Σύμφωνα με τον ΣΕΜΕ, η πλήρης εξάντληση των διαθέσιμων κρατικών πινακίδων δημιουργεί μια κατάσταση που καθιστά πρακτικά αδύνατη την ολοκλήρωση της πώλησης και παράδοσης νέων οχημάτων, αφού χωρίς πινακίδες δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία ταξινόμησης.
Το πρόβλημα αποδίδεται κυρίως σε διοικητικές δυσλειτουργίες στη διαδικασία προμήθειας νέων πινακίδων κυκλοφορίας. Όπως αναφέρει ο ΣΕΜΕ, η σχετική διαγωνιστική διαδικασία προσβλήθηκε νομικά, γεγονός που προκάλεσε σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή της.
Οι λύσεις που επιχειρήθηκαν μέχρι στιγμής, όπως οι απευθείας αναθέσεις για την κάλυψη των αναγκών, δεν κατάφεραν να δώσουν οριστική λύση. Επιπλέον, απορρίφθηκε αίτημα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για απευθείας διαπραγμάτευση, γεγονός που επιδείνωσε την κατάσταση.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, εκτιμάται ότι ενδέχεται να δημιουργηθεί κενό τουλάχιστον 20 έως 30 ημερών, κατά το οποίο η αγορά θα στερείται πλήρως πινακίδων κυκλοφορίας.
Ο ΣΕΜΕ έχει ήδη προτείνει ορισμένες λύσεις για την προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος. Μεταξύ αυτών ήταν η χρήση πινακίδων χωρίς ανακλαστική μεμβράνη, πρόταση που τελικά δεν προχώρησε λόγω έλλειψης σχετικού νομοθετικού πλαισίου.
Μια ακόμη πρόταση αφορά την εφαρμογή προσωρινών αδειών κυκλοφορίας, οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μεταβατικός μηχανισμός μέχρι την αποκατάσταση της ομαλής προμήθειας πινακίδων. Ωστόσο, η λύση αυτή δεν έχει ακόμη λάβει την απαραίτητη κανονιστική μορφή ώστε να εφαρμοστεί άμεσα.
Πέρα από τα άμεσα μέτρα, ο ΣΕΜΕ προτείνει και θεσμικές παρεμβάσεις για να αποφευχθούν αντίστοιχα προβλήματα στο μέλλον.
Μεταξύ των βασικών προτάσεων είναι:
- Αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του νέου διαγωνισμού για τις πινακίδες κυκλοφορίας, με αύξηση των κονδυλίων και των ποσοτήτων ώστε να εξασφαλιστεί επαρκές απόθεμα.
- Αποκέντρωση του συστήματος διαχείρισης αποθεμάτων, με δυνατότητα στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Μεταφορών να διατηρούν και να διαχειρίζονται δικά τους αποθέματα πινακίδων.
- Θεσμοθέτηση προσωρινών αδειών κυκλοφορίας, οι οποίες θα μπορούν να ενεργοποιούνται ως μηχανισμός ασφαλείας πριν εξαντληθούν πλήρως τα αποθέματα.
Ο ΣΕΜΕ προειδοποιεί ότι μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεχνητή διακοπή της εμπορικής δραστηριότητας, με αρνητικές συνέπειες τόσο για τις επιχειρήσεις του κλάδου όσο και για τα δημόσια έσοδα.
Για τον λόγο αυτό, ο σύνδεσμος καλεί τα αρμόδια υπουργεία να κινητοποιηθούν άμεσα ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς δικύκλων στη χώρα.










