.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018 17:59

Έρευνα – Γιγάντωση της e-bike αγοράς την επόμενη 10ετία

 

Με το βλέμμα στα… δισεκατομμύρια και στην Ασία

 

Όλο και περισσότεροι κατασκευαστές συγκεντρώνουν τις προσπάθειές τους στη δημιουργία ηλεκτρικών δικύκλων. Πέρα από όλα τα καλά που φέρνει η ευρεία χρήση ηλεκτροκίνητων, σε σχέση με μοντέλα που φέρουν κινητήρες εσωτερικής καύσης, υπάρχει και άλλος ένας φυσικά και λέγεται χρήμα. Πολύ χρήμα!

Σύμφωνα λοιπόν και με στοιχεία που υπάρχουν σε έρευνα-ανάλυση της εταιρίας μάρκετινγκ Future Market Insights (FMI), η παραγωγή των ηλεκτρικών δικύκλων θα εκτοξευτεί την επόμενη δεκαετία, αλλά ανάλογα θα εκτοξευτεί και η ζήτηση –κάτι που αναμένεται.

Το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας στα ηλεκτρικά δίκυκλα όμως δεν θα το έχουν οι μοτοσυκλέτες και τα scooter. Βασιλική κατηγορία αναμένεται να είναι εκείνη των ηλεκτρικών ποδηλάτων, σε όγκο πωλήσεων αλλά και αξία, με τη συγκεκριμένη κατηγορία να γνωρίζει μια σχετική άνθιση και στη χώρα μας.

Παράλληλα, η μικτή παγκόσμια αγορά για τα ηλεκτρικά δίκυκλα (όλοι οι τύποι ηλεκτρικού δικύκλου) αναμένεται να αναπτυχθεί με έναν μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 3,1%, μεταξύ 2017-2027 σύμφωνα με την αναφορά της FMI. Μέχρι και το τέλος του 2027 δε η αξία της συγκεκριμένη αγοράς θα έχει αγγίζει τα 27 δισ. δολάρια Η.Π.Α.

 Ισχυρότερα όλων τα ηλεκτρικά ποδήλατα!

Φυσικά δεν εννοούμε τις επιδόσεις τους σε σχέση με άλλα δίκυκλα αλλά το ρυθμό με τον οποίο θα αναπτυχθεί το συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς σε σχέση με όλα τα άλλα δίκυκλα, ηλεκτρικά και μη, τα επόμενα δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με την ανάλυση της FMI, η παγκόσμια αγορά για τα ηλεκτρικά ποδήλατα αναμένεται να αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,2%, με την αξία της συγκεκριμένης αγοράς να ανέρχεται στα 14 δισ. δολάρια μέχρι και το τέλος του 2017.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, κοιτάζοντας και τα παραπάνω στοιχεία, τα ηλεκτρικά ποδήλατα εκτιμάται ότι θα έχουν το πάνω χέρι στα ηλεκτρικά δίκυκλα γενικότερα, με την αξία της συγκεκριμένης αγοράς να ξεπερνά τη συνδυαστική αξία όλων των άλλων κατηγοριών ηλεκτρικών δικύκλων μαζί, έχοντας παράλληλα και μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων!

Ο λόγος για την μεγάλη άνοδο των ηλεκτρικών ποδηλάτων, δεν έχει να κάνει μόνο με την γρήγορη και ανέξοδη μετακίνηση, αλλά και με την υγεία που προβληματίζει όλο και περισσότερο κόσμο ανεξάρτητα από την ηλικία του. Αυτός ο κόσμος λοιπόν είναι πλέον ενημερωμένος και θέλει όλα τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία η χρήση ενός ποδηλάτου, ακόμη και ηλεκτρικού, όπως είναι η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και ευκολότερος έλεγχος του σωματικού βάρους.

Επόμενη κατηγορία σε όγκο πωλήσεων αλλά και αξία εκτιμάται ότι θα είναι εκείνη των ηλεκτρικών scooter. Η συγκεκριμένη κατηγορία εκτιμάται ότι θα αναπτύσσεται με αργότερο μέσο ρυθμό στην αρχή, από ότι τα ηλεκτρικά ποδήλατα, και ταχύτερα στη συνέχεια. Ο λόγος εντοπίζεται στους… οδηγούς αυτοκινήτων! Οι τετράτροχοι αναμένεται να μεταπηδήσουν στο μέλλον στα ηλεκτρικά scooter για να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν στην καθημερινή μετακίνηση, αλλά και τα όποια κίνητρα αναμένεται να δοθούν μέχρι τότε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις κάθε χώρας για την απόκτησή τους.

Και επειδή στην αρχή κάναμε λόγο και για το πολύ χρήμα, η πιο επικερδής περιοχή για ηλεκτροκίνητες… μπίζνες, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι και θα συνεχίσει να είναι η Ασία. Τα χιλιάδες εργοστάσια που υπάρχουν εκεί αυτή τη στιγμή  αλλά και τα δεκάδες εκατομμύρια αναβατών που στρέφονται σιγά-σιγά ή θα στραφούν στο μέλλον στα ηλεκτρικά δίκυκλα και ακόμη περισσότερο στα ηλεκτρικά ποδήλατα, είναι οι δύο βασικοί λόγοι.

Ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για τα επόμενα δέκα χρόνια αναμένεται στο 3,3%, πολύ υψηλότερα από ό,τι στη Β.Αμερική (2,7%), για παράδειγμα. Για να καταλάβετε όμως ακριβώς τι εννοούμε όταν λέμε μπίζνες, σύμφωνα με την έρευνα-ανάλυση, η συγκεκριμένη περιοχή αναμένεται να συγκεντρώσει το διόλου ευκαταφρόνητο 80% της πίτας στις παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών ποδηλάτων!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018 18:23

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon