.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 12:44

Northvolt - Παρήγαγε την πρώτη 100% ανακυκλωμένη μπαταρία για ηλεκτρικά οχήματα

Η Northvolt είναι ένας Σουηδός κατασκευαστής μπαταριών ιόντων λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα, ενώ στους συνεργάτες της φιγουράρουν το BMW Group, η Volkswagen, η Scania, αλλά και η Cake με τα ηλεκτρικά δίκυκλα. Τώρα, η Northvolt παρουσιάζει την πρώτη μπαταρία με 100% ανακυκλωμένο νικέλιο, μαγγάνιο και κοβάλτιο, κι ετοιμάζεται για γίγα-εργοστάσιο ανακύκλωσης.

Το πρόγραμμα ανακύκλωσης μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων της Northvolt ονομάζεται Revolt, και στις 12/11/2021 η σουηδική εταιρεία ανακοίνωσε πως παρήγαγε την πρώτη κυψέλη μπαταρίας με κάθοδο νικελίου-μαγγανίου-κοβαλτίου (NMC) που είχε παραχθεί με ανακυκλωμένα υλικά από μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ολόκληρη η διαδικασία ανακύκλωσης και παραγωγής γίνεται στο ίδιο εργαστήριο, το εργαστήριο της Northvolt στο Vasteras της Σουηδίας.

Πρόκειται για σημαντικό βήμα για τη Northvolt αλλά και για τη βιομηχανία μπαταριών γενικότερα.

Όπως λέει η Emma Nehrenheim, επικεφαλής του προγράμματος Revolt: “Αυτό που δείξαμε είναι ένα καθαρό μονοπάτι για να κλείσουμε τον κύκλο των μπαταριών, αποδεικνύοντας πως υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική λύση από τη συμβατική εξόρυξη των απαραίτητων υλικών για μπαταρίες. Η διαδικασία ανακύκλωσης της Northvolt μπορεί να ανακτήσει το 95% των μετάλλων σε μια μπαταρία, σε επίπεδο καθαρότητας συγκρίσιμο με παρθένα υλικά! Το μόνο που χρειαζόμαστε τώρα είναι να προχωρήσουμε στο να αυξήσουμε τις δυνατότητες ανακύκλωσης μας, ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε σε μαζική ανακύκλωση μπαταριών.”

Η ανακύκλωση του νικελίου, του μαγγανίου και του κοβαλτίου από μπαταρίες που έχουν φτάσει στο τέλος της ζωής τους γίνεται μέσω μιας υδρομεταλλουργικής επεξεργασίας χαμηλών ενεργειακών απαιτήσεων, που χρησιμοποιεί ένα υδαρές διάλυμα ώστε να απομονώσει τα μέταλλα και να τα διαχωρίσει από τις ακαθαρσίες / προσμείξεις.

Τώρα η Northvolt θέλει να αυξήσει τις δυνατότητες ανακύκλωσης μπαταριών της εταιρείας, με στόχο να παράγει μαζικά κυψέλες μπαταριών που θα προέρχονται από 50% ανακυκλωμένα υλικά μέχρι το 2030.

Κι έτσι, το πρώτο γίγα-εργοστάσιο της Revolt βρίσκεται στα σκαριά, δίπλα στο γίγα-εργοστάσιο της Northvolt στο Skelleftea της Σουηδίας, με στόχους που ξεπερνούν τα αρχικά σχέδια για μαζική ανακύκλωση 125.000 τόννων μπαταριών ανά έτος.

Η κατασκευή ξεκινά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ οι εργασίες του εργοστασίου αναμένεται να ξεκινήσουν το 2023.

Όταν το εργοστάσιο ολοκληρωθεί θα είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών στην Ευρώπη, ενώ πέρα από την ανάκτηση νικελίου, μαγγανίου και κοβαλτίου η Revolt θα ανακτά παράλληλα και χαλκό, αλουμίνιο και πλαστικά από τις μπαταρίες που θα ανακυκλώνει.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon