.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020 11:58

Kawasaki – Εξελίσσει ηλεκτρονικό βοήθημα για “πρόβλεψη” των στροφών στον δρόμο

Από την στιγμή που έγινε δυνατή η “ψηφιοποίηση” της κινητικής κατάστασης μιας μοτοσυκλέτας, ο δρόμος είναι ανοικτός για την ανάπτυξη δεκάδων ηλεκτρονικών βοηθημάτων.

Με λίγα λόγια, αφού η επεξεργαστική ισχύς υπάρχει, όπως επίσης και τα μέσα που μεταβάλλουν ταχύτατα συνισταμένες όπως το γκάζι και την λειτουργία / επίδραση των ηλεκτρονικών βοηθημάτων,  το μονό που χρειάζεται είναι η εισαγωγή των κατάλληλων πληροφοριών στο σύστημα, για την υλοποίηση νέων… εφαρμογών.

Μέχρι τώρα, ακόμα και τα πιο εξελιγμένα ηλεκτρονικά, επιδρούσαν σε πραγματικό χρόνο αναλύοντας τα δεδομένα που λαμβάνουν από τους αισθητήρες. Κανένα από αυτά δεν είχε την δυνατότητα “πρόβλεψης”, τύπου AI για παράδειγμα.

Aυτό φαίνεται πως θέλει να το αλλάξει η Kawasaki, με το νέο σύστημα “πρόβλεψης των στροφών”, που εξελίσσει. Oυσιαστικά πρόκειται για ένα βοήθημα που αναγνωρίζει και αναλύσει τις επικείμενες στροφές που θα συναντήσει μπροστά του ένας αναβάτης, ρυθμίζοντας κατάλληλα το γκάζι, το cornering ΑΒS και το cornering Τraction Control.

Η αναγνώριση και η “ανάλυση” της κάθε στροφής, γίνεται με τον εξής τρόπο: Στο ρύγχος της μοτοσυκλέτας τοποθετείται ένα laser το οποίο μετρά την απόσταση της μοτοσυκλέτας από την είσοδο στην καμπή του δρόμου, ενώ μια κάμερα, “διαβάζει” και αναγνωρίζει στοιχεία όπως την διαγράμμιση της ασφάλτου και τις πινακίδες πλησίον αυτής.

Τα στοιχεία αυτά, συνδυάζονται με τα δεδομένα από προεγκατεστημένο σύστημα GPS, μαζί με χάρτες,  και έτσι υπάρχει μια ακριβής πληροφορία για το είδος της επερχόμενης στροφής.

Παράλληλα αισθητήρες στην σέλα και στα μαρσπιέ, καταγράφουν τις αλλαγές στην θέση του σώματος του αναβατή, που προετοιμάζεται κατάλληλα για να διαγράψει την στροφή.

Αναλύοντας τα δεδομένα, το σύστημα προσαρμόζει το γκάζι και την επίδραση του AΒS και του Traction, αναλόγως της στροφής που πρόκειται να διανύσει ο αναβάτης με την μοτοσυκλέτα του.

Δεδομένα συλλέγονται επίσης και από την χρήση των φλας, που υποδηλώνουν αλλαγή πορείας ακόμα και στην ευθεία, οπότε η χρησιμότητα του νέου αυτού βοηθήματος, δεν έχει εφαρμογή μόνο στα στροφιλίκια.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η παρέμβαση του συστήματος είναι πολύ διακριτική και δεν διαταράσσει τις ισορροπίες, ενώ όπως αντιλαμβάνεται κανείς, μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο, στις περιπτώσεις “τυφλών” στροφών με περιέργη χάραξη. Από τέτοιες έχουμε ένα κάρο στην Ελλάδα…  

Υπάρχει φυσικά και ένα σκέλος πρόσθετης ασφαλείας, αφού ανάμεσα σε όλα αυτά, το σύστημα είναι ικανό να μετρά και την απόσταση από προπορευόμενα οχήματα μέσα σε μια στροφή και να προσαρμόζει αναλόγως το γκάζι και τα φρένα.  

Πηγή: Cycle World 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon