.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019 13:07

Ρεπορτάζ – Τα συστήματα επικοινωνίας της Sena στην Ελλάδα

Σεμινάριο από την παγκόσμια πρωτοπόρο του είδους

Η εταιρεία Moto Market διοργάνωσε ένα σεμινάριο γνωριμίας με τη Sena, τη φημισμένη εταιρεία κατασκευής συστημάτων επικοινωνίας Bluetooth την οποία και αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα. Σε αυτήν είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα την εταιρεία από τον Cheolhong Joo, διευθυντή πωλήσεων της Sena.

Η Sena Technologies ιδρύθηκε το 1998 στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ, όπου βρίσκονται και οι κεντρικές της εγκαταστάσεις.

Η Sena μπήκε στην αγορά έχοντας έναν ξεκάθαρο στόχο, να αναπτύξει τα καλύτερα συστήματα επικοινωνίας Bluetooth. Σήμερα, μόλις δύο δεκαετίες μετά την ίδρυσή της, η Sena διαθέτει ένα ευρύτατο δίκτυο σε όλον τον κόσμο και κατασκευάζει κιτ επικοινωνίας Bluetooth για διάφορες χρήσεις, από τη μοτοσυκλέτα (που είναι μάλλον το πιο γνωστό κομμάτι της) ως τον ελεύθερο χρόνο (ποδήλατο, outdoor), αλλά ακόμη και για βιομηχανικές εφαρμογές.

IMG 20190327 174556

Η καινοτομία της βασίζεται πάνω σε τρεις άξονες, οι οποίοι είναι και αυτοί που την έχουν φέρει σε θέση ισχύος στην παγκόσμια αγορά:

1. Διαθέτει έναν ευρύτατο κατάλογο προϊόντων που φτάνουν σε μεγάλο βαθμό εξειδίκευσης. Ο λόγος είναι πως θέλει να προσφέρει στον καθένα από μας αυτό ακριβώς που χρειάζεται, δίχως να ωθεί τον πελάτη σε συσκευές με τεχνολογίες που δε χρειάζεται.

2. Είναι η μόνη εταιρεία που διαθέτει συσκευές που συνδυάζουν ταυτόχρονα επικοινωνία Bluetooth και action camera.

3. Έχει ήδη στήσει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές μοτοσυκλετών και σχετικού εξοπλισμού.

IMG 20190327 172445

Κάτι για όλους

Η Sena έχει στη διάθεσή της μια μεγάλη γκάμα συστημάτων επικοινωνίας Bluetooth, ξεκινώντας από τη βασική σειρά SF. Σε αυτή θα βρει κανείς από το απλούστερο κιτ για τον αναβάτη, ένα ζεύγος για αναβάτη-συνεπιβάτη, ως και το κορυφαίο της οικογένειας αυτής, SF4, που εξυπηρετεί μικρές ομάδες αναβατών.

Τα προϊόντα της συνεχίζουν με τη σειρά SMH, που επίσης περιλαμβάνει μοντέλα από το απλό intercom αναβάτη-συνεπιβάτη και φτάνει ως τα βασικά μοντέλα Bluetooth, όπως το δημοφιλές SMH10.

sena 10c pro 2
Sena 10C Pro

Η εξειδίκευση μας φέρνει στη σειρά 10, της οποίας ηγείται το εντυπωσιακό 10C Pro, όπου η Bluetooth επικοινωνία ολοκληρώνεται με ενσωματωμένη HD action κάμερα.

Συνεχίζεται με τη σειρά 20, στην οποία ξεχωρίζει το 20S Evo και η οποία ενσωματώνει έναν σκασμό από ηλεκτρονικές ευκολίες, όπως intercom με εμβέλεια ως 2 χιλιόμετρα, noise control που φιλτράρει τον θόρυβο του αέρα χωρίς να αποκόπτει τον αναβάτη από το περιβάλλον του και τα άλλα συνδεδεμένα μέλη του γκρουπ, ραδιόφωνο, audio multitasking ώστε να ακούς και μουσική ή οδηγίες GPS χωρίς να παρεμποδίζεται η ομαδική επικοινωνία.

sena 30k
Sena 30K WiFi

Τέλος, η κορυφαία σειρά 30, με το μοναδικό ως τώρα μοντέλο της 30Κ, έρχεται να φέρει μιαν επανάσταση στον χώρο με την υιοθέτηση της τεχνολογία Mesh. Εδώ η Sena προσφέρει ένα όπλο στην επικοινωνία ολόκληρων γκρουπ, καθώς με το Mesh Intercom Technology πλέον η ομάδα που έχει συνδεθεί μέσω Bluetooth δε χάνει επαφή αν κάποιο μέλος βγει εκτός εμβέλειας, μα διατηρεί τη σύνδεση καθώς κάθε ένας χρήστης του 30Κ υπηρετεί τη συνδεσιμότητα με τους κοντινούς του.

Παράλληλα, προσφέροντας τη δυνατότητα να συνδέσει ως και 16 αναβάτες σε μια ομάδα, μπορεί ακόμη να υποστηρίξει απεριόριστο αριθμό “επισκεπτών” στο γκρουπ μέσω του Multi-Way Intercom.

momentumpro highlight 04

Για τη Sena δεν αρκεί μόνο να έχει αποτελεσματικά προϊόντα, έτσι φροντίζει ώστε όλα αυτά να είναι εύκολα στη χρήση, απλά στη σύνδεση και μονίμως ενημερωμένα. Για τον λόγο αυτόν όλα συνοδεύονται από εύχρηστες και λειτουργικές εφαρμογές για smartphones, γεγονός που της επιτρέπει μια ακόμη υπέρβαση: Πώς θα σας ακουγόταν να βγείτε μια βόλτα με την παρέα, όλοι συνδεδεμένοι με το Sena Bluetooth τους και παράλληλα να εισάγετε στην ομάδα και έναν φίλο που βρίσκεται στην άλλη άκρη της Ελλάδας; Γίνεται, καθώς πλέον στο γκρουπ μπορούν να προστεθούν και μακρινές επαφές μέσω Internet από το κινητό.

Κάμερες και έξυπνα κράνη

Όλα τα συστήματα της Sena για μοτοσυκλετιστές έχουν σχεδιαστεί για τοποθέτηση πάνω στο κράνος, οπότε το επόμενο λογικό βήμα ήταν απλά η κατασκευή των δικών της κρανών ασφαλείας.

savage highlight 02
Sena Savage

Συνεργαζόμενοι με γνωστές εταιρείες κρανών, όπως η Ιαπωνική Kabuto, η Sena έχει ήδη στη διάθεσή της τρία μοντέλα, το full face Momentum, το ανοικτό (jet) Savage και το μισό κράνος Cavalry που ωστόσο δεν έχει έγκριση για την αγορά της Ε.Ε.

momentumpro highlight 02
Sena Momentum Pro

Αυτά έρχονται με προεγκατεστημένα τα συστήματα επικοινωνίας της Sena, ενώ το νέο Momentum Pro, που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα στην αγορά, θα έχει ενσωματωμένη και κάμερα HD.

sena momentum diag

Μιλώντας για action cameras, η Sena διαθέτει ήδη δύο διαφορετικούς τύπους, τις Prism και Prism Tube.

sena prism 1
Sena Prism

Συνεργασίες

Η Sena έχει ήδη στήσει άμεσες συνεργασίες με κορυφαίους κατασκευαστές μοτοσυκλετών, όπως η BMW και η Harley-Davidson, ενώ η συνέργειές της περιλαμβάνουν και γνωστούς κατασκευαστές κρανώς, όπως οι Shoei, Schuberth, Nolan, Nexx, Caberg, AGV.

Στα πλαίσια αυτών, δημοφιλείς τεχνολογίες όπως η N-Com που εφαρμόζει η Nolan ως προεγκατεστημένα κιτ επικοινωνίας για επιλεγμένα μοντέλα της έχουν κατασκευαστεί από τη Sena.

sena shoei

Παράλληλα, πρόσφατα ανακοινώθηκε πως η Sena θα συνεργαστεί και με τη Nuviz, την εταιρεία που προτίθεται να φέρει στην αγορά ένα από τα πιο προηγμένα έξυπνα κράνη με Bluetooth, κάμερες για να βλέπεις πίσω και προβολή μέσα στη ζελατίνα μέσω head-up display.

Για τους κατασκευαστές κρανών το να εξασφαλίσουν την υπογραφή της Sena στο κιτ Bluetooth τους σημαίνει εγγύηση ποιότητας, αλλά και αναγνωρισιμότητα από τον υποψήφιο πελάτη που πλέον ξέρει ότι το σύστημα επικοινωνίας που πλήρωσε δεν είναι από τα καλάθια, αλλά από τον κορυφαίο κατασκευαστή της αγοράς, με την ανάλογη υποστήριξη και εγγυημένη λειτουργικότητα.

Το μέλλον

Όσο η Sena παραμένει πρωτοπόρος της αγοράς της, θα μπορούσε κανείς να πει πως έχει όλην την άνεση να επαναπαυθεί, μα η πραγματικότητα είναι ακριβώς το αντίθετο.

Ήδη γνωρίζουμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της, η ενσωμάτωση ενός δικού της head-up display συστήματος στα κράνη της και δη στο full face Momentum. Δεν αποκλείεται δε να δούμε και κιτ HUD που θα μπορούν να προστεθούν σε οποιοδήποτε κράνος της αγοράς, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα συστήματα Bluetooth της.

crutchlow lcr

Παράλληλα, έχουμε ήδη μια γεμάτη εικόνα από τον μακρύ της κατάλογο που μας επιτρέπει να περιμένουμε πολλά περισσότερα από την εταιρεία που έχει κάνει την καινοτομία καθημερινή της ενασχόληση.

Μόλις πρόσφατα η Sena ανακοίνωσε την είσοδό της, για πρώτη φορά, στον κόσμο των αγώνων MotoGP, καθώς εντάχθηκε στους χορηγούς της ομάδας LCR, οπότε πλέον και ο Cal Crutchlow μπορεί περήφανα να δηλώνει #RideConnected!

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019 13:34

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon