.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 10:22

Παγκόσμιες πωλήσεις μοτοσυκλετών 2021 – Αυτό είναι το top-10 Κατασκευαστών

Η Honda πάντα στην κορυφή αλλά σε πτώση, μεγάλη έκπληξη από τη μετεωρική άνοδο της Yadea, ενώ η NIU είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στον κόσμο.

Η ιστοσελίδα motorcyclesdata.com έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τους 10 μεγαλύτερους κατασκευαστές στον κόσμο σε όγκο πωλήσεων, σε μια κατάταξη που αφορά τους 11 μήνες του 2021 (δεν έχει μετρηθεί ακόμη ο Δεκέμβριος).

Σε αυτή υπολογίζονται όλες οι επίσημες πωλήσεις μοτοποδηλάτων, παπιών, σκούτερ και μοτοσυκλετών, όχι όμως και αυτές των ATV/UTV, τρίκυκλων tuk-tuk, ηλεκτρικών ποδηλάτων και πατινιών. Το στοιχείο αυτό αριθμητικά επηρεάζει σαφώς το αποτέλεσμα για κάποιες εταιρείες, όπως λ.χ. η Bajaj που πουλά πολλές χιλιάδες tuk-tuk κάθε χρόνο.

Μένοντας λοιπόν στο αμιγώς μοτοσυκλετιστικό κομμάτι, ας δούμε τις επιδόσεις των 10 κορυφαίων κατασκευαστών σε παγκόσμιες πωλήσεις το 2021 το διάστημα αυτό.

Κατασκευαστής (χώρα)

Πωλήσεις (εκατομμύρια)

Honda (Ιαπωνία)

13.8

Yadea (Κίνα)

5.8

Hero Motor (Ινδία)

4.5

Yamaha (Ιαπωνία)

3.5

Bajaj Auto (Ινδία)

2.3

TVS Motor (Ινδία)

2.3

Haojue (Κίνα)

2.25

Suzuki (Ιαπωνία)

1.2

Italika (Μεξικό)

0.9

Niu (Κίνα)

0.9

Η Honda παραμένει φυσικά πρώτη με διαφορά σε παγκόσμιες πωλήσεις, αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε πως το μερίδιο αγοράς της συνεχίζει να συρρικνώνεται: από 35.5% το 2016, έπεσε στο 33.7% το 2019 και φέτος έχει μειωθεί στο 29.9%. Οι αιτίες γι’ αυτήν την πτωτική τάση εντοπίζονται κυρίως στην ταχύτατη άνοδο των Ινδών κατασκευαστών που διεκδικούν σημαντικό μερίδιο στις ασιατικές αγορές, αλλά και στην έκρηξη των ηλεκτρικών δικύκλων που προέρχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από την Κίνα.

Για την ακρίβεια, το ολοένα και διευρυνόμενο ποσοστό των ηλεκτρικών πωλήσεων είναι κάτι που προς το παρόν αποτυγχάνουν πλήρως να εκμεταλλευτούν οι παραδοσιακές δυνάμεις της μοτοσυκλέτας, αφήνοντας το πεδίο πρακτικά ελεύθερο στους Κινέζους που διαθέτουν πληθώρα οικονομικών μοντέλων (κυρίως σκούτερ) για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση.

yadea

Αυτό αποτυπώνεται γλαφυρότατα στη δεύτερη θέση της λίστας, εκεί όπου η Yadea σημειώνει καλπάζουσα ανάπτυξη κερδίζοντας 17.8% περισσότερες πωλήσεις το 2021. Αξίζει δε να σημειώσουμε πως η Yadea πουλά επίσης πάρα πολλά ηλεκτρικά ποδήλατα, τα οποία δεν έχουν υπολογιστεί σε αυτή τη λίστα. Η εκτίμηση είναι πως ο αριθμός των e-bikes που διέθεσε στην αγορά το 2021 είναι συγκρίσιμος με αυτόν των σκούτερ.

Η θέση που κρατά η Yadea ανήκε στη Hero Motors, η οποία υποχώρησε τρίτη χάνοντας το 9.6% των περσινών της πωλήσεων.

Εντύπωση προκαλεί η είσοδος της Italika στην πρώτη δεκάδα, χάρη στη μεγάλη άνοδο των πωλήσεών της το 2021 που έφτασε το +24% και η οποία αντανακλά τη διείσδυση της μεξικάνικης εταιρείας στις αγορές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

Τέλος, στη λίστα ξεχωρίζει η είσοδος-έκπληξη της Niu στη 10η θέση που λειτουργεί και ως μια ακόμη σαφής ένδειξη για τον ρόλο που θα παίξουν τα επόμενα χρόνια οι κατασκευαστές ηλεκτρικών δικύκλων. Η Niu δεν εντυπωσιάζει μόνο με τον αριθμό των πωλήσεών της, μα κυρίως με τον ρυθμό ανάπτυξής της: με +72% το 2021 είναι με διαφορά η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατασκευάστρια δικύκλων του πλανήτη.

niu

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 10:40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon