.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίτη, 25 Ιουλίου 2023 10:46

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Υποχρεωτική ανακύκλωση αποσυρμένων μοτοσυκλετών

Η πρόταση θέλει τις μοτοσυκλέτες να οδηγούνται δια νόμου σε δομές ανακύκλωσης μετά το τέλος της ζωής τους.

Όπως ενημερώνει η FEMA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστικών Ενώσεων) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε πρόσφατα μια πρόταση Κανονισμού που αφορά στη διαχείριση μοτοσυκλετών που έχουν φτάσει στο τέλος της ζωής τους, δηλαδή είναι παροπλισμένες ως μη επισκευάσιμες ή απλά έχουν παρατηθεί ως σκουπίδια.

Βάσει της πρότασης αυτής, οι εν λόγω μοτοσυκλέτες θα πρέπει υποχρεωτικά να οδηγούνται σε δομές ανακύκλωσης, ενώ εισάγει την απαίτηση για ανάλογες προβλέψεις από τους κατασκευαστές ώστε οι μοτοσυκλέτες τους να φτιάχνονται εξαρχής με τρόπο που να διευκολύνει την επεξεργασία τους όταν πάψουν να κυκλοφορούν.

Ως στόχοι του Κανονισμού αυτού περιγράφονται τα εξής:

  • Να βελτιωθεί η σχεδίαση των οχημάτων ώστε να διευκολύνεται η αφαίρεση υλικών και εξαρτημάτων για ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση
  • Να εξασφαλιστεί πως τουλάχιστον το 25% των πλαστικών που χρησιμοποιούνται σε οχήματα να προέρχονται από κάποιας μορφής ανακύκλωση
  • Η ανάκτηση περισσότερων και καλύτερης ποιότητας υλικών, όπως πλαστικά, ατσάλι και αλουμίνιο
  • Να καταστούν οι κατασκευαστές οικονομικά υπεύθυνοι για τα οχήματά τους όταν αυτά καταλήγουν στα σκουπίδια, να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τις υποχρεωτικές διαδικασίες επεξεργασίας τους και να δοθούν κίνητρα στις εταιρείες ανακύκλωσης για ποιοτική βελτίωση της εργασίας τους
  • Να δοθεί τέλος στην “εξαφάνιση” οχημάτων με περισσότερους ελέγχους, διαλειτουργικότητα των εθνικών συστημάτων καταγραφής οχημάτων, ακριβέστερη διάκριση των μεταχειρισμένων οχημάτων από αυτά που έχουν φτάσει στο τέλος της ζωής τους και απαγόρευση εξαγωγών οχημάτων που δεν είναι πια κατάλληλα για κυκλοφορία
  • Επέκταση ισχύος του Κανονισμού στην Ε.Ε. ώστε να περιλαμβάνει νέες κατηγορίες, όπως μοτοσυκλέτες, λεωφορεία και φορτηγά.

Η συγκεκριμένη ιδέα υπάρχει από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, εισήχθη ως Οδηγία το 2000 και ως Κανονισμός το 2018, μα δεν περιελάμβανε και τις μοτοσυκλέτες σε αυτήν. Εδώ να σημειώσουμε πως μια Οδηγία επιτρέπει στην κυβέρνηση κάθε χώρας να προσαρμόσει την εφαρμογή της κατά το δοκούν (λ.χ. πρόσβαση στα διπλώματα Α1 από τα 16 έτη, κάτι που η Ελλάδα δεν έχει ενσωματώσει όπως άλλα κράτη), ενώ ο Κανονισμός εφαρμόζεται υποχρεωτικά από κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε..

Εφόσον ο Κανονισμός αυτός νομοθετηθεί, θα συμπεριλάβει όλα τα οχήματα των κατηγοριών L της Ε.Ε., δηλαδή αυτών που εμπίπτουν στο νομικό καθεστώς των μοτοσυκλετών: L3e (δίκυκλη μοτοσυκλέτα), L4e (δίκυκλη μοτοσυκλέτα με καλάθι/sidecar), L5e (μηχανοκίνητο τρίκυκλο), L6e (ελαφρύ τετράκυκλο) και L7e (βαρύ τετράκυκλο).

Κατά το σκεπτικό της Ε.Ε. αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει σε φτηνότερα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά, αλλά αναγνωρίζει πως ενδεχομένως να προκύψουν οικονομικές προκλήσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανακύκλωσης που θα πρέπει να αναλάβουν κόστη εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υποδομών τους – κάτι στο οποίο συμφωνεί και σχετική έρευνα της Φινλανδικής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλέτας (SMOTO), η οποία συμπέρανε πως η εφαρμογή του Κανονισμού αυτού θα οδηγήσει σε κλείσιμο αρκετές μικρές επιχειρήσεις ανακύκλωσης και εμπορίας μεταχειρισμένων εξαρτημάτων και ανταλλακτικών.

Για τους κατασκευαστές τα παραπάνω σημαίνουν πως θα πρέπει να δηλώνουν εξαρχής στα έγγραφα έγκρισης τύπου των νέων οχημάτων το ποσοστό ανακυκλωμένων μερών που περιέχουν, καθώς και οδηγίες για την ασφαλή αφαίρεση και αντικατάσταση μερών, υλικών και εξαρτημάτων.

Εμείς εδώ προσθέτουμε ένα στοιχείο που δεν αναφέρεται στο άρθρο της FEMA: μήπως η νέα πρόβλεψη για τους κατασκευαστές να μεταφραστεί σε μια ακόμη επιβάρυνση στην εργοστασιακή τιμή της μοτοσυκλέτας; Με βάση την εμπειρία των προδιαγραφών Euro, τα σχετικά κόστη προσαρμογής πάντα μετακυλίονται στον πελάτη.

Όσον αφορά στη θέση της FEMA, αυτή έχει δημοσιοποιηθεί ήδη από το 2020 και ξεκινά θεωρώντας πως η πρόταση αυτή θα “σκοτώσει” την ιδέα της οικιακής ανακύκλωσης μοτοσυκλετών, κουλτούρας που είναι συνυφασμένη με τον Μοτοσυκλετισμό. Η δυνατότητα να καταθέσεις πινακίδες και να διαλύσεις την παλιά σου μοτοσυκλέτα σημαίνει πως κάποια μέρη της θα επιστρέψουν ως μεταχειρισμένα ανταλλακτικά στην αγορά, αντί να χρησιμοποιηθούν καινούργια, φτιαγμένα από νέες πρώτες ύλες.

Η FEMA λοιπόν είχε ζητήσει από την Ε.Ε. να συμπεριλάβει τη δυνατότητα οικιακής ανακύκλωσης των παλιών μοτοσυκλετών, καθώς και ειδική μέριμνα για ιστορικές και συλλεκτικές μοτοσυκλέτες που ιδανικά θα πρέπει να εξαιρεθούν του Κανονισμού.

Προς το παρόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει την πρόταση, μα ακόμη δεν έχει εγκριθεί ως επίσημος Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θα συμβεί αφότου το θέμα συζητηθεί και υπερψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαδικασία που προς το παρόν δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Με λίγα λόγια, το πιθανότερο είναι πως σε μερικές δεκαετίες η ιδέα του barnfind, του κουφαριού που βρέθηκε ξεχασμένο σε μια αποθήκη και με πολλή προσπάθεια και μεράκι επανήλθε στη ζωή ή έδωσε ζωή σε συνομήλικα μοντέλα του, θα έχει εκλείψει ολοκληρωτικά. Τουλάχιστον ας ελπίσουμε να αφήσουν οι κουστουμάτοι Βρυξελλιώτες ένα παραθυράκι για τις κλασικές μοτοσυκλέτες.

Πηγή: FEMA

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon