.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019 12:05

Απαραβίαστα όρια ταχύτητας στην Ε.Ε. από το 2022!

 

Υποχρεωτικό το σύστημα Intelligent Speed Assistance για όλα τα 4τροχα

 

Στις 21/2/2019, μια επιτροπή-κλειδί Ευρωβουλευτών έδωσε το πράσινο φως για μια εκτενή σειρά νέων μέτρων ασφαλείας όσον αφορά στα τετράτροχα οχήματα της Ευρωπαικής Ένωσης. Μέσα σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική ενσωμάτωση του συστήματος Intelligent Speed Assistance (ISA) -σύστημα που περιορίζει αυτόματα την ταχύτητα του οχήματος σύμφωνα με τα όρια ταχύτητας- σε όλα τα αυτοκίνητα / φορτηγά / λεωφορεία.

Στόχος της υποχρεωτικής εφαρμογής του ISA, η μείωση των ταχυτήτων στα νόμιμα όρια, κάτι που υπολογίζεται πως θα επιφέρει μείωση των συγκρούσεων κατά 30% και μείωση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα κατά 20%.

Το ISA χρησιμοποιεί είτε κάμερες για να σαρώνει τον δρόμο, αναγνωρίζοντας τις πινακίδες ορίου ταχύτητας, ή GPS με το οποίο καταλαβαίνει σε ποιο δρόμο βρίσκεται το όχημα, και κόβει την παροχή ισχύος (δεν επενεργεί στα φρένα, επεμβαίνει στον κινητήρα), περιορίζοντας την ταχύτητα του οχήματος στα όρια του νόμου.

Το σύστημα έχει αρχίσει να τοποθετείται σε οχήματα από τους κατασκευαστές από το 2016, όπου το είχαμε δει για πρώτη φορά στο Ford Galaxy, ενώ πλέον, το ISA βρίσκεται σε τουλάχιστον 33 αυτοκίνητα των Citroen, Fiat, Honda, Ford, Jaguar, Jeep, Land Rover, Mercedes, Opel, Peugeot, Renault, και Volvo .

ISA compulsory 2022 2

Στα τέλη του 2018 ο European Automobile Manufacturers Association (ACEA), ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, δήλωσε πως οι λόγοι που δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικό το ISA αυτή τη στιγμή (και πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2022) είναι η ανάγκη να τοποθετηθούν ενιαίες πινακίδες ορίων ταχύτητας στην Ε.Ε., να ενημερωθούν οι χάρτες των GPS, και να βελτιωθούν τα συστήματα καμερών, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν πολύπλοκα σενάρια, όπως πχ. όταν οι πινακίδες ορίων είναι καλυμμένες.

Υπέρμαχος του ISA το European Transport Safety Council (ETSC), μια ανεξάρτητη ΜΚΟ με βάση τις Βρυξέλλες, και στόχο τη μείωση των θανάτων και τραυματισμών στις μεταφορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με έτος ίδρυσης το 1993, το ETSC παρέχει ειδικευμένο συμβουλευτικό ρόλο όσον αφορά στις ασφαλείς μεταφορές, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

ISA compulsory 2022 5

Η επιτροπή που ψήφισε την πρόταση του ETSC για ριζική αναθεώρηση των κανονισμών ασφαλείας που διέπουν τις μεταφορές στην Ε.Ε. ονομάζεται European Parliament’s Committee on Internal Market and Consumer Protection (IMCO), ενώ τώρα η νομοθεσία πρέπει να συμφωνηθεί πριν τις εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου που θα γίνουν τον Μάιο.

ISA compulsory 2022 8

Τα μέτρα που ψηφίστηκαν περιλαμβάνουν νέα στάνταρ στα crash tests αυτοκινήτων, υποχρεωτική ενσωμάτωση ηλεκτρονικών συστημάτων βοήθειας του οδηγού όπως το Automated Emergency Braking (AEB, σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος για αποφυγή συγκρούσεων) με εντοπισμό πεζών και ποδηλατών, το Intelligent Speed Assistance (ISA) με δυνατότητα απενεργοποίησης (για την ώρα), και το σύστημα Emergency Lane Keeping (για να κρατάει το όχημα στη λωρίδα του και να ειδοποιεί τον οδηγό αν αφηρημένος αλλάζει λωρίδα δίχως φλας).

ISA compulsory 2022 7

Επίσης θέτει νέα στάνταρ θέασης που θα πρέπει να έχουν οι καμπίνες των φορτηγών και λεωφορείων, ώστε οι οδηγοί να έχουν καλύτερο οπτικό πεδίο.

Οι προδιαγραφές συνεχίζονται με την ενσωμάτωση Event Data Recorders (μαύρα κουτιά), καταγραφέων δεδομένων δηλαδή, που θα αποθηκεύουν σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση του οχήματος τις τελευταίες στιγμές πριν από μία σύγκρουση, ώστε να βοηθά τους ερευνητές να καταλάβουν τις αιτίες των ατυχημάτων, ώστε να μπορούν να τα αποτρέψουν στο μέλλον.

ISA compulsory 2022 6

Μετά την σημαντική πρώτη συμφωνία για τις παραπάνω αλλαγές, ο Antonio Avenoso, Εκτελεστικός Διευθυντής του ETSC είπε μεταξύ άλλων: «Η νομοθεσία αυτή αποτελεί ένα μεγάλο βήμα μπροστά για την οδική ασφάλεια της Ευρώπης, και θα μπορούσε να σώσει 25.000 ζωές μέσα σε 15 χρόνια από την εφαρμογή του. Σημειώστε πως το ISA θα εφαρμοστεί μόνο σε νέα οχήματα. Περιμένουμε από τους νομοθέτες να κάνουν ότι μπορούν ώστε να έχουμε μια τελική συμφωνία πριν τις εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου τον Μάιο.»

Σημειώστε πως παρόλο που η ψηφοφορία της 22/2/2019 εστιάστηκε περισσότερο στα συστήματα ασφαλείας των οχημάτων, οι νομοθέτες της Ε.Ε. ψήφισαν και μια ακόμη συμφωνία ώστε να γίνουν ασφαλέστερες και οι υποδομές των ευρωπαϊκών δρόμων.

ISA compulsory 2022 4

Πέρα από το ISA, το νομοσχέδιο κάνει λόγο και για αρκετά ακόμα συστήματα βοήθειας του οδηγού, όπως το AEB (Automatic Emergency Braking), σύστημα που φρενάρει αυτόματα αν ανιχνεύσει πιθανότητα σύγκρουσης, σύστημα που θα ανιχνεύει αν ο οδηγός είναι μεθυσμένος, σύστημα που θα ανιχνεύει αν ο οδηγός είναι έτοιμος να αποκοιμηθεί, προηγμένο σύστημα που θα ανιχνεύει αν ο οδηγός είναι αφηρημένος, κ.α.

Για την ώρα, το νομοσχέδιο και τα οχήματα που εφοδιάζονται με ISA έχουν πρόβλεψη παράκαμψης του συστήματος από τον οδηγό, κάτι που πρακτικά αναιρεί μεγάλο μέρος της προστασίας που θεωρητικά θα προσφέρει. Η δυνατότητα παράκαμψης δίνεται ώστε να γίνει πιο εύπεπτο το ISA στο ευρύ κοινό, όμως αναμένουμε σιγά-σιγά να εκλείψει, και στο μέλλον να μην μπορεί κανείς να το απενεργοποιήσει.

Η παράκαμψη γίνεται με τον οδηγό είτε να πιέζει κάποιο κουμπί, είτε να συνεχίζει να πατάει το γκάζι, ενώ το ETSC πρότεινε στη συγκεκριμένη περίπτωση το όχημα να προειδοποιεί ηχητικά και οπτικά τον οδηγό μέχρι εκείνος να κόψει ταχύτητα και να βρεθεί στα νόμιμα όρια.

ISA compulsory 2022 1

Οι νέες τεχνολογίες όπως το ISA και το AEB γίνονται ολοένα και πιο διαδεδομένες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως πλέον ένα αυτοκίνητο δεν μπορεί να πάρει 5 αστέρια ασφάλειας NCAP αν δεν έχει AEB στον στάνταρ εξοπλισμό του.

ISA compulsory 2022 3

Το BIKEIT επικοινώνησε με το ETSC, όπου και λάβαμε την διαβεβαίωση πως τα παραπάνω μέτρα αφορούν ΜΟΝΟ στα τετράτροχα οχήματα και όχι στα δίκυκλα. Βέβαια όταν έχουμε ήδη δει τις Ducati & KTM να ετοιμάζουν μοντέλα παραγωγής με AEB, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον να δούμε τόσο το ISA όσο και άλλα «βοηθήματα» αναβάτη να βρίσκουν τον δρόμο τους στη μοτοσυκλέτα.

Τελικά κατευθυνόμαστε ολοταχώς σε μια εποχή με απαραβίαστα όρια ταχύτητας, με απαραβίαστη νομοθεσία, προθάλαμο ίσως για τις εποχές που το τιμόνι, το γκάζι και το φρένο… δεν θα αποτελούν μέρος του στάνταρ εξοπλισμού αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.

ISA compulsory 2022 10

Μεγαλύτερη ασφάλεια, λιγότεροι θάνατοι και τραυματισμοί μεν, με παράλληλο περιορισμό των αποφάσεων που θα μπορούν να πάρουν αυτοβούλως οι οδηγοί, και με ηλεκτρονικούς ελέγχους που πριν λίγα χρόνια φάνταζαν επιστημονική φαντασία.

Brave new world!

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 15:33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon