.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022 08:30

Κίνδυνος πυρκαγιάς, απαγόρευση κυκλοφορίας και πρόστιμα

Με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ανακοινώνει τις επόμενες μέρες ως υψηλού κινδύνου για πυρκαγιά, καλό είναι να θυμηθούμε τι πρέπει να προσέχουμε προτού αποφασίσουμε να πάρουμε τα βουνά με τη μοτοσυκλέτα μας.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει δώσει τη δυνατότητα να απαγόρευσης πρόσβασης σε δασικές περιοχές, περιοχές Natura, πάρκα και άλση οπουδήποτε στη χώρα σε περίπτωση υψηλού κινδύνου για πυρκαγιά. Μάλιστα, η δυνατότητα αυτή παρέχεται όχι μόνο στις κατηγορίες 4 (πολύ υψηλή) και 5 (κατάσταση συναγερμού), αλλά και στην κατηγορία 3 (υψηλή).

Αξίζει να σημειωθεί πως στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ!

Τα παραπάνω έχουν ρυθμιστεί με νομοσχέδιο το οποίο αποσκοπεί στο να επισπεύσει και να επεκτείνει το μέτρο του προληπτικού αποκλεισμού «ευαίσθητων» περιοχών όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν το ξέσπασμα πυρκαγιάς.

Αναλυτικά, τα μέτρα έχουν ως εξής:

• Η απόφαση απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας πολιτών και οχημάτων σε περιοχές Natura, σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση δεν  αφορά μόνο εκείνες τις περιοχές που έχουν εδώ και τριάντα χρόνια χαρακτηριστεί ως «υψηλής επικινδυνότητας». Αλλά οποιαδήποτε τέτοια περιοχή κριθεί ότι κινδυνεύει, «λαμβάνοντας υπόψη το μικροκλίμα της, τη μορφολογία του εδάφους, το είδος και την έκταση της επαπειλούμενης χλωρίδας και πανίδας».

• Η δυνατότητα αποκλεισμού δίνεται και όταν ο ημερήσιος χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς (που ενημερώνεται καθημερινά σε όλη την αντιπυρική περίοδο από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας) βρίσκεται στο 3 και όχι μόνο στο 4 ή 5.

• Η εντολή θα δίνεται απευθείας από τον περιφερειάρχη ή τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη. Η απόφαση θα λαμβάνεται έπειτα από σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και εισήγηση του διευθυντή της πυροσβεστικής της περιφερειακής ενότητας. Στην απόφαση θα ορίζεται και το χρονικό διάστημα του αποκλεισμού.

• Σε όποιον παραβιάζει την απαγόρευση θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ (υπήρχαν εισηγήσεις ακόμα και για το δεκαπλάσιο). Το πρόστιμο θα μπορούν να επιβάλλουν όσοι έχουν ανακριτικά καθήκοντα (αστυνομία, πυροσβεστική, δασική υπηρεσία και δημοτική αστυνομία) αλλάόχι οι φύλακες των μονάδων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών (ΟΦΥΠΕΚΑ).

• Η απαγόρευση δεν αφορά όσους κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές αυτές και όσους μετακινούνται στο οδικό δίκτυο των περιοχών αυτών, εκτός αν παρέκαμψαν με κάποιον τρόπο τον αποκλεισμό.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022 07:15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon