.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022 11:19

Φόρτωμα μοτοσυκλέτας - Ταξιδεύοντας με τσάντες Ogio

Το φόρτωμα και οι αποθηκευτικοί χώροι αποτελούν πάντα ένα πρόβλημα για τις μοτοσυκλέτες. Αναλόγως ταξιδίου και προορισμού, υπάρχουν λύσεις που αυξάνουν σημαντικά το βάρος της μοτοσυκλέτας, την κατανομή βάρους, και αποτελούν περισσότερο μόνιμες λύσεις, παρά ευκαιριακές.

Του Τάκη Μανιάτη
Οι βαλίτσες, είναι μία λύση για φόρτωμα, αλλά αν θες να κινηθείς εκτός δρόμου (όπου προτιμούνται οι μεταλλικές), ή να κάνεις ένα ταξίδι με τα απολύτως απαραίτητα, και η μοτοσυκλέτα σου δεν διαθέτει σχάρα, πιθανότατα θα καταλήξεις σε κλασική λύση: Τσάντα δεμένη με χταπόδια / λάστιχα στην "ουρά".

Μία λύση η οποία έχει πολυφορεθεί φυσικά, αλλά έχει τα θέματά της, μιας και τα χταπόδια, δεν μπορούν να πιάσουν πάντα σε όλες τις μοτοσυκλέτες, μιας και οι ουρές διαφέρουν αρκετές φορές μεταξύ τους. Άλλες μοτοσυκλέτες έχουν σημεία δεσίματος, άλλες όχι. Άλλες έχουν μεγάλη ουρά για φόρτωμα, άλλες όχι. Άλλες έχουν έστω και μικρή σχάρα, άλλες καθόλου.
Εμείς, ανήκουμε στην κατηγορία αναβατών που αλλάζει συνεχώς μοτοσυκλέτες λόγω δουλειάς, και οι περισσότερες εξ αυτών, δεν διαθέτουν ούτε σχάρα, ούτε εύκολα σημεία πρόσδεσης. - ειδικότερα οι περισσότερο "χωμάτινες". Κάτι που μας δυσκολεύει κάθε φορά, όταν έχουμε να καλύψουμε μία ασφάλτινη ή χωμάτινη διαδρομή, και χρειαζόμαστε οπωσδήποτε αποθηκευτικό χώρο.
Οι χώροι που μπορούμε να τοποθετήσουμε πράγματα είναι συγκεκριμένοι: Πίσω στην ουρά, και στο ρεζερβουάρ. Στην χωμάτινη χρήση που επιλέξαμε να κάνουμε διασχίζοντας την Εύβοια από χώμα με τις Aprilia Tuareg 660 και Yamaha Tenere 700, θέλαμε να έχουμε μαζί μας τα απαραίτητα. Θέλαμε όμως να μην μας περιορίσουν τον χώρο στο μπροστινό τμήμα ώστε να οδηγάμε άνετα, να σηκωνόμαστε όρθιοι στα μαρσπιέ, να μπορούμε να μετακινούμε το σώμα μπροστά στις ανηφόρες, και πίσω, στις κατηφόρες. Άρα, τα κλασικά tank bag που σηκώνονται ψηλά με μεγάλο όγκο, και οι μεγάλες βαριές και φαρδιές τσάντες πίσω, δεν μας έκαναν.

Γι' αυτή τη χρήση δοκιμάσαμε δύο ωραίες τσάντες που διαθέτει η Ogio, τόσο για το μπροστινό τμήμα της μοτοσυκλέτας, όσο και για πίσω.
Το Tank Bag της Ogio, Supermini Tanker 2.0 είναι διάσημο για το μικρό του μέγεθος, αφού χωράει 6 λίτρα στην κεντρική θήκη, ενώ διαθέτει και ξεχωριστή θήκη για κινητό ή χάρτη.
Το μικρό του μέγεθος δεν ενοχλεί στο μπροστινό τμήμα του ρεζερβουάρ, ενώ χωράει τα βασικά που χρησιμοποιούσαμε εμείς: Κάμερες, βάσεις, ιμάντες, δαγκάνες, αλλά και μωρομάντηλα, νερό! Το μέγεθός του σε ξεγελάει, ενώ μπορείς να βάλεις διπλωμένο χάρτη για να βλέπεις που κινείσαι, ή το κινητό σου, στην αδιάβροχη διάφανη θήκη. Το κινητό μπαίνει από μέσα, οπότε δεν τίθεται θέμα να βραχεί. Η τοποθέτηση είναι απλή, με ιμάντα που αγκαλιάζει το λαιμό της μοτοσυκλέτα στο μπροστινό τμήμα, και ιμάντα που διαπερνά το ρεζερβουάρ από κάτω και μπορεί να ρυθμιστεί.

20220521_123433-web.jpgΣτο πίσω τμήμα τοποθετήσαμε το Tail Bag 2.0 Stealth της Ogio, που είναι ουσιαστικά μία εξαιρετικά λειτουργική και εύκολη στη χρήση τετράγωνη τσάντα. Η Ogio την προσφέρει για μοτοσυκλέτες που δεν διαθέτουν σχάρα ή βαλίτσα, και ήταν αυτό ακριβώς που θέλαμε. Η συγκράτηση της Stealth γίνεται με τέσσερις ιμάντες, ένας σε κάθε άκρη, οι οποίοι πιάνουν σε όποιο σημείο της μοτοσυκλέτας είναι διαθέσιμο, π.χ. στο υποπλαίσιο, στην σέλα, στις βίδες ή στις χειρολαβές, και ασφαλίζουν μέσω πόρπης. Μετά, ο αναβάτης μπορεί να σφίξει τους ιμάντες ώστε να ασφαλίσει πλήρως την τσάντα. Αυτός ο τρόπος στήριξης μας βόλεψε αρκετά, γιατί όταν θέλαμε να αφαιρέσουμε την τσάντα, απλά ανοίγαμε τις πόρπες, και οι ιμάντες έμεναν πάνω στην μοτοσυκλέτα. Η επεκτάσιμη κύρια θήκη έχει χωρητικότητα 30 λίτρων (21 κλειστή), με μία τσέπη επάνω για μικρά αντικείμενα, ενσωματωμένη κουκούλα για την βροχή, και ενισχυμένη λαβή για κουβάλημα. Το ελαφρύ βάρος στο 1Kg, δεν επηρεάζει καθόλου το πίσω τμήμα της μοτοσυκλέτας, ενώ το γεγονός ότι μπορεί να τοποθετηθεί αρκετά πίσω, με τους δικούς της ιμάντες, αφήνει χώρο στον αναβάτη να οδηγεί άνετα.
Το σετάρισμα αυτό μας βόλεψε για τριήμερη χωμάτινη εξόρμηση κουβαλώντας τα βασικά μας πράγματα εκεί, οι τσάντες δεν κούνησαν ούτε έδειξαν σημάδια κόπωσης στους ιμάντες παρά τα χωμάτινα χιλιόμετρα που διανύσαμε και τον ρυθμό που οδηγούσαμε.

A15A2744-web.jpgΓια τα έξτρα πράγματα που χρειαστήκαμε, χρησιμοποιήσαμε το σακίδιο πλάτης της Ogio, Throttle Pack, με αδιάβροχο κύριο χώρο με χωρητικότητα 27,9 λίτρων, και δύο ξεχωριστές τσέπες για οργάνωση. Το κλείσιμο της κεντρικής θήκης γίνεται με πόρπες προκειμένου να υπάρχει αυξομείωση στον όγκο, ενώ υπάρχει ξεχωριστή εσωτερική θήκη για laptop που εμάς δεν μας χρειάστηκε.

Στις φωτογραφίες θα δείτε το Aprilia Tuareg φορτωμένο με τις τσάντες της Ogio με μοιρασμένο το βάρος σωστά, και το Yamaha Tenere 700, με τις κλασικές λύσεις - τσάντες με χταπόδια, με περισσότερο όγκο πίσω, και ανάλογο βάρος και περιορισμό της θέσης οδήγησης.
Οδηγήσαμε με όσα πράγματα χρειαστήκαμε, φορτώσαμε εύκολα, δεν αντιμετωπίσαμε το παραμικρό πρόβλημα χώρου, κινηθήκαμε άνετα, και πλέον διαθέτουμε ένα πολύ χρηστικό σετ για κάθε ταξίδι!

Βρείτε τα προϊόντα του άρθρου στο drakosdigital.com




Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022 12:55

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon