.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024 11:06

Καύσιμα – Πάρτι παρανομίας, κούφιες υποσχέσεις λύσης και... την πληρώνουμε εμείς

Μαφιόζικες -κυριολεκτικά, όμως- πρακτικές στον χώρο της εμπορίας καυσίμων της χώρας μας – Τουλάχιστον 1 στα 5 πρατήρια κλέβει, αλλά η ιστορία δεν σταματά εκεί. 

Δυστυχώς, άλυτο παραμένει μέχρι στιγμής το πρόβλημα της νοθείας και των παράνομων πρακτικών στην εμπορία καυσίμων, στην χώρα μας, κάτι που δυστυχώς ο κόσμος το έχει τούμπανο και αυτοί... κρυφό καμάρι. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις πηγές ενημέρωσης, το πρόβλημα έχει πολύ μεγάλη έκταση.

Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον το 20% των πρατηρίων (περισσότερο από 1 στα 5 πρατήρια) φαίνεται πως κλέβει στην αντλία, κοινώς πληρώνεις περισσότερο καύσιμο από ότι βάζεις. Το πρόβλημα όμως περιλαμβάνει και αδήλωτες ταμειακές μηχανές, συστήματα εισροών-εκροών που δεν λειτουργούν ή είναι «πειραγμένα», πρατήρια χωρίς άδεια λειτουργίας και, φυσικά, νοθεία. Πολλή νοθεία. Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό γίνονται πολυάριθμες συνδέσεις της ελληνικής μαφίας (με το πιασάρικο όνομα Greek Mafia, λες και ζούμε σε σίριαλ του Netflix...) με δραστηριότητες στον τομέα των καυσίμων...

Σύμφωνα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, προβλέπονται σκληρές ποινές για τους παραβάτες, μεταξύ των οποίων σφράγισμα της επιχείρησης πρατηρίου του παραβάτη, φυσικού ή νομικού προσώπου, για 2 έτη, όπως επίσης και σφράγισμα οποιυδήποτε άλλου πρατηρίου ανήκει κατά 50% ή παραπάνω, στο παρανομούν πρόσωπο. Ακόμα, θα προβλέπονται πρόστιμα που θα φτάνουν τα 30.000 ευρώ ανά πρατήριο. Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι όχι απλώς το πρόβλημα δεν έχει λυθεί μέχρι τώρα, αλλά φαίνεται πως ποινές όπως τα πρόστιμα δεν τρομάζουν τους παραβάτες, αφού βγάζουν τα χρήματα των προστίμων πολλαπλάσια, μέσα από τις παράνομες δραστηριότητες τους.

Φυσικά δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναφορές ως προς το τι συμβαίνει, μόλις τα ακατάλληλα καύσιμα φτάνουν στον τελικό καταναλωτή. Πέρα από τα έξτρα λεφτά που πληρώνουμε όλοι για «αέρα κοπανιστό», στις αντλίες που κλέβουν, τα νοθευμένα καύσιμα συνδέονται με βλάβες στο σύστημα καυσίμων των οχημάτων  μας και με κατεστραμμένες τρόμπες καυσίμου – μία κατά περιπτώσεις πανάκριβη ζημιά.

Μπορεί να λυθεί το πρόβλημα; Δυστυχώς δεν μπορούμε να ξέρουμε ακόμα και μπορούμε μόνο να βασιστούμε, σε καλή πίστη ως προς τις αποτρεπτικές ενέργειες των αρχών.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024 11:14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon