.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2022 09:11

Dakar 2023 - Νέα διαδρομή με 70% νέες ειδικές και αυξημένα χιλιόμετρα ειδικών!

''Σκληρότερο, μακρύτερο, με περισσότερους αμμόλοφους, ένα δυσκολότερο Dakar'', αυτό ανακοίνωσε ο race director του θρυλικού αγώνα, David Castera.

Θα υπάρξει μία νέα διαδρομή για την τέταρτη έκδοση του Ντακάρ στη Σαουδική Αραβία - την 45η στην ιστορία του- το οποίο θα διεξαχθεί από τις 31 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 15 Ιανουαρίου 2023. Είναι ταυτόχρονα και ο 1ος αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος  Rally-Raid της FIA-FIM – η ενσωμάτωση έγινε πέρσι για πρώτη φορά.

Η διαδρομή θα μεταφέρει τους αναβάτες από τις παραλίες της Ερυθράς Θάλασσας όπου θα γίνει και η εκκίνηση, στην άμμο του Περσικού Κόλπου στο Νταμάμ, όπου και ο τερματισμός. Ο αγώνας δεν θα είναι κυκλικός δηλαδή, με εκκίνηση και τερματισμό στο ίδιο σημείο.

 Αυτή η διάσχιση της χώρας θα είναι, στην πραγματικότητα, μια πλήρης περιήγηση καθώς στις 14 αγωνιστικές ημέρες οι αναβάτες θα οδηγήσουν πρώτα στις βορειοδυτικές ορεινές περιοχές πριν κατευθυνθούν στα νοτιοανατολικά για ένα τριήμερο ταξίδι μέσα από τον ωκεανό των αμμόλοφων στο Empty Quarter .

Η νέα μορφή εκκίνησης θα φιλοξενήσει ολόκληρο το καραβάνι του Ντακάρ κατά τη διάρκεια των τελικών τεχνικών και διοικητικών ελέγχων, που θα πραγματοποιηθούν κυρίως στην πίστα Castellet στα τέλη Νοεμβρίου. Οι δομές έχουν επανασχεδιαστεί για την περίσταση ώστε να περιλαμβάνουν ψυχαγωγία και να παρέχουν χώρους για ένα ευχάριστο περιβάλλον πριν τον αγώνα. Το concept "Sea Camp" συνίσταται στην κατάληψη ενός κομματιού ερήμου δίπλα στη θάλασσα όπου θα στηθούν τα πάντα.

Το Ντακάρ του 2023 χαρακτηρίζεται από το μήκος του, με 14 ημέρες συν έναν πρόλογο για 15 ημέρες αγώνων (εκτός της ημέρας ξεκούρασης).  Ο αγώνας περιλαμβάνει 70% νέες ειδικές διαδρομές σε σχέση με την περσινή έκδοση. Η οργάνωση αναφέρει επίσης ότι πρόκειται για το πιο απαιτητικό σχήμα του αγώνα στη σύγχρονη εποχή του, με την συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών διαδρομών να βρίσκεται κοντά στα 450 χιλιόμετρα. Οι απλές διαδρομές θα είναι πιο σύντομες, με τις γραμμές τερματισμού πιο κοντά στα bivouac, γεγονός που θα μειώσει τους χρόνους σύνδεσης. Συνολικά, με σχεδόν 5.000 χιλιόμετρα ειδικών διαδρομών (λίγο παραπάνω από 3.200 το 2022), αυτή η έκδοση θα έχει τη μεγαλύτερη απόσταση αγώνων από το 2014.

6ab0a-web.jpgΠαράλληλα, αλλάζει ο τρόπος πλοήγησης με τα roadbook, προκειμένου να αποφευχθεί το ''ταξί'', στην γλώσσα των αναβατών - ένας αναβάτης ακολουθεί σωστά το roadbook και από πίσω έρχονται όσοι τον παρακολουθούν - και αν χαθεί, χάνονται όλοι! Πλέον, οι διαδρομές των ειδικών διαδρομών θα χωρίζονται σε δύο roadbook, Α και B, και θα μοιράζονται τυχαία στους αναβάτες. Έτσι, ο καθένας θα πρέπει να ακολουθεί το δικό του roadbook, κάτι που αυξάνει φυσικά τον βαθμό δυσκολίας στην πλοήγηση, και τέλος το... "ταξί"!

Επιπρόσθετα, τέλος το χαρτί στο roadbook. Η παραδοσιακή πλοήγηση με το tower και το χαρτί που ξετυλίγεται με την διαδρομή, δίνει την θέση της σε ψηφιακές οθόνες - στα αυτοκίνητα έχει ήδη δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια με tablets και τώρα ήρθε η σειρά των μοτοσυκλετών να αντικαταστήσουν τις συσκευές τους.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2022 09:14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon