.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018 16:57

Μαδρίτη & Βαρκελώνη απαγορεύουν τις μοτοσυκλέτες!

 

Αποθαρρύνεται η κίνηση και το παρκάρισμα τους στο κέντρο

 

Την τελευταία δεκαετία η αυξανόμενη ατμοσφαιρική ρύπανση στη Μαδρίτη έχει ωθήσει τις αρχές να δημιουργήσουν ζώνες στις οποίες επιτρέπεται να οδηγούν μόνο οι κάτοικοι. Μέχρι τώρα οι μοτοσυκλέτες εξαιρούνταν του κανόνα, όμως αυτό θα τελειώσει στις 30/11/2018!

Η FEMA που εκπροσωπεί τα δικαιώματα των Ευρωπαίων αναβατών δικύκλου αναφέρει πως στις 30 Νοεμβρίου 2018, η παραπάνω απαγόρευση στη Μαδρίτη θα επεκταθεί για να δημιουργήσει μια μεγάλη ζώνη υπό την ονομασία “Κεντρική Μαδρίτη”, καλύπτοντας σχεδόν όλο το κέντρο της πόλης.

Μόνο οι κάτοικοι θα μπορούν να εισέλθουν σε αυτή την ζώνη, ενώ ακόμα κι αυτοί θα μπορούν να παρκάρουν μόνο στη δική τους γειτονιά, ενώ όσοι έχουν παλαιά οχήματα δεν θα επιτρέπεται να παρκάρουν στον δρόμο, παρά μόνο σε ιδιωτικά ή δημόσια πάρκινγκ!

Ας δούμε την κατηγοριοποίηση των μοτοσυκλετών βάσει των ρύπων τους.

  • Zero: ηλεκτρικά δίκυκλα με αυτονομία μεγαλύτερη των 40 χλμ.
  • ECO: ηλεκτρικά δίκυκλα με αυτοομία μικρότερη των 40 χλμ.
  • C: δίκυκλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, Euro 3 & 4
  • B: δίκυκλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, Euro 2
  • Χωρίς κατηγοριοποίηση, όταν δεν εκπληρούν κάποια από τις παραπάνω συνθήκες

header spain 261118 1132x509

Με τους νέους κανονισμούς, η πρόσβαση στο κέντρο της Μαδρίτης θα απαγορευτεί για όλα τα δίκυκλα που έχουν ταξινομηθεί πριν το 2003 -το 38.79% των δικύκλων στη Μαδρίτη δεν πληροί τις παραπάνω συνθήκες και δεν θα μπορεί να μπει στο κέντρο της πόλης!

Στην ισπανική μεγαλούπολη υπάρχουν μόλις 1.625 ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες και 897 ηλεκτρικά μοτοποδήλατα / scooter. 

Σημειώστε πως οι μοτοσυκλέτες που έχουν ταξινομηθεί μετά την 1η Ιουλίου 2003 μπορούν να μπουν στη Μαδρίτη μόνο μεταξύ 7 το πρωί και 10 το βράδυ, ενώ το πρόστιμο για όσους παραβούν τις διατάξεις του νόμου θα είναι 90 ευρώ.

Έχουμε όμως και συνέχεια! Σα να μην έφταναν τα παραπάνω, με τους νέους κανονισμούς, απαγορεύεται πλέον αυστηρά να παρκάρουν τα δίκυκλα στα πεζοδρόμια. Λάβετε υπόψη σας πως στη Μαδρίτη έχουν ταξινομηθεί 350.164 μοτοσυκλέτες και 94.113 μοτοποδήλατα, ενώ στην πόλη υπάρχουν μόλις… 6.500 νόμιμες θέσεις πάρκινγκ αποκλειστικά για δίκυκλα!

Παράλληλα, 32.250 κάτοικοι της πόλης χρησιμοποιούν δίκυκλα για τις καθμερινές τους μετακινήσεις προς την εργασία ή τις σχολές τους. Η FEMA παρατηρεί πως αν αυτοί οι αναβάτες παρατήσουν τα δίκυκλα τους για χάρη ενός αυτοκινήτου ή των ΜΜΜ, η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η μόλυνση θα χειροτερέψουν.

Οι αρχές της Μαδρίτης έχουν εστιάσει στους πεζούς, στους ποδηλάτες, και σε όσους μετακινούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς, αφήνοντας απ’ έξω τους αναβάτες μοτοσυκλέτας και scooter, κάτι που βρίσκει αντίθετους τόσο τους εν λόγω αναβάτες, όσο και τη FEMA.

Τέλος, από ότι φαίνεται, παρόμοια σχέδια υπάρχουν και για τη Βαρκελώνη, και οι Ισπανοί αναβάτες έχουν προγραμματίσει μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 2 Δεκεμβρίου 2018, και στις 2 μεγάλες ισπανικές πόλεις.

Θα καταφέρουν οι Ισπανοί αναβάτες να ανατρέψουν τα σχέδια για αποκλεισμό των μοτοσυκλετών από τα κέντρα των μεγάλων πόλεων, ή η προτεραιότητα για τα ηλεκτροκίνητα και τα ΜΜΜ θα πέσει ως πέλεκυς στα κεφάλια των κατόχων παλαιών δικύκλων;

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020 10:59

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon