.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014 10:22

Ρεπορτάζ - 3o Athens Distinguished Gentlemen’s Ride 2014

 

Κουλτούρα, ρετρό και custom μοτοσυκλέτες!

 

Κείμενο: Δημήτρης Καρανίκας, www.caferacers.gr

Η κουλτούρα της ρετρό και custom μοτοσυκλέτας, που βασίζεται σε κλασσικές, ή “κλασσικίζουσες” μοτοσυκλέτες και που γνωρίζει δόξες τα τελευταία χρόνια και στην χώρα μας, έχει οδηγήσει σε εκδηλώσεις σαν το Distingushed Gentlemen's ride. Μια “μάζωξη” που αποδεικνύει την απενοχοποίηση του ορισμού custom από τα περιορισμένα ως τώρα πρότυπα του chopper, σε ένα ευρύτερο κοινό που γουστάρει το κλασσικό, το ρετρό, το ιστορικό όχημα, και το διαλαλεί περήφανα, σε βόλτες σαν και αυτή που έγινε στην Αθήνα, για πρώτη φορά. Κυριές και κύριοι, αυτό είναι το Athens Distinguished Gentlemen's ride 2014!

 Λίγη ιστορία για το θεσμό


Όλα ξεκίνησαν το 2012, στην Αυστραλία από μια φωτογραφία στο περιοδικό GQ του Don Drapper από το Mad Men, που απεικόνιζε τη κλασσική μοτοσυκλέτα του και τον ίδιο, φορώντας κοστούμι. Δόθηκε κάπως έτσι η σπίθα, δημιουργίας μιας θεματικής βόλτας με τις μηχανές, πρωτίστως ως μια προσπάθεια καταπολέμησης του αρνητικού στερεότυπου του “μηχανόβιου”. Η πρώτη αυτή διοργάνωση, είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 2.500 αναβάτες σε 64 πόλεις παγκοσμίως. Το 2013 οι αναβάτες έφτασαν τους 11.000 και οι πόλεις τις 145, ενώ φέτος αναμένεται συμμετοχή άνω των 20.000 ατόμων σε 220 πόλεις. Και το ταβάνι φαίνεται να είναι ψηλά ακόμα...

Ενδεικτική της σημασίας που έχει πάρει η εκδήλωση, είναι πώς από φέτος, χορηγός σε παγκόσμιο επίπεδο έγινε η Triumph, που είχε στήσει σε όλες τις πόλεις περίπτερα, σαν αυτό της Αθήνας. Φέτος, στην πρωτεύουσα, όλο το ride και το πάρτυ είχε κάλυψη με διαδραστικές κάμερες 360 μοιρών, της εταιρίας matvision και τα πλάνα που αποθανατίστηκαν θα είναι σύντομα διαθέσιμα μέσω ειδικού δωρεάν app για android & ios. Οι συμμετοχές φέτος, σίγουρα ξεπέρασαν τις περσινές και με έναν πρόχειρο υπολογισμό, πρέπει να συγκεντρώθηκαν γύρω στις 100 μοτοσυκλέτες - δεν νομίζω να έκατσε κανένας να μετρήσει επακριβώς. Ο σκοπός άλλωστε δεν είναι να ψαχνόμαστε αν είμαστε περισσότεροι ή λιγότεροι, αλλά να κάνουμε μια όμορφη εκδήλωση, που και αυτό επετεύχθη κατά γενική ομολογία. Το κονβόι των ρετρό μοτοσυκλετών, με τους καλοντυμένους αναβάτες, τράβηξε τα βλέμματα του κόσμου από όπου πέρασε.

Ιατρικός σκοπός

Αυτός είναι ο σκοπός εξάλλου του ''dress code'' που έχει: Nα δείξει τον “άλλο” εαυτό των μοτοσυκλετιστών, να αναδείξει αναβάτες και μηχανές και να τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου, ακόμα και αυτού που δεν έχει άμεση επαφή με τη μοτοσυκλέτα, προς το σκοπό για τον οποίο γίνεται: Τη συγκέντρωση χρημάτων που διατίθενται στην έρευνα για το καρκίνο του προστάτη. Φέτος, τα 1.096.681 ευρώ που συγκεντρώθηκαν από 258 οργανωμένες βόλτες σε 57 χώρες που συμμετείχαν, ξεπέρασαν κατά ~25% το στόχο των διοργανωτών! Από αυτές τις 258 βόλτες, είχαμε την τιμή να διοργανωθούν στην χώρα μας τέσσερις: Aθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καλαμάτα. 

Είμαστε ήδη στο 2014 και στη τρίτη χρονιά του στην Ελλάδα και την Αθήνα, η οργάνωση απέφυγε το κέντρο σοφά, και η βόλτα έγινε με αφετηρία το γήπεδο του tae kwon do, κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος, καταλήγοντας στο Κορωπί, στο γκαράζ του Homoratus. Εκεί έλαβε χώρα το πάρτυ που είχε οργανωθεί φέτος με χορηγό την Jameson και ζωντανή μουσική από τους Cougars και τους The noise figures. Οι εικόνες που συνοδεύουν το κείμενο φιλοδοξούν να καλύψουν όσο καλύτερα γίνεται το event. Αν μη τι άλλο, από φωτογραφίες και βιντεοσκοπήσεις άλλο τίποτα στη συγκεκριμένη διοργάνωση, οπότε σίγουρα τις επόμενες μέρες αναμένουμε όλοι μπόλικο υλικό.
Ανανεώνουμε το ραντεβού για του χρόνου. Η ποικιλία των δίτροχων, cafe racer, classics, bobbers, choppers, scooter, vespas, rat, trackers, κλπ, και η επιτυχία της εκδήλωσης, έθεσαν τον πήχη ψηλά φέτος. Σίγουρα το 2015 αναμένονται εξίσου ενδιαφέροντα πράγματα!

Φωτογραφίες

Video

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014 14:57

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ρεπορτάζ - H Yamaha στην Intermot Ρεπορτάζ – 6η Enduromania 2014 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon