.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019 16:22

ΚΤΕΟ - Έλεγχοι για γυρισμένα κοντέρ: Το νέο ανέκδοτο σε έναν θεσμό (ΚΤΕΟ) που απλά δεν δουλεύει

Διαβάζουμε στα ΜΜΕ πως θα γίνει χαμός με τα γυρισμένα κοντέρ, θα πέσει πέλεκυς, θα πέσουν πρόστιμα, θα χάσουν τον ύπνο τους όσοι έχουν όχημα που δείχνει λιγότερα χιλιόμετρα από όσα θα έπρεπε, και ο καθένας προσπαθεί να ξεπεράσει τον άλλο σε τρομολαγνικούς τίτλους. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Το πρόσφατο τρομολαγνικό θέμα προέκυψε με τον πρόσθετο έλεγχο των χιλιομέτρων στα κοντέρ των οχημάτων που ελέγχονται στα ΚΤΕΟ της Ελλάδας, ενώ όπως γνωρίζουμε το σύστημα έχει συνδεθεί με τα αντίστοιχα συστήματα της Ευρωπαικής Ένωσης.

Το θέμα δεν είναι νέο πάντως, καθώς το είδαμε για πρώτη φορά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με Υπουργό τον κ. Σπίρτζη, τον Απρίλιο του 2019, ΕΔΩ.

Λίγο αργότερα, είχαμε θέσει ερωτήματα κι εμείς, καθώς προέκυπταν αρκετά προβλήματα στην πράξη.

Με λίγα λόγια, στα ΚΤΕΟ πλέον ελέγχουν τα κοντέρ σε βάθος 5ετίας, κόβοντας (στη θεωρία) όσους παρουσιάστηκαν να έχουν πχ. 30.000 χλμ στον ολικό το 2017 και 15.000 χλμ. το 2018.

Κόβοντας είπαμε; Αλήθεια ξέρετε πολλούς που κόβονται στα ΚΤΕΟ; Όταν άνθρωπος των ΚΤΕΟ μας είχε πει "πείτε στους φίλους σας να φέρνουν τις μοτοσυκλέτες τους, ότι έλλεψη κι αν έχουν, θα περάσουν όλες, μην ανησυχούν", κι όταν έχουμε γνώση ανθρώπων που έχουν περάσει δίχως πρόβλημα έλεγχο με μοτοσυκλέτες που είτε δεν έχουν εξοπλισμό δρόμου, είτε έχουν απίστευτες ελλείψεις, τότε ναι, δεν πιστεύουμε πως τα ΚΤΕΟ κόβουν πολλά οχήματα.

"Ναι, αλλά τώρα, αν σε πιάσουν με γυρισμένο κοντέρ θα..." ναι, στη θεωρία πάντα ο υπάλληλος του ΚΤΕΟ θα κόβει το όχημα με την ένδειξη «Σοβαρή Έλλειψη».

Πρόσφατα είχαμε κουβέντα με φίλο οδηγό, ο οποίος προσπάθησε να περάσει ΚΤΕΟ με αυτοκίνητο που είχε γυρισμένο κοντέρ. Ο ιδιοκτήτης μάλιστα το είχε αγοράσει από τη Γερμανία, και στο ελληνικό ΚΤΕΟ οι υπάλληλοι εντόπισαν το γυρισμένο κοντέρ. Τι έγινε στη συνέχεια; Ο άνθρωπός μας έφυγε από το ΚΤΕΟ, κι έψαξε τρόπο να διορθώσει την ατυχία που τον βρήκε. Και τα κατάφερε, καθώς όπως υπάρχουν άνθρωποι που γυρίζουν πίσω τον χρόνο (και τα κοντέρ), υπάρχουν αντίστοιχοι (ή οι ίδιοι) που θα σας φέρουν... μπροστά το κοντέρ, ώστε να αυγατίσουν τα χιλιόμετρα. Έκανε μάλιστα παζάρια στον... "ειδκό" και κατάφερε έναντι μερικών δεκάδων ευρώ να ανεβάσει τα χιλιόμετρα του!

Στη συνέχεια πέρασε ξανά από έλεγχο, κι όλα... μέλι γάλα. Ποιο πρόστιμο και ποιες κυρώσεις;

Θα μπορούσαμε να κάνουμε ακόμα και διαγωνισμό με τίτλο "πείτε μας την πιο απίστευτη ιστορία που έχετε ζήσει σε ΚΤΕΟ, και πώς περάσατε όχημα ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ", και πιστεύουμε τα αποτελέσματα θα ήταν τραγελαφικά.

Εμείς σας παραθέτουμε παρόλα αυτά -ακαδημαικά- την τελευταία εγκύκλιο του ΥΜΕ για τα γυρισμένα κοντέρ, η οποία αναφέρει τα εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι υπεγράφη από τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών και έχει αποσταλεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η με αριθμ. πρωτ. οικ. 70959/767/24-09-2019 Υ.Α. με θέμα:

«Τροποποίηση της με αριθμ. πρωτ. οικ. 19111/192/2019 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός τρόπου, διαδικασίας και πιστοποίησης διενέργειας του Τεχνικού Ελέγχου (περιοδικού, έκτακτου, εκουσίου) των οχημάτων στα Δημόσια και Ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ)» (Β΄ 1003)».
Με την εν λόγω τροποποιητική υπουργική απόφαση αναπροσαρμόζεται το άρθρο 12 της Υ.Α. του θέματος που αφορά τη διόρθωση της ένδειξης του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων, ως εξής:

1) Αφαιρείται η υποπαράγραφος της παρ. 1 η οποία μεταφέρεται στην παρ. 10 και αφορά τις ποινικές κυρώσεις που ορίζονται στην παρ.6 του άρθρου 9 και στην παρ.2 του άρθρου 17 της αριθμ. πρωτ. οικ. 49372/3352/2017 (Β΄ 2726) ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία όταν διαπιστώνεται στο ΚΤΕΟ παραποίηση του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων, το ΚΤΕΟ αποστέλλει στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών ενημερωτικό σημείωμα συνοδευόμενο από φωτοαντίγραφο του ΔΤΕ.

2) Προστίθεται η παράγραφος 10 ως εξής:

«10. Όταν κατά τον τεχνικό έλεγχο σε ΚΤΕΟ διαπιστώνεται εμφανής παραποίηση του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων, ο ιδιοκτήτης του οχήματος ή με εξουσιοδότησή του ο προσκομίζων το όχημα, υποβάλει στο ΚΤΕΟ Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 επικυρωμένη με το γνήσιο της υπογραφής από Δημόσια Υπηρεσία, στην οποία δηλώνει αν επιθυμεί ή όχι τις ποινικές κυρώσεις που αφορούν την παραποίηση του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων.

Η Υπεύθυνη Δήλωση και η εξουσιοδότηση διατηρούνται στο αρχείο του ΚΤΕΟ για χρονικό διάστημα που προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις.

Στην περίπτωση που από την ανωτέρω διαδικασία προκύπτει η επιθυμία για επιβολή ποινικών κυρώσεων, το ΚΤΕΟ αποστέλλει στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών αντίγραφο της ανωτέρω Υπεύθυνης Δήλωσης και ενημερωτικό σημείωμα συνοδευόμενο από φωτοαντίγραφο του ΔΤΕ, προκειμένου να εφαρμοστούν τα οριζόμενα στην παρ.6 του άρθρου 9 και στην παρ.2 του άρθρου 17 της αριθμ. πρωτ. οικ. 49372/3352/2017 (Β΄ 2726) ΚΥΑ που αφορούν τις ποινικές κυρώσεις.

Οποιαδήποτε ενέργεια προκύπτει από την ανωτέρω Υπηρεσία κοινοποιείται στη Δ/νση Εποπτείας και Ελέγχου (Δ36) του ΥΠ.Υ.ΜΕ.

Τα ανωτέρω οριζόμενα της παρούσας παραγράφου έχουν εφαρμογή για τις περιπτώσεις που στα ΚΤΕΟ κατά τον τεχνικό έλεγχο οχήματος διαπιστώνεται εμφανής παραποίηση μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων, η οποία σύμφωνα με την διερεύνηση του ιστορικού διανυθέντων χιλιομέτρων ανά τεχνικό έλεγχο, έχει συντελεστεί την προηγούμενη 5ετία από την ισχύ της παρούσας απόφασης.»

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει στις 26 Σεπτεμβρίου 2019.

Μετά τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης θα ακολουθήσει σχετική ενημερωτική εγκύκλιος.

O Προϊστάμενος της Δ/νσης
Α. Σκυλλάκος.»

Καλές και άγιες οι προθέσεις με τα ΚΤΕΟ (τεχνικός έλεγχος του στόλου των οχημάτων για την οδική ασφάλεια όλων), όμως η μαγιά χάλασε από την αρχή, καθώς απλούστατα... κανείς δεν έλεγχε, και ούτε ελέγχει, τους ελεγκτές. Και έτσι τα ΚΤΕΟ απλώς σου υποδεικνύουν το πρόβλημα, εσύ το "λύνεις" (υπάρχουν πολλοί τρόποι, ανάλογα την έλλειψη) και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Τελικά εμείς πληρώνουμε για ελέγχους που ΔΕΝ γίνονται, και η οδική ασφάλεια πηγαίνει περίπατο.

Ας ξεκινήσουν λοιπόν πρώτα οι τακτικοί και αυστηροί έλεγχοι στα ΚΤΕΟ και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν, και τότε (και μόνο τότε) ίσως θα αρχίσουν κάποιοι να χάνουν τον ύπνο τους. Μέχρι να γίνει αυτό, απλώς γυρίστε πλευρό.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019 16:28

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon