.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016 15:41

Νέοι κανονισμοί από την Ε.Ε. για τον εξοπλισμό αναβάτη

 

Τυποποίηση όλων των ειδών εξοπλισμού

 

Στις 20 Ιανουαρίου 2016, το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε ότι οτιδήποτε περιλαμβάνεται στον εξοπλισμό αναβάτη μοτοσυκλέτας αποτελεί προστατευτικό εξοπλισμό που θα πρέπει να πληροί ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας.

Μέχρι πρότινος, μόνο τα γάντια, οι μπότες και τα προστατευτικά κρούσης (θώρακες, επιγονατίδες, κλπ.) ανήκαν στην κατηγορία του προστατευτικού εξοπλισμού, και μόνο αυτά έπρεπε να πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως, στις 20 Ιανουαρίου του 2016, το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να συμπεριλάβει όλο τον εξοπλισμό αναβάτη στους νέους κανονισμούς για τον προστατευτικό προσωπικό εξοπλισμό (Protective Personal Equipment ή PPE).

Αυτό σημαίνει πως σε μερικά χρόνια, οτιδήποτε πωλείται ως εξοπλισμός αναβάτη στην Ευρώπη θα πρέπει να πληροί τις ίδιες προδιαγραφές ασφαλείας, προσφέροντας ένα ελάχιστο ποσοστό ασφάλειας ενάντια στην τριβή αλλά και σε κρούσεις.

Όπως προβλέπεται σήμερα με τις μπότες και τα γάντια, θα πρέπει να διαθέτουν ετικέτα που θα δηλώνει τη συμμόρφωση του εξοπλισμού με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αλλά και το επίπεδο της παρεχόμενης προστασίας. Επιπλέον η εταιρεία κατασκευής θα πρέπει να πληροφορεί τον αγοραστή για τη συντήρηση, την αποθήκευση και τη χρήση του εξοπλισμού.

Οι ακριβείς προδιαγραφές, αλλά και η ημερομηνία εφαρμογής των νέων κανονισμών για την ώρα παραμένουν αδιευκρίνιστες. Ίσως μάλιστα να χρειαστούν χρόνια για την εφαρμογή τους.

Σημειώστε πως οι νέοι αυτοί κανονισμοί δεν σημαίνουν πως οι αναβάτες θα υποχρεούνται να φορούν αποκλειστικά εξοπλισμό που θα καλύπτει τις προδιαγραφές ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κανονισμοί αφορούν αποκλειστικά στην πώληση εξοπλισμού ασφαλείας για αναβάτες μοτοσυκλέτας, και όχι στην υποχρεωτική χρήση αυτού.

Για την ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει σχέδια να υποχρεώσει τους αναβάτες να φοράνε μόνο εξοπλισμό που καλύπτει τις προδιαγραφές ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γενικός Γραμματέας της FEMA (Federation of European Motorcyclists' Associations) Dolf Willigers δήλωσε: “Όταν ο εξοπλισμός αναβάτη πληροί τις προδιαγραφές, τότε ξέρεις το επίπεδο της προστασίας που μπορείς να περιμένεις. Αυτό είναι ένα μέτρο προστασίας του καταναλωτή που αυτή τη στιγμή δεν έχουμε. Φυσικά οι νέες προδιαγραφές θα πρέπει να ικανοποιούν τις ανάγκες των αναβατών, αλλά με την πληροφόρηση που έχουμε μέχρι στιγμής, πιστεύω πως αυτό ακριβώς θα γίνει. Όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρησιμοποιήσει αυτές τις προδιαγραφές για να υποχρεώσει τους αναβάτες να φορούν αποκλειστικά εξοπλισμό που θα τις καλύπτει -και θα σιγουρέψουμε πως αυτό δεν θα συμβεί- η τυποποίηση του εξοπλισμού αναβάτη είναι ένα θετικό βήμα για όλους.”

Τα κράνη και οι ζελατίνες βρίσκονται εκτός των παραπάνω κανονισμών, καθώς καλύπτονται από τον κανονισμό UN ECE Regulation no. 22.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016 17:19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon