.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014 13:56

MTB Downhill – Το Χαϊδάρι ο Χορτιάτης και η φωτιά

Ποιος καταστρέφει το δάσος τελικά;

 


Έχουμε ακούσει κατά καιρούς διάφορους “οικολόγους” του καναπέ να φωνάζουν για την προστασία των δασών μας, όσων έχουν απομείνει και παραμείνει σε μία ανεκτή κατάσταση. Πριν ήταν οι μοτοσυκλέτες, και οι μοτοσυκλετιστές, που με τις endurο τους, “κατέστρεφαν” τα μονοπάτια, και ενοχλούσαν τον κόσμο, περιπατητές, αθλητές, ποδηλάτες, κλπ. Συμφωνούμε ότι πάντα υπάρχουν αρνητικά δείγματα αθλητών σε κάθε άθλημα, αλλά μην “κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος”. 

Μετά, ήρθαν τα ποδήλατα βουνού, downhill, τα οποία, ούτε φασαρία κάνουν, ούτε “καταστρέφουν τα δάση”, όπως πολλοί πιστεύουν. Κλασική η περίπτωση των Οικολόγων του Χαϊδαρίου, που όπως έπεσε στην αντίληψή μας, έχουν προχωρήσει σε καταγγελία για τους ποδηλάτες που “καταστρέφουν το ανάγλυφο και ως εκ τούτου την χλωρίδα του βουνού και δημιουργούν διαβρώσεις”.
Ως μοτοσυκλετιστές, δεν θα κάτσουμε να αναλωθούμε για το ποιος πραγματικά καταστρέφει τα βουνά, τα πουλάει για οικόπεδα, αφήνει να περάσουν δρόμοι, χτίζει παράνομα σπίτια, ή τα καίει. Οι ποδηλάτες όπως και οι μοτοσυκλετιστές, - με μέτρο και με σεβασμό προς τη φύση και τους πεζούς / αθλητές / συνανθρώπους, φυσικά, έχουν επίσης δικαίωμα στο δάσος. Κάποιοι μάλιστα, μπορεί να βοηθήσουν περισσότερο άλλωστε, και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στην περίπτωση της πυρκαϊάς του Χορτιάτη, την οποία ανακάλυψαν στο πέρασμά τους οι “κακοί” downhillάδες που “χαλάνε” το βουνό, και έσβησαν – σώζοντας μάλιστα – ένα πολύ σημαντικό για την Θεσσαλονίκη δάσος. Ναι, οι ποδηλάτες, αλλά και οι endurάδες, δεν έχουν άδεια για να φτιάχνουν πίστες στα βουνά. Φαίνεται όμως, πως είναι πιο εύκολο να πάρεις άδεια για να χτίσεις ή να καταπατήσεις οτιδήποτε έχει χαρακτηριστεί ως δασική έκταση, παρά για να αθληθούν σε έναν δημόσιο χώρο, που μάλιστα δεν είναι χαρακτηρισμένος ως εθνικός δρυμός.

Οι απαντήσεις δικές σας στην καταγγελία προς το δασαρχείο Αιγάλεω, αλλά και στο video με την φωτιά – που καταγράφηκε από κάμερα κράνους, αμέσως παρακάτω:΅

Καταγγελία

[Συνεχίζουμε με καταγγελίες για το Όρος Αιγάλεω, Ποικίλο. Οι καταγγελίες αυτές ανοίγουν νέα δεδομένα γιατί είναι η αφορμή για πολλούς περιπατητές, επισκέπτες και φίλους του βουνού να μας ενημερώσουν για περισσότερες "κακοποιήσεις" πεύκων με σκοπό να τα ξεράνουν!!! - πληροφορία από Κορυδαλλό]

Προς: Δασαρχείο Αιγάλεω, Διεύθυνση Δασών Δυτικής Αττικής

13/1/2014
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Θέμα: Οι Πίστες κατάβασης (downhill) στο όρος Αιγάλεω καταστρέφουν το ανάγλυφο και ως εκ τούτου τη χλωρίδα του βουνού και δημιουργούν διαβρώσεις (νεροφαγώματα)

Συνέχεια προηγούμενης αλληλογραφίας μας που αφορά τη λαθροϋλοτομία και τις «παράνομες πίστες μηχανών εντούρο» που διαβρώνουν την επιφάνεια (ανάγλυφο) των δασικών περιοχών του Όρους Αιγάλεω -Ποικίλο, συνεχίζουμε τις καταγγελίας μας για τις πίστες κατάβασης (downhill).

1. Η καταγγελία αφορά όλη την περιοχή που περιλαμβάνεται μεταξύ της νοητής περιμετρικής τεθλασμένης γραμμής που συνδέει την κορυφή «Κούκος» έως την κορυφή «Βουνό Σκαραμαγκά», έως την Λ. Σχιστού βόρεια έως την οδό Ορφέως, έως την οδό Νεφέλης, έως το Ιδιωτικό Εκπαιδευτήριο Ν. ΠΑΙΔΕΙΑ, έως την κορυφή Κούκος.

2. Όπως γνωρίζετε, η ως άνω περιοχή που καταλαμβάνει τις δυτικές έως βόρειες κλιτύες του όρους Αιγάλεω, περιλαμβάνει δάσος χαλεπίου πεύκης (Pinus halepensis) ηλικίας άνω των 100 ετών, καθώς και καμένες εκτάσεις που αναδασώνονται με φυσικές διαδικασίες, ευρισκόμενες σήμερα στο στάδιο της θαμνώδους βλάστησης (κυρίως Cistus) με μικρά πεύκα. Στα χαμηλότερα τμήματα των δυτικών κλιτύων υπάρχουν αμιγείς συστάδες θαμνοκυπάρισσου (Juniperus phoenicea). Στην ίδια περιοχή φύεται μεγάλος αριθμός ορχιδεών (οικογένεια προστατευόμενη με το π.δ. 67/81 και τη σύμβαση CITES).

3. Η περιοχή αυτή ανήκει στην ζώνη Α προστασίας του όρους Αιγάλεω (άρθρο 21 ν. 2742/99) και διέπεται από τις διατάξεις του ν. αυτού, καθώς και από τις διατάξεις της Δ.Α.Ρ.Δ. με αρ. 1/17-5-2012 Δασάρχη Αιγάλεω. Διέπεται ακόμη από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, μεταξύ των οποίων και αυτή του άρθρου 268 Δασικού Κώδικα, αυτές του π.δ. 67/81, καθώς και τις διατάξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας (ν. 1650/1986, ν. 3937/2011 κ.α.). Τέλος, διέπεται από τις διατάξεις της Οδηγίας 92/43 ΕΟΚ, που έχει ενσωματωθεί στο Εθνικό Δίκαιο με την ΚΥΑ 14849/853 /Ε 103 (ΦΕΚ τ. Β΄ 645/2008), τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης Βέρνης, που κυρώθηκε με το νόμο 1335/1983 (ΦΕΚ 32 Α΄/1983) κ.α.

4. Στην περιοχή αυτή έχουν κατασκευαστεί από αγνώστους ποδηλατικές πίστες κατάβασης (downhill), με σημάνσεις, κατασκευή αναχωμάτων, ραμπών για άλματα, τοποθέτηση στρωμάτων σε πεύκα κλπ. Για την κατασκευή τους έχουν χρησιμοποιηθεί τεχνικά μέσα με κοπή και εκχέρσωση της προϋφιστάμενης θαμνώδους και ποώδους βλάστησης. Οι αφετηρίες των διαδρομών αυτών βρίσκονται δυτικά – νοτιοδυτικά της κορυφής «Κούκος» όπου η απόληξη αδιέξοδου δασικού δρόμου. Οι διαδρομές καταλήγουν σε διάφορα σημεία της Λ. Σχιστού έως και την περιοχή της «Ν. Παιδείας».

5. Οι πίστες – ακατάλληλες για άλλη χρήση όπως πεζοπορία ή απλή ποδηλασία - τέμνουν μονοπάτια και δασικούς δρόμους και αποτελούν μόνιμο κίνδυνο για πεζοπόρους και απλούς ποδηλάτες.

6. Λόγω της κλίσης τους οι πίστες αυτές μετατρέπονται κατά την διάρκεια του χειμώνα σε νεροσυρμές (χαντάκια) ικανού βάθους που με τη σειρά τους προκαλούν διάβρωση του εδάφους. Αφού με τον τρόπο αυτό οι πίστες καθίστανται ακατάλληλες για την χρήση για την οποία κατασκευάστηκαν, στη συνέχεια οι ίδιοι άγνωστοι κατασκευάζουν, με την ίδια μέθοδο (εκχέρσωση κλπ) νέες πίστες, που με τη σειρά τους μετατρέπονται κι αυτές σε χαντάκια κ.ο.κ. Η κατάσταση αυτή έχει ως συνέπεια οι δυτικές και βόρειες κλιτύες του όρους Αιγάλεω να έχουν γεμίσει νεροσυρμές – χαντάκια και η καταστροφή αυτή να βρίσκεται σε εξέλιξη. Σημειώνεται ότι η διάβρωση του εδάφους είναι τόσο έντονη ώστε είναι εμφανής και στο google earth.

7. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η πιο πάνω υποβαθμιστική έως καταστρεπτική για το όρος Αιγάλεω δραστηριότητα προβάλλεται στο διαδίκτυο (βλ. αναζήτηση google με στοιχεία «όρος Αιγάλεω downhill») και μάλιστα τουλάχιστον τα έτη 2009 και 2010, σύμφωνα με αναρτήσεις στο διαδίκτυο, πραγματοποιήθηκαν αγώνες κατάβασης downhill στο όρος Αιγάλεω, με συνδιοργανωτές την ομάδα "West Coast Crew" και τον ΠΕΣΥΔΑΠ, ο οποίος φέρεται να εξέδωσε και σχετικό δελτίο τύπου την 7-6-2010. Στο συγκεκριμένο δελτίο τύπου, πάντα σύμφωνα με την σχετική ανάρτηση, που αναγνώσαμε στο blog:http://skeftomasteellhnika.blogspot.gr/2010/06/downhill.html και σε άλλα, φέρεται ο ΠΕΣΥΔΑΠ να προβάλλει ότι με την συγκεκριμένη συνδιοργάνωση ασκεί περιβαλλοντική πολιτική στο όρος Αιγάλεω.
Μετά από αυτά: α) Σας ζητούμε να μας γνωρίσετε αν χορηγήσατε άδεια για τους συγκεκριμένους αγώνες, που τελέσθηκαν τον Νοέμβριο του έτους 2009 και τον Ιούνιο του έτους 2010 αντίστοιχα, β) Αν έχετε χορηγήσει άδεια για την συγκεκριμένη δραστηριότητα (κατασκευή πιστών downhill) που ασκείται στο όρος Αιγάλεω. Περαιτέρω σας ζητούμε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, να ενεργήσετε ότι απαιτείται για την διακοπή της ως άνω, καταστροφικής για το δασικό οικοσύστημα, δραστηριότητας και την αποκατάσταση των χαντακιών που έχουν προκαλέσει οι πίστες ώστε να σταματήσει η διάβρωση του εδάφους.

Προτείνουμε την τοποθέτηση ενημερωτικών, για την απαγόρευση της δραστηριότητας, πινακίδων στην έναρξη των πιστών και στα σημεία που οι πίστες τέμνουν τους υφιστάμενους δασικούς δρόμους, καθώς και την αφαίρεση της αυθαίρετης σήμανσης στις πίστες.
Σας γνωρίζουμε ότι, εφόσον ζητηθεί, σας προσφέρουμε την συνδρομή μας για την υπόδειξη των «πιστών» και των θέσεων διάβρωσης, καθώς και όποια άλλη συνδρομή ανάλογα με τις δυνατότητές μας.

Επισυνάπτουμε στην παρούσα φωτογραφικό υλικό από την αυθαίρετη σήμανση των πιστών, τεχνικές κατασκευές και την διάβρωση του εδάφους που προκαλείται από αυτές.

Σοφία Ψαρρού – Δημητρίου, Πρόεδρος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου

Κώστας Φωτεινάκης - Πρόεδρος των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ

Πηγή: http://xpolis.blogspot.gr/2014/01/downhill-3.html


Video

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014 17:44

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon