.
Κατηγορία Yamaha
Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2010 16:33

Test Yamaha XTZ 1200 Super Tenere

 


Ένα όνομα, μια ιστορία

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Tenere… Super Tenere… 1200… Ένα όνομα – θρύλος αναβιώνει, στο πρόσωπο μίας τελείως νέας μοτοσυκλέτας. Η μεγαλύτερη κατηγορία On/off διαθέτει πλέον ακόμη έναν αξιόμαχο εκπρόσωπο, με όνομα γεμάτο ιστορία.

Τουρισμός υψηλών προδιαγραφών, ανήσυχα πνεύματα και αντίστοιχοι ταξιδιώτες, περιπετειώδεις αναβάτες δίχως όρια. Αυτά είχε στο μυαλό της η Yamaha όταν σχεδίαζε το νέο Super Tenere 1200, θέλοντας να προσφέρει μία μοτοσυκλέτα που θα ταξιδέψει τους επιβαίνοντες σε όλο τον πλανήτη ακούραστα. Η μεγάλη κατηγορία των μοτοσυκλετών τουρισμού διπλής χρήσης, έχει φτάσει αισίως τα 1200 κυβικά. Έτσι, η Yamaha είχε διπλό στοίχημα να πετύχει: Από τη μία να χτυπήσει τους κυριότερους εκπροσώπους που έχουν εδραιωθεί στην κατηγορία χρόνια τώρα (BMW GS 1200R - 2003), και από την άλλη να υποστηρίξει το πολλά υποσχόμενο όνομα της νέας αυτής μοτοσυκλέτας. Το όνομα Super Tenere άλλωστε, έχει γερές βάσεις που ξεκινούν τριάντα χρόνια πίσω.

Ιστορία προέλευσης


Η πρώτη επίσκεψη του Rally Dakar στην έρημο Tenere, το 1983, ήταν τρομακτική. Σαράντα αναβάτες χάθηκαν στην αμμοθύελα που επικρατούσε εκεί, και χρειάστηκαν τέσσερις μέρες για να βρουν ξανά τη διαδρομή. Ένας θρύλος είχε γεννηθεί και μαζί με αυτόν, ένα νέο όνομα για τις adventure μοτοσυκλέτες της Yamaha.
Η Yamaha είχε αποκτήσει αρκετή εμπειρία από τους δυσκολότερους αγώνες αντοχής, που ξεκινούσαν από το Paris και τερμάτιζαν στο Dakar. Η ιστορία της Yamaha άλλωστε μετράει εννέα τίτλους στον δημοφιλέστερο αγώνα, οι εφτά από αυτές με την ειδικά προετοιμασμένα YZE 750, αργότερα 850, η μοτοσυκλέτα από την οποία προήλθε το γνωστό μας Super Tenere 750. Αναβάτες οι Stephane Peterhansel (6 τίτλοi) και Edi Orioli (1 τίτλος). Τα πρώτα μονοκυλινδρα Tenere στα 600 κυβικά, και έπειτα τα δικύλινδρα εν σειρά, XTZ 750 Super Tenere, ήταν άξιοι εκπρόσωποι των μοτοσυκλετών adventure touring που άφησαν ιστορία. Μέχρι το ’97 όταν και σταμάτησε η παραγωγή του Super Tenere 750, εκπρόσωπος της Yamaha ήταν μόνο το TDM 850, η dual purpose μοτοσυκλέτα, με εμφανείς καταβολές μοτοσυκλέτας δρόμου. Έκτοτε, δεν είδαμε κάποιον άξιο εκπρόσωπο που να μπορεί να συναγωνιστεί το ανανεωμένα BMW R 1200 GS με την αντίστοιχη αγωνιστική ιστορία, τα νεότερα δημοφιλή ΚΤΜ 990 Adventure, τις πιο off road εκπροσώπους της κατηγορίας. Όμως, η βάση που θα στηνόταν η καινούρια μοτοσυκλέτα θα είχε τουλάχιστον πολλές δάφνες. Αν και έχουν περάσει είκοσι χρόνια από την τελευταία αγωνιστική εμπλοκή, το νέο Super Tenere αποπνέει τον αέρα της ερήμου στο παρουσιαστικό του.

Σχεδιασμένο από λευκό χαρτί

H Yamaha σχεδίασε το Super Tenere από λευκό χαρτί, με καθαρές βλέψεις. Ήθελε να δημιουργήσει μία εξειδικευμένη μοτοσυκλέτα περιπετειώδους τουρισμού. Μία μοτοσυκλέτα που θα προσφέρει άνεση και επιδόσεις σε κάθε τερέν, ανεξαρτήτως χώρας. Και αυτή, θα έπεφτε ακριβώς στον συναγωνισμό, με 1200 κυβικά από έναν νέο ροπάτο κινητήρα ενώ θα εξοπλιζόταν με πλήθος ηλεκτρονικών για την ασφάλεια του αναβάτη.
Γι’ αυτό, για πρώτη φορά συναντάμε στο μεγάλο ΧΤΖ τεχνολογία την οποία δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε τέτοιου είδους μοτοσυκλέτες της Yamaha.

Συναντάμε λοιπόν για πρώτη φορά:

● Νέος κινητήρας 1200 κυβικών
Είναι δικύλινδρος εν σειρά, όπως στο TDM 900. Αντίστοιχα, χρησιμοποιεί και στρόφαλο με διαδρομή 270 μοιρών, ώστε να υπάρχει διαφορά στην ανάφλεξη των εμβόλων.  Διαθέτει δύο μπουζί και τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο, ενώ τροφοδοτείται μέσω ψεκασμού και αποδίδει 110 ίππους στις 7.250 στροφές.. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι νέο έξι σχέσεων και διαθέτει ξηρό κάρτερ.

● Άξονα για την μετάδοση της κίνησης
Η πιο πρόσφατη τοποθέτηση άξονα σε μοτοσυκλέτα Yamaha είναι αυτή στο FJR 1300. Όπως και εκεί, ο άξονας του XTZ είναι αθόρυβος σε λειτουργία και δεν χρειάζεται συχνά service. Αντίθετα με το BMW GS 1200 R στο οποίο ο άξονας παίζει και ρόλο μονόμπρατσου ψαλιδιού, στο Yamaha ο άξονας διαθέτει ψαλίδι δεξιά. Λόγω μεγέθους, το αμορτισέρ πατάει έκκεντρα, προς την δεξιά πλευρά του ψαλιδιού.

● Στεφάνια για tubeless ελαστικά
Όπως το BMW R 1200 GS και το Aprilia Caponord, το Super Tenere ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία στην σχεδίαση των τροχών. Χρησιμοποιεί στεφάνια με εξωτερικά τοποθετημένα τα καψούλια των ακτινών, ώστε να τοποθετούνται ελαστικά tubeless. Οι τροχοί είναι διαστάσεων 19 και 17 ιντσών.

Το Super Tenere 1200, διαθέτει ένα επίσης νέο πλαίσιο, ανοιχτό, τύπου ραχοκοκαλιάς, που αγκαλιάζει τον κινητήρα. Οι αναρτήσεις του περιλαμβάνουν ένα ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 43mm πλήρως ρυθμιζόμενο, και μονό αμορτισέρ που ρυθμίζεται ως προς την προφόρτιση ελατηρίου, και την απόσβεση επαναφοράς.

Εξυπνα ηλεκτρονικά

● Ηλεκτρονικός έλεγχος της πρόσφυσης (YCC-T)
Ο κινητήρας είναι εφοδιασμένος με σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου της πρόσφυσης, το Yamaha Chip Controlled Throttle. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως, οι αισθητήρες που βρίσκονται τοποθετημένοι στην μοτοσυκλέτα, και αναλύουν παραμέτρους από τον μπροστά και πίσω τροχό και έτσι αλλάζουν την απόδοση του κινητήρα όταν διαγνωστεί απότομη μείωση της πρόσφυσης. Αυτό γίνεται σε κάθε απότομο άνοιγμα του γκαζιού, ή σπιναρίσματος. Ένα μπουτόν, έντεχνα κρυμμένο, στο αριστερό άκρο των οργάνων, δίνει την επιλογή πλήρους εμπλοκής (TCS1), μερικής (TCS2) για off road χρήση, αλλά και απενεργοποίησης (OFF) για ανήσυχους αναβάτες. Η επιλογή γίνεται με σταματημένη την μοτοσυκλέτα.
 
● Επιλογή χαρτογράφησης (D MODE)
Στο δεξί άκρο του τιμονιού, στον διακόπτη run/off, βρίσκεται το κουμπί απ’ όπου γίνεται η επιλογή χαρτογράφησης. Η Yamaha έχει εξοπλίσει με  δύο χάρτες στην ηλεκτρονική ανάφλεξη το Super Tenere, για τουριστική ήρεμη χρήση (T – Touring) και για sport χρήση (S – Sport) με ανάλογη απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού. Η επιλογή γίνεται από τον δεξί αντίχειρα, εν στάση.

● Έξυπνο ABS
Ονομάζεται Unified Braking System, γιατί η Yamaha αναφέρει πως είναι το πιο έξυπνο σύστημα που έχει σχεδιαστεί. Είναι ένα συνδυασμένο σύστημα φρένων με αισθητήρες για αποφυγή μπλοκαρίσματος. Αλλά, το έξυπνο ABS που διαθέτει το 1200 “διαβάζει” την δύναμη στην οποία επιβάλλονται η μανέτα ή το ποδόφρενο, και ανάλογα μοιράζει δύναμη για αποφυγή μπλοκαρίσματος. Πρακτικά, με την πίεση του μπροστινού φρένου, μία μονάδα αναλύει την δύναμη που ασκείται στο φρένο, όπως και το βάρος που μεταφέρεται μπροστά, και δίνει ανάλογη δύναμη στο πίσω φρένο. Στα αρνητικά του το ότι δεν απενεργοποιείται πλήρως, παρά μερικώς, με το απότομο πρεσάρισμα του πίσω φρένου, αν αυτό ενεργοποιηθεί πρώτο. Οι δίσκοι και οι δαγκάνες που ενεργοποιεί είναι πλευστοί διαμέτρου 310mm για εμπρός, και 282mm για το πίσω φρένο.

Αίσθηση και συμπεριφορά


Αναρωτιέμαι πόσο πρέπει να προκαλεί τελικά μία μεγάλη μοτοσυκλέτα on/off. Αν είναι να σε συνεπάρει οδηγικά, θα πρέπει απαραίτητα να σε τρελαίνει σχεδιαστικά; Ή αρκεί μία συντηρητική εμφάνιση για να σε συντροφέψει σε όμορφες διαδρομές τα υπόλοιπα χρόνια; Με αυτό το σκεπτικό, το Super Tenere 1200, σίγουρα δεν σε τρελαίνει. Σχεδιαστικά, δεν είναι η μοτοσυκλέτα που θα δεις και θα σπεύσεις στο πιο κοντινό ΑΤΜ και θα βλαστημάς την ώρα που έχεις περιορισμένο όριο ανάληψης. Μιας και δεν αναγράφει σε κανένα σημείο το όνομά του, θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε. Λίγο BMW από πίσω ¾, λίγο Aprilia Caponord υπό γωνία μπροστά, περισσότερο ένα σύγχρονο Honda Varadero. Σίγουρα όχι κάτι τολμηρό όσο ένα Multstrada, μιλάμε για την ιαπωνική σχολή σχεδιαστών άλλωστε. Έτσι, το XTZ είναι κάτι μεγάλο, big όπως θα λέγαμε. Και σαν τέτοιο, μπορεί σίγουρα να τραβήξει το βλέμμα σου πάνω στις ποιοτικές καμπύλες του ρεζερβουάρ, της μεγάλης και άνετης σέλας, του περίεργου προβολέα, του όγκου του γενικά. Μαζί με τις βαλίτσες, δείχνει τέρας και δύσκολο να οδηγηθεί, πόσο να ελεγχθεί σε δύσκολες συνθήκες.
Γι’ αυτό και η πρώτη έκπληξη έρχεται από την ευκολία με την οποία γίνονται οι χειρισμοί, από την θέση οδήγησης. Ο αναβάτης κάθεται ψηλά, αρχοντικά, και δείχνει να έχει τον έλεγχο των πραγμάτων. Ένα ιδανικό γραφείο έχει στηθεί εκεί, ώστε τα χέρια, τα πόδια, το σώμα, οι γωνίες που δημιουργούν, να στέκονται ξεκούραστα για όσες ώρες χρειαστεί. Η αίσθηση από τη θέση οδήγησης, σίγουρα διώχνει τις σκέψεις από το μυαλό και η βόλτα ξεκινάει με χαρακτηριστική άνεση. Τα 260 στεγνά κιλά που ανακοινώνει η Yamaha εξαφανίζονται κάτω από τους ακτινωτούς τροχούς, και η αίσθησή του Super Tenere κατά την οδήγηση, προδίδει μικρότερο κυβισμό. Αλλάζει εύκολα κατεύθυνση, στρίβει γρήγορα, ελίσσεται άνετα. Και αυτό το κάνει εύκολα μέσα στην κίνηση με περιορισμό από τις βαλίτσες, το μήκος του, αλλά και το σχετικά μικρό κόψιμο τιμονιού. Όταν όμως δεν αναφερόμαστε σε scooter, θα ήταν αδικία να μην αναφέρουμε πως μέσα στην πόλη, το μεγάλο XTZ είναι εύκολο για το μέγεθος και τον κυβισμό του. Κι όμως, δεν οφείλεται μόνο στη θέση οδήγησης και στον κινητήρα όλη αυτή η θετική συμπεριφορά. Η ρύθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων στον χάρτη της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, το traction control, το έξυπνο ABS, έχουν δημιουργήσει ένα ευχάριστο σύνολο για μέσου επιπέδου αναβάτες.

Καθημερινότητα και ταξίδι

Κάθε μοτοσυκλέτα έχει το δικό της πεδίο όπου αναδεικνύει τα θετικά αλλά και τα αρνητικά της. Η Yamaha σίγουρα δοκίμασε πολύ το Super Tenere πριν το βάλει στην παραγωγή. Επίσης πολύ πρέπει να μελέτησε το κοινό αναβατών στο οποίο θα απευθυνθεί. Οι αντίπαλοι άλλωστε, είναι αρκετοί στην μεγάλη κατηγορία on/off, και όταν εισέρχεσαι, πρέπει με κάποιο τρόπο να ξεχωρίσεις. Δύο τρόποι υπάρχουν γι’ αυτό: Επιθετικό σύνολο με κορυφαίες επιδόσεις, και ευχρηστία και απόλαυση σε μακροχρόνια χρήση. Εύκολα διαπιστώνεις πως η Yamaha επέλεξε τον δεύτερο δρόμο, αυτόν που έχει καθιερώσει στην κατηγορία το Honda Varadero. Οδηγώντας το μεγάλο Yamaha και έχοντας παρακολουθήσει τα video teasers και βιώσει την αναμονή μηνών, περιμένεις κάτι άγριο. Σαν τέτοιο, το Super Tenere θα κριθεί αρνητικά. Δεν είναι η μοτοσυκλέτα που θα σε τρελάνει με το γκάζι, τις εκκρίσεις αδρεναλίνης, τους τόνους παιχνιδιού και διασκέδασης. Για τέτοιο σκοπό πρέπει να κοιτάξεις στην KTM, ακόμη και στο ανανεωμένο GS, που αποδεικνύεται πιο παιχνιδιάρικο. Το Yamaha έχει πάρα πολύ καλή βάση, με κορυφαίες αναρτήσεις που λειτουργούν πέραν του δέοντος καλά σε άσφαλτο και χώμα. Έχει θέση οδήγησης που μεταβάλλεται από τουριστική, σε καθαρά enduro μόλις σηκωθείς όρθιος στα μαρσπιέ. Στρίβει εύκολα στα στενά στροφιλίκια, αναπτύσσει ασφαλείς ταχύτητες εκτός δρόμου. Αλλά, περιορίζεται από τα ηλεκτρονικά σε σημαντικό βαθμό. Με το traction control ενεργοποιημένο, απλά το ευνουχίζεις, αλλά δεν κινδυνεύεις και από περιττά και επικίνδυνα σπιναρίσματα σε γλιστερή ή βρεγμένη άσφαλτο. Με την ημί-απενεργοποίηση του, παίζεις λίγο παραπάνω στο χώμα. Όταν το απομονώσεις τελείως, μπορείς να παίξεις με το δεξί γκριπ. Να παίξεις, όχι πάντως να τρελαθείς. Γιατί όπως φαίνεται, η Yamaha σχεδίασε μοτοσυκλέτα τουρισμού με ατελείωτες δυνατότητες, και όχι για τρελαμένους του πεντάλεπτου. Πρέπει λοιπόν να ταξιδέψεις για να ανακαλύψεις αρετές και να αισθανθείς την απόλαυση που σε αγγίζει πάνω στη σέλα του. Εκεί στα 150 – 170 χ.α.ω. όπως ξεχνιέσαι και σε πάει μόνο του, χωρίς κραδασμούς και ήχους από τον κινητήρα. Να νιώσεις την απόλαυση που δίνει ο άξονας μετάδοσης ο οποίος λειτουργεί υποδειγματικά, αθόρυβα, χωρίς μεταφορές ροπής κατά τον εγκάρσιο άξονα της μοτοσυκλέτας. Να την φορτώσεις όσο αντέχεις και να εκμεταλλευτείς την αστείρευτη ροπή που σου δίνεται απλόχερα στο δεξί γκριπ. Και αν σου γουστάρει, κουμπωμένος πίσω από την τεραστίων διαστάσεων ζελατίνα, να επιλέξεις sport στην ηλεκτρονική ανάφλεξη και να ανάψεις λίγο τα αίματα, όσο στο επιτρέπει αυτή η μικρή διαφορά. Σίγουρα όμως, δεν θα σκεφτείς να επιστρέψεις πίσω προτού χορτάσεις εικόνες, χιλιόμετρα, διόδια, παραλίες, βουνά, ορεινές διαδρομές, οδηγώντας την ίδια μοτοσυκλέτα.

Απολογισμός

Αν και πολλοί αναβάτες περίμεναν ένα Super Tenere full επιθετικό, φαίνεται πως η λογική έδωσε διαφορετικές παραμέτρους στους σχεδιαστές του νέου XTZ. Οι οποίοι απ’ ότι φαίνεται, έπραξαν σωστά. Παρακολουθώντας την πορεία της αγοράς και των αναβατών, κατασκεύασαν μία εύκολη μοτοσυκλέτα τουρισμού με εκτός δρόμου καταβολές. Μία adventure touring ικανή για κάθε χρήση, εύχρηστη και ασφαλής ακόμη και για νέους αναβάτες στο χώρο. Χωρίς να σε εξιτάρει, σε κερδίζει με την οδηγική απόλαυση, η οποία διακόπτεται άδοξα μόλις φτάνει η ώρα για την έκδοση του λογαριασμού. Η έκδοση της δοκιμής ονομάζεται first edition και περιλαμβάνει στον standard εξοπλισμό, πλαϊνές βαλίτσες με τις βάσεις τους, διπλό stand, χούφτες προστασίας για τα χέρια, ζελατίνες στο πλάι του fering, καθώς και προστατευτικά κάγκελα. Πράγματα που στα μοντέλα 2011 θα χρεώνονται ως έξτρα. Προς το παρόν, τα 16.390euro αποτελούν ένα νούμερο δύσκολο για την συγκεκριμένη κατηγορία και για τον συναγωνισμό που έχει να αντιμετωπίσει το κατά τα’ άλλα ευχάριστο Super Tenere 1200.

 Τεχνικά χαρακτηριστικά

Model XTZ 1200 Super Tenere First Edition
Αντιπρόσωπος  ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.
Τιμή 16.390euro
Εγγύηση 2 χρόνια

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Τετράχρονος, δικύλινδρος εν σειρά, 4 βαλβίδες, δύο μπουζί ανά κύλινδρο, στρόφαλος 270 μοιρών
Κυβισμός (κ.εκ.) 1199
Συμπίεση (:1)  11
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 98x 79,5
Τροφοδοσία ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής δύο σε μία
Λίπανση ξηρό κάρτερ
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος υδραυλικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Μετάδοση άξονας

ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος ατσάλινο τύπου ραχοκοκαλιάς
Κάστερ() Δ.Α.
Μήκος (χιλ) 2.255
Πλάτος (χιλ) 980
Μεταξόνιο (χιλ) 1540
Ύψος (χιλ) 1410
Ύψος σέλας (χιλ) 845-870
Απόσταση από το έδαφος (χιλ) 205
Βάρος (κ) 261 (πλήρες υγρών, λαδιού και καυσίμου)
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 23
Αναρτήσεις μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα, 43mm, διαδρομή 190mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Αμορτισέρ με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 190mm
Ελαστικά μπροστά 110/80-19
Πίσω 150/70-17
Φρένα μπροστά Πλευστοί δίσκοι διαμέτρου 310mm με ABS
Πίσω Πλευστός δίσκος διαμέτρου 282mm με ABS

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Σύστημα πρόσφυσης Traction control ρυθμιζόμενο σε 3 θέσεις (TCS1 / TCS2 / OFF)
Σύστημα επιλογής χάρτη ηλεκτρονικής ανάφλεξης σε 2 θέσεις (sport / touring)
Έξυπνο σύστημα αντιμπλοκαρίσματος ABS
Ηλεκτρονικά ελεγχόμενο άνοιγμα γκαζιού

EXTRA ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ FIRST EDITION
Αλουμινένιες πλαϊνές βαλίτσες
Βάσεις για βαλίτσες
Προστατευτικά κάγκελα κινητήρα
Προστατευτικό αυτοκόλλητο ρεζερβουάρ
Προστατευτικό προβολέα
Προστατευτική αλουμινένια ποδιά κινητήρα

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) 110/7.250
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) 11,6 / 6.000

Φωτογραφίες οδήγησης


Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης

Πλευστοί δίσκοι και έξυπνο ABS που αφαιρείται μόνο το πίσω τμήμα του, όταν πατηθεί πρώτο το ποδόφρενο. Τα ελαστικά είναι tubeless λόγω της εξωτερικής τοποθέτησης των ακτινών.

Το traction control αφαιρείται πανεύκολα με το πάτημα ενός κουμπιού στην αριστερά πλευρά του πίνακα οργάνων. Να έδειχνε και τις επιλεγμένες σχέσεις...

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 22:39

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Yamaha Super Tenere 1200 video test Πρώτο τεστ - Yamaha MT-09 Tracer 2015! »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon