Group photo motocert

Πολύτιμη γνώση εύκολα και γρήγορα

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε διάγνωση και πιστοποίηση του πλαισίου του δικύκλου του εύκολα και γρήγορα και προπάντων με διαφάνεια, ένα γεγονός με πολλαπλά οφέλη τόσο για τον αναβάτη όσο και για τον επαγγελματία χάρη στη MotoCert.

Με πολύ ενδιαφέρον βρεθήκαμε κοντά στους ανθρώπους της MotoCert για να διαπιστώσουμε από πρώτο χέρι τα οφέλη των συστημάτων της γερμανικής Scheibner που παρέχουν ακριβή μέτρηση πλαισίου για κάθε τύπο δικύκλου, η οποία συνοδεύεται από πιστοποίηση.

Οι τεχνολογίες των Γερμανών κάνουν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά στην χώρα μας και δίνουν λύση, άμεσα και γρήγορα, χωρίς να μεσολαβούν περίπλοκες διαδικασίες, σε μερικά πολύ καυτά ερωτήματα που απασχολούν πολύ κόσμο και ακόμη περισσότερο τους αναβάτες που ψάχνουν να αγοράσουν την επόμενη μεταχειρισμένη μοτοσυκλέτα τους ή θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο έπειτα από επισκευή του δικύκλου που έχουν ήδη στην κατοχή τους.

motocert 1 of 31

"Η μοτοσυκλέτα έχει πέσει;", "Μήπως έχει "πάρει" το πλαίσιο;", "Χρειάζεται το πλαίσιο επισκευή", "Σε τι κατάσταση είναι το υποπλαίσιο;" "Το πιρούνι είναι ίσιο;" Όλα αυτά τα ερωτήματα περνάνε σίγουρα από το μυαλό μας κάθε φορά που γλυκοκοιτάζουμε ένα νέο δίτροχο έρωτα από δεύτερο χέρι αλλά και μετά από επισκευή της μοτοσυκλέτας μας, έπειτα από πτώση-σύγκρουση.

Μέχρι σήμερα και για τα ελληνικά δεδομένα η διαδικασία για να πραγματοποιήσει κάποιος μετρήσεις στο πλαίσιο του δίτροχου του και να βεβαιωθεί για την κατάστασή του είναι περίπλοκη, χρονοβόρα και κοστίζει αρκετά. H γνωστή καλίμπρα είναι επί της ουσίας ο μοναδικός τρόπος για αξιόπιστα αποτελέσματα. Ωστόσο η αξιοποίησή της απαιτεί το λύσιμο του δίτροχου (κινητήρας, πιρούνι), συνήθως την μεταφορά του πλαισίου από το συνεργείο στον χώρο που βρίσκεται η καλίμπρα και έπειτα ξανά πίσω στο συνεργείο για το δέσιμο του δίτροχου. Με λίγα λόγια πολύς χρόνος και χρήμα από την πλευρά του ενδιαφερόμενου και αυτός είναι και ο λόγος που σχεδόν κανείς δεν μπαίνει στην διαδικασία να ελέγξει την κατάσταση του πλαισίου πριν την αγορά μιας μοτοσυκλέτας, αλλά και την κατάσταση του πλαισίου και των περιφερειακών του δικού του δίτροχου.

Η γερμανική Scheibner Limited έρχεται να απλοποιήσει σημαντικά τα πράγματα εξελίσσοντας τεχνολογίες μέτρησης και πιστοποίησης πλαισίου και περιφερειακών σχεδόν τα τελευταία 30 χρόνια με τον πρώτο lazer μετρητή πλαισίου της Scheibner να κάνει την εμφάνισή του το 1991. Για εμάς μπορεί να είναι κάτι καινούριο αλλά τα συστήματα μέτρησης και πιστοποίησης των Γερμανών είναι ευρέως γνωστά σε περισσότερες από 90 χώρες τα τελευταία 20 χρόνια.

motocert 5 of 31

Πέρα από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τεχνολογία lazer σε μετρήσεις ακριβείας ,τα συστήματα μέτρησης της Scheibner δεν απαιτούν το λύσιμο του δίτροχου και η αφαίρεση της σέλας είναι (ίσως) το μοναδικό πράγμα που χρειάζεται να γίνει από τον τεχνικό.

Η αυτόματη διαδικασία των μετρήσεων που εξαλείφει τον ανθρώπινο παράγοντα εγγυώνται παράλληλα και την μείωση της εμφάνισης σφάλματος στο ελάχιστο δυνατό. Μετά το στήσιμο του συστήματος πάνω στην μοτοσυκλέτα και τη σύνδεσή του με τον υπολογιστή, ο τεχνικός απλά ακολουθεί τις οδηγίες και προχωρά στο επόμενο βήμα κατόπιν εντολής του προγράμματος.

Ένα εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα του συστήματος είναι η φυσικά η φορητότητά του. Η κινητή μονάδα της MotoCert μπορεί να επισκεφτεί περισσότερους από 50 συνεργάτες σε όλη την Αττική (και τα Μέγαρα), ενώ σιγά-σιγά η προσβασιμότητα στα συστήματα της Scheibner θα είναι εφικτή σε περισσότερους νομούς.

Εμείς βρεθήκαμε με την κινητή μονάδα και τους ανθρώπους της MotoCert και παρακολουθήσαμε μια επίδειξη της εφαρμογής του συστήματος mega-m.a.x. κυρίως για να διαπιστώσουμε τον χρόνο αλλά και την προετοιμασία για την μέτρηση και την αξιολόγηση ενός πλαισίου.

motocert 31 of 31

Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή με τις μετρήσεις να διαρκούν περίπου δέκα με δεκαπέντε λεπτά και την όλη διαδικασία να ολοκληρώνεται σε περίπου 45 λεπτά της ώρας. Η μοτοσυκλέτα ανεβαίνει στο van, τοποθετείται σε σταντ ενώ ταυτόχρονα ασφαλίζεται και το εμπρός φρένο. Έπειτα τοποθετείται ο μαύρος βραχίονας μέτρησης σχήματος "Π", που βλέπετε στις φωτογραφίες, ο οποίος εδράζει στον κεντρικό άξονα του ψαλιδιού. Ο κεντρικός άξονας του ψαλιδιού αποτελεί και το σημείο αναφοράς για τις υπόλοιπες μετρήσεις.

motocert 29 of 31

Ακολουθεί το τιμόνι και οι κάμερες υπέρυθρων του συστήματος που τοποθετούνται εκεί, οι οποίες επικοινωνούν με τους αισθητήρες που βρίσκονται ψηλά στον βραχίονα. Ο τεχνικός συνδέει το σύστημα στον υπολογιστή και προχωρά στην ευθυγράμμιση των αισθητήρων σύμφωνα με τις υποδείξεις του λογισμικού προγράμματος.

motocert 18 of 31

Από εκεί και πέρα η διαδικασία απλοποιείται ακόμη περισσότερο. Ο τεχνικός περιστρέφει το τιμόνι από άκρη σε άκρη δύο φορές (η δεύτερη για διασταύρωση των στοιχείων) για να οριστεί το εύρος κίνησης. Έπειτα τοποθετεί έναν ακόμη αισθητήρα σε συγκεκριμένο σημείο στο λαιμό χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς το κατώτερο σημείο του λαιμού. Αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική μέτρηση καθώς παρουσιάζει την όποια μετατόπιση του λαιμού, σε σχέση με τον άξονα του ψαλιδιού, τόσο στον κάθετο όσο και στον οριζόντιο άξονα (πάνω-κάτω και δεξιά-αριστερά). Εδώ τελειώνει και η βασική μέτρηση του πλαισίου από τον άξονα του ψαλιδιού μέχρι και τον λαιμό.

motocert 24 of 31

Για τον έλεγχο του υποπλαισίου, μπορεί να ακολουθήσει η επέκταση της μέτρησης που δίνει τιμές για το offset της ουράς, πού βρίσκεται δηλαδή η άκρη του υποπλαισίου σε σχέση με τον άξονα του ψαλιδιού.

Τελευταία μέτρηση που μπορεί να ακολουθήσει είναι εκείνη που αφορά τον πίσω τροχό και πραγματοποιείται με περιστροφή του και την χρήση μετρητή lazer.

Το σύστημα της Scheibner φέρει παράλληλα και δικλείδες ασφάλειας που εγγυώνται την ακρίβεια των μετρήσεων που πραγματοποιεί. Αν υπάρχει για παράδειγμα κίνηση του τιμονιού που δεν έχει οριστεί από το mega m.a.x. ή η τοποθέτηση του συστήματος πάνω στην μοτοσυκλέτα δεν είναι η σωστή, τότε η μέτρηση σταματά και ο τεχνικός ενημερώνεται με ανάλογο μήνυμα από την οθόνη του υπολογιστή που τον προτρέπει να ξεκινήσει την διαδικασία από την αρχή.

Το mega m.a.x. παρέχει μία σειρά από πολύ ενδιαφέροντα δεδομένα στη γεωμετρία του πλαισίου που μετρήθηκε. Έχοντας μια μεγάλη βάση δεδομένων στο λογισμικό του, με περισσότερα από 1.300 μοντέλα, το σύστημα της γερμανικής εταιρίας παρέχει πληροφορίες για την camber του εμπρός τροχού και την caster σε μοίρες αλλά και για την θέση του λαιμού σε σχέση με τον άξονα του ψαλιδιού τόσο στον οριζόντιο όσο και στον κάθετο άξονα, σε χιλιοστά. Στο πιστοποιητικό που θα παραλάβει ο ενδιαφερόμενος αναφέρονται παράλληλα οι τιμές του κατασκευαστή για τα συγκεκριμένα σημεία, οι ανοχές που επιτρέπει ο κατασκευαστής και το αν οι μετρήσεις είναι ή δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις τιμές. Απλά και κατανοητά, όπως απεικονίζονται στο δείγμα που ακολουθεί.

MEGA M.A.X

Εφόσον έχει γίνει και η επέκταση των μετρήσεων τότε παρέχονται πληροφορίες για το offset του υποπλαισίου αλλά και του πίσω τροχού σε σχέση με το κυρίως πλαισιο.

Με το Mega m.a.x. να αποτελεί το βασικό σύστημα μέτρησης η Scheibner διαθέτει επιπλέον τα, F.E.IN, F.I.X και CMS.

motocert 20 of 31

Το F.E.IN μετρά το μπροστινό σύστημα ενός δικύκλου και προσδιορίζει με ακρίβεια τις αποκλίσεις των κύριων εξαρτημάτων του πιρουνιού (την παραλληλότητα στα καλάμια και τις μπότες) οποιοδήποτε δίκυκλου (μοτοσυκλέτα, scooter, παπι). Ακόμη και μικρές αποκλίσεις σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή μπορούν να έχουν αρνητικές συνέπειες στην συμπεριφορά και να μην γίνονται αντιληπτές με γυμνό μάτι ή ακόμη και κατά την οδήγηση.

Το F.I.X είναι το ειδικό σύστημα μέτρησης της Scheibner για scooter και συγκεκριμένα για την παραλληλότητα των τροχών τους. Το εν λόγω σύστημα έρχεται πάλι να δώσει μια σημαντική λύση καθώς δεν απαιτείται το λύσιμο του scooter. Μόνη προϋπόθεση για την αξιοποίησή του είναι να βρίσκεται σε καλή κατάσταση η βάση του κινητήρα-ψαλιδιού.

Το CMS (Chassis Maximising System- σύστημα βελτιστοποίησης πλαισίου) είναι επί της ουσίας μια προαιρετική επέκταση του mega m.a.x., ένα πρόγραμμα προσομοίωσης, το οποίο παρέχει πλήρη περιγραφή για την γεωμετρία του πλαισίου μιας μοτοσυκλέτας και μπορεί να αποτελέσει ιδανικό εργαλείο για αγωνιστικές ομάδες αλλά και για εκείνον που θέλει να προχωρήσει στον σωστό δρόμο με την βελτίωση της μοτοσυκλέτας του. Παράλληλα με το CMS δίνονται εύκολα απαντήσεις σε ερωτήματα όπως το τι θα γινόταν αν επηρεαστούν στοιχεία όπως το ίχνος, το πιρούνι, το ύψος του εμπρός τροχού ή οποιαδήποτε άλλη σχετική μέτρηση, μέσα από την οθόνη προσομοίωσης του συστήματος.

Πολλοί είναι οι λόγοι για να προχωρήσει κανείς στην μέτρηση του πλαισίου ενός δίτροχου, ο πιο σημαντικός βέβαια η προσωπική ασφάλεια, ξεκινώντας από την προσωπική του μοτοσυκλέτα.
Η μετρήσεις της MotoCert μπορούν να προσφέρουν ηρεμία μυαλού κατά την αγορά μεταχειρισμένης μοτοσυκλέτας, scooter ή παπιού, τόσο από ιδιώτη όσο και από επαγγελματία με τα οφέλη να είναι αμφίδρομα και για τους δύο: υψηλότερο κύρος για τον επαγγελματία αλλά και τον ιδιώτη που μπορεί να κρατήσει σε καλύτερα επίπεδα την τιμή του δίτροχου του έχοντας έναν πολύ σημαντικό “όπλο” στα χέρια του. Μία σύντομη δοκιμαστική βόλτα μπορεί και να μην αποκαλύψει τίποτα για την συμπεριφορά ενός δικύκλου. Από τα συστήματα όμως της MotoCert δεν μπορεί να ξεφύγει κάτι.
Οι εν λόγω μετρήσεις μπορούν να προσφέρουν παράλληλα ηρεμία μυαλού και κατά την επισκευή του δικύκλου έπειτα από ατύχημα. Το δίτροχο επισκευάστηκε και εσείς μπορείτε να γνωρίζετε ότι η δουλειά που έγινε στο πλαίσιο είναι σύμφωνη με τα στοιχεία του κατασκευαστή.

Η βελτίωση της συμπεριφοράς ενός δίκυκλου συγκαταλέγεται επίσης στου λόγους για να αξιοποιήσει κανείς τα συστήματα της Scheibner δίνοντας τη δυνατότητα να γνωρίζει κανείς ακριβώς τι αλλάζει με κάθε τροποποίηση που πραγματοποιείται, στις αναρτήσεις, τους τροχούς κ.α.

Με την κατάσταση του πλαισίου να αποτελεί ίσως το στοιχείο που παραβλέπεται περισσότερο από κάθε άλλο κατά την αγορά μεταχειρισμένου δίκυκλου, η MotoCert έρχεται να δώσει απαντήσεις και να φέρει στο προσκήνιο αυτό που ξεχνάμε όλοι. Θυμηθείτε το την επόμενη φορά που θα... γυαλίσει το μάτι σας κοιτάζοντας ένα μεταχειρισμένο δίτροχο, ζητήστε παροχή πιστοποιητικού από ιδιώτη ή έμπορο και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα βγείτε χαμένοι.

Βρείτε εδώ την επίσημη ιστοσελίδα της MotoCert.
Βρείτε εδώ την σελίδα της MotoCert στο Facebook.
Βρείτε εδώ τις τιμές για τις μετρήσεις των συστημάτων της Scheibner.

motocert_8_of_31.jpgmotocert_13_of_31.jpgmotocert_24_of_31.jpgmotocert_7_of_31.jpgmotocert_27_of_31.jpgmotocert_15_of_31.jpgmotocert_12_of_31.jpgmotocert_17_of_31.jpgmotocert_25_of_31.jpgmotocert_21_of_31.jpgmotocert_29_of_31.jpgmotocert_20_of_31.jpgmotocert_18_of_31.jpgmotocert_23_of_31.jpgmotocert_26_of_31.jpgmotocert_10_of_31.jpgmotocert_1_of_31.jpgmotocert_9_of_31.jpgmotocert_2_of_31.jpgmotocert_5_of_31.jpg

Group_photo-motocert.jpgscheibner_certificate01.pngmotocert_31_of_31.jpgmotocert_30_of_31.jpgMEGA-M.A.X.pngC.M.S-RESULTS-735.pngf.i.x-735.png

Νέοι φόροι της Ε.Ε. σε αμερικάνικα εξαρτήματα μοτοσυκλέτας

Ένας ακόμα εμπορικός πόλεμος Ε.Ε. - Η.Π.Α στα σκαριά

Ταξινομήσεις τριμήνου 2019 - Top-15 Παπιών

Δείτε τις επιδόσεις ΟΛΩΝ των παπιών της αγοράς

Νέα κόσμου

Βίντεο - Πώς κουρεύουμε το γκαζόν με 189 άλογα

To Honda Mean Mower V2 σε χλοοκοπτική δράση

Yamaha - Άνοιξε η έκθεση προς τιμή του Jarno Saarinen στο Τόκυο

Φόρος τιμής στο αδικοχαμένο Φινλανδό

Η Polaris στο Iron Man 70.3 στο Costa Navarino

Ένα Ranger 900 για διάσωση και διακομιδή αθλητών από δύσβατα σημεία

Νέα αγοράς Μοτοσυκλέτας

ktm superduke gr 2018 prosfora 2

KTM 1290 SuperDuke GT 2018 - Τώρα σε προσφορά

Για περιορισμένο στοκ μοτοσυκλετών

Honda SH150i 2019 με άτοκες δόσεις στη Moto Petsas

Διαθέσιμα τα φρέσκα χρώματα του 2019

Öhlins - Νέα σειρά αμορτισέρ για Ducati X-Diavel

Η αρχή της βελτίωσης, σε δύο τύπους αμορτισέρ

Michelin Cup Evo & Power Slick Evo με έκπτωση έως 42%

Σημαντική προσφορά από την Wheelcity

Σετ περιποίησης αλυσίδας Ipone

Διατηρήστε τη σαν καινούρια

Νέο συνθετικό λιπαντικό IPONE R4000 RS, από τη Moto Petsas

Κορυφαία απόδοση και προστασία

Η πιο ισχυρή Vespa με την πιο δυνατή προσφορά

Μέχρι 30/6, όλη η γκάμα Vespa GTS 300 HPE με όφελος έως 410 ευρώ

Νέα αγώνων

mx1 touratzidis

Απόφαση ΑΜΟΤΟΕ για τον Γιάννη Τουρατζίδη

Απίστευτοι διάλογοι και υβριστικοί χαρακτηρισμοί στον αγώνα ΜΧ της Χαλκίδας

10η Εντουριάδα Ικαρίας 2019 στην πίστα Motocross στο Πέζι

O καθιερωμένος Hard Scramble αγώνας Εντούρο την Κυριακή 21 Απριλίου 2019 στις 10:30 πμ.

Hellas Rally Raid 2019 - Το Ελληνικό Dakar στη Στερεά Ελλάδα

Με συμμετοχές από 30 χώρες στη 10η επέτειο του αγώνα

Ο Paulo Goncalves στη Hero Motorsports!

Μεταγραφή-βόμβα από την ινδική εταιρεία

TEST - Yamaha TMax DX

Tαξίδι στο Max

TEST - Harley Davidson FXDR 114

Μαγικό Power-Cruiser που γυμνάζει σώμα και χτίζει χαρακτήρα

Νέα αγοράς Αναβάτη

muc off snow foam cleaner motomarket

Καθαριστικός αφρός Muc Off Snow Foam 1Lt

Ουδέτρερο ph & πλούσιο άρωμα μούρου!

Μποτάκι Forma Swift Dry δέρμα

Αδιάβροχο και μοδάτο

Σετ περιποίησης κράνους Ipone

Ολοκληρωμένη φροντίδα εντός και εκτός

Κράνος Bell Qualifier Integrity

Εντυπωσιακό και ιδιαίτερα προσιτό

Μπουφάν Nordcode Square

Ελαφρύ και απαραίτητο

Κράνος κλειστού τύπου Caberg Drift Evo Integra

Σπορ κράνος για τους απαιτητικούς

KTM - Συλλογή PowerWear Offroad 2020

Ντυθείτε πορτοκαλί απ’ την κορυφή ως τα νύχια - και μετά λασπωθείτε

Δερμάτινα μποτάκια Forma Swift Dry

Casual για κάθε μέρα

Στο Paddock 512 για αγορά & test ride Bajaj μοτοσυκλετών

Όλα τα μοντέλα της Bajaj άμεσα διαθέσιμα

Νέο κράνος Caberg Drift Evo

Ανασχεδιασμένο και καλύτερο

Χαλάκι Öhlins Racing

Για τους αγώνες, το συνεργείο, το κατάστημα

Γνήσια ανταλλακτικά Husqvarna & Husaberg στo Paddock 512

Η μόνη κάθετη μονάδα Husqvarna στην Αθήνα

Αγώνες

450 tomac win

AMA SX 2019, 15ος αγώνας, Denver (Η.Π.Α.)

Η Kawasaki τα σκούπισε όλα. Ξανά.

WorldSBK 2019, 4ος αγώνας, Assen (Ολλανδία)

Όριο στροφών ε; Σκασίλα μου!

MotoGP 2019, 3ος αγώνας, Circuit of the Americas (Η.Π.Α.)

Ο Rins έσπασε το ρόδι κερδίζοντας τον Rossi!