.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 13:27

Μελέτη στο Παρίσι δαιμονοποιεί τα δίτροχα: πιο ρυπογόνα από τα αυτοκίνητα! – Παρέμβαση ACEM

Τα Διεθνές Συμβούλιο για «Καθαρές» Μεταφορές (ICCT) είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, σκοπός του οποίου είναι η διενέργεια μελετών και η παροχή επιστημονικής και τεχνικής ανάλυσης σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τις μεταφορές.

Πρόσφατα ο δήμος Παρισίων, απευθύνθηκε στο ICCT, προκειμένου να μετρήσει την συμβολή ξεχωριστών κατηγοριών οχημάτων στην ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης, με την χρήση της “remote sensing” τεχνολογίας.

Η τηλεπισκόπηση, όπως είναι η μετάφραση της τεχνολογίας αυτής στα ελληνικά, εφηρμοσμένη στο συγκεκριμένο πεδίο, για την μέτρηση των ρύπων, έχει ως εξής:   

Ένας αισθητήρας ο οποίος ονομάζεται EDAR (Emission Detection and Reporting, δηλαδή μια συσκευή που ανιχνεύει τις εκπομπές καυσαερίων και συγκεντρώνει τα καταγραφόμενα δεδομένα για περαιτέρω ανάλυση), τοποθετείται ψηλά, πάνω από μια λωρίδα κυκλοφορίας.

edar

Το EDAR, εκπέμπει μια ευρεία δέσμη laser η οποία αντανακλά σε λωρίδα τοποθετημένη στην άσφαλτο, καταγράφοντας το μέγεθος και την σύσταση των εκπομπών καυσαερίων από τις εξατμίσεις των οχημάτων.

Μαζί με βοηθητικά συστήματα καταγραφής, το EDAR ανιχνεύει λοιπόν τα ποσοστά μονοξειδίου του άνθρακα, διοξειδίου του άνθρακα, μονοξειδίου του αζώτου, διοξειδίου του αζώτου, υδρογονανθράκων, και μικροσωματιδίων.

 Παράλληλα, καταγράφεται και η “ταυτότητα” των διερχόμενων οχημάτων, δηλαδή ο τύπος τους, η εταιρεία κατασκευής τους, το έτος παραγωγής, το είδος καυσίμου που χρησιμοποιούν και ο κυβισμός τους.

Τέλος, στοιχεία που αφορούν τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, (υγρασία, κορεσμός, αέρας), την κλίση του δρόμου αλλά την κινητική κατάσταση των οχημάτων (επιτάχυνση, σταθερή ταχύτητα, επιβράδυνση ή στάση), καταγράφονται και συλλέγονται επίσης, ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη και αναλυτική ως προς όλες τις παραμέτρους καταγραφή των εκπομπών ενός οχήματος.    

Σε ότι αφορά στο Παρίσι, τοποθετήθηκαν τρία EDAR συστήματα σε διαφορετικές περιοχές της  Γαλλικής πρωτεύουσας, με τις μετρήσεις να ξεπερνούν συνολικά τις 100.000.

Κατόπιν ανάλυσης των δεδομένων, ένα από το συμπεράσματα που προέκυψαν ήταν ότι τα οχήματα της κατηγορίας L, δηλαδή scooter και μοτοσυκλέτες, είχαν αναλογικά πολύ υψηλότερα ποσοστά σε εκπομπές μονοξειδίων του άνθρακα, οξειδίων του αζώτου και μικροσωματιδίων σε σχέση με τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα και πολύ κοντά ή σε περιπτώσεις και πάλι ψηλότερα, σε σχέση με τα πετρελαιοκίνητα.

Untitled 1

Η εξήγηση του ICCT για το καταγραφέν αυτό στοιχείο, έχει να κάνει με τον γηραιότερο στόλο των δίτροχων, συγκριτικά με αυτό των τετράτροχων, αλλά και με το γεγονός, ότι οι Euro 4 προδιαγραφές των L οχημάτων (μοτοσυκλέτες και scooter), δεν είναι αντίστοιχες με τις Euro 6 που ισχύουν στα αυτοκίνητα. (Υπάρχει ωστόσο και η επισήμανση, ότι η καταγραφή των εκπομπών καυσαερίων των μοτοσυκλετών και των scooter από το EDAR, είναι πιο δύσκολη, λόγο μικρότερου νέφους από της εξάτμιση)

Μετά από την δημοσίευση της μελέτης αυτής, η παρέμβαση του ACEM (Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Κατασκευαστριών Μοτοσυκλέτας) ήταν άμεση, χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα ως επισφαλή και μη έγκυρα. Συγκεκριμένα ο ACEM αναφέρει ότι έχει λόγους να πιστεύει πως οι τιμές που καταγράφηκαν για τα δίτροχα από τις EDAR συσκευές, αφορούσαν σε φάσεις επιτάχυνσης και συμπεριλήφθηκαν, χωρίς συγκεκριμένη αναφορά ή υπολογισμό αυτής της συνισταμένης, στο γενικό συμπέρασμα.

Παράλληλα, ο ACEM αναφέρεται σε μια άλλη έρευνα που διενεργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ερευνών για τις Εκπομπές Οχημάτων (ERMES), τα αποτελέσματα της οποίας έρχονται σε αντιδιαστολή με αυτά του ICCT, αφού αποδεικνύεται ξεκάθαρα, πως οι εκπομπές καυσαερίων των δίτροχών που πληρούν τις Euro 4 προδιαγραφές, βρίσκονται τα ίδια επίπεδα με αυτές των Euro 5 και Euro 6 βενζινοκίνητων αυτοκινήτων.      

Ο ACEM ήδη βρίσκεται σε επικοινωνία με το ICCT, προκειμένου να διευκρινιστούν με κάθε λεπτομέρεια τα στοιχεία των μετρήσεων και η εξαγωγή συμπερασμάτων και μέχρι να υπάρξει κάποια κατάληξη στο θέμα, καλεί τις αρχές και κάθε ενδιαφερόμενο μέρος, να μην λαμβάνει ως έγκυρη την συγκεκριμένη μελέτη.

Tην μελέτη του ICCT για το Παρίσι, μπορείτε να την βρείτε ΕΔΩ 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 15:22

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon