.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2018 16:11

Ρεπορτάζ - Λατινική Αμερική, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά δικύκλων

Honda, Yamaha και αρκετοί ντόπιοι κατασκευαστές

Ζώντας σε μια Ευρωπαϊκή χώρα, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τον μοτοσυκλετιστικό κόσμο της Γηραιάς Ηπείρου, όπως αντίστοιχα είμαστε εξοικειωμένοι με την Αμερικανική αγορά σε μεγάλο βαθμό χάρη στον παγκοσμιοποιημένο ειδικό Τύπο.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει να μαθαίνουμε καλύτερα και τη βιομηχανία της Κίνας και της Ινδίας, καθώς έχουν αρχίσει ένα επιθετικό πρόγραμμα εξάπλωσης προς δυσμάς, αλλά και γιατί εξαγοράζουν Ευρωπαϊκά ονόματα το ένα πίσω από το άλλο.

corven motos triax 250
Corven Motos Τriad 250 Touring (Αργεντινή)

Πέφτοντας πρόσφατα σε μια σειρά στατιστικών στοιχείων από την αγορά της Λατινικής Αμερικής (Κεντρική και Νότια δηλαδή) όμως, ανακαλύπτουμε πως η εκεί αγορά παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο για μας. Ας μοιραστούμε λοιπόν μερικά από τα ενδιαφέροντα ευρήματά μας.

Αρχικά, τα τελευταία στατιστικά αναδεικνύουν μια αύξηση πωλήσεων της τάξης του 10.8% για το εννιάμηνο του 2018, αριθμός που στέλνει το σύνολο της αγοράς αυτής κατευθείαν στην κορυφή του κόσμου ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης.

motomel vintage 125
Και η Motomel και η Zanella (Αργεντινή και οι δύο) διαθέτουν ένα απόλυτο αντίγραφο κλασικού Honda Super Cub

Σε αυτό το διάστημα πουλήθηκαν περίπου 2.9 εκατομμύρια δίκυκλα αθροιστικά στις χώρες αυτές, με τη Βραζιλία να διεκδικεί τη μερίδα του λέοντος με περίπου το 25% εξ αυτών. Ακολουθεί στη δεύτερη θέση το Μεξικό με 630,182 πωλήσεις και τρίτη η Αργεντινή με 498,240.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρων είναι ο σχετικός πίνακας με τις κυκλοφορίες ανά εταιρεία, όπου φαίνεται πως η Honda διατηρεί την πρώτη θέση στη ζώνη της Λατινικής Αμερικής με πωλήσεις που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο δίκυκλα (1,149,481), ωστόσο η δεύτερη θέση δεν είναι αναμενόμενη: εκεί θα βρούμε την Italika, την εταιρεία που παρουσιάζαμε πριν μερικές μέρες ως βασίλισσα της Λατινικής Αμερικής. Ιδού και η αριθμητική επιβεβαίωση, με τη Μεξικανική εταιρεία να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση σε όλη τη ζώνη με 630,182 πωλήσεις.

zanella Ceccatov250i
Zanella Ceccato V250i (Αργεντινή). Σας θυμίζει κάτι; Ίσως το Italjet Buccaneer 250 που φέτος ξαναπαρουσιάστηκε ως Caffeina; Και στις ΗΠΑ η ίδια μοτοσυκλέτα πωλείται με λογότυπο SSR Motorsports ως Buccaneer 250

Η Yamaha βρίσκεται τρίτη με 381,429, ενώ την ακολουθεί η Ινδική Bajaj, η οποία εντυπωσιάζει όχι τόσο με τα νούμερά της, αλλά με το γεγονός πως μετρά 53.5% αύξηση από το 2017 στο 2018 – οι Ινδοί έρχονται με πολλή φόρα. Η μόνη άλλη γνωστή κατασκευάστρια που συναντάμε στην πρώτη δεκάδα είναι η Suzuki στην έκτη θέση (126,888).

Όλοι οι υπόλοιποι κατασκευαστές είναι από χώρες της Λατινικής Αμερικής και κυρίως από την Αργεντινή. Η χώρα του ταγκό έχει στο top ten των πωλήσεων τις εταιρείες Zanella, Motomel και Corven Motos, άλλες δύο εταιρείες ορμούν από το Μεξικό (Italika και Carabela), ενώ στη λίστα συναντάμε και μια κατασκευάστρια από την Κολομβία, την AKT Motos. Κι αυτά είναι μόνο στο top 10, ποιος ξέρει πόσες άλλες εταιρείες μπορεί να βρίσκονται σε πιο κάτω θέσεις.

zanella exclusive prima

Όλες αυτές βέβαια λειτουργούν πουλώντας κατά βάση τροποποιημένα Κινέζικα ή εν γένει Ασιατικά μοντέλα ως 250 cc, με την κλασική συνταγή εταιρειών όπως οι Brixton, Astor, Mash κλπ που πλέον γνωρίζουμε καλά στην Ευρωπαϊκή αγορά. Μάλιστα, παρατηρούμε πως το παπί έχει την τιμητική του στην Κεντρική και Νότια Αμερική, με κλώνους των κλασικών γιαπωνέζικων μοντέλων να πωλούνται ξεδιάντροπα σε βαθμό στεγνής αντιγραφής. Η δε Zanella από την Αργεντινή, διαθέτει μια εκτενή γκάμα μοντέλων που μετριοπαθώς τα λες και αντίγραφα, με κλασικό Super Cub που λέγεται Motoneta και μέχρι και κλόπια της Vespa 946 υπό το λογότυπο Exclusive Prima.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2018 16:17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon