.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024 14:57

R.I.P. Vittore Cossalter – Έφυγε ο Ιταλός μηχανικός και καθηγητής

Μεταξύ άλλων, υπήρξε δεινός λάτρης της μοτοσυκλέτας και αφιέρωσε μεγάλο όγκο της δουλειάς του στην δυναμική των μοτοσυκλετών.

(Στην φωτογραφία, ο Cossalter στο άκρο αριστερά)

Στην ηλικία των 75 ετών, έφυγε από την ζωή ο Ιταλός μηχανικός, καθηγητής και δεινός μοτοσυκλετιστής, Vittore Cossalter. Ο Ιταλός θεωρείτο ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες του τομέα του, έχοντας αναπτύξει μεταξύ άλλων και πολλά συστήματα έρευνας της δυναμικής των οχημάτων, αλλά και εξομοιωτή οδήγησης μοτοσυκλέτας και σύστημα δοκιμών σε ελαστικά.

Ο Cossalter σπούδασε μηχανικός στο πανεπιστήμιο της Padua από το οποίο και πήρε το πτυχίο του, ενώ διετέλεσε μεταξύ άλλων καθηγητής εφαρμοσμένης μηχανικής στο ίδρυμα. Έχει εργαστεί και ως μηχανικός στους σιδηροδρόμους της Ιταλίας, κατά τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του, ενώ έχει σημαντική συμβολή στην επιστήμη της δυναμικής οχημάτων. Πάνω στο κομμάτι αυτό ο Cossalter ανέπτυξε διάφορα ερευνητικά συστήματα, μεταξύ των οποίων και εξομοιωτή οδήγησης μοτοσυκλέτας.

Η δουλειά του στην μοτοσυκλέτα ενδιαφέρει ιδιαίτερα, καθώς ο Cossalter ήταν λάτρης των δίτροχων οχημάτων από μικρή ηλικία, με έφεση στις κλασικές μοτοσυκλέτες. Έχει προσφέρει τις γνώσεις του σε πολλές περιπτώσεις, στην βιομηχανία μοτοσυκλέτας και έχει συνεργαστεί με εταιρείες όπως η Aprilia, h BMW και η Harley-Davidson. O Cossalter δημιούργησε μία μοτοσυκλέτα-πλατφόρμα δοκιμών, την οποία βάφτισε Victoria: είναι βασισμένη σε μία Ducati Monster και μπορεί να παραμετροποιηθεί σε όλα τα σημαντικά στοιχεία γεωμετρίας της, όπως η θέση του κέντρου βάρους, η ανάρτηση, η γεωμετρία, η τάση της αλυσίδας και το ίχνος του εμπρός συστήματος. Μέρος της δουλειάς του είναι και η συγγραφή του βιβλίου «Motorcycle Dynamics», ουσιαστικά μία μεγάλης έκτασης διατριβή στα μυστικά της θεωρίας κινηματικής-δυναμικής των μοτοσυκλετών.

Η Victoria, το "παιδί" του Cossalter, μία μοτοσυκλέτα στην οποιά μπορείς να πειράξεις πολλές κρίσιμες παραμέτρους, για ερευνητικούς σκοπούς. 

Όπως υποστήριζε πάντα, οι μοτοσυκλέτες «πρέπει να αναπτύσσονται πρώτα ως προς την ποιότητα της γεωμετρίας τους και την μείωση του βάρους τους και μετά ως προς την ισχύ τους» και αυτή του η πεποίθηση χαρακτήρισε και την εργασία του. Ευχόμαστε συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024 15:06

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon