Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2011 14:23

Rally Dakar 2012 – Πλήρης οδηγός

 

To Dakar στο Περού!

 Είναι η τέταρτη χρονιά που διοργανώνεται το πασίγνωστο Rally Dakar στην Νότια Αμερική. Αυτή τη χρονιά, η εκκίνηση του θρυλικού αγώνα θα γίνει στην Mar del Plata, και είναι μία νέα πρόκληση για τους αναβάτες. Οι ομάδες και οι αναβάτες είναι έτοιμοι για να πάρουν μέρος σε αυτόν τον αγώνα και μετά από μήνες προετοιμασίας, όλα είναι έτοιμα να τους υποδεχθούν.

Νέα εργοστάσια, νέες συμμετοχές


Ταυτόχρονα, ο ενθουσιασμός όλων φτάνει στο αποκορύφωμα ενώ έχει ανέβει σημαντικά η όρεξη των Αργεντίνων θεατών που περιμένουν το Dakar όντας διψασμένοι για το θέαμα που προσφέρει.
Τις τρεις μέρες που πραγματοποιήθηκε ο τεχνικός έλεγχος, οι αναβάτες, οι οδηγοί και τα πληρώματα έκαναν όποιες αλλαγές χρειάζονταν και τις ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής. Στην Mar Del Plata έχει τοποθετηθεί ένα τεράστιο βάθρο στο οποίο κάθε συμμετέχων θα παρουσιάζεται πριν ξεκινήσει τον αγώνα.

Την τελευταία μέρα πριν τον αγώνα, θα υπάρχει και autograph session για τους θεατές, οι οποίοι θα θελήσουν την υπογραφή των αγαπημένων τους. Οι κορυφαίοι κάθε κατηγορίας θα είναι εκεί, για να συνομιλήσουν με τους fun τους. Να θυμίσουμε ότι η κατηγορία των μοτοσυκλετών είναι πλέον μία τα τελευταία δύο χρόνια, και αφορά τα 450 κυβικά εκατοστά. Αυτό έδωσε την δυνατότητα σε νέα εργοστάσια να συμμετάσχουν στον αγώνα, με αποτέλεσμα στην τελευταία διοργάνωση, να βρεθούν τέσσερα διαφορετικά εργοστάσια στην κορυφαία δεκάδα.

Διαδρομή και νέες ομάδες

Στο σύνολο, η διαδρομή που θα διανύσουν οι αναβάτες θα ξεπεράσει τα 9.000 χιλιόμετρα. Από την Mar Del Plata όπου θα δοθεί η εκκίνηση, θα κινηθούν προς τις Άνδεις, θα διανύσουν φαράγγια και ποτάμια, αμμόλοφους, στον στις πρώτες πέντες μέρες του δεκατετραήμερου αγώνα.
Οι επόμενες πέντε ημέρες πριν το διάλλειμα θα τους βρει να οδηγούν ανάμεσα στα βουνά και στον ωκεανό στην έρημο Ατακάμα όπου θα παίξει σημαντικό ρόλο η πλοήγηση αλλά και η οδήγηση στην άμμο. Η έρημος Ατακάμα είναι το παιχνίδι του τοπικού Lopez o οποίος κερδίζοντας εδώ την πρώτη του ειδική διαδρομή πριν δύο χρόνια (και άλλες πέντε ειδικές μετά), έδωσε στους συμπατριώτες του το κίνητρο να παρακολουθούν τον αγώνα.

Το Dakar φέτος ταξιδεύει στο Peru και μετά από τέσσερις ειδικές διαδρομές, η Lima θα φιλοξενήσει τον πρώτο τερματισμό του Rally Dakar στα παράλια του Ινδικού Ωκεανού, συμπληρώνοντας έτσι τον Ατλαντικό, την Μεσόγειο αλλά και την Ερυθρά θάλασσα  όπου έχουν γίνει τερματισμοί.
Στην εκκίνηση του Dakar 2012 θα βρεθούν 188 μοτοσυκλέτες και 30 Quad (τα αυτοκίνητα τα προσπενάμε!). Εφόσον δημιουργήθηκε μία κατηγορία με μοτοσυκλέτες 450 κυβικών, νέα εργοστάσια μπήκαν στον αγώνα, αυξάνοντας έτσι το ενδιαφέρον.  Αφού είχε γίνει ενιαίο KTM με τις μεγάλες δικύλινδρες μοτοσυκλέτες, αλλά και τις μονοκύλινδρες των 700 περίπου κυβικών, στα 450, τα περισσότερα εργοστάσια είχαν μία άξια εκπρόσωπο, έτοιμη να δεχθεί τις απαραίτητες αλλαγές για να τρέξει στο Dakar. Έτσι, μετά τις ΚΤΜ, Aprilia, Beta, BMW, Yamaha, Sherco, έχουμε και νέες συμμετοχές φέτος επίσημα, από τις Gas Gas, Kawasaki, Husaberg, Husqvarna, Honda, TM, αλλά και τις Rieju και Jincheng! Επιπρόσθετα, εντύπωση προκαλεί η συμμετοχή της Bordone Ferrari η οποία χρησιμοποιεί μοτοσυκλέτες KTM.

Οι ομάδες αναλυτικά Α'

Η Aprilia θα στοχεύσει την κορυφή με τους Francisco Lopez, Alain Duclos, ενώ με την υποστήριξη του εργοστασίου θα είναι και οι Eduard Boulanger και Arnaud Besnier. Η Beta θα έχει υπό την σκέπη της τους Pablo Cid De La Paz από την Αργεντινή και τον Neto De Benedictis Vicente από την Βραζιλία, τον Maurizio Frigerio από την Ιταλία και τον Jorge Boero. Κυριότεροι αναβάτες της Bordone Ferrari θα είναι οι Gerard Farres από την Ισπανία και ο Ιταλός Alessandro Botturi, πρωταγωνιστής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Η BMW δεν κατεβάζει επίσημα ομάδα μιας και το G 450 X έχει σταματήσει την παραγωγή του, ωστόσο, μία μόλις συμμετοχή με τον Jakes Ivan θα λάβει μέρος ερασιτεχνικά.
Πρώτη επίσημη για την Gas Gas η οποία κατεβαίνει στον δύσκολο αγώνα με την περσινή νικήτρια της κατηγορίας γυναικών, Laia Sanz και τον Marc Guasch.

Η νικήτρια του περσινού αγώνα, KTM, κατεβάζει επίσημα δύο αναβάτες, τους Marc Coma και Ciryl Despres, οι οποίοι θα έχουν σαν υποστήριξη, όπως και πέρσι, τους Ruben Faria και Juan Pedrero. Θα δούμε ακόμη με KTM τους Pal Anders Ullevalseter, Jordi Viladoms, και τον φέρελπι Jakub Przyngoski. Εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η συμμετοχή για πρώτη φορά του Johnny Aubert, παγκόσμιου πρωταθλητή enduro στον αγώνα.
Η Husaberg δεν κατεβάζει ομάδα επίσημα, αλλά έχει ημιεργοστασιακούς αναβάτες. Ο Thomas Berglund από τον σουηδικό στρατό, και το Australian safari team με τους David Schwarz, Roddney Faggotter, Ronnie Boddinger.

Οι ομάδες αναλυτικά B'

Πρώτη επίσημη και για την Husqvarna η οποία φέτος ετοίμασε νέα μοτοσυκλέτα, βασισμένη στο πλαίσιο της BMW G 450X και της οποίας κυριότερος αναβάτης θα ήταν ο David Fretigne, ο οποίος όμως δεν θα συμμετάσχει τελικά λόγω ατυχήματος. Την θέση του παίρνει ο Jose Manuel Pellicer, ενώ επίσης συμμετέχουν οι Paulo Goncalves, Joan Barreda, Zé Helio και Ike Klaumann.

Η Honda θα συμμετάσχει επίσημα με τους Quinn Cody και Sam Sunderland πάνω σε ειδικά τροποποιημένες CRF 450 X.
Η συμμετοχή της Sherco συνεχίζεται και φέτος με τον Frans Verhoeven, ενώ ημιεργοστασιακή υποστήριξη θα έχουν και οι Sylvain Espinass, Dominique Detang, και Charles Schneider

O Alessandro Zanotti θα τρέξει με μία ειδικά προετοιμασμένη TM, ενώ η Rieju θα έχει τον Filippo Ciotti και η Jincheng τον μοναδικό Κινέζο αναβάτη, Guanghui, Wei.
Η εργοστασιακή ομάδα της Yamaha περιλαμβάνει τους Helder Rodriquez, David Casteau, Olivier Pain, Jonah Street, Thierry Bethys, ενώ έκπληξη προκαλεί συμμετοχή του ελληνοαμερικάνου Theocharis Karathanassis. Με την απουσία του Βασίλη Ορφανού φέτος από τις συμμετοχές, θα έχουμε έναν Έλληνα να παρακολουθούμε τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες.

Διαδρομή και ειδικές

Ημερομηνία Εκκίνηση Τερματισμός Απλή διαδρομή Ειδική διαδρομή
1/1/2012 Mar Del Plata  Santa Rosa de la Pampa 763χλμ 57χλμ
2/1/2012 Santa Rosa de la Pampa  San Rafael 487χλμ 295χλμ
3/1/2012 San Rafael  San Juan 291χλμ 270χλμ
4/1/2012 San Juan  Chilecito 424χλμ 326χλμ
5/1/2012 Chilecito  Fiambala 151χλμ 265χλμ
6/1/2012 Fiambala  Copiapo 394χλμ 247χλμ
7/1/2012 Copiapo  Copiapo 154χλμ 419χλμ
8/1/2012 Rest day
9/1/2012 Copiapo  Antofagasta 245χλμ 477χλμ
10/1/2012 Antofagasta  Iquique 9χλμ 556χλμ
11/1/2012 Iquique  Arica 317χλμ 377χλμ
12/1/2012 Arica  Arequipa 171χλμ 534χλμ
13/1/2012 Arequipa  Nasca 259χλμ 245χλμ
14/1/2012 Nasca  Pisco 100χλμ 275χλμ
15/1/2012 Pisco  Lima 254χλμ 29χλμ

Φωτογραφίες Bordone Ferrari


Φωτογραφίες Gas Gas


Φωτογραφίες Honda


Φωτογραφίες Husaberg


Φωτογραφίες Husqvarna


Φωτογραφίες KTM


Φωτογραφίες Sherco


BikeIt.gr Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2013 20:39

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube