.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014 10:21

Ρεπορτάζ – 6η Enduromania 2014

Το μεγαλύτερο event της Ελλάδας!

 

Του Τάκη Μανιάτη

Έχοντας 370 συμμετοχές στις εγγραφές, όλοι περίμεναν πως φέτος οι μοτοσυκλέτες θα ξεπερνούσαν τις 400. Και κάπως έτσι, σε όλα τα μαγαζιά, σε όλες τις παρέες, άκουγες ότι κάποιος “δικός σου” θα βρίσκεται στην Enduromania. Και έτσι ήταν, γιατί, αυτά τα μονοπάτια, αυτά τα δάση, το κέφι και η σωστή οργάνωση, η οδήγηση full enduro δύο ημέρες, τα τοπία αλλά και η μοναδικότητα του event, δεν χάνονται με τίποτα!

Διαδρομές για κάθε γούστο

Για 6η χρονιά, η Enduromania διοργανώθηκε ξανά, στην Καστανιά Καλαμπάκας, λίγο έξω από τα Μετέωρα. Κέντρο της Enduromania ήταν ξανά το Casa di Calo το οποίο φιλοξένησε την γραμματεία του event, το parc ferme, κάποιους κατασκηνωτές, τις τέντες και τα φορτηγά των εταιριών, αλλά και σε παρακείμενο χώρο, την ειδική διαδρομή που είχε στηθεί για προπόνηση.
Όλοι οι αναβάτες περνούσαν από την γραμματεία όπου έπαιρναν το απαραίτητο νούμερο συμμετοχής μαζί με τα αναμνηστικά δώρα, για να ξεκινήσουν τις διαδρομές. Κάθε ημέρα, η διαδρομή ήταν διαφορετική, αλλά με την βροχή να πέφτει δυνατά μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, οι διοργανωτές αποφάσισαν να αλλάξουν τις ημέρες, βάζοντας την δύσκολη διαδρομή της Κυριακής, το Σάββατο. Περίπου 100 χιλιόμετρα διαδρομής ανά ημέρα, με επιλογές για αναβάτες Hobby ή Pro, αλλά και έξτρα επιλογή για φέτος, με την ονομασία Extreme Team, στην οποία θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον δύο ή τρεις αναβάτες μαζί για βοήθεια, ώστε να τα καταφέρουν. Διαδρομές που σύμφωνα με τους χρόνους της οργάνωσης, θα χρειάζονταν κοντά στις 4 ώρες και 20 λεπτά για την πρώτη μέρα, και 4 ώρες και 40 λεπτά για την δεύτερη μέρα. Η σήμανση ήταν στα πρότυπα αγώνα, με κλασικά enduro σήματα, με πορτοκαλί κορδέλες της KTM αλλά και σπρέυ σε βράχια και δέντρα. Η φύση όμως οργίαζε: Τα χρώματα που έπαιρναν οι φτέρες, κάποιες φορές ήταν τόσο πορτοκαλί που τις μπέρδευες!

Παρθένα δάση


Η φύση στα καλύτερά της, με κάθε λογής δέντρα, πράσινο παντού, φύλα στο έδαφος, χρώματα και αρώματα, μυρωδιές που σπάνια συναντάς, ειδικά αν είσαι από την νότια Ελλάδα. Αξέχαστα σημεία, τα μονοπάτια μέσα στις φτέρες, με πράσινα και καφέ χρώματα. Η ομίχλη που σκέπαζε τα πάντα και τα δέντρα που ξεπρόβαλλαν μέσα της. Το παρθένο τοπίο, τα απίστευτα μαλακά χώματα με ιδανικό κράτημα, αλλά και γλίτσα σε κάποια σημεία, που ήθελε προσοχή. Τα δύσκολα σημεία, ο βραχόκηπος που ήθελε τεχνική για να ανέβεις χωρίς κόλλημα, οι ρίζες και τα ποταμάκια. Το συνεχόμενο μονοπάτι για 50 χιλιόμετρα, όπου ήμασταν χαμένοι μέσα στο δάσος και οδηγούσαμε συνέχεια σε ρυθμό αγώνα – αλλά σταματάγαμε και στις πηγές, γιατί δεν μας κυνηγούσε – τελικά – κανείς. Η πλατεία στην Στεφάνη, όπου καμιά εκατοστή μοτοσυκλέτες βρίσκονταν παρκαρισμένες αριστερά και δεξιά, και οι αναβάτες έτρωγαν και έπιναν καφέδες, σε μία στάση ξεκούρασης.
Αυτό το φιλικό κλίμα, αυτή η μοναδική αίσθηση ξεγνοιασιάς στα ελληνικά βουνά, με την θέα να σου κόβει την ανάσα και τον καιρό να συνηγορεί στο εντουράδικο πνεύμα.
Και όλοι μία παρέα, στο μεγαλύτερο μοτοσυκλετιστικό event που διοργανώνεται στην Ελλάδα και έχει γίνει πλέον θεσμός. Enduromania 2015, ετοιμάσου γιατί θα έρθουμε ξανά!

 H Enduromania του Νίκου Ζουρνατζή


Για άλλη μια χρονιά είχα την τύχη να οδηγήσω στα υπέροχα μονοπάτια της Πίνδου παρέα με πολλούς φίλους από όλα τα μέρη της Ελλάδας που αγαπούν το enduro.
Στην όμορφη περιοχή της Καστανιάς Τρικάλων η ομάδα που διοργάνωσε και φέτος την Enduromania ξεπέρασε τον εαυτό της. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους !!!

Δύο μέρες full enduro... 400+ μοτοσυκλέτες !!! Απίστευτη αίσθηση.
Μια απέραντη enduroland... μηχανές παντού... παρέες φίλων σε κάθε σημείο. Δάση με πελώρια δένδρα, ομίχλη, υγρασία, πέτρες σε ανηφοροκατηφόρες, ποτάμια πλαγιές και μονοπάτια μοναδικά. Γραφικά χωριά με κοψίδια, μπύρες και καφέ φρόντισαν να περιποιηθούν τους πάντες. Μια απέραντη παιδική χαρά για ενήλικες.
Διασώστες (τους ευχαριστούμε για την παρουσία τους) και support crew σε δύσκολα σημεία έτοιμοι να βοηθήσουν με χαμόγελο τον κάθε έναν από εμάς.

Όλοι ευχαριστημένοι. Κανένα πρόβλημα και μια ευχάριστη ατμόσφαιρα παρά τον άστατο καιρό με την πυκνή ομίχλη την συννεφιά του Σαββάτου και την πολύ βροχή της Κυριακής.
Είδα τους φίλους μου από τα παλιά... τους συναθλητές, παλιούς και νέους πρωταθλητές enduro και trial.
Φίλοι από την Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Τήνο, Λάρισα, Φάρσαλα, Κόρινθο, Ξυλόκαστρο, Λαγκαδά, Πτολεμαΐδα, Σέρρες, Εύβοια, Καλαμάτα, Σπάρτη, Ιωάννινα, Καστοριά, Βέροια, Γρεβενά, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Πάτρα και από πολλά άλλα μέρη ήταν εκεί και απολάμβαναν την ευχαρίστηση που προσφέρει το enduro.

Οδήγησα παρέα με τον Τάκη σαν να ήμασταν σε αγώνα πριν δεκαπέντε χρόνια... 20 χιλιόμετρα ειδική το πρωινό μας ζέσταμα το Σάββατο παρέα με τον φίλο Θοδωρή σε ρόλο support... Full gas και πολλές στάσεις, κούραση και ευχαρίστηση.
Κυριακή μια από τα ίδια... Μιχάλης, Χάρης, Βασίλης και Doc σε ρυθμό αγώνα από της 09:30 το πρωί... ευτυχώς η δυνατή βροχή μας σταμάτησε πριν από πτώση !!!

Αλληλοβοήθεια στα δύσκολα και στάσεις επανασυγκρότησης. Μια ωραία παρέα.
Δυστυχώς δεν πρόλαβα να οδηγήσω και με άλλους φίλους που ήθελα... δεν πειράζει... άλλωστε όλοι μας ανανεώσαμε το Enduromaniοραντεβού για το 2015 στην καλύτερη διοργάνωση της Ευρώπης.
Σαν την Ελλάδα πουθενά !!!
Καλό χειμώνα Endurάδες !!

 Φωτογραφίες

Video

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014 14:57

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon