.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019 16:23

ETSC-Ασφάλεια: Πεζοί, ποδηλάτες, μοτοσυκλετιστές σε προτεραιότητα

Η οδική ασφάλεια στο αστικό περιβάλλον, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες (πεζοί, ποδηλάτες, μοτοσυκλετιστές) πρέπει να γίνει άμεση προτεραιότητα της Ε.Ε. την επόμενη 10ετία , σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ασφάλεια των Μεταφορών (European Transport Safety Counsil -ETSC).

Το ETSC παρουσίασε πρόσφατα την τελευταία του έρευνα πάνω στην οδική ασφάλεια στις ευρωπαϊκές χώρες και ειδικότερα στο αστικό περιβάλλον και έκρουσε παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί  τα τελευταία χρόνια για την ασφάλεια των ευπαθών ομάδων σε αυτό το περιβάλλον.

Τα νούμερα είναι για μία ακόμη φορά σοκαριστικά με το ETSC να αναφέρει ότι το 70% των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων στο αστικό περιβάλλον είναι πεζοί, ποδηλάτες και μοτοσυκλετιστές, δηλαδή οι τρεις πιο ευπαθείς ομάδες.

Παράλληλα και σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν την περίοδο 2010-2017, τα θανατηφόρα τροχαία στο αστικό περιβάλλον μειώθηκαν περίπου με τον μισό ρυθμό σε σχέση με τα θανατηφόρα τροχαία που καταγράφηκαν στο επαρχιακό δίκτυο.

Ειδικότερα τα θανατηφόρα τροχαία στο αστικό περιβάλλον μειώθηκαν κατά μέσο όρο ετησίως κατά 2,2% την περίοδο 2010-2017, ενώ στο επαρχιακό δίκτυο η μείωση άγγιξε το 3,9% με την διαφορά να ανέρχεται στο 1,7%.

Η πιο ευπαθής ομάδα είναι οι πεζοί με ποσοστό 40% στα θανατηφόρα τροχαία και 25% στους σοβαρούς τραυματισμούς. Το ποσοστό για τους μοτοσυκλετιστές είναι 18% στα θανατηφόρα και 22% στους σοβαρούς τραυματισμούς και για τους ποδηλάτες στο 12% και 23% αντίστοιχα.

ETSC deaths 2

Τα στοιχεία αφορούν παράλληλα και τις χώρες της Ε.Ε. που έχουν κάνει και την μεγαλύτερη πρόοδο στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με την Ελλάδα, να βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές τις χώρες, μαζί με την Λετονία, την Πορτογαλία και την Πολωνία.

Ένα σημαντικό στοιχείο ασφάλειας που αναφέρεται στην έρευνα αφορά την τήρηση των ορίων ταχύτητας με τα στοιχεία να είναι πάλι απογοητευτικά. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μεταξύ των χωρών όπου υπάρχει καταγραφή για το συγκεκριμένο δεδομένο, τα οχήματα που ξεπερνούν το όριο των 50 χλμ./ώρα στο αστικό περιβάλλον κυμαίνονται μεταξύ 35%-75% επί του συνολικού αριθμού των οχημάτων.

“Όσο οι άνθρωποι δεν νιώθουν ασφαλείς όταν περπατούν και ποδηλατούν στις μικρές και μεγάλες πόλεις μας, πολλοί είναι αυτοί που θα αποθαρρύνονται από το να χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς που είναι πιο βιώσιμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο γιατί οι άνθρωποι που παίρνουν το αυτοκίνητο αντί για κάποιο άλλο μέσο βάζουν σε μεγαλύτερο ρίσκο όλους τους άλλους χρήστες του δρόμου που βρίσκονται γύρω τους.”, δήλωσε η Dovilė Adminaitė-Fodor, κεντρική συγγραφέας της έρευνας.

Η Adminaitė-Fodor πρόσθεσε επίσης ότι τα επόμενα δέκα χρόνια θα ήθελε να δει την Ε.Ε. και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να επενδύουν στην αστική μετακίνηση με τέτοιο τρόπο που να δίνεται προτεραιότητα στους περισσότερο ευπαθείς χρήστες των δρόμων.

“Δεν έχει να κάνει μόνο με ασφαλέστερες υποδομές και το να θέτεις ασφαλή όρια ταχύτητας, έχει να κάνει και με την επιβολή των ορίων όπως και με την μείωση των μεθυσμένων οδηγών αλλά και εκείνων που αποσπάται η προσοχή τους κατά την οδήγηση.”, είπε μεταξύ άλλων η Adminaitė-Fodor, υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια περιορισμού της χρήσης Ι.Χ. στο αστικό περιβάλλον από πολλές πόλεις είναι κάτι το θετικό αλλά θα πρέπει να πηγαίνει “χέρι-χέρι με την ασφάλεια, ώστε οι περισσότεροι άνθρωποι που περπατούν ή να χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους να μπορούν να το κάνουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον”.

Ένα ακόμη από τα σημεία που αναδεικνύει η έρευνα αφορά την χαοτική σε κάποιες περιπτώσεις διαφορά που υπάρχει μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών ως προς την οδική ασφάλεια στο αστικό περιβάλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αρνητική πρωταθλήτρια Ρουμανία με 105 θανατηφόρα τροχαία σε αστικό περιβάλλον ανά 1.000.000 κατοίκων, την στιγμή για την υποδειγματική Σουηδία αυτός ο αριθμός πέφτει στα… εννέα (9).

Τέλος, στην έρευνα γίνεται λόγος και για την άνοδο των ηλεκτρικών πατινιών και άλλων μορφών κινητικότητας, τον οποίων η χρήση ίσως θα έπρεπε να νομοθετηθεί μελλοντικά, τουλάχιστον σε εθνικό επίπεδο και να γίνουν παράλληλα αλλαγές στις υποδομές αλλά και στην εκπαίδευση, παρόμοιες με τις αλλαγές που πρέπει ή έχουν ήδη γίνει αναφορικά με την χρήση ποδηλάτου.

Την πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που περιέχει περισσότερες από 20 κύριες συστάσεις και οδηγίες σε επίπεδο πόλης, χώρας και Ε.Ε. μπορείτε να την βρείτε εδώ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon