.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022 10:40

Αν την κλειδώσεις, μπορεί να τη σώσεις! - Έρευνα για κλοπές στην Μεγάλη Βρετανία

Στις 1000 μοτοσυκλέτες, οι 22 κλέβονται σύμφωνα με έρευνα της μοτοσυκλετιστικής ένωσης MAG στη Μ. Βρετανία. Και αν κάνουμε την αναγωγή θύμα κλοπής πέφτει ο 1 στους 46.

Τα νούμερα είναι τρομακτικά για την καινούρια μοτοσυκλέτα που έχει κάποιος κλειδωμένη στην κολώνα να τον περιμένει, κάτω από την Λονδρέζικη βροχή. 

Όμως η έρευνα αυτή έχει και καλά αποτελέσματα για μας τους δικυκλιστές. Παρόλο που γενικά επικρατεί η άποψη «έλα μωρέ και να την κλειδώσεις αν την βάλουν στο μάτι τα κόβουν όλα και την παίρνουν», η έρευνα δείχνει ότι αυτό είναι λάθος και ότι το μεγαλύτερο λάθος σχετικά με την ασφάλεια της μοτοσυκλέτας μας είναι η δική μας αδιαφορία. 
Καταρχήν τα νούμερα στην Αγγλία δείχνουν ότι η συχνότητα των κλοπών είναι πολύ μεγαλύτερη στο κέντρο του Λονδίνου από ότι στα προάστια, κάτι που εμπειρικά τουλάχιστον γνωρίζουμε
ότι ισχύει και στη χώρα μας.
 
Η έρευνα όμως δείχνει ότι στο κέντρο της πόλης διαπράττονται πολλές κλοπές, ειδικά σε σκούτερ και σε ελαφρές μοτουσκλέτες  μικρού κυβισμού οι οποίες χρησιμοποιούνται για την τέλεση άλλων αδικημάτων και αν ο ιδιοκτήτης τους είναι τυχερός μπορεί να τη βρει κάπου πεταμένη σε καλή κατάσταση ή γεμάτη τρύπες από τις σφαίρες της αστυνομίας ή απλά διαλυμένη από τρακάρισμα. Ενδιαφέρον όχι μόνο ως προς τα μοτοσυκλετιστικά αλλά ως προς τη γενικότερη οικονομική πραγματικότητα του «μεγάλου νησιού» έχει η διαπίστωση της έρευνας ότι πολλοί προτιμούν τα σκούτερ για τις μετακινήσεις τους διότι είναι φθηνότερα στη χρήση τους από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάτι πραγματικά εντυπωσιακό.
 
Η έρευνα συνεχίζει με στοιχεία από ασφαλιστικές εταιρείες. Σύμφωνα με αυτές, από τον Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι τον Αύγουστο του 2019 δηλώθηκαν 2.080 κλοπές μοτοσυκλετών.
Από αυτούς οι 943 δήλωσαν πως όταν κλάπηκε η μοτοσυκλέτα τους δεν την είχαν εφοδιασμένη με κάποιο αντικλεπτικό προϊόν. Οι 1.137 είχαν αντικλεπτικό και από αυτούς οι 613 δήλωσαν ότι είχαν «βαρύ αντικλεπτικό εξοπλισμό», σα να λέμε έναν ζωντανό κροκόδειλο δεμένο στον πίσω τροχό; 
Για να σοβαρευτούμε η έρευνα αναφέρει  από κλειδαριά δισκόφρενου μέχρι να είναι δεμένη η μοτοσυκλέτα με πολύ χοντρή αντικλεπτική αλυσίδα. Το άλλο συμπέρασμα είναι ότι πολλές από τις μοτοσυκλέτες που είχαν εντοπιστή GPS, βρέθηκαν, αλλά τελικά στην απόφαση του κλέφτη αν θα την κλέψει ή όχι  βάρυνε περισσότερο η ύπαρξη αντικλεπτικού, παρά η ύπαρξη εντοπιστή.
 
Η έρευνα καταλήγει ότι οι  προστατευμένες με αντικλεπτικό μοτοσυκλέτες έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να κλαπούν  από τις «ξεκλείδωτες». 2,72 στις 1.000.
Αν λάβουμε υπόψιν μας ότι οι περισσότερες από τις «κλειδωμένες» μοτοσυκλέτες είχαν απλά μία κλειδαριά δισκόφρενου, καταλαβαίνουμε ότι ακόμη και τα πιο πρόχειρα μέτρα ασφαλείας μπορούν να φέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα συγκρινόμενα με το απλό κλείδωμα του τιμονιού.
Η έρευνα, πάντα για τη Μ. Βρετανία, καταλήγει ότι μία κλειδωμένη μοτοσυκλέτα έχει λιγότερες πιθανότητες να κλαπεί από όσες ένα αυτοκίνητο. 
 
 
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022 15:19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon