.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 18:08

Ρεπορτάζ - Το 2050 τα ελαστικά του Michelin Group θα είναι 100% από ανακυκλώμένα υλικά! - VIDEO

Μάθετε για τις προηγμένες διαδικασίες με τις οποίες το 2050 τα ελαστικά του Michelin Group θα κατασκευάζονται 100% από ανακυκλωμένα υλικά, και δείτε ένα πανέξυπνο βίντεο, όπου με τη βοήθεια εντυπωσιακών εφέ και σε στιλ μαγειρικής συνταγής, η γαλλική εταιρεία μας εξηγεί πώς θα ανακτά και θα επαναχρησιμοποιεί τις πρώτες ύλες από τα χρησιμοποιημένα ελαστικά της, και όχι μόνο.

Με έμπνευση το concept ελαστικό VISION του 2017, μια βιώσιμη λύση χωρίς αεροθάλαμο και με… συνδεσιμότητα, το Michelin Group δεσμεύεται να κάνει τα ελαστικά του 100% βιώσιμα (φτιαγμένα από ανακυκλωμένα υλικά) μέχρι το 2050.

Σήμερα, σχεδόν το 30% των υλικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ελαστικών από το Michelin Group δημιουργούνται από φυσικές, ανακυκλωμένες ή άλλες βιώσιμες πρώτες ύλες.

Ένα ελαστικό της Michelin αποτελεί προϊόν υψηλής τεχνολογίας, αποτελούμενο από περισσότερα από 200 υλικά. Το κύριο συστατικό του είναι το φυσικό καουτσούκ, ενώ στα υπόλοιπα συστατικά περιλαμβάνονται το συνθετικό καουτσούκ, μέταλλα, ίνες και στοιχεία που ενισχύουν τη δομή του ελαστικού, όπως αιθάλη, πυρίτιο και πλαστικοποιητές (ρητίνες, κ.α.).

Συνδυασμένα στις τέλειες αναλογίες, τα παραπάνω υλικά αντιδρούν με ιδανικό τρόπο, προσφέροντας βέλτιστη ισορροπία επιδόσεων, οδηγησιμότητα και ασφάλεια, ενώ παράλληλα μειώνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ελαστικού.
Τώρα, η Michelin αποκαλύπτει για πρώτη φορά τον τρόπο με τον οποίο θα κάνει τα ελαστικά της 100% βιώσιμα!

Η ωριμότητα της Michelin όσον αφορά στην τεχνολογία των υλικών που χρησιμοποιεί πηγάζει από τη δύναμη του τμήματος R&D του γκρουπ, που υποστηρίζεται από 6.000 τεχνικούς σε 7 κέντρα έρευνας και εξέλιξης σε παγκόσμια κλίμακα, και σε 350 τομείς εξειδίκευσης.

Η εργασία των παραπάνω τεχνικών, ερευνητών, χημικών και προγραμματιστών έχει οδηγήσει σε περισσότερες από 10.000 πατέντες πάνω στον σχεδιασμό και την κατασκευή ελαστικών.

Ταυτόχρονα, η Michelin έχει προχωρήσει σε συνεργασία με εταιρείες και start-ups που βρίσκονται στην αιχμή της πρωτοπορίας, και εξελίσσουν τεχνολογίες πέρα από τον κόσμο των ελαστικών.

Αυτές οι τεχνολογίες θα κάνουν δυνατή την ανακύκλωση της πολυστερίνης και της ανάκτησης της αιθάλης και του λαδιού πυρόλυσης από χρησιμοποιημένα ελαστικά.

Οι Axens και IFP Energies Nouvelles είναι οι 2 εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του BioButterfly project που ξεκίνησε το 2012, και έχει στόχο την παραγωγή βουταδιένιου από βιολογικά υλικά, για να αντικαταστήσει το βουταδιένιο που βασίζεται στο πετρέλαιο.

Το βουταδιένιο είναι ένα υλικό, που σήμερα παράγεται από το πετρέλαιο, και χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για την κατασκευή συνθετικού καουτσούκ. Παγκοσμίως, οι βιομηχανίες χρησιμοποιούν περισσότερους από 12 εκατομμύρια τόνους βουταδιενίου, από τους οποίους το 40% χρησιμοποιείται στην κατασκευή ελαστικών.

Χρησιμοποιώντας βιομάζα από ξύλο, φλοιό ρυζιού, μίσχους καλαμποκιού και παρόμοια φυτικά απορρίμματα, 4,2 εκατομμύρια τόνοι τσιπ ξύλου θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στα ελαστικά της Michelin σε ετήσια βάση.

Με τη συνεργασία που ξεκίνησε το 2020 μεταξύ της Michelin και της καναδικής Pyrowave, θα ξεκινήσει να παράγεται ανακυκλωμένο στυρένιο από πλαστικές συσκευασίες, όπως κεσεδάκια γιαουρτιού, δίσκοι φαγητού ή μονωτικά πάνελ.

Το στυρένιο είναι ένα σημαντικό μονομερές υλικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πολυστερίνης και συνθετικού καουτσούκ για ελαστικά και άλλα καταναλωτικά αγαθά.

Σε μεταγενέστερο στάδιο, η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανακύκλωση δεκάδων χιλιάδων τόνων απορριμμάτων πολυστερίνης σε ετήσια βάση.

Η επαναστατική διαδικασία που εξέλιξε η γαλλική startup Carbios χρησιμοποιεί ένζυμα για να αποδομήσει απορρίμματα από PET πλαστικά (πλαστικά από Τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο) στα αρχικά τους μονομερή, που θα μπορούν να ανακυκλώνονται ξανά και ξανά, για να δημιουργήσουν νέα PET πλαστικά.

Μέσα στα παραπάνω ανακτημένα πλαστικά βρίσκονται και τα νήματα πολυεστέρα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ελαστικών. Κάπως έτσι, περίπου 4 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια θα μπορούν ενδεχομένως να ανακυκλώνονται σε ελαστικά Michelin σε ετήσια βάση.

Τέλος, η Michelin ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 2021 πως ξεκινά την δημιουργία του πρώτου εργοστασίου ανακύκλωσης ελαστικών στον κόσμο με την Enviro. Η σουηδική εταιρεία έχει εξελίξει μια κατοχυρωμένη τεχνολογία με την οποία μπορεί να ανακτά αιθάλη, λάδι πυρόλυσης, ατσάλι, αέρια και άλλα επαναχρησιμοποιούμενα υλικά υψηλής ποιότητας, από τα χρησιμοποιημένα ελαστικά.

Η παραπάνω διαδικασία θα μπορεί να ανακτήσει ΟΛΑ τα υλικά από τα χρησιμοποιημένα ελαστικά, για να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Η Michelin υποστηρίζει την κυκλική οικονομία, όπως φαίνεται κι από τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή κοινοπραξία BlackCycle, ένα project που συντονίζεται από το Group και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνοντας μαζί 13 συνεργάτες από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, για να δημιουργήσουν διαδικασίες που θα ανακυκλώνουν τα χρησιμοποιημένα ελαστικά.

Δείτε παρακάτω το εντυπωσιακό βίντεο της Michelin για την ανακύκλωση των ελαστικών της.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 19:55

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon