.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 18:54

FEMA – Μην το ψάχνετε άλλο, για αστική μετακίνηση, μοτοσυκλέτα!

Τα δίτροχα είναι η λύση, όχι το πρόβλημα

Ένα άρθρο με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, φιλοξενεί η επίσημη ιστοσελίδα της FEMA, της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Μοτοσυκλετιστικών Ενώσεων δηλαδή.

Ο τίτλος του άρθρου είναι: “Ψάχνετε για λύση στις αστικές μετακινήσεις; Δοκιμάστε την μοτοσυκλέτα!” και προφανώς δεν απευθύνεται στους μοτοσυκλετιστές αλλά στους πολιτικούς και στους εκπροσώπους φορέων που συχνά – πυκνά αναφέρονται στο συγκεκριμένο θέμα (ή πρόβλημα...), προβάλλοντας ως λύση, το περπάτημα, το ποδήλατο και τα ΜΜΜ.

Όπως περιπαικτικά αναγράφει το άρθρο, “είναι σαν να λένε ότι περπατώντας, ποδηλατώντας ή κάνοντας χρήση των ΜΜΜ, ξαφνικά θα λυθούν όλα τα προβλήματα στις πόλεις με έναν τρόπο μαγικό”. Η αλήθεια είναι ότι και οι τρεις αυτοί τρόποι μετακίνησής αποτελούν εναλλακτικές και μάλιστα “πράσινου” χαρακτήρα στις μετακινήσεις, με το ποδήλατο και το περπάτημα, να έχουν θετικό αντίκτυπο και στην βελτίωση της υγείας μας.

Ωστόσο, αποτελούν όλα αυτά μια βιώσιμη εναλλακτική ή είναι ένα απλά βλακώδες και κενό ευχολόγιο το οποίο, έχουν υιοθετήσει και παπαγαλίζουν και πολλοί εγχώριοι φορείς στην χώρα μας;

Στην FEMA, όπου έχουν κατά νου τις ευρωπαϊκές υποδομές και τον ευρωπαϊκό τρόπο λειτουργίας των ΜΜΜ, αναφέρουν τα προφανή προβλήματα που ουσιαστικά απαγορεύουν να γίνουν πράξη αυτές οι προτροπές.

Ότι δηλαδή το ποδήλατο και το περπάτημα είναι μια χαρά για μικρές μόνο αποστάσεις, ενώ τα ΜΜΜ δεν βολεύουν πάντα, καθώς δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να εξυπηρετήσουν όλες τις περιοχές, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για περιαστικές αφετηρίες και προορισμούς.

Αν λοιπόν η προοπτική αυτή χωλαίνει στις σαφώς πιο ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ, για την Ελλάδα, όπου δεν έχουμε ούτε (κατά διάνοια!) τις μέσες ευρωπαϊκές υποδομές αλλά ούτε και την μέσου επιπέδου λειτουργία των ευρωπαϊκών ΜΜΜ, όλο αυτό, αποτελεί ένα αστείο!

Να περπατήσουμε... βεβαίως! Που; Στα κατεστραμμένα και ανύπαρκτα πεζοδρόμια που καταλαμβάνονται από αυτοκίνητα ΚΑΙ μοτοσυκλέτες; (ας μην κρυβόμαστε...). Να ποδηλατήσουμε! Αμέ! Που; Στους ανύπαρκτους ποδηλατόδρομους και στο εχθρικό και άκρως επικίνδυνο περιβάλλον του ελληνικού αστικού πεδίου;

Για αυτές τις δύο περιπτώσεις μάλιστα, η Ελλάδα μειονεκτεί σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και για έναν άλλο λόγο: το γεωγραφικό ανάγλυφο, που ακόμα και μέσα στα αστικά κέντρα, είναι σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά έντονο. Το να προτρέψεις λοιπόν έναν μεσήλικα που μένει για παράδειγμα στα Τουρκοβούνια να περπατήσει ή να κάνει ποδήλατο σε ανηφόρες με κλίση 10%+, είναι σαν να τους λες ότι του αποκλείεις το δικαίωμα της προσωπικής μετακίνησης.

Τέλος, να κάνουμε χρήση των ΜΜΜ... πολύ ευχαρίστως! Πως; Με ποια συχνότητα δρομολογίων; Με ποια εγγύηση ότι δεν θα το κόβουμε ποδαράτο όταν οι εργαζόμενοι κάνουν στάσεις εργασίας; Με ποια αβάντα χρόνου όταν, για μεγάλες και διαμετρικά αντίθετες αποστάσεις σε μια μεγάλη πόλη, χρειάζεσαι κάνα δυωράκι και 3 αλλαγές συγκοινωνιών;

Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν έχουμε τίποτα εναντίον του περπατήματος, του ποδηλάτου και των ΜΜΜ και ειλικρινά, αν αποτελούσαν αποτελεσματικές εναλλακτικές στην προσωπική μετακίνηση, θα τις χρησιμοποιούσαμε! Στο γραφείο του Bikeit, έχουμε έναν συντάκτη που τρέχει συστηματικά, κάποιον άλλο που κάνει ποδήλατο, ενώ ένας από εμάς έχει δηλώσει ότι του αρέσει η χρήση των ΜΜΜ (όχι, δεν είναι εφαψίας....). Μιλάμε για ένα στατιστικό δείγμα 5 ανθρώπων που ασχολούνται ενεργά με την μοτοσυκλέτα, εκ των οποίων οι τρεις, θα ήταν πρόθυμοι να την... δουν εναλλακτικά. Ωστόσο αυτό δεν καθίσταται δυνατό, για τους λόγους που εξηγήθηκαν πιο πάνω.

Με το κυκλοφοριακό και την μόλυνση να αποτελούν καθημερινά προβλήματα λοιπόν, αναρωτιόμαστε και εμείς, μαζί με την FEMA, γιατί δεν έχει ποτέ προταθεί και προκριθεί η μοτοσυκλέτα ως μέσο μεταφοράς; Ήταν, είναι και θα είναι, η πιο άμεσα εφαρμόσιμη και αποτελεσματική λύση! Το άμεσα εφαρμόσιμη έγκειται στο ότι... μοτοσυκλέτες υπάρχουν χιλιάδες και αρκεί μια πολιτική προώθησης της χρήσης τους από το κράτος, με την μορφή οικονομικών ελαφρύνσεων. Το αποτελεσματική, δεν χρειάζεται να σας το εξηγήσουμε, το έχετε βιώσει και το γνωρίζετε όλοι εσείς που οδηγείτε ένα δίτροχο.

Η FEMA ωστόσο το έχει κάνει και αυτό (να αποδείξει τα αυταπόδεικτα!) και μάλιστα δις, το 2014 και το 2017, μετρώντας τους χρόνους που χρειάστηκαν για να μεταβούν από συγκεκριμένα σημεία αφετηρίας σε συγκεκριμένα σημεία προορισμού, κάνοντας χρήση των διαθέσιμων μέσων προσωπικής μετακίνησης, σε μεγάλα ευρωπαϊκά αστικά κέντρα.

Θέλετε τα αποτελέσματα; Εκτός μιας περίπτωσης στο Annecy της Γαλλίας, σε έξι άλλες πόλεις της συγκεκριμένης χώρας, στο Βέλγιο, την Φινλανδία, την Ιταλία (δύο πόλεις), την Ολλανδία, την Νορβηγία και την Σουηδία, τα δίτροχα, (μοτοσυκλέτα ή scooter) έκαναν το μικρότερο δυνατό χρόνο, φθάνοντας πρώτα-και με διαφορά- στον προορισμό που είχε καθοριστεί, έναντι των ποδηλάτων, των αυτοκινήτων και των ΜΜΜ. Οι δοκιμασίες αυτές διεξήχθησαν σε αστικές και περιαστικές διαδρομές, σε ώρες αιχμής.

Δεν αποτελεί έκπληξη φυσικά για κανέναν από εμάς (και για εσάς φανταζόμαστε) το αποτέλεσμα αυτό, το ερώτημα που προκύπτει όμως είναι γιατί μερικοί επιμένουν να κάνουν πως δεν βλέπουν και πως δεν ακούνε, επιμένοντας σε ανόητους και μη εφαρμόσιμους σχεδιασμούς, ως δραστική λύση σε ένα μεγάλο και καθημερινής συχνότητας πρόβλημα.

Ναι, ας έχουμε τις μοτοσυκλέτες αποκλειστικά ως μέσο ψυχαγωγίας! Ναι στο περπάτημα, ναι στο ποδήλατο, ναι στα ΜΜΜ, ναι στα ηλεκτροκίνητα, για τις προσωπικές μας μετακινήσεις! Όταν όλα αυτά όμως, μπορούν να αποτελέσουν πραγματικές εναλλακτικές! Μέχρι τότε κύριοι, κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί, η μοτοσυκλέτα, το scooter και το παπί, εξακολουθούν να αποτελούν την μοναδική λύση!

Οι μοτοσυκλέτες είναι η λύση, όχι το πρόβλημα λοιπόν! Συντασσόμαστε απόλυτα με αυτό!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 18:54

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon