.
Κατηγορία Kawasaki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 10:41

Test – Kawasaki Eliminator 500 2024 – Αποστολή στην Ισπανία

Οι τάσεις έρχονται και παρέρχονται. Το ίδιο κάνουν και οι κατηγορίες μοτοσυκλετών, γιατί εκτός από το trend των Adventure -που συνεχίζεται έντονα εδώ και πολλά χρόνια- και την επιστροφή των supersports, η κατηγορία των ελαφρών cruiser σημειώνει επίσης σοβαρή πρόοδο.

Του Gjis Gilis

Ένα συναίσθημα ή κάτι που νομίζουμε ότι συμβαίνει; Όχι, πραγματικά στοιχεία πωλήσεων. Η Kawasaki ανταποκρίνεται έξυπνα στην τάση με το εξίσου έξυπνο Eliminator 500. Ένα «χωρίς ανοησίες» cruiser μεσαίας κλάσης που απευθύνεται κυρίως σε αρχάριους και στους μικρότερους σε μέγεθος συνανθρώπους μας.

Νέας γενιάς 500cc

56 τοις εκατό. Τόσο έχει αυξηθεί η κατηγορία των cruiser μεσαίου κυβισμού (350-750cc) τα τελευταία 2 χρόνια. Ένα νούμερο στο οποίο πρέπει να ανταποκριθείς, ως κατασκευαστής μοτοσυκλετών. Αυτό λειτουργεί καλά για την Kawasaki, επειδή οι Πράσινοι μπορούν να παράγουν μια ολόκληρη σειρά διαφορετικών μοτοσυκλετών με βάση το νέο δικύλινδρο εν σειρά των 451 κ.εκ. Τα νέα Ninja 500 και Z500 έρχονται σύντομα, τα Ninja 7 Hybrid και Z7 Hybrid χρησιμοποιούν τον ίδιο κινητήρα με ηλεκτρική υποβοήθηση, καθιστώντας το Eliminator 500 την πρώτη νέα γενιά 500cc που μπορούμε να οδηγήσουμε. Είμαστε καλεσμένοι στην πάντα ηλιόλουστη Marbella (Ισπανία) και πιο συγκεκριμένα στο Hard Rock Hotel. Λοιπόν, δεν βγήκε ο ήλιος (κρίμα) και συνήθως δεν μοιραζόμαστε την επιλογή του ξενοδοχείου, γιατί... ποιος δίνει δεκάρα; Σε αυτή την περίπτωση είναι ενδιαφέρον γιατί η Kawasaki θέλει να υπογραμμίσει το ροκ ύφος του νέου Eliminator. Παρουσιάζεται όμορφα ανάμεσα σε προσεκτικά κρεμασμένες κιθάρες θεών της ροκ και θρυλικά ρούχα ποπ σταρ. Είναι όμως το Eliminator 500 τόσο rock n’ roll όσο θέλουν να πιστεύουμε; Ή προτιμά την pop πλευρά;  

Cruiser ή street;

Όσον αφορά την επιλογή χρώματος, η Eliminator μόνο σε μαύρο χρώμα. Το στυλ του Eliminator είναι πολύ απλό. Χαμηλή σιλουέτα, κάθισμα και εξάτμιση, στρογγυλός προβολέας, διπλή πίσω ανάρτηση, επίπεδο ρεζερβουάρ καυσίμου και εμφανή τον κινητήρα. Χωρίς εκπλήξεις, χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες, απλά ένα ελαφρύ cruiser όπως θα σχεδίαζες μόνος σου. Ωστόσο, το Eliminator έχει έναν άσο στο μανίκι του. Τα μαρσπιέ. Αντίθεται με το σύνηθες για ένα cruiser, δεν κατευθύνονται προς τα εμπρός, αλλά είναι τοποθετημένα από κάτω σας, δίνοντάς σας μια πιο σπορ και πιο ενεργή θέση οδήγησης. Το όλο πράγμα μοιάζει λίγο με drag racer. Ένας πολύ προσεκτικός δρομέας επιτάχυνσης που δεν θα κλωτσήσει κανέναν στις κνήμες. Δεν θα πρέπει να περιμένετε επιτάχυνση που σπρώχνει την γη από τον δικύλινδρο, γιατί με τους 45 ίππους και τα 43 Nm ροπής του δύσκολα θα είναι νικητής στη drag strip. Ωστόσο, αυτή η υπερκυβισμένη έκδοση του κινητήρα Ninja και Z400 είναι νικητής σε πολλούς άλλους τομείς.

Έξτρα αντικραδασμική προστασία για επιπλέον άνεση

Η ομαλότητα με την οποία λειτουργεί αυτό το μοτέρ είναι ιδιαίτερα καλή. Δονείται ελάχιστα ή καθόλου, ακόμα και στις χαμηλές στροφές, και «τραβάει» εκπληκτικά ομαλά από τις χαμηλές στροφές. Αυτή η έλλειψη κραδασμών οφείλεται επίσης στα επιπλέον λάστιχα απόσβεσης κάτω από τα μαρσπιέ, το τιμόνι και τη σέλα που τοποθέτησαν οι μηχανικοί της Kawasaki. Συνήθως δεν πρέπει να περιμένετε πολλά από έναν δικύλινδρο 500 κυβικών εκατοστών, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε αυτό, αλλά εντυπωσιαστήκαμε πολύ με αυτόν τον νέο κινητήρα της Kawasaki. Εκτός από τον ομαλό οδηγικό χαρακτήρα, υπάρχει και αρκετό «τσαγανό». Τραβάει καλά από τις χαμηλές στροφές για να προσφέρει την μέγιστη ισχύ στις 9.000 σ.α.λ. Οτιδήποτε εκτός από βαρετός και «ένα μέγεθος για όλους», αλλά μάλλον γεμάτος χαρακτήρα και απολαυστικός.

Απλό = καλύτερο

Αυτό που βοηθά επίσης να γίνει λίγο πιο ζωντανή η επιτάχυνση είναι το χαμηλό βάρος του Eliminator 500. Η βελόνα της ζυγαριάς σταματά να κινείται στα 176 κιλά, κάτι που εν μέρει οφείλεται σε ένα ολοκαίνουργιο πλαίσιο Trellis. Η ελαφριά κατασκευή του μηχανήματος το καθιστά ιδιαίτερα εύκολο στους ελιγμούς και την οδήγηση. Μην περιμένετε αθλητικές φιλοδοξίες, το Eliminator είναι πολύ χαμηλό και μακρύ για κάτι τέτοιο, αλλά είναι ένα προβλέψιμο cruiser που εμπνέει σιγουριά και σας κάνει να πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε λάθος. Βουτήξτε το στις στροφές και θα ξύσετε το έδαφος με τα μαρσπιέ. Φρενάρετε (πολύ) δυνατά και το σύστημα ABS σας βοηθά να παραμείνετε ίσιοι. Δώστε τέρμα γκάζι και το πίσω ελαστικό τραβάει αβίαστα. Ο έλεγχος πρόσφυσης λείπει και δεν είναι καθόλου απαραίτητος σε αυτόν τον τύπο κινητήρα με αυτήν την ισχύ. Θα έκανε το Eliminator αδικαιολόγητα ακριβό, περίπλοκο και βαρύ.

Υπερβολικά ομαλό κιβώτιο ταχυτήτων

Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στην απλότητά του. Ωραίο τιμόνι, καλό φρενάρισμα, εύκολη πορεία. Δεν χρειάσζεται κάτι παραπάνω. Ωστόσο, η Kawasaki απολαμβάνει να κακομαθαίνει τον αναβάτη του Eliminator με συμπλέκτη ολίσθησης/υποβοήθησης. Ένα φτηνό κοινό στις σύγχρονες μοτοσυκλέτες, οπότε γιατί όχι και στο Eliminator 500; Κάνει τη λειτουργία του συμπλέκτη πολύ ελαφριά, και το εννοούμε μόνο θετικά. Το ίδιο το κιβώτιο ταχυτήτων αλλάζει επίσης ομαλά. Πολύ ελαφρύ. Ίσως πολύ ελαστικό, οπότε λαμβάνουμε ελάχιστη αίσθηση στα δάχτυλα των αριστερών ποδιών μας. Και φοράμε αθλητικά παπούτσια μοτοσυκλέτας... 

Ωραία εξτρά στο μοντέλο SE  

Αγοράζετε ένα cruiser σίγουρα για να το «πειράξετε» με τα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό για αυτό τον τύπο της μοτοσικλέτας και οι μάρκες μοτοσυκλετών ανταποκρίνονται φυσικά σε αυτό. Έτσι, μπορείτε να αντικαταστήσετε ό,τι μπορείτε να φανταστείτε στο Eliminator 500 με ένα αξεσουάρ Kawasaki. Ή μπορείτε απλά να αγοράσετε το μοντέλο SE με 400 ευρώ παραπάνω, το οποίο περιλαμβάνει ήδη πολλά έξτρα στο βασικό εξοπλισμό. Ένα μικρό φέρινγκ προβολέα, επιπλέον προστατευτικά λάστιχα «φυρούνες» γύρω από τα καλάμια στο πιρούνι, μια σέλα με διαφορετική ραφή και δέρμα, ένα γυαλιστερό αντί για ματ πλαίσιο, μια μαύρη πλάκα κάλυψης στην εξάτμιση, ένα δίχρωμο μαύρο και γκρι ρεζερβουάρ καυσίμου και μία τεράστια θύρα USB Type C στο τιμόνι. Δίνουν το κάτι παραπάνω εμφάνιση, χωρίς να το κάνουν και πολύ... χρωματιστό.

Προσοχή στη σέλα

Από πλευράς πρακτικότητας, υπάρχουν τρία πιθανά ύψη σέλας. Μια χαμηλή σέλα 715 mm, η τυπική σέλα ύψους 735 mm και μια ψηλή σέλα που ανεβάζει το ύψος του καθίσματος στα 765 mm. Με το 1m90 μας, αλλάξαμε τη στάνταρ θέση με την ψηλή, μετά από λίγες ώρες οδήγηση. Μπορείτε να νιώσετε τη διαφορά των 3 εκατοστών πολύ καθαρά. Όχι ότι ήταν μια βόλτα που σου ταλαιπωρούσε τα γόνατα με την τυπική σέλα, αλλά η επιπλέον άνεση ήταν σίγουρα ευπρόσδεκτη. Ακριβώς για να δείξουμε ότι οι ψηλοί δεν πρέπει σίγουρα να αποθαρρύνονται από το χαμηλό ύψος του καθίσματος. Είναι εντάξει.

Συμπέρασμα

Επιστρέφουμε στο ερώτημα που θέσαμε στον εαυτό μας: είναι το Kawasaki Eliminator 500 rock 'n' roll; Όχι, γιατί είναι πολύ γλυκό, πολύ μαλακό και πολύ απλό για κάτι τέτοιο. Αλλά αυτά είναι και τα μεγάλα του πλεονεκτήματα. Το Eliminator 500 είναι ένα cruiser που ταιριάζει απόλυτα στην μεγάλη εικόνα. Τα κάνει όλα καλά και το μεγάλο του ατού είναι ο φανταστικός κινητήρας του. (Είμαστε λοιπόν πολύ περίεργοι για το επερχόμενο Z500.) Ιδανική πρώτη επιλογή για αρχάριους μοτοσυκλετιστές που τους αρέσει να κάθονται χαμηλά στο έδαφος και δεν θέλουν να ξοδέψουν μια περιουσία σε μια νέα μηχανή. Με τιμές 6.699 ευρώ (SE: 7.099 ευρώ), μπορεί να σας απομείνει λίγο παραπάνω για να το διακοσμήσετε με ωραία αξεσουάρ. Σε κάθε περίπτωση, η βάση είναι καλή και αναμένουμε ότι θα προκύψουν μερικά ωραία προσαρμοσμένα έργα από αυτό. Το Kawasaki Eliminator 500 είναι ποπ στα καλύτερά του. Michael Jackson, Outkast, The Weeknd,… αυτό το επίπεδο.

ΘΕΤΙΚΑ: Κινητήρας, απλότητα, προσιτότητα

ΑΡΝΗΤΙΚΑ: Η σχεδίαση θα μπορούσε να είναι πιο συναρπαστική, μόνο μία επιλογή χρώματος, πολύ-πολύ «καλότροπο» (?)

 

Τεχνικά δεδομένα

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος: υγρόψυκτος δικύλινδρος σε σειρά

Χωρητικότητα κινητήρα: 451cc

Διάμετρος x διαδρομή: 70 x 58,6 mm

Αναλογία συμπίεσης: 11,3:1               

Συμπλέκτης: υγρός πολύδισκος, συμπλέκτης A&S

Μετάδοση: έξι σχέσεων

Τελική μετάδοση αλυσίδα

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Μέγιστη ισχύς: 45 ίπποι @ 9.000 σ.α.λ

Μέγιστη ροπή: 42,6 Nm @ 6.000 σ.α.λ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Σκελετός: από ατσάλι

Μπροστινή ανάρτηση: Τηλεσκοπικό πιρούνι 41mm

Επιλογές προσαρμογής: /

Πίσω ανάρτηση: διπλά αμορτισέρ

Επιλογές προσαρμογής: /

Διαδρομή ανάρτησης από/προς: 120/90 mm

Μπροστινό φρένο: μονός δίσκος 310mm με δαγκάνα δύο εμβόλων

Πίσω φρένο: μονός δίσκος 240 mm με δαγκάνα δύο εμβόλων

Ελαστικά εμπρός/πίσω: 130/70-R18, 150/80-R16

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Βάρος πλήρες υγρών: 176 κιλά

Χωρητικότητα δεξαμενής: 13 l

Μεταξόνιο: 1.520 χλστ

Ύψος καθίσματος: 735 χλστ

Γωνία κάστερ: 30°

Ίχνος: 121 χλστ

ΤΙΜΗ

Στην Ελλάδα: Από 7.295 ευρώ (έκδοση SE: 7.695 ευρώ)

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 11:08

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Kawasaki Vulcan S 2021
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon