.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίτη, 26 Μαϊος 2020 12:21

Ρεπορτάζ - Αυτά είναι τα προτεινόμενα μέτρα για την προώθηση της Ηλεκτροκίνησης

Επιδότηση αγοράς, μειώσεις ή καταργήσεις τελών και φόρων, δίκτυα φόρτισης, ενσωμάτωση σταθμών φόρτισης στον οικοδομικό κανονισμό και άλλα μέτρα έρχονται για να κινητοποιήσουν τη μετάβαση.

Πάνε ήδη μερικά χρόνια από τότε που η στροφή στα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα απέκτησε μορφή ασταμάτητης χιονοστιβάδας, καθώς πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει πλάνα να απαγορεύσουν στο κοντινό μέλλον (εντός της τρέχουσας δεκαετίας) την πώληση καινούργιων οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, στρέφοντας υποχρεωτικά το κοινό στις νέες εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης.

Στην Ελλάδα ωστόσο η ανάπτυξη της Ηλεκτροκίνησης βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακή κατάσταση, μιας και απουσιάζουν βασικές παράμετροι από την πραγματικότητα της αγοράς: ούτε κίνητρα για να κάνουν τα (εν γένει ακριβότερα) ηλεκτρικά οχήματα πιο συμφέροντα στον πελάτη υπάρχουν, ούτε επαρκή δίκτυα σταθμών φόρτισης για όσους τελικά πάρουν την απόφαση.

Προς το παρόν και όπως έχουν σήμερα τα πράγματα,το ηλεκτρικό όχημα παραμένει μια ακριβή επιλογή περιορισμένης χρηστικότητας, είναι ωστόσο δεδομένο πως αυτό θα αλλάξει άρδην στα ερχόμενα χρόνια, παρότι στην Ελλάδα δεν έχουμε προχωρήσει πέραν των συζητήσεων, των επιτροπών και των φημών.

Η πιο πρόσφατη επαναφορά του ζητήματος στην επικαιρότητα ήρθε στις αρχές Μαΐου 2020, όταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, προανήγγειλε ένα πρόγραμμα επιδότησης και αγοράς ηλεκτροκίνητων οχημάτων με στόχο αυτό να τεθεί σε εφαρμογή από το 2021.

Για να συμβεί αυτό προφανώς θα έχει προηγηθεί η γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής που συστάθηκε τον περασμένο Οκτώβριο υπό την κα Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην ημερήσιο πολιτικό Τύπο, η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια δέσμη μέτρων για απόκτηση οχημάτων μηδενικών ή πολύ χαμηλών ρύπων που περιλαμβάνει:

- Εφάπαξ επιδότηση της τάξης των €4,500 για αγορά ΙΧ οχήματος αξίας έως €40,000
- Εφάπαξ επιδότησης €3,500-5,000 για αγορά ταξί ανάλογης τεχνολογίας
- Επάφαξ επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού ποδηλάτου με €500-1,000
- Εφάπαξ επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού σκούτερ με ποσό που εξετάζεται
- Απαλλαγή τέλους ταξινόμησης για αντικατάσταση αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας με ηλεκτρικά
- Μείωση στο μισό τέλος ταξινόμησης για αντικατάσταση αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας με υβριδικά
- Απαλλαγή τελών κυκλοφορίας για τέσσερα (4) χρόνια για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα ταξινομηθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το 2021
- Μείωση ΦΠΑ στο 13% για αγορά ηλεκτρικού οχήματος από ιδιώτες και επιχειρήσεις
- Ελεύθερη πρόσβαση εντός δακτυλίου στα ηλεκτρικά οχήματα
- Δωρεάν θέσεις στάθμευσης για ηλεκτρικά οχήματα
- Εκπτώσεις στα διόδια αυτοκινητοδρόμων

Ειδικότερα για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), ήδη τρέχει μια κοινοτική οδηγία (2009/33/ΕΚ) κατά την οποία ο στόχος για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι να έχουν αντικαταστήσει τουλάχιστον το 38% του στόλου τους με ηλεκτρικά ως το 2030. Για τον λόγο αυτόν αναμένεται να επιδοτηθεί η αγορά τους με ένα ποσό της τάξης του 30% του κόστους απόκτησης.

Αυτά βέβαια αφορούν στην απόκτηση των οχημάτων, ωστόσο έχουμε ήδη τονίσει πως για να αποκτήσει ενδιαφέρον αυτή η αγορά θα πρέπει να υπάρχει και ένα επαρκές δίκτυο σταθμών φόρτισης.

Εδώ λοιπόν, τα υπο εξέταση μέτρα προβλέπουν το στήσιμο ενός εκτενούς δικτύου σε υφιστάμενους δημοτικούς χώρους στάθμευσης (υπαίθριους και στεγασμένους), σε τερματικούς σταθμούς ΜΜΜ, αλλά και στους δρόμους με προκαθορισμένα ποσοστά κάλυψης επί του συνόλου της διαθέσιμων θέσεων.

Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία σημείων φόρτισης σε επιλεγμένες στάσεις και στους τερματικούς σταθμούς των λεωφορείων, ενώ κάτι ανάλογο θα γίνει και στις πιάτσες των ταξί.

Το πιο εντυπωσιακό που διαβάζουμε πάντως αφορά την τροποποίηση του Οικοδομικού Κανονισμού, σύμφωνα με την οποία θα προβλέπεται η κατασκευή κατάλληλης υποδομής σε κάθε καινούργια ή ανακαινιζόμενη πολυκατοικία για τη μελλοντική εγκατάσταση φορτιστή σε κάθε θέση στάθμευσης!

Φαίνεται λοιπόν πως υπάρχει έντονη κινητικότητα για να μπει και η χώρα μας σε τροχιά ηλεκτροκίνησης με κάτι περισσότερο από κουβέντες και εικασίες.

Αν τηρηθούν τα ανακοινωμένα χρονοδιαγράμματα, θα πρέπει σύντομα να περιμένουμε το συνολικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο τα περιεχόμενά του να τεθούν σε εφαρμογή από το 2021.

Τώρα, για ποιον λόγο γίνεται ακριβής αναφορά σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σκούτερ και ποδήλατα, αλλά όχι σε μοτοσυκλέτες δεν γνωρίζουμε. Μπορεί σήμερα στην αγορά της χώρας μας να μην υπάρχουν πολλές διαθέσιμες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, ωστόσο είναι βέβαιο πως, όταν αρχίσει η κατηγορία αυτή να γράφει σοβαρά νούμερα πωλήσεων, θα έρθουν και οι κάθε Energica και Zero στα μέρη μας.

Οφείλουμε να τονίσουμε πάντως πως τα παραπάνω μέτρα δεν είναι ακόμη επίσημα, μα μια συλλογή των φερόμενων μέτρων που εξετάζονται από την κυβέρνηση σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του πολιτικού Τύπου των τελευταίων ημερών.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Μαϊος 2020 12:50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon