.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019 17:38

Συνέντευξη Bernd Scheibner – Ο δημιουργός του Mega M.A.X.

Μια συζήτηση για την τεχνολογία που αλλάζει τα δεδομένα στην Ελλάδα!

Του Κώστα Γαμβρούλη

Η μέτρηση και πιστοποίηση πλαισίου, είναι η τεχνολογία που μέσω της MotoCert διατίθεται πλέον και στην Ελλάδα, αλλάζοντας τα δεδομένα στην αγορά μοτοσυκλέτας και όχι μόνο. Ο κάθε ενδιαφερόμενος, μπορεί πλέον να πληροφορηθεί μέσω μιας μικρής σε διάρκεια και κόστος διαδικασίας, για την κατάσταση του πλαισίου μιας μοτοσυκλέτας, ενός scooter ή ενός παπιού. Οι μετρήσεις που διεξάγονται είναι εξαιρετικά ακριβείς και τα αποτελέσματα επικυρώνονται σε πιστοποίηση η οποία αποδεικνύει την αρτιότητα του πλαισίου αλλά και άλλων δομικών στοιχείων ενός μοντέλου.

Το σύστημα μέτρησης που χρησιμοποιείται για τις μετρήσεις αυτές, ονομάζεται Mega M.A.X. και είναι δημιουργία της γερμανικής εταιρείας Scheibner Limited. Περισσότερα για αυτό, για τις δυνατότητες του αλλά και για τα υπόλοιπα συστήματα της εταιρείας, η οποία αντιπροσωπεύεται πλέον στην Ελλάδα από την MotoCert, μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό ρεπορτάζ ΕΔΩ.

Η MotoCert, διοργάνωσε εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση του Mega M.A.X. σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με επίτιμο καλεσμένο τον δημιουργός της εταιρείας και του συστήματος, Bernd Scheibner. Το Bikeit παρευρέθηκε φυσικά στην εκδήλωση αυτή και εξασφάλισε μια συνέντευξη με τον κύριο Scheibner.

done sm 5

Πρόκειται για έναν άνθρωπο παθιασμένο με τις μοτοσυκλέτες, που κατάφερε να δημιουργήσει ένα “εργαλείο” αναφοράς στην μέτρηση πλαισίου και ο οποίος είχε πολλά, ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά πράγματα να μοιραστεί μαζί μας:   
  
Πότε δημιουργήθηκε η εταιρεία; 

Το 1990 ιδρύθηκε η Scheibner Limited η οποία είχε ως αντικείμενο την δημιουργία οργάνων μέτρησης πλαισίων για μοτοσυκλέτες. Ωστόσο υπήρχε μια προϊστορία τουλάχιστον δέκα ετών, όπου λειτουργούσαμε μαζί με έναν φίλο και συνεργάτη μου,  μια μονάδα επισκευής και βελτίωσης μοτοσυκλετών, προσφέροντας φυσικά και επισκευές πλαισίων σε καλίμπρα. 

Τι σας ώθησε ώστε να ξεκινήσετε την εξέλιξη του συστήματος Mega M.A.X.; Ποιες ανάγκες διαγνώσετε στην αγορά; 

Με τον συνεργάτη μου, ασχολούμασταν με την επισκευή μοτοσυκλετών από την δεκαετία του 1970, κάτι το οποίο συνεχίστηκε και κατά την διάρκεια των σπουδών μου στην μηχανολογία. Όταν επισκευάζεις μια μοτοσυκλέτα που έχει εμπλακεί σε ένα ατύχημα, μια πτώση για παράδειγμα, αφού ολοκληρώσεις όλες τις άλλες διαδικασίες, τις εμφανείς ζημιές, το ερώτημα που προκύπτει είναι τι γίνεται με το πλαίσιο και τα άλλα επί μέρους στοιχεία αυτής. Είναι ίσια; Έχουν υποστεί παραμορφώσεις / στρεβλώσεις και αν ναι, σε ποιον βαθμό; Σε ότι αφορά στους τροχούς, αυτό είναι εύκολο να απαντηθεί, υπήρχαν και υπάρχουν εποπτικά μέσα για να μετρήσεις κάτι τέτοιο, για τα πλαίσια όμως, που είναι και το βασικότερο δομικό τμήμα μιας μοτοσυκλέτας, όχι.

Δεν υπήρχε κάτι το οποίο να μας δίνει με ακρίβεια μετρήσεις για το πλαίσιο, παρά μόνο αναξιόπιστα μέσα, και επίσης δεν υπήρχαν βάσεις δεδομένων, που να μας επιτρέπουν να πληροφορηθούμε τις τιμές και τις ανοχές που ορίζουν οι κατασκευαστές. Οπότε η ανάγκη αυτή ήταν που μας ώθησε στην ανάπτυξη του δικού μας συστήματος. Ξεκίνησα με την κατασκευή μιας καλίμπρας ακριβείας, η οποία ήταν και η διπλωματική εργασία μου στο πανεπιστήμιο όπου σπούδαζα μηχανολογία. Το επόμενο βήμα ήταν όταν αγόρασα τα δικαιώματα χρήσης ενός φορητού συστήματος μέτρησης πλαισίων. Κάπως έτσι άρχισε να αποκρυσταλλώνεται στο μυαλό μου η ιδέα για την δημιουργία ενός φορητού συστήματος μεγάλης ακρίβειας. Μαζί με έναν φίλο μου που διατηρούσε ένα μηχανουργείο, ξεκινήσαμε την δημιουργία ενός πρωτότυπου, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1996.

Ήταν κάτι τόσο εξελιγμένο και πρωτοποριακό όσο και το σημερινό σύστημα;

Ναι, αυτή η Mk1 έκδοση δεν διαφέρει εξωτερικά από αυτό που βλέπετε σήμερα, η αρχή λειτουργίας, η βασική φιλοσοφία, είναι η ίδια. Ήταν κάτι πολύ μπροστά από την εποχή του, ακόμα και οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, δεν είχαν εντάξει τότε τέτοιους είδους συστήματα ακριβείας στις γραμμές παραγωγής τους. Ο φίλος μου και συνεργάτης με τον οποίο αναπτύξαμε το σύστημα, είχε πολλές γνώσεις στους Η/Υ, στον προγραμματισμό και στους οπτικούς αισθητήρες.

Έχει συνεχιστεί η εξέλιξη του συστήματος από τότε;

Φυσικά, το σύστημα που έχουμε σήμερα, είναι η Mk III έκδοση και έχουμε βελτιώσει αρκετά σημεία σε ότι αφορά στο υλισμικό και στο λογισμικό μέρος. Παρακολουθούσαμε τις εξελίξεις και μόλις ήταν διαθέσιμα κάποια νέα επί μέρους τμήματα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την απόδοση και την ακρίβεια του συστήματος ακόμη περισσότερο, τα ενσωματώναμε άμεσα. Αναφέρομαι σε κάμερες, αισθητήρες, συνδέσεις κτλ. Φυσικά ταυτόχρονα γινόταν και αναβάθμιση στο λογισμικό του συστήματος. Όπως είπα, η βασική αρχή λειτουργίας, είναι η ίδια σε όλες τις γενιές του συστήματος μας, εσωτερικά όμως έχουν αλλάξει πάρα πολλά.

Ποιοι μπορούν να επωφεληθούν από την χρήση του συστήματος σας; Σε ποιους απευθύνεται;

Ιδιώτες και επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από το Mega M.A.X. σε πολλά επίπεδα. Για έναν ιδιώτη, το τυπικό σενάριο είναι ο έλεγχος του πλαισίου μετά από ένα ατύχημα. Εδώ θέλω να σταθώ λίγο περισσότερο, μια μέτρηση με το σύστημα μας δεν αφορά μόνο στο αν ένα πλαίσιο είναι ίσιο, μετά από ένα ατυχές συμβάν, ελέγχει με πολύ μεγάλη ακρίβεια το αν μια μοτοσυκλέτα εξακολουθεί να έχει τις ίδιες ακριβώς τιμές στην γεωμετρία της, όπως και πριν. Όταν ένας αναβάτης επενδύει ένα πολύ μεγάλο ποσό για την αγορά μιας μοτοσυκλέτας, ας πούμε 17 χιλιάδες ευρώ ή και περισσότερα για την αγορά μιας καινούργιας adventure, θα θέλει να γνωρίζει ποιες ήταν οι επιπτώσεις σε αυτή, μετά από ένα ατύχημα. Ξέρετε, δεν είναι μόνο θέμα αν οι μετρήσεις εμπίπτουν μέσα στα όρια που έχει ορίσει ο κατασκευαστής ως επιτρεπτά.

Αυτή φυσικά είναι πρωταρχικής σημασίας παράμετρος, αλλά στο σενάριο που ανέφερα πιο πριν, όταν έχει επενδυθεί ένα πολύ μεγάλο ποσό και κάποιος κάνει όπισθεν και ρίξει μια καινούργια μοτοσυκλέτα κάτω, ακόμα και μια ελάχιστη παρέκκλιση στις μετρήσεις, η οποία μπορεί να μην συνιστά θέμα ασφάλειας, δεν παύει να αποτελεί επίπτωση. Δεν τίθεται θέμα πάνω σε αυτό, δεν νομίζω ότι αν κάποιος έχει διαθέσει 30.000 ευρώ για την αγορά ενός touring ή cruiser μοντέλου, θα είναι ικανοποιημένος αν του πει κάποιος ότι “ok, έχει πάρει λίγο αλλά είσαι μέσα στα όρια”. Θες η μοτοσυκλέτα σου να είναι ακριβώς στην αρχική της κατάσταση!

Το σύστημα μας λοιπόν, προσφέρει αυτή την δυνατότητα, τα υπόλοιπα μέσα, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν αυτές τις μικρές μεταβολές. Φυσικά μια πιστοποίηση μέσω του Mega M.A.X., αποτελεί και ένα ισχυρό χαρτί στην μεταπώληση μιας μοτοσυκλέτας, είτε πρόκειται για ιδιώτες, είτε για εμπόρους μεταχειρισμένων. Οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν επίσης από το σύστημα μας αλλά και οποιοδήποτε συνεργείο και μονάδα επισκευής το εντάξει στο δυναμικό των εργαλείων και εποπτικών μέσων του.  

Ποιo είναι το ελάχιστο των μεταβολών που μπορεί να ανιχνεύσει το Mega M.A.X.;

Ας πάρουμε για παράδειγμα την γωνία camber, η οποία είναι και η σημαντικότερη παράμετρος στην μέτρηση ενός πλαισίου, αυτή που καταδεικνύει άμεσα και ξεκάθαρα την ύπαρξη προβλήματος. Η γωνία αυτή, είναι ουσιαστικά η κλίση του μπροστινού τροχού μετρημένη με σημείο αναφοράς τον διαμήκη άξονα. Η συνήθης απόκλιση που επιτρέπουν οι κατασκευαστές, είναι της τάξεως του 1/3 της μοίρας (~0.3°) και αυτό μεταφράζεται σε 5 με 7 χλστ. απόκλιση (από το κέντρο) στο σημείο επαφής του ελαστικού με τον δρόμο. Για ένα εποπτικό σύστημα ακριβείας, όπως είναι το δικό μας, θέλουμε ένα πολύ πιο μικρομετρικό ελάχιστο όριο από αυτό που ορίζουν οι κατασκευαστές, διαφορετικά δεν θα είχε νόημα.

Οπότε έχουμε καταφέρει να μετράμε αποκλίσεις στην camber, της τάξεως του 0.03 της μοίρας. Φανταστείτε ότι ένας έμπειρος αγωνιζόμενος, μπορεί να διακρίνει μεταβολές στην camber της τάξεως του 0.1 της μοίρας. Αν δηλαδή οδηγήσει διαδοχικά τρεις ίδιες κατά τα άλλα μοτοσυκλέτες και η μια από αυτές έχει απόκλιση της τάξεως του δέκατου της μοίρας στην camber, ίσως να καταλάβει ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει με την αίσθηση της. Δεν θα αντιληφθεί ότι αυτό προέρχεται από την απόκλιση στην camber αλλά ότι η αίσθηση που εισπράττει είναι διαφορετική. Επιτρέψτε μου λοιπόν να επιστρέψω στην προηγούμενη ερώτηση, σχετικά με το ποιοι μπορούν να ωφεληθούν από το Mega M.A.X. σύστημα και αυτοί είναι και οι αγωνιζόμενοι φυσικά.

Έχουμε συνεργαστεί με εταιρείες όπως η Yamaha, όπου και μετράγαμε όλα τα πλαίσια των αγωνιστικών μοτοσυκλετών με τις οποίες οι αναβάτες συμμετείχαν στην κατηγορία των supersport. Οι μετρήσεις μας έδιναν άμεσα απαντήσεις, στο ποια πλαίσια ήταν εντός των ανοχών που είχε ορίσει η ομάδα, ώστε να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται και στην επόμενη σεζόν. Δεν μιλάμε για ελαττωματικά πλαίσια αλλά για αυτά των οποίων τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά ήταν πιο κοντά μεταξύ τους, έτσι ώστε οι αγωνιζόμενοι να μην αισθάνονται μεταβολές στην συμπεριφορά των διαφορετικών μοτοσυκλετών που οδηγούσαν.

done sm 4
O κος Bernd Scheibner με τον συντάκτη του Bikeit Κώστα Γαμβρούλη 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του δικού σας συστήματος έναντι άλλων;

Το βασικότερο είναι ότι το Mega M.A.X. μπορεί να προσφέρει μετρήσεις ακριβείας, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις οριζόμενες από τους κατασκευαστές, ελάχιστες επιτρεπτές αποκλίσεις, εύκολα και γρήγορα, χωρίς να απαιτείται μεταφορά της μοτοσυκλέτας σε συγκεκριμένο σημείο και η αποσυναρμολόγηση αυτής. Υπάρχουν άλλα συστήματα, αλλά απαιτούν τουλάχιστον την αφαίρεση του μπροστινού τροχού και αυτό μεταφράζεται σε επιπλέον χρόνο και μεγαλύτερο κόστος, για τα εργατικά. Επίσης, δεν έχουν όλα την ίδια ακρίβεια στις μετρήσεις, για παράδειγμα μερικά από αυτά, δεν έχουν την δυνατότητα να μετρήσουν μεταβολές μικρότερες ή ίσες από το 1/3 της μοίρας που ανέφερα προηγουμένως, στην γωνία camber.

Nα μιλήσουμε λίγο και για τα scooter και το σύστημα μέτρησης που έχετε εξελίξει ειδικά για αυτά, το f.i.x.;

Λόγο της κατασκευαστικής δομής των scooter, απαιτούταν η αφαίρεση πολλών πλαστικών ώστε να πάρουμε ενδείξεις στο Mega M.A.X. σύστημα, και αυτό ανέβαζε το κόστος αρκετά. Δεδομένου ότι τα περισσότερα scooter είναι μικρού κυβισμού και κόστους (σσ. αναφέρεται στην αγορά της βόρειας και δυτικής Ευρώπης) αυτό δεν θα ήταν συμφέρον για τους ιδιοκτήτες τους. Έτσι εξελίξαμε το σύστημα f.i.x. μια απλοποιημένη μορφή του Mega M.A.X. η οποία προσφέρει ωστόσο πολύ αξιόπιστες μετρήσεις, χωρίς να απαιτείται ούτε το λύσιμο μια βίδας. Ουσιαστικά μετράμε την ευθυγράμμιση και την απόσταση μεταξύ του πίσω και του μπροστινού τροχού και αυτό μας δίνει μια πολύ καλή εικόνα για τυχόν προβλήματα στο πλαίσιο ή σε άλλα δομικά στοιχεία.

Παρ΄όλα αυτά, μεγάλου κυβισμού και κόστους scooter, όπως για παράδειγμα τα T-MAX της Yamaha, τα C650 της BMW και το KYMCO ΑΚ550, μπορούν να μετρηθούν με το Mega M.A.X. σωστά;

Ναι φυσικά, αν αφαιρεθούν τα πλαστικά, μπορούν να μετρηθούν με την ίδια ακρίβεια και αποτελεσματικότητα, όπως οι μοτοσυκλέτες, με την χρήση του συστήματος Mega M.A.X.

Υπάρχει κάποια κατηγορία μοτοσυκλετών η οποία δεν είναι δυνατόν να μετρηθεί με το Mega M.A.X.;

Όχι, μπορούν να μετρηθούν όλες οι μοτοσυκλέτες ανεξαρτήτως κατηγορίας, δεν υπάρχουν περιορισμοί, η διαδικασία είναι η ίδια σε όλες τις περιπτώσεις.

Τι συμβαίνει με τις μοτοσυκλέτες που φέρουν εναλλακτικά μπροστινά συστήματα, όπως τα telelever και τα duolever της BMW; Είναι συμβατό το Mega M.A.X. με αυτά τα μοντέλα;

Ναι, είναι απόλυτα συμβατό. Δεν υπάρχει κανένα θέμα με το είδος του μπροστινού, το σύστημα μας ανιχνεύει τον άξονα περιστροφής του τιμονιού ως σημείο αναφοράς, χωρίς να χρειάζεται κάποιον σταθερό δείκτη. Οπότε φυσικά και μπορούν να μετρηθούν μοτοσυκλέτες με εναλλακτικά μπροστινά, όπως μοντέλα της BMW με Telelever και Duolever.

Σε ότι αφορά στις κατασκευαστικές / εργοστασιακές τιμές για τα πλαίσια, τις προμηθεύεστε από τους ίδιους τους κατασκευαστές;
 
Εξαρτάται, μερικοί κατασκευαστές μας τις παρέχουν οι ίδιοι, σε άλλες περιπτώσεις όμως μετράμε εμείς οι ίδιοι καινούργιες μοτοσυκλέτες και μάλιστα ένα μεγάλο δείγμα αυτών, ώστε να έχουμε ακριβείς και σωστές τιμές. Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να εγγυηθούμε απόλυτα για αυτές τις τιμές.

Πόσο μοντέλα περιλαμβάνει το αρχείο σας;  

Αυτή την στιγμή καλύπτουμε το 99%+ των μοτοσυκλετών και των scooter που κυκλοφορούν ή έχουν κυκλοφορήσει. (σσ. Όπως πληροφορηθήκαμε από τους ανθρώπους της MotoCert, το αρχείο αυτό έχει εμπλουτιστεί πλέον και με όλα τα μοντέλα παπιών).

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και για το πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που μοιραστήκατε μαζί μας

Εγώ σας ευχαριστώ, είναι χαρά μου να μοιράζομαι τις πληροφορίες αυτές.    

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019 17:38

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon