.
Κατηγορία Yamaha
Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014 11:53

Πρώτο τεστ - Yamaha MT-09 Tracer 2015!

Touring Racer!

 

Του Thierry Sarasyn

Έχοντας το MT-09 που βγήκε 3ο σε πωλήσεις στην Ευρώπη, η Yamaha δεν έκανε καθόλου άσχημα που κατασκεύασε πάνω σε αυτό το Tracer. Στις πωλήσεις ευρωπαϊκά, μόνο ο μικρός αδελφός, MT-07, αλλά και το αναπόφευκτο BMW R 1200GS τα πήγαν καλύτερα. Ωστόσο έγινε σαφές ότι το ΜΤ-09 θα ήταν το πρώτο που θα μεταμορφωνόταν σε Adventure και το Tracer, είναι η απτή απόδειξη. Το οδηγήσαμε στην Μάλαγα της Ισπανίας και αισθανθήκαμε την φρεσκάδα που προσφέρει αυτή η νέα μοτοσυκλέτα της Yamaha.

Sport DNA


Η Yamaha δεν είναι γνωστή για την εκτέλεση μισών εργασιών, γι’ αυτό και περιμέναμε με σιγουριά ότι η νέα Tracer θα πρόσφερε πολλά περισσότερα από ό, τι ένα ΜΤ-09 με μισό φέρινγκ. Πλέον είναι πραγματικότητα, αν και ακόμη δεν ξέραμε σε ποια κατηγορία θα έπρεπε να καταταχθεί ακριβώς.
Θα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές αν ήταν ο αντικαταστάτης του δημοφιλούς TDM αφού είναι ιδιόμορφο στον σχεδιασμό του, αλλά και ιδιαίτερα ευέλικτο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις χρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, το νέο Tracer είναι σίγουρα απόγονος της σειράς TDM, αλλά θα μπορούσε εξίσου καλά, να καλύψει χρήσεις που κάνει ο αναβάτης ενός Fazer. Ένα άριστο πάντρεμα DNA, που στόχο έχει να προσφέρει μία μοτοσυκλέτα στην αγορά, η οποία να καλύπτει όλες τις χρήσεις.
Οι ορεινοί δρόμοι και οι συνεχόμενες στροφές της ισπανικής υπαίθρου, ήταν το ιδανικότερο πεδίο για να ξετρυπώσουμε τις δυνατότητες της MT-09 Tracer και να εμβαθύνουμε στα τεχνικά της χαρακτηριστικά.

Και σε αυτό το τοπίο, ο τρικύλινδρος κινητήρας των 850 κυβικών εκατοστών, μας έδειξε αμέσως με την ροπή και την ελαστικότητά του, ότι μπορεί να ανταγωνιστεί κατευθείαν αυτούς των 1000cc. Με τα 190 κιλά του ως άδειο, το MT-09 Tracer ελίσσεται πανεύκολα και το ύψος του είναι τέτοιο που βολεύει το ανάστημα μου. Το ύψος της σέλας στα 845 χιλιοστά που μπορεί να ανασηκωθεί άνετα στα 860mm, δίνει την δυνατότητα και σε ψηλότερους αναβάτες να βρουν την θέση τους άνετα, ενώ, το ΜΤ-09 Tracer, δείχνει αμέσως ότι είναι μεσαίας κατηγορίας, αναφορικά με τις διαστάσεις του.
Η Yamaha άλλωστε είχε υπολογίσει ότι το Tracer θα τοποθετηθεί στην μεσαία κατηγορία, από πλευράς διαστάσεων, βάρους και ιπποδύναμης, ώστε να είναι αντιμέτωπο με τα Ducati HyperStrada, Triumph Tiger 800, το νέο Kawasaki Versys, το Suzuki V-Strom, αλλά και το Honda Crossrunner.

Μεγαλύτερο MT-09


Η μεσαία κατηγορία Adventure είναι μία κατηγορία που λόγω ιδανικών διαστάσεων αλλά και αρκετής ιπποδύναμης και λίγων κιλών, μπορεί να τα κάνει όλα. Είναι όμως τόσο σημαντικά τα νούμερα; Θα λέγαμε απλά τα εξής: Η Yamaha με το MT-09 Tracer καταφέρνει να έχει λιγότερα κιλά απ’ όλες τις μοτοσυκλέτες της κατηγορίας, αλλά και αρκετή ιπποδύναμη παραπάνω, ώστε τόσο ώστε να δημιουργήσει ένα σύνολο ισχυρό και ευέλικτο, προσφέροντας καλύτερες αναλογίες από τον ανταγωνισμό. Σε σύγκριση με το MT-09, το ρεζερβουάρ του Tracer χωράει τέσσερα λίτρα περισσότερο καύσιμο, φτάνοντας στα 18 λίτρα βενζίνης, αυξάνοντας την αυτονομία στα 300 χιλιόμετρα. Ένα νούμερο κάτι περισσότερο από αποδεκτό για μία Sport Tourer μοτοσυκλέτα. Πάντως η αλλαγή από MT-09, σε Tracer, δεν έγινε απλά με ένα μεγαλύτερο ρεζερβουάρ, αλλά με την τοποθέτηση νέου μεγαλύτερο τιμονιού, ρυθμιζόμενης με το ένα χέρι ζελατίνας fairing, νέα στάση σώματος, αλλά και διαφορετικό υποπλαίσιο για αντοχή στο φόρτωμα, και φυσικά, διπλή σέλα που ρυθμίζει ως προς το ύψος. Υπάρχει επίσης μία πρίζα 12V, χειρολαβές για τον συνεπιβάτη, βάσεις για πλαϊνές βαλίτσες, διπλό stand – ότι θα ήθελε ένας ταξιδιώτης.

Και αν αυτό δεν ήταν αρκετό, η Yamaha έχει τοποθετήσει σύστημα φρεναρίσματος ABS και σύστημα ελέγχου πρόσφυσης Traction Control, αλλά και επιλογή από τρεις χαρτογραφήσεις για τον τρόπο λειτουργίας χαρακτήρα του κινητήρα. Στο Α είναι η πιο επιθετική λειτουργία, στο Β, αρκετά πιο ήρεμη, και το S, βρίσκεται κάπου στη μέση. Όλα αυτά λειτουργούν σε συνδυασμό με το σύστημα YCCT το οποίο ελέγχει το ηλεκτρονικό γκάζι. Αν θέλεις ας πούμε να οδηγήσεις μέσα στην πόλη, τότε η επιλογή Β θα είναι η πιο τυπική. Αν θέλετε να οδηγήσετε sport σε δημόσιους δρόμους, το Α θα είναι ούτως ή άλλως το καλύτερο που μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας. Το Traction Control θα παρεμβαίνει πιο συχνά σε αυτή την ρύθμιση, μιας και η δύναμη έρχεται νωρίτερα, πιο άμεσα.

Άνεση και sport συμπεριφορά


Το ABS λειτουργεί άψογα και συνδυάζεται ιδανικά με τα ελαστικά της Dunlop D222 τα οποία ταιριάζουν στον sport χαρακτήρα του MT-09 Tracer. Στην αρχή ήθελαν λίγο ζέσταμα για να αποδώσουν με τον κρύο καιρό, αλλά στην πορεία, η πρόσφυση ήταν εξαιρετική, δεδομένου και το καλού οδοστρώματος που συναντήσαμε στην Ισπανία.
Ωστόσο, η ρύθμιση της ανάρτησης προσφέρει άνεση αλλά και sport συμπεριφορά, ενώ και η ακαμψία του αλουμινένιου πλαισίου είναι καλή για τις επιδόσεις του Tracer.
Είχαμε ήδη διανύσει αρκετή απόσταση για να καταλάβουμε ότι, ο κινητήρας λειτουργεί χαλαρά μέχρι τις 2.500σ.α.λ. ενώ η μετάβαση μέχρι τις 4.000σ.α.λ., γίνεται πολύ γρήγορα.

Αν θέλεις να κινηθείς σε ανηφορικές διαδρομές όπου χρειάζεται απλά άνοιγμα του γκαζιού, με το MT-09 Tracer θα πάρεις αυτό ακριβώς που θες. Και αν θέλεις να οδηγήσεις sport, σε φουρκέτες και ανοιχτές στροφές, μετά τις 4.000σ.α.λ. το Tracer θα επιταχύνει πολύ δυνατά. Αισθάνεσαι ότι τα γονίδια του MT-09 εξακολουθούν να υπάρχουν δείχνοντας ότι η επιλογή του τρικύλινδρου κινητήρα με την απίστευτη ελαστικότητα σε όλη την κλίμακα των στροφών, ήταν ολόσωστη. Συγκριτικά, το Tracer παρέχει μια πολύ πιο άνετη θέση οδήγησης η οποία συνδυάζει καλύτερη την ξεκούραση του αναβάτη αλλά και την sport οδήγηση. Υπάρχει αρκετός χώρος για να κινείσαι άνετα προς τα εμπρός, έτσι ώστε να φορτίζεις τον μπροστινό τροχό και να έχεις καλύτερη αίσθηση. Ταυτόχρονα, παρατηρήσαμε ότι ακόμη και μετά από αρκετές ώρες στην σέλα, δεν κουραστήκαμε καθόλου. Η προστασία από την ζελατίνα του fairing είναι αρκετά καλή στην ψηλή θέση, ενώ μπορείτε να την ρυθμίσετε και χαμηλά μέσα στην πόλη, αλλά εκεί θα δημιουργηθεί μία πίεση στο κράνος αλλά και αναταραχή στο άνω τμήμα του σώματος. Ακόμη και με αυτή την ιδιοτροπία της ζελατίνας, το Tracer αποδεικνύει ότι εκτός από τις τουριστικές δυνατότητες, μπορεί να προσφέρει και sport οδηγική απόλαυση όποτε του ζητηθεί.

Sport ή Touring;


Μια μικρή αίσθηση του ανέμου είναι απολύτως απαραίτητη, εάν θέλετε να απολαύσετε την πλήρη ταχύτητα σε ευθείες αλλά και στροφές. Σε αυτή την χρήση, ούτως ή άλλως οι υπόλοιπες της κατηγορίας δεν θα είναι τόσο ανταγωνίσιμες, αν εξαιρέσουμε την Ducati Hyperstrada η οποία είναι sport, αλλά όχι όσο εύκολη όσο η ΜΤ-09 Tracer. Το μικρός βάρος και η ευκολία στην οδήγηση, αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα. Το ερώτημα για μας παραμένει όμως, σχετικά με το ποσοστό τουρισμού ή sport που προσφέρει η νέα MT-09 Tracer. Είναι σίγουρα το πιο ευέλικτο MT-09, λόγω και της μειωμένης γωνίας κάστερ κατά μία μοίρα στις 24, αλλά και του μικρότερου ίχνους, στα 100 χιλιοστά, από 103. Είναι ένα σύγχρονο TDM με δυνατότητες sport, αλλά ακουμπάει και τις δυνατότητες ενός Fazer, όντας πολύ ισχυρό, παιχνιδιάρικο αλλά και προσιτό οδηγικά.

Σύντομα θα είναι διαθέσιμο σε κόκκινο, γκρι ματ ή μπλε, και θα κοστίζει 10.490 euro στο Βέλγιο, ένα νούμερο πολύ καλό για όλα αυτά που προσφέρει.
Ως διάταξη κινητήρα, θα έχει για αντιπάλους τα Triumph Tiger 800 αλλά και το νέο MV Agusta 800 Stradale, με το πρώτο να παίζει σχεδόν στα ίδια χρήματα και το δεύτερο να διαφέρει για περισσότερα από 3.000euro περισσότερα. Φαίνεται ωστόσο ότι το 2015 θα είναι ξεκάθαρα η χρονιά των τρικύλινδρων κινητήρων, και το MT-09 Tracer μπαίνει στον συναγωνισμό με το δεξί!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο MT-09 Tracer
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική Α.Ε.Ε.
Τιμή 10.490euro (στο Βέλγιο)
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος 4Τ, 3Κ, Υ/Ψ, DOHC, 4Β/Κ
Κυβισμός (cc) 847
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 78x59,1
Συμπίεση (:1)  11,5
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός TCI
Σύστημα εξαγωγής  3 σε  1
Λίπανση  υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση 1.681 (79/47)
1η σχέση 2.667 (40/15)
2η σχέση 2.000 (38/19)
3η σχέση 1.619 (34/21)
4η σχέση 1.381 (29/21)
5η σχέση 1.190 (25/21)
6η σχέση 1.037 (28/27)
Δευτερεύουσα μετάδοση 2.813 (45/16)
Πλαίσιο
Τύπος   Αλουμινένιο τύπου "διαμάντι"
Κάστερ (°)  24
Ίχνος (mm) 100
Μεταξόνιο (mm) 1.440
Ύψος σέλας (mm) 845 - 860
Μήκος (mm) 2160
Πλάτος (mm) 950
Ύψος (mm) 1345
Απόσταση εδάφους (mm) 135
Βάρος (kg)   190
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  14
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 3.4
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα με διάμετρο 43mm, διαδρομή  τροχού 137mm. Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση επαναφοράς
Πίσω  Μονό αμορτισέρ μοχλισμού  με διαδρομή τροχού 130mm. Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς
Ελαστικά
Μπροστά  Dunlop D222 / 120/70-ZR17
Πίσω   Dunlop D222 - 180/55-ZR17
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 298mm με  δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων ακτινικής τοποθέτησης
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 245mm με δαγκάνα ενός εμβόλου 
Εξοπλισμός
Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, καυσίμου, ψεκασμού, χιλιομετρητή ρεζέρβας, ώρας, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  115 / 10.000
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  8,9 / 8.500

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014 13:46

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test Yamaha XTZ 1200 Super Tenere Test- Yamaha MT-09 Tracer 2016 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon