μήκος x Πλάτος x Ύψος

2,285 x 855 x 1,150 mm 

Απόσταση από έδαφος

Δ.Α.

Ύψος σέλας

780 mm

Βάρος

231 kg

Ανάρτηση μπροστά

Τηλεσκοπικό υδραυλικό πιρούνι, διαδρομή 100 mm

Ανάρτηση πίσω

Ένα αμορτισέρ, διαδρομή 92 mm

Τροχός μπροστά

120/70-15

Τροχός πίσω

160/60-15

Φρένο μπροστά

Δύο δίσκοι 265 mm, δαγκάνες 4 εμβόλων εμβόλων, BMW Motorrad ABS

Φρένο πίσω

Δίσκος 265 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, BMW Motorrad ABS

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023 09:42

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon