.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 11:40

Ρεπορτάζ - Αναρτήσεις Ohlins στην Χαλκίδα

Στήσιμο και ρυθμίσεις σε επίπεδα παγκοσμίου

Του Τάκη Μανιάτη

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Ohlins μέσω του αντιπροσώπου, Extra Products, έδωσε την δυνατότητα σε αναβάτες από τον χώρο του motocross και του enduro, να ενημερωθούν για τις αναρτήσεις, να στήσουν τις μοτοσυκλέτες τους, και να οδηγήσουν άλλες με αναρτήσεις Ohlins.

ohlins xalkida 2018 3

Η πίστα Motocross της Χαλκίδας γέμισε από αναβάτες το σαββατοκύριακο 24 και 25 Νοεμβρίου, οι οποίοι βρέθηκαν εκεί για έναν πολύ σημαντικό λόγο: Να ενημερωθούν για τις αναρτήσεις, τις σωστές ρυθμίσεις και το στήσιμο της μοτοσυκλέτας τους. Η Ohlins, πριν δύο χρόνια, προχώρησε σε αναβάθμιση του συστήματος TTX, προσθέτοντας μία νέα πατέντα, που ονομάζεται Flow. Αυτό το σύστημα, εξισορροπεί τις δυνάμεις που ασκούνται από την συμπίεση και επαναφορά μέσα στην ανάρτηση, προσφέροντας σταθερή λειτουργία καθ' όλη την διάρκεια της οδήγησης, ανεξαρτήτως πίεσης ή θερμοκρασίας.

Αυτό το σύστημα ήθελε η Ohlins να δείξει στον κόσμο, γι' αυτό ξεκίνησε τις διοργανώσεις σε όλη την Ευρώπη, δίνοντας την ευκαιρία σε αναβάτες να μάθουν από τους πλέον ειδικούς ποιες ακριβώς πρέπει να είναι οι ρυθμίσεις στην μοτοσυκλέτα τους, αναλόγως συνθηκών. Στην εκδήλωση, που βρέθηκε και το ΒΙΚΕΙΤ, δόθηκαν χρήσιμες τεχνικές πληροφορίες στους τεχνικούς και οδηγούς των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων M/X & Enduro για τη βέλτιστη απόδοση των αναρτήσεων σε αγωνιστικό επίπεδο.

ohlins xalkida 2018 10

Επίσης, στην Χαλκίδα υπήρχαν αναρτήσεις της Ohlins διαθέσιμες για τοποθέτηση σε μοτοσυκλέτες αναβατών, αλλά και έτοιμες μοτοσυκλέτες με ολόκληρες αναρτήσεις, ή με φυσίγγια cartridge της Ohlins στο μπροστινό σύστημα.

Η νέα τεχνολογία ήταν διαθέσιμη για οδήγηση, ώστε να φανεί η διαφορά της συμβατικής τεχνολογίας των μοτοσυκλετών παραγωγής, με το TTX που αποτελείται από δύο σωλήνες (ένας για συμπίεση, ένας για επαναφορά) στο εσωτερικό της ανάρτησης (Twin Tubes) και το Flow, που ενώνει ουσιαστικά αυτούς τους σωλήνες εξισορροπώντας δυνάμεις.

Το σύστημα με τους δύο σωλήνες αποτρέπει την σπηλαίωση του εμβόλου στις γρήγορες ταχύτητες, αφού κάθε έμβολο (συμπίεσης και επαναφοράς) έχει να κάνει την δική του δουλειά, δουλεύοντας ουσιαστικά στο 50% από ένα συμβατικό σύστημα.

ohlins xalkida 2018 18

Το έμβολο μένει σε κενό αέρος, χωρίς λάδι, και δεν υπάρχει απόσβεση, με αποτέλεσμα η ανάρτηση να γίνεται μαλακή.

Στο Flow, η πίεση περνάει μέσω μίας βαλβίδας από τον ένα σωλήνα στον άλλο, κι έτσι, όσο και να πιέζεις την ανάρτηση, οι ρυθμίσεις θα παραμένουν ίδιες.

Η εκδήλωση της Ohlins έγινε για να καταλάβουν οι τεχνικοί τις διαφορές, και να μπορεί να συνεργαστεί με τον αναβάτη, ώστε να φτιάξουν την καλύτερη ανάρτηση για τις ανάγκες του.

ohlins xalkida 2018 8

Ο τεχνικός της Ohlins, πηγαίνει στην χώρα που γίνεται η εκδήλωση, με τις αναρτήσεις που θα τοποθετηθούν σε μοτοσυκλέτες, και εκεί ξεκινάει η ενημέρωση και έπειτα το στήσιμο και η οδήγηση.

Ένα βασικό κεφάλαιο είναι πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις ρυθμίσεις των αναρτήσεων, αλλά τόσο ο Χρήστος Τασούλης της Extra Products, όσο και ο Christopher Nilson της Ohlins, δήλωσαν πως είναι μαθηματικοί όροι που δεν θα πρέπει να παραβαίνουμε. Όσον αφορά στο ύψος και ποσότητα λαδιού, στην σκληρότητα του ελατηρίου.

ohlins xalkida 2018 1

Το στήσιμο της μοτοσυκλέτας ξεκινάει βρίσκοντας το σωστό sag, με αναβάτη και χωρίς, ώστε η μοτοσυκλέτα να στηθεί ακριβώς όπως πρέπει, στα κιλά του αναβάτη. Τα νούμερα είναι, 10% της διαδρομής στατικό και 30%, οδηγικό, σε εκατοστά. Από κει και πέρα, ανάλογα το στυλ οδήγησης, διαφοροποιείται το sag σε Minimum, medium, maximum, σύμφωνα με το σημείο στο οποίο προτιμά να κάθεται ο αναβάτης στην μοτοσυκλέτα (μπροστά, κέντρο ή πίσω).

Βασικό δηλαδή, είναι να βρεθεί η ισορροπία της μοτοσυκλέτας, με τον αναβάτη επάνω.

ohlins xalkida 2018 2

Για να βρεθεί πιο εύκολα το sag, υπάρχει ένα ειδικό εργαλείο, το Slacker, το οποίο μετράει ακριβώς, με χιλιοστά, το sag της ανάρτησης. Θα μπορούσε κάποιος να το κάνει και με το μέτρο, όπως γινόταν άλλωστε μέχρι πρότινος, ωστόσο, με το Slacker η μέτρηση είναι ακριβής.

Ένα λάθος στην μέτρηση, θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά την συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας.

ohlins xalkida 2018 20

Αναφορικά με τα SAE των λαδιών, ο Χρήστος Τασούλης μας ενημέρωσε ότι το κάθε setting που έχει επιλεχθεί από το εργοστάσιο, χρησιμοποιεί συγκεκριμένο λάδι, κι έτσι, δεν θα πρέπει να το αλλάζουμε, παρά μόνο αν αλλαχθούν εσωτερικά οι βαλβίδες. 

Υποστήριξε βέβαια ότι δεν θα πρέπει να αλλάζουμε revalving, μιας και το εργοστάσιο, επέλεξε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις γνωρίζοντας τις απαιτήσεις της μοτοσυκλέτας, και θεωρεί ότι οι επιλογές των εργοστασίων είναι πολύ καλές.

Παλιά, οι αναρτήσεις είχαν πρόβλημα, και όντως χρειαζόταν ένα διαφορετικό σετάρισμα, αλλά πλέον, όλες οι αναρτήσεις παραγωγής είναι πολύ καλές, και αν κάποιος θέλει να κάνει διαφορά, μπορεί να διατηρήσει την δική του ανάρτηση, και να αλλάξει τα φυσίγγια, αναβαθμίζοντας τελείως την ανάρτηση.

ohlins xalkida 2018 7

Στην Χαλκίδα, οι 25 αναβάτες που είχαν δηλώσει για το Σάββατο και 30 για την Κυριακή, είχαν στην διάθεση τους KTM 250 και 450 SX-F, Yamaha YZ 250 / 450F και WR250F, Gas Gas EC250R, και Beta RR300. 

Πολλοί οδηγοί επίσης είχαν κανονίσει ήδη να έρθουν με τις δικές τους μοτοσυκλέτες και να τοποθετηθούν αναρτήσεις ή φυσίγγια σε αυτές.

Στην πίστα της Χαλκίδας, που είναι γρήγορη και με αρκετά σαμάρια, οι αναβάτες δοκίμασαν το σήκωμα στις πλάκες, ώστε να δώσουν περισσότερη σταθερότητα στην μοτοσυκλέτα.

ohlins xalkida 2018 16

Όπως μας είπε ο πρωταθλητής MX2, Νίκος Λυρίου, στην προσωπική του KTM 450SX-F με την οποία θα συμμετάσχει στην κατηγορία MX1 το 2019, οι αναρτήσεις Ohlins του έδωσαν περισσότερη σταθερότητα, αλλά κυρίως, αντιδρούσαν πιο γρήγορα στα κλικ. Ένα κλικ στην Ohlins, έκανε αμέσως διαφορά στην οδήγηση.

ohlins xalkida 2018 17

Οδηγώντας πρώτα την Gas Gas EC 250R, διαπιστώσαμε ότι τα φυσίγγια Ohlins που φορούσε είχαν αισθητή διαφορά στην προοδευτικότητα της συμπίεσης, διατηρώντας αρχικά την ανάρτηση στο ύψος της, χωρίς περιττό βύθισμα. Παράλληλα, οι μικρές ανωμαλίες, πετραδάκια και ρίζες, δεν έφταναν στο τιμόνι, δείχνοντας πόση καλή λειτουργία είχαν οι αναρτήσεις στην γρήγορη λειτουργία τους, στην αρχική διαδρομή.

Σε πίεση, και σε σαμάρια, ακόμη και υπό κλίση, οι τροχοί παρέμεναν στο έδαφος, διατηρώντας την μοτοσυκλέτα οριζόντια, δίνοντας στον αναβάτη εμπιστοσύνη.

ohlins xalkida 2018 14

Η συνέχεια που έγινε με την Yamaha WR250F δεν ήταν τόσο ευχάριστη, μιας και οι αναρτήσεις είχαν στηθεί από τον αναβάτη της χωρίς sag μπροστά, και με 5 εκατοστά sag πίσω. Έτσι, η μοτοσυκλέτα αδυνατούσε να τοποθετηθεί στην στροφή, και φόβιζε στην τοποθέτηση του μπροστινού τροχού στο μπερμ. Επιστρέψαμε στα paddock όπου με την συμβολή του Σταύρου Γεωργακόπουλου, ρυθμίσαμε το sag στα 2 εκατοστά, αναλόγως του βάρους, ώστε να στηθεί η μοτοσυκλέτα σωστά. Πράγματι, είχε τεράστια διαφορά στο στρίψιμο, μιας και η ''τσόπερ'' αίσθηση που είχε πριν, άλλαξε, δίνοντας την ευκαιρία να οδηγήσουμε όπως θέλαμε.

ohlins xalkida 2018 4

Το σαββατοκύριακο της Ohlins στην Χαλκίδα έγινε πραγματικότητα με την Extra Products και τους ανθρώπους της να ενημερώνουν, να διορθώνουν, να βελτιώνουν συνεχώς αναρτήσεις, αναλόγως στυλ οδήγησης και κιλών αναβάτη.

Οι αναβάτες, αλλά και οι τεχνικοί, κατάλαβαν πόσο σημαντικό είναι το στήσιμο κι έτσι, μία εκδήλωση με ρυθμίσεις και οδήγηση, στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, δείχνοντας τι πραγματικά απαιτείται, πριν καν βρεθούν στην πίστα.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 14:50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon