.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024 14:36

Ολλανδία - Φορητά δυναμόμετρα για παράνομα ηλεκτρικά δίκυκλα

Με 247 νέες φορητές συσκευές που μετρούν την τελική ταχύτητα θα ελέγχει η ολλανδική αστυνομία για παρανόμως τροποποιημένα ηλεκτρικά δίκυκλα.

Το 2022 καταγράφτηκε στην Ολλανδία ένα αρνητικό ρεκόρ τροχαίων ατυχημάτων με ποδήλατα, συνεχίζοντας μια πορεία διαρκούς και απότομης ανόδου του συγκεκριμένου στατιστικού δείκτη τα τελευταία χρόνια.

Ο λόγος πιθανώς εντοπίζεται σε παρατυπίες πολλών ιδιοκτητών που έχουν σκαλίσει ή ξεκλειδώσει τα δίκυκλά τους για περισσότερη δύναμη από αυτή για την οποία είναι αρχικώς ομολογκαρισμένα και το μέτρο έρχεται για να συνδράμει στον εντοπισμό των παραβατών.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δίκυκλα με τελική που δεν ξεπερνά τα 25 km/h (και ισχύ έως 250W) δεν υποχρεούνται σε ταξινόμηση, έκδοση πινακίδων, ασφαλειών, διπλωμάτων οδήγησης και χρήσης κράνους, ενώ αν η ταχύτητά τους κυμαίνεται από 26 ως 45 km/h εντάσσονται στη γνωστή κατηγορία των μοτοποδηλάτων.

Στην πράξη ωστόσο πολλά ηλεκτρικά ποδήλατα και μοτοποδήλατα κυκλοφορούν παρατύπως ξεκλειδωμένα ή βελτιωμένα από τους ιδιοκτήτες τους με αποτέλεσμα να έχουμε ποδήλατα που θεωρητικώς δεν απαιτούν κράνος ή άδεια οδήγησης αλλά στην ουσία μπορούν να επιτύχουν αρκετά μεγαλύτερες ταχύτητες των 25 km/h και αντίστοιχα μοτοποδήλατα που ξεκλείδωτα μπορούν εύκολα να προσεγγίσουν ταχύτητες της τάξης των 80 km/h.

Αυτούς τους ιδιοκτήτες στοχεύει ο νέος εξοπλισμός της ολλανδικής αστυνομίας, ο οποίος μοιάζει με ένα φορητό δυναμόμετρο πάνω στο οποίο ο αστυνομικός στερεώνει το δίκυκλο και το επιταχύνει για να διαπιστώσει στη σχετική οθόνη του οργάνου αν ξεπερνά τη ταχύτητα που ορίζει ο νόμος.

Αν διαπιστωθεί παράβαση το πρόστιμο ανέρχεται σε €290, ενώ στους επαναλαμβανόμενους παραβάτες προβλέπεται κατάσχεση του οχήματος.

Πηγή: Politie.nl

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon