.
Κατηγορία Πελοπόννησος
Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 12:24

Ταξιδιωτικό - Στον Αστερισμό του Λέοντα, Νεμέα

Κείμενο / φωτογραφίες: Κατσούλας Δημήτρης

Κοιτώντας ψηλά στον ουρανό τις ανοιξιάτικες ξάστερες βραδιές θα αντικρίσετε έναν αστερισμό που μοιάζει με λιοντάρι, έναν Αστερισμό που σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία αναφέρεται στο λιοντάρι της Νεμέας.

Θυμάστε τον πρώτο άθλο που ανατέθηκε στον παντοδύναμο Ηρακλή? Θα σας πω, ήταν η θανάτωση του λιονταριού της Νεμέας. Αφού ολοκλήρωσε τον άθλο του, ο Ηρακλής έγδαρε το τρομερό άγριο ζώο και επέστρεψε στον βασιλιά Ευρυσθέα φορώντας το τομάρι του. Βλέποντας τον ο βασιλιάς των Μυκηνών τρομοκρατήθηκε και κρύφτηκε σε ένα πιθάρι, νόμιζε πως ήταν το ίδιο το λιοντάρι. Έκτοτε ο Ηρακλής φορούσε πάντα την «λεοντή», για να τον προστατεύει. Όσο για το άγριο ζώο, οι Θεοί με εντολή του Δία μετέφεραν το άψυχο σώμα του στον ουρανό σχηματίζοντας τον αστερισμό του Λέοντα.

Ένα σαββατόβραδο παρατηρούσα το στερέωμα αφήνοντας το βλέμμα μου να ξεκουραστεί στο άπειρο. Βλέποντας τον αστερισμό του Λέοντα θυμήθηκα τον μύθο και αναρωτήθηκα μήπως η Νεμέα με καλεί? Τόσα χρόνια περνάω ξυστά για να επισκεφθώ μέρη της Πελοποννήσου, όμως ποτέ δεν αφιέρωσα χρόνο για να γνωρίσω τον τόπο του μύθου του οίνου και της ελιάς.

Στην μιάμιση ώρα της μονότονης διαδρομής στον αυτοκινητόδρομο, βόδια, ταύροι και νερόφιδα, ιερά ελάφια, σαρκοφάγα άλογα, αγριογούρουνα αλλά και iron maiden κότες βολόδερναν στο μυαλό μου. Οι αναμνήσεις από το δημοτικό σχολείο με την δασκάλα να αφηγείται τους δώδεκα άθλους του Ηρακλή ζωντάνεψαν στο μυαλό μου. Αυτές οι στιγμές δεν ξεχνιούνται εύκολα μιας και όλοι οι πιτσιρικάδες αυτής της ηλικίας θέλαμε να μοιάσουμε του μυθικού σφίχτη!

Γρήγορα ξεπέρασα τον επιβλητικό βράχο του Ακροκόρινθου και πλέον ήμουν μια ανάσα από την μυθική Νεμέα.

Νεμέα , η Αρχαία και η Νέα

nemea 7

Βγαίνοντας από τον αυτοκινητόδρομο ένα μεθυστικό άρωμα μούστου και κρασιού πλανιόταν στην ατμόσφαιρα, χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων απλώνονταν μπροστά μου. Βρισκόμουν στην μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας στην αφετηρία των δρόμων του Κρασιού στην Νεμέα.

Το όνομα της πόλης προέκυψε από την ομώνυμη Νύμφη που κατά μια εκδοχή λέγεται πως ήταν κόρη του Δία και της Σελήνης ενώ μια άλλη, πως ήταν κόρη του Ασωπού ποταμού. Βέβαια πρέπει να αναφέρουμε πως στην σύγχρονη εποχή η ονομασία που είχε αποδοθεί ήταν Άγιος Γεώργιος, εξ ου και αγιωργίτικο κρασί, στην πορεία των χρόνων, το όνομα Νεμέα επανήλθε.

Η περιοχή κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Σύμφωνα με τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης οι κάτοικοι της περιοχής καλλιεργούσαν σταφύλια με σκοπό την «ερυθρά οινοποίηση», τον φλιάσιο οίνο.

Μια σημαντική στιγμή για τους κατοίκους της ήταν τα Νέμεα ή Νέμεια, επρόκειτο για πανελλήνιους αγώνες που ξεκίνησαν το 573 π.Χ. και λάμβαναν χώρα κάθε δύο χρόνια προς τιμήν του γιού του Βασιλιά Λυκούργου, Οφέλτη που πέθανε από δάγκωμα φιδιού σε βρεφική ηλικία.

Μάλιστα το 1996 ξεκίνησε η αναβίωση των αγώνων στο αρχαίο στάδιο της πόλης. Πληροφοριακά η έβδομη Νεμεάδα θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2021.

Κατά την επανάσταση του 1821, οι κάτοικοι τις Νεμέας παράλληλα με τις αγροτικές εργασίες συνέβαλαν στην νικηφόρα μάχη ενάντια των Οθωμανών στα στενά των Δερβενακίων.

Στις μέρες μας η πόλη εξακολουθεί να παράγει τον «μαύρο οίνο Νεμέας», το αγιωργίτικο δηλαδή, αλλά και την περίφημη κορινθιακή σταφίδα, την σουλτανίνα, το ελαιόλαδο και τις ελιές.

Δεκάδες οινοποιεία και πατητήρια δραστηριοποιούνται παράγοντας οίνους εξαιρετικής ποιότητας, κάποια από αυτά είναι επισκέψιμα, δοκιμάστε τις ποικιλίες κρασιού που προσφέρουν, παρακολουθήστε τις ξεναγήσεις των οινοποιών, γνωρίστε την ιστορία του Φλιάσιου οίνου αλλά και τις διαδικασίες που απαιτούνται για την παραγωγή του και στο τέλος προμηθευτείτε μερικά λίτρα κρασιού για να ευφρανθεί η καρδιά σας ( με μέτρο πάντα)

Αρχαιολογικό Πάρκο Νεμέας

nemea 10

Το Στάδιο, ο Ναός και το μουσείο, είναι τα τρία κύρια σημεία αναφοράς που συνθέτουν το αρχαιολογικό πάρκο της Νεμέας. Η περιήγηση ξεκινά από το Στάδιο, ο επισκέπτης αντικρίζει τον χώρο που στέγαζε τα αποδυτήρια, εν συνεχεία διασχίζει την στοά των αθλητών και οδηγείται προς τον χώρο του Σταδίου. Πρόκειται για μια συναρπαστική αθλητική εγκατάσταση που κατασκευάστηκε το 330 π.Χ. ανάμεσα σε δύο φυσικές κοιλότητες και είχε χωρητικότητα περίπου σαράντα χιλιάδων θεατών. Το μήκος του στίβου είναι 178 μέτρα ενώ το τοπίο που τον περιβάλλει είναι κατάφυτο.

Όπως προαναφέρθηκε, στο στάδιο αυτό γίνονταν οι πανελλήνιοι αγώνες τα Νέμεα, πλέον στον ίδιο χώρο πραγματοποιούνται και στην σύγχρονη εποχή. Εγώ πάντως βγαίνοντας από την στοά έκανα ένα γύρο τον στίβο…λαμβάνοντας το χειροκρότημα των λιγοστών επισκεπτών.

Περίπου τριακόσια μέτρα μακριά από την είσοδο του Σταδίου βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο της Νεμέας αλλά και ο Ναός του Νεμείου Διός.

Τα εκθέματα του μουσείου είναι συγκλονιστικά, οι συλλογές περιλαμβάνουν κοσμήματα, νομίσματα, παιδικά παιχνίδια, αμφορείς και διάφορα άλλα αντικείμενα. Σε περίοπτη θέση βρίσκετε η μακέτα του αρχαιολογικού χώρου που παρέχει πληροφορίες για τα κτίρια που βρίσκονταν στην περιοχή , όπως τους ξενώνες των αθλητών, τα λουτρά, τον Ναό κ.α.

Το σημαντικότερο αξιοθέατο αλλά και το πιο επιβλητικό είναι ο Ναός του Δία, ένα ασυνήθιστο αρχιτεκτονικό κτίσμα που αποτελούνταν από κίονες τριών ρυθμών (κορινθιακού, ιωνικού και δωρικού). Οικοδομήθηκε το 330 π.Χ. διέθετε 32 δωρικούς κίονες στην εξωτερική κιονοστοιχία ύψους 13 μέτρων αλλά και 2 στον πρόναο. Είχε υπόγειο άδυτο ενώ η εσωτερική κιονοστοιχία αποτελούνταν από 14 κίονες κορινθιακού ρυθμού. Στις μέρες μας οι γιγάντιοι κίονες που έχουν απομείνει είναι δωρικού ρυθμού. Μάλιστα μόλις τρεις από αυτούς έμειναν όρθιοι στο πέρασμα του χρόνου, αργότερα αναστηλώθηκαν μερικοί ακόμα δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν την μεγαλοπρέπεια του μνημείου.

Δυστυχώς ο ναός του Δία δεν κατέρρευσε από φυσικά αίτια αλλά από ανθρώπινη παρέμβαση. Η εικόνα των ερειπίων μαρτυρά την καταστροφική μανία των ανθρώπων. Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν πως η καταστροφή του ήρθε κατά την βυζαντινή εποχή.

Στον αρχαιολογικό χώρο και ανατολικά της εισόδου του Ναού βρίσκεται ο λίθινος βωμός για τις θυσίες που έκαναν οι αθλητές προς τιμή του Δία ενώ νοτιότερα έχει βρεθεί μια ορθογώνια λίθινη κατασκευή, το Ηρώον Οφέλτη.

Από την αρχαιότητα στην μετά Χριστό εποχή

nemea 16

Ο επιβλητικός πέτρινος όγκος που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, το λεγόμενο Πολύφεγγο όρος, φιλοξενεί στις πτυχές του την μεταβυζαντινή ιερά μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βράχου Νεμέας. Η επιβλητική μονή με την φρουριακή αρχιτεκτονική ιδρύθηκε τις πρώτες δεκαετίες του 17ου αιώνα και απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από την πόλη της Νεμέας. Κατά την διάρκεια της επανάστασης προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στον Αγώνα κατά των Οθωμανών ενώ ανέκαθεν αποτελούσε ένα πανελλήνιο ιερό προσκύνημα για τους ορθόδοξους χριστιανούς.

Η περιήγηση ξεκινά από την λιθόκτιστη τοξωτή είσοδο, η ανηφορική πορεία οδηγεί τον επισκέπτη σε μια πέτρινη σκάλα 70 σκαλοπατιών που καταλήγει σε έναν πέτρινο εξώστη. Από εκεί θα οδηγηθεί προς τον ναό που φωλιάζει στο σπηλαίωμα του βράχου.

Οι αγιογραφίες του 14ου αιώνα στην τοιχοποιία του ναού είναι μοναδικές, ξεχωρίζουν αυτές του αγίου Γεωργίου, της Υπαπαντής του Κυρίου αλλά και της γέννησης της Θεοτόκου.

Στο νότιο τμήμα του βράχου, υπάρχουν ερείπια μεσαιωνικού οικισμού, μια δεξαμενή νερού ενώ στην κορυφή του όρους υπάρχουν ερείπια τείχους που φέρει πολεμίστρες! Σύμφωνα με τον κατάλογο των φρουρίων του πριγκιπάτου του Μορέως (1377) η περιοχή αναφέρεται ως το φρούριο του « Αγίου Γεωργίου του Πολύφεγγου».

Ο χρόνος περνάει, η κούραση έρχεται , οπότε ένα καλό φαγητό και μια κούπα αγιωργίτικου οίνου θα σας χαλαρώσουν. Στο κέντρο της πόλης θα βρείτε ταβερνάκια που σερβίρουν εξαιρετικούς μεζέδες, καφετέριες αλλά και ξενώνες στην περίπτωση που θέλετε να μείνετε.

Η Νεμέα αποτελεί έναν αυτόνομο προορισμό γεμάτο αξιοθέατα, για αυτό χρήζει περισσότερης προβολής. Η ιστορία, ο μύθος, οι Δρόμοι του κρασιού, οι αρχαιολογικοί χώροι και η επιβλητική μονή είναι οι παράγοντες που μπορούν να απογειώσουν τουριστικά την Νεμέα. Για αυτό πρέπει και επιβάλετε να προβληθεί περισσότερο ο τόπος μέσα από οργανωμένες ενέργειες του δήμου αλλά και των αρμόδιων φορέων (ΕΟΤ, υπουργείο τουρισμού) αλλά ακόμα περισσότερο μεμονωμένα από όλους εμάς τους μοτοσικλετιστές με σκοπό να αποκτήσει η Νεμέα το δικό της άστρο στο τουριστικό στερέωμα της Ελλάδας.

Χρήσιμα

Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Νεμέας
Ενιαίο Εισιτήριο: Ολόκληρο: €6, Μειωμένο: €3
τηλ. 27460 22739

Κτήμα Παλυβού (οινοποιείο)
Τηλέφωνο: 2746 024190

Κτήμα Παπαϊωάννου
Τηλέφωνο:27460 23138

Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βράχου Νεμέας
Τηλέφωνο: +30 27460 22698

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Δημήτρης Κατσούλας

Ο Δημήτρης Κατσούλας σπούδασε μουσικολογία και εργάζεται ως ταξιδιωτικός σύμβουλος εταιρικών πελατών.

Παράλληλα είναι moto-blogger και λάτρης των ταξιδιών με μοτοσικλέτα.

Γνωστός στο χώρο της μοτοσικλέτας ως «Mototaxidiotis», τα τελευταία 25 χρόνια έχει διανύσει περισσότερα από 600.000 χλμ. με την μοτοσυκλέτα του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αποτυπώνοντας τις εμπειρίες στο προσωπικό του μπλογκ www.mototaxidiotis.gr και στο ΒΙΚΕΙΤ

Δημήτρης Κατσούλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 20 Ιουνίου 2020 23:05

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon