.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017 17:10

Νέος ΚΟΚ - Αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για μη χρήση κράνους!

 

Μείωση 40% στα πρόστιμα, τρεις κατηγορίες παραβάσεων

 

Πληθώρα αλλαγών προβλέπει ο νέος ΚΟΚ ο οποίος και κατατέθηκε στην Βουλή, ο σκοπός του οποίου μετουσιώνεται, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, κος Χρήστος Σπίρτζης, σε ένα “κώδικα κοινωνικής συμπεριφοράς και αξιών”.

Ως χαμηλής, μεσαίας και υψηλής παραβατικότητας κατηγοριοποιούνται πλέον οι παρεκκλίσεις από τον Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας, ενώ επιπρόσθετα εισάγονται και οι κατηγορίες “συχνής πρόκλησης ατυχημάτων” και “αντικοινωνικής συμπεριφοράς”, στις οποίες τα πρόστιμα θα είναι μόνο διοικητικά, δηλαδή αφαίρεση διπλώματος ή πινακίδων κυκλοφορίας, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Στις κατηγορίες χαμηλής και μεσαίας παραβατικότητας, τα πρόστιμα μειώνονται κατά 40%, ωστόσο θα υπάρχει προσαύξηση βάση εισοδηματικών κριτηρίων. Δηλαδή μετά από διασταύρωση με το Υπουργείο Οικονομικών και αν το εισοδηματικό προφίλ του παραβάτη ξεπερνά κάποια συγκεκριμένα όρια, θα υπάρχει ανάλογη προσαύξηση στο χρηματικό πρόστιμο.

Για την κατηγορία υψηλής παραβατικότητας (όπως οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και παραβίαση ερυθρού σηματοδότη), δεν υπάρχει μείωση όμως και τα πρόστιμα παραμένουν υψηλά προς όλους τους οδηγούς, ανεξάρτητα από το εισόδημα τους.

Παράλληλα, ο νέος ΚΟΚ ορίζει ως ανώτατο όριο ταχύτητας στο εθνικό οδικό δίκτυο τα 150 χιλιόμετρα / ώρα και πλέον είναι στην ευχέρεια των φορέων που διαχειρίζονται το δίκτυο αυτό, να προβούν σε αλλαγές, σε συγκεκριμένα τμήματα.

Βαριές ποινές προβλέπει ο νέος ΚΟΚ σε όσους μιλούν στο κινητό, παρκάρουν σε ράμπες και θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ, οδηγούν στην ΛΕΑ, πετούν τσιγάρα και απορρίμματα από τα οχήματα τους, δεν χρησιμοποιούν κράνος ή ζώνη ασφαλείας και ειδικών καθισμάτων για την μεταφορά βρεφών και παιδιών.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, αφαιρούνται επί τόπου οι πινακίδες του οχήματος και το δίπλωμα του οδηγού, για 60 ημέρες.Τέλος, ο νέος ΚΟΚ προβλέπει επίσης την φωτεινή σηματοδότηση που θα ορίζει την κίνηση των ποδηλατών, με νέα, αποκλειστική για τα ποδήλατα σήμανση στα φανάρια.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017 16:47

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon