.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2017 12:19

Ρεπορτάζ - Flat Track Clinic με τον Aaron Colton

 

Πρώτη φορά αριστερά!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: RedBull

Πρώτη φορά αριστερά! Ναι ρε, γιατί έχει πλάκα, περνάμε καλά, ντριφτάρουμε χωρίς ''αύριο'', παλεύουμε στην είσοδο της στροφής χωρίς φόβο, με ατελείωτο πάθος, με λίγα άλογα και πολλές όμορφες στιγμές! Πρώτη φορά αριστερά λοιπόν και το γκάζι στο τέρμα!

Νέος θεσμός

Ένας νέος θεσμός γεννιέται. Για την ακρίβεια, για μας είναι ένας νέος θεσμός και λέγεται Flat Track. Στην Αμερική όμως δεν είναι νέος. Αναβάτες ξεσαλώνουν και περνάνε τέλεια μέσα σε μικρές χωμάτινες επίπεδες πίστες (Flat Track) στις οποίες γυρνάνε γύρω - γύρω. Δύο μικρές ευθείες που συνδέουν δύο μικρές στροφές, μία οβάλ σχεδίαση θα λέγαμε. Αυτό είναι όλο, κι εσύ πρέπει εκεί μέσα να βρεις τις ιδανικές γραμμές, να ντριφτάρεις στην είσοδο της στροφής, να βρεθείς στο κατάλληλο σημείο για να ξεκινήσεις την επιτάχυνση για την επόμενη ευθεία.Τόσο απλό, και τόσο δύσκολο, γιατί αναιρεί τεχνικές που ξέρουμε μέχρι και οι αγωνιζόμενοι, χωμάτινοι ή ασφάλτινοι.Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, βρέθηκε στην Ελλάδα ο Aaron Colton, καλεσμένος της RedBull που διοργάνωσε ένα τριήμερο οδηγικής απόλαυσης στην πρώτη πίστα Flat Track στην Ελλάδα, που "στήθηκε" μόνιμα μέσα στο Autofestival - στην έδρα της σχολής Riding School του Θανάση Χούντρα.Ο Colton από την Minnesota των ΗΠΑ, στην ηλικία των 26 ετών έχει καταφέρει να συμμετέχει με επιτυχία σε διάφορα είδη αγώνων στην Αμερική, από Road Racing, Flat Track, WORCS, αλλά και να δίνει Freestyle street show και μαθήματα οδήγησης υψηλής τεχνικής.Ως ο πλέον κατάλληλος αναβάτης, βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να διδάξει στους τυχερούς συμμετέχοντες του Flat Track Clinic τα μυστικά της πλαγιολίσθησης στην συγκεκριμένη πίστα.

No brakes

Αρχικά, να πούμε ότι το είδος οδήγησης, ΔΕΝ χρησιμοποιεί το μπροστινό φρένο. Η μοτοσυκλέτα του Colton, YZ-450F δεν διέθετε καθόλου μπροστινό δίσκο, δαγκάνα, σωληνάκι και τρόμπα. Μόνο πίσω. Η μοτοσυκλέτα του επίσης είχε τροχούς 18 ιντσών μπροστά και πίσω, με χαραγμένα ελαστικά. Και διαφορετικές αναρτήσεις, χαμηλομένες - πράγματα που είχε φέρει ο ίδιος από την πατρίδα του, και τοποθετήθηκαν σε μία μοτοσυκλέτα motocross παραγωγής.Στόχος του αθλήματος λοιπόν, είναι να μπορεί ο κάθε αναβάτης να μετατρέψει εύκολα και ανέξοδα την όποιας κατηγορίας/μάρκας/κυβισμού/χρονολογίας, μοτοσυκλέτα του, και να περάσει καλά. Σε αγωνιστική μορφή, σίγουρα τα έξοδα ανεβαίνουν, αλλά το ζητούμενο δεν είναι αυτό, και η απόδειξη ήταν πως εμείς, οι καλεσμένοι δημοσιογράφοι και αγωνιζόμενοι αναβάτες, είχαμε στην διάθεση μας τρία Yamaha TTR...125!Χωρίς βάρος, αλλά και χωρίς δύναμη, τα μικρά μοτοσυκλετάκια της Yamaha που απευθύνονται σε νέους αναβάτες ως ''εισαγωγικά'', ανέλαβαν να μας εισάγουν στον μαγικό κόσμο της πλαγιολίσθησης.Πριν, μας περιέλαβε ο Aaron Colton για να μας δείξει τις διαφορές στην οδήγηση του Flat Track, τις γραμμές που πρέπει να οδηγούμε, την στάση σώματος κ.α., ώστε να προχωρήσουμε στο οδηγικό κομμάτι του σεμιναρίου.Και μετά βρεθήκαμε στις σέλες, χωρισμένοι σε ομάδες των τριών ατόμων, για να ''κουνήσουμε την μεσούλα μας'' σε ρυθμούς Flat Track, ώστε να μπορέσουμε να διαφοροποιηθούμε. Οδηγώντας αρχικά με μία σχέση στο κιβώτιο, με χρήση φρένων, σε κλειστές γραμμές. Μετά, με την συμβολή του Colton, αρχίσαμε να ανοίγουμε τις γραμμές μας προς το εξωτερικό της στροφής, και με την βοήθεια κώνων, να βρίσκουμε την ιδανική πορεία.

Αναλογία κιλών ανά ίππο

Η μικρή δύναμη των TTR ήταν τέτοια που δεν μας προβλημάτιζε, και ολοένα μπορούσαμε να ανεβάσουμε ρυθμό, χωρίς να κινδυνεύουμε. Άλλωστε στο εξωτερικό της στροφής είχαν τοποθετηθεί πλαστικές μπαριέρες με νερό, οπότε δεν υπήρχε κίνδυνος να συμβεί κάποιο ατύχημα.Ο ρυθμός όμως ανέβαινε ολοένα, και σε συνδυασμό με την μόνη αλλαγή που είχαν τα TTR, το πίσω ελαστικό δρόμου, τα γλιστρήματα ερχόντουσαν το ένα πίσω από το άλλο! Το μπροστινό ελαστικό γάντζωνε λόγω τακουνιών στο χώμα, ενώ το πίσω γλίστραγε απότομα. Η έλλειψη δύναμης ώστε να επαναφέρεις την μικρή μοτοσυκλέτα στην θέση της αύξανε ακόμη το ενδιαφέρον, αφού ακόμη και ένα κιλό διαφοράς ανάμεσα στους αναβάτες, έκανε διαφορά στην επιτάχυνση!Οι παρέες αναβατών που δημιουργήθηκαν χωρίστηκαν σε ομάδες και λίγο μετά την δύση του ηλίου, ξεκίνησαν οι φιλικοί αγώνες. Η διαδικασία ήταν η εξής: Τρεις αναβάτες από τους οποίους ο νικητής πέρναγε στην επόμενη φάση, μέχρι την τελική τριάδα του τελικού.Τα μαχαίρια βγήκαν έξω, τα χώματα πήραν φωτιά, ο συναγωνισμός στο έπακρο και οι θεατές να περνάνε τέλεια - όχι όμως καλύτερα από τους αναβάτες που ακουμπούσαν αγκώνες σε κάθε στροφή προκειμένου να περάσουν μπροστά! Για την ιστορία, το BIKEIT κέρδισε το σκέλος στο οποίο συμμετείχε και πέρασε στην επόμενη φάση, στην οποία όμως, αν και πάλεψε μέχρι τελευταία στιγμή, έχασε λόγω αναλογίας κιλών ανά ίππο!

Το επιλέγουν οι ειδικοί

Όπως και να έχει, μιλάμε για ένα υπέροχο απόγευμα στο οποίο αγωνιζόμενοι και μη από διάφορους χώρους του μηχανοκίνητου αθλητισμού, περάσαμε υπέροχα βάζοντας τους εαυτούς μας να παίξουν επί ίσοις όροις, και να απολαύσουν οδήγηση και πλαγιολίσθηση. Το Flat Track είναι ένα άθλημα το οποίο ΠΡΕΠΕΙ να εδραιωθεί στην Ελλάδα αφού δίνει την δυνατότητα σε απλούς αναβάτες να παίξουν με τις μοτοσυκλέτες τους ή να μετατρέψουν με λίγα έξοδα μία παλιά μοτοσυκλέτα σε flat track. Χωρίς μεγάλες ταχύτητες και φόβο για ατυχήματα, χωρίς φθορές και έξοδα, το μόνο που μένει είναι το παιχνίδι γύρω από μία οβάλ πίστα.

Στο Autofestival, η πίστα θα παραμένει ανοιχτή για το κοινό όπου παρέες φίλων μπορούν να ενοικιάζουν μοτοσυκλέτες και να κάνουν χρήση της πίστας για προπόνηση, χαβαλέ, παιχνίδι, φιλικούς αγώνες. Και ποτέ δεν ξέρεις.Ο King Kenny Roberts που έτρεχε Flat Track την δεκαετία του '80 και οι Marc Marquez και Valentino Rossi που προπονούνται τώρα, χαζοί είναι;

Φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2017 12:26

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon