.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020 12:53

Καλιφόρνια - Απαγορεύει την πώληση βενζινοκίνητων οχημάτων από το 2035

Η Καλιφόρνια, η πολιτεία με τα πιο αυστηρά περιβαλλοντικά μέτρα στις Η.Π.Α., ανακοίνωσε πως από το 2035 όλα τα νέα αυτοκίνητα και λεωφορεία θα πρέπει να είναι οχήματα μηδενικών ρύπων. Οι μοτοσυκλέτες δρόμου δείχνουν να ξεφεύγουν του μέτρου, όμως η ιστορία είναι διαφορετική για τα εκτός δρόμου δίκυκλα, ATV και SSV.

Κατά καιρούς είχαμε ασχοληθεί με την Καλιφόρνια για το συγκεκριμένο θέμα, με πιο σχετικό ένα άρθρο του 2018, για ένα νόμο με την ονομασία Clean Cars 2040.

Τώρα, ο κυβερνήτης της πολιτείας, Gavin Newson υπέγραψε σχετική απόφαση που απαγορεύει την πώληση καινούργιων αυτοκινήτων και λεωφορείων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2035. Τα μεταχειρισμένα για την ώρα δεν επηρεάζονται.

Στην ίδια απόφαση δεν ξεφεύγουν ούτε τα φορτηγά με κινητήρα εσωτερικής καύσης, τα οποία παίρνουν μικρή παράταση μέχρι το 2045 όπου και δεν θα μπορούν να πωλούνται -αφορά σε καινούργια οχήματα, και όχι σε μεταχειρισμένα.

Όσον αφορά στις μοτοσυκλέτες δρόμου, με πινακίδα, αυτές δεν φαίνεται να επηρεάζονται καθώς δεν κατονομάζονται στην απόφαση. Όμως το ίδιο δεν ισχύει για τις εκτός δρόμου μοτοσυκλέτες, τα ATV και τα SSV, όπου ισχύει η απόφαση που ισχύει και για τα αυτοκίνητα.

Παρόλα αυτά, η παραπάνω απόφαση έχει μια μεγάλη… τρύπα, καθώς σε αυτήν αναφέρεται πως το CARB (California Air Resources Board), η υπηρεσία περιβάλλοντος της πολιτείας, υπεύθυνη για τους σχετικούς νόμους, θα πρέπει να «εφαρμόσει την απόφαση παίρνοντας υπόψη της το πόσο εφαρμόσιμη τεχνικά είναι, αλλά και πόσο συμφέρουσα». Η αναφορά αυτή θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα την απόφαση, με προσφυγές από εταιρείες, ενώσεις καταναλωτών κ.α. να είναι ικανές να τη δυναμιτίσουν.

Στο tweet του CARB για την απόφαση του κυβερνήτη, μπορεί κανείς να διαβάσει μερικά επαινετικά σχόλια, αν και τα περισσότερα είναι οργισμένα, και υβριστικά, παρόλο που απέχουμε 15 ολόκληρα χρόνια από την εφαρμογή της απόφασης.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020 12:57

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon