.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023 09:54

Talos – Η ηλεκτρική μοτοσυκλέτα του 1ου ΕΠΑΛ Καισαριανής

Αυτή η ομάδα τελειόφοιτων μαθητών από το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Καισαριανής κατασκευάζει μοτοσυκλέτες πριν καν βγάλει δίπλωμα οδήγησης.

Κείμενο/Φωτογραφίες: Σπύρος Τσαντήλας, Βαγγέλης Πετράκης

Το απόγευμα της Τετάρτης, 28/6, είχαμε την τιμή να βρεθούμε προσκεκλημένοι στο 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Καισαριανής όπου μια ομάδα οκτώ μαθητών υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους και μηχανολόγου μηχανικού Άγγελου Μακρή, παρουσίασαν την ηλεκτρική μοτοσυκλέτα Talos που κατασκεύασαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς – ονομασμένη από τον μυθικό φύλακα της Κρήτης, Τάλω.

a talos epal kaisariani 01

Ενταγμένη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευση και δια βίου μάθηση” που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η δράση αυτή υλοποιήθηκε μέσω του κοινωφελούς ιδρύματος “Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ” που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, και με την υποστήριξη του 2ου Ε.Κ. Αθηνών.

Διαθέτοντας έναν προϋπολογισμό της τάξης των χιλίων ευρώ, η ομάδα εργασίας χρειάστηκε να επιστρατεύσει δημιουργικότητα και άφθονη προσωπική δουλειά, συχνά εκτός σχολικού ωραρίου, για μια κατασκευή που συνολικά διήρκεσε περίπου έξι μήνες.

a talos epal kaisariani 06

Ο Talos χτίστηκε πάνω στα βασικά δομικά στοιχεία μιας Aprilia RS125 με μερικά επιπλέον εξαρτήματα από άλλες μοτοσυκλέτες. Ως εδώ η ομάδα συγκέντρωσε ένα μεγάλο μέρος της πρώτης ύλης χωρίς κόστος, συχνά επισκευάζοντας ή προσαρμόζοντας εξαρτήματα που εντοπίστηκαν στα αζήτητα, στα μοτοσυκλετιστικά “σκουπίδια” μας.

Το κυρίως μέρος της χρηματικής υποστήριξης κατευθύνθηκε στο κομμάτι της ηλεκτροκίνησης, δηλαδή κυρίως το τρίπτυχο μπαταρίας, ηλεκτροκινητήρα και μονάδας ελέγχου (controller). Πέραν των στενών οικονομικών ορίων, εδώ η ομάδα έπρεπε να ξεπεράσει και έναν άλλο διπλό σκόπελο: τη μικρή διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στην ελληνική αγορά σε συνδυασμό με την περιορισμένη διαθεσιμότητα σε στοκ. Οι δε κανόνες του προγράμματος απαγορεύουν την αγορά εξαρτημάτων από το εξωτερικό.

a talos epal kaisariani 14

Η μπαταρία με χωρητικότητα 960 Wh (20Ah 48V) βρέθηκε εύκολα, μα η εύρεση του controller αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολη καθώς υπήρχαν πολύ λίγες επιλογές στην αγορά και ακόμη φτωχότερη διαθεσιμότητα, έτσι το εξάρτημα εντοπίστηκε εν τέλει στη Ρόδο. Στην πορεία αποδείχθηκε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στην κατασκευή καθώς χάλασε δύο φορές, γι’ αυτό η μοτοσυκλέτα στην παρούσα φάση είναι μεν λειτουργική όχι όμως και οδηγήσιμη αφού το γκάζι δε δούλευε.

Το μοτέρ αποδίδει περίπου 3 με 4 ίππους ονομαστικά, μα ο στόχος είναι του χρόνου να αγοραστεί ένα ισχυρότερο, να λυθεί το ζήτημα του controller και να φορεθούν σωστά λάστιχα ώστε ο Talos να δοκιμαστεί επιτέλους και οδηγικώς.

a talos epal kaisariani 13
Από αριστερά: ο κύριος Άγγελος Μακρής, πέντε από τα μέλη της ομάδας μαθητών (κάποιοι εργάζονταν την ώρα της εκδήλωσης) και ο αντιδήμαρχος Καισαριανής, κύριος Εμμανουήλ Κιτσέλλης

Μπορεί η φετινή ομάδα να έχει πλέον τελειώσει το Λύκειο, ωστόσο το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και του χρόνου εντάσσοντας μιαν ακόμη ομάδα μαθητών στο συναρπαστικό ταξίδι της μάθησης μέσω της δημιουργίας. Άλλωστε η ηλεκτρική αυτή μοτοσυκλέτα δεν είναι το πρώτο όχημα που κατασκευάζεται από το 1ο ΕΠΑΛ Καισαριανής.

Κατά τη σχολική χρονιά 2017-2018 οι τότε μαθητές της τρίτης τάξης ξεκίνησαν και υλοποίησαν τη δημιουργία ενός πλήρως λειτουργικού Buggy. Ο χρόνος υλοποίησης του project ήταν ελάχιστος (μόλις 52 ημέρες). Με τη συνεργασία όλων των ειδικοτήτων που προσφέρει το σχολείο και την υποστήριξη του καθώς και του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή Στα ΕΠΑ.Λ» δημιουργήθηκαν ομάδες Μηχανολόγων, Αυτοματισμών, Πληροφορικής, Οικονομολόγων, Ασφάλειας Εργασίας και Σχεδιαστών, υπό την καθοδήγηση του κυρίου Μακρή!

Phaethon buggy 1 epal Kaisarianis 3

Μετά τη σχεδίαση και παραλαβή των πρώτων δομικών υλικών ξεκίνησε η κατασκευή μέρους του πλαισίου, ακολούθως συγκολλήθηκε το roll cage, με το επάνω μέρος του πλαισίου να αποτελείται από… κατεστραμμένα θρανία και ακολούθησαν ποδιές και το σύστημα ψύξης.

Σειρά είχε ο κινητήρας, ένας Lifan 115 cc με μίζα και απόδοση περίπου 7.5 ίππων, το σύστημα διεύθυνσης και το μοτοσυκλετιστικό σύστημα πέδησης που περισυνελέγη από τα… σκουπίδια του δήμου. Σε χρόνο ρεκόρ το μονοθέσιο βάρους περίπου 110 κιλών βάφτηκε, δοκιμάστηκε κι έγινε πραγματικότητα με το όνομα Φαέθων.

a talos epal kaisariani 12
Ο Talos τέθηκε σε λειτουργία στη διάρκεια της εκδήλωσης

Βλέποντας τι μπορούν να φτιάξουν αυτά τα παιδιά – όπως και πολλοί άλλοι μαθητές λυκείων της χώρας που συμμετέχουν σε αυτό ή ανάλογα προγράμματα – δε μπορούμε παρά να σκεφτούμε πόσο ωραιότερο θα ήταν να είχαν πλουσιότερη χρηματοδότηση, να υπήρχαν περισσότερες επιλογές στην αγορά και, γιατί όχι, βοήθεια με τη μορφή δωρεάν προσφοράς εξαρτημάτων.

Ωστόσο και τα εμπόδια που έπεσαν στις ρόδες του Talos έχουν την αξία τους. Ιδανικότερα από τον ίδιο τον κύριο Μακρή δε θα μπορούσαμε να το εκφράσουμε:

“Ο σκοπός δεν είναι να φτιάξουμε κάτι για το κάτι, μα να μπουν τα παιδιά στη διαδικασία να ψάξουν. Πήραν στα χέρια τους τα manuals, τα διάβασαν, έκατσαν και τα μετέφρασαν, γέννησαν απορίες που δεν είχαν καν σκεφτεί πριν, αυτό είναι το πιο σημαντικό. Μπήκαν σε διαδικασία επίλυσης προβλημάτων, κάτι που αποδεικνύεται διδακτικό ακόμη και για μας. Μετά από τόσα χρόνια στη δουλειά μερικές φορές νομίζουμε πως τα ξέρουμε όλα, μα αυτή η προσπάθεια σε βάζει να σκέφτεσαι τα πράγματα από την αρχή, είναι αναζωογονητική.”

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023 20:57

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon