.
Κατηγορία Kawasaki
Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012 15:20

Test – Kawasaki Versys 1000 2012

 

On –off superbike!

 


Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκε ο Νίκος Προβιάς

Ανεβάζει σαν τρελό μέχρι τα 235 χ.α.ω., στρίβει σαν super motard, ταξιδεύει ξεκούραστα και γρήγορα, ελίσσεται σαν μεγάλο παπί στην πόλη. Τελικά, τι ρουχισμό να επιλέξεις για να οδηγήσεις το νέο Versys 1000; Ρούχα travel enduro, ταξιδιωτικά cordura ή δερμάτινη φόρμα με ξύστρες;

Ελαστικότητα, δύναμη, απόδοση!

Πάντα η Kawasaki φημιζόταν για τις επιδόσεις των μοτοσυκλετών της, και στο άκουσμα “Kawasaki” ήξερες ότι θα είναι κάτι γρήγορο. Στην περίπτωση του νέου Versys 1000 όμως, τα πράγματα περιπλέκονται, μιας και πρόκειται για μία κατά τ’ άλλα, on-off μοτοσυκλέτα. Ανοίγεις την 1η και ο τροχός κοιτάει τον ουρανό για πλάκα, αλλάζεις σε 2η και 3η και το “στήνεις καντήλι” λες και είναι παιχνιδάκι. Αλλάζεις σε 2η στα 97 χ.α.ω. σε 3η στα 125, σε 4η στα 165, σε 5η στα 195, και η 6η κουμπώνει στα 215 και ανεβάζει στα 230, 235, και το ψάχνεις να βγάλει λίγα ακόμη. Επιδόσεις μοτοσυκλέτας street που απογειώνουν τις αισθήσεις και σε κάνουν να απολαμβάνεις τη διαδρομή σου, ψάχνοντας “θύματα” στα φανάρια. Ότι έλειπε από ένα μεγάλο On/off, μιας και εκεί που τελείωνε η δύναμη του KTM 990 Adventure, ξεκίναγε η απόδοση του Tiger 1050, και μετά το χάος. Και τώρα το Versys 1000! Η πρώτη προσπάθεια της Kawasaki να φτιάξει μοτοσυκλέτα On/off με τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα, είναι εντυπωσιακά καλή, και λειτουργεί δυναμικά, αλλά και φιλικά. Ανάλογα με την διάθεση! Εκεί που πιστεύεις ότι το κιβώτιο είναι μακρύ, και γι’ αυτό η μοτοσυκλέτα βγάζει χιλιόμετρα και λυσσάει στις ψηλές στροφές, διαπιστώνεις ότι μπορεί ταυτόχρονα να οδηγηθεί και στην χαμηλότερη περιοχή του στροφομέτρου άνετα, ανεξάρτητα με την επιλεγμένη σχέση. Ακόμη και από τις 1.000 σ.α.λ. και με 20 χλμ στο κοντέρ, μπορείς να ανοίξεις όλο το γκάζι με τελευταία σχέση και να νιώσεις την επιτάχυνση. Ο κινητήρας θα “γυρίσει” ξεκούραστα, με γεμάτη απόδοση, μπάσο ήχο, και άμεσο ανέβασμα στροφών. Ταυτόχρονα, ο ήχος σε κάνει να νιώθεις το κιβώτιο ταχυτήτων “κοντό” και αν δεν κοιτάς το στροφόμετρο, νομίζεις ότι θα τερματίσει, αλλά ο κινητήρας ανεβάζει και ανεβάζει, και ανεβάζει, σαν τρελός. Στις 5.000σ.α.λ. έχεις ήδη 140 χ.α.ω., στις 6.000, 160, στις 7.000, 180, και στις 8.000, 200 χ.α.ω. με άλλες 2.000 σ.α.λ. για να εκμεταλλευτείς!

Το σωτήριο έτος KTRC

“Τρέχει” πολύ το νέο Versys, έχει ιδιαίτερα ομαλή και “γεμάτη” καμπύλη απόδοσης για να το οδηγάς καθημερινά, αλλά η ευστροφία του είναι απίστευτη αν θέλεις να παίξεις μαζί του! Και αν θες να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, είναι καλύτερα να έχεις ενεργοποιημένο το σύστημα KTRC, το traction control της Kawasaki, που έρχεται απευθείας από το ZX10R. Αυτό, ρυθμίζεται σε τρία επίπεδα και απενεργοποιείται και εντελώς, με ένα απλό πάτημα του διακόπτη που βρίσκεται τοποθετημένος στο αριστερό άκρο του τιμονιού. Ενώ στην αρχή παιδευόμασταν για να το λειτουργήσουμε, πιέζοντάς το και περιμένοντας να συμβεί κάτι, τελικά αυτό λειτουργούσε πιο απλά, με ένα μικρό πάτημα, το οποίο άλλαζε τις επιλογές, και με τα βελάκια, φτάναμε στην επιλογή που θέλαμε πανεύκολα. Το παίζεις δυνατός και θέλεις να παίξεις με το γκάζι του Versys; Απενεργοποιήσεις το KTRC στην θέση off, ανοίγεις το γκάζι και ο πίσω τροχός ξηλώνει την άσφαλτο και μετατρέπει το σπινάρισμα σε σούζα ξαφνικά. Αν “το ‘χεις” έχει καλώς, αν όχι, βάλε το KTRC στην 3η θέση, για να μπορείς να ανοίγεις το γκάζι στο τέρμα ακόμη και υπό κλίση, ακόμη και σε γλιστερή άσφαλτο, ακόμη και σε βρεγμένη άσφαλτο. Το σύστημα θα περιορίσει το γλίστρημα του πίσω τροχού τόσο όμορφα που δεν θα σε ενοχλήσει καθόλου στην οδήγηση, και η πρόσφυση θα μείνει σε υψηλά επίπεδα. Αν θέλεις περισσότερο παιχνίδι, βάλτο στο 2, και αν θέλεις να έχεις όλο το παιχνίδι, αλλά και πρόσφυση, και σούζες, βάλτο στο λιγότερο ευαίσθητο, 1. Εκεί, ανοίγεις όλο το γκάζι, η μοτοσυκλέτα γλιστράει ομαλά, το λάστιχο αποκτά πρόσφυση και σου προσφέρει απλόχερα, και παντιλίκια, και σούζες. Όμορφα, ωραία, ελεγχόμενα. Προσωπικά, όλες τις ημέρες της δοκιμής, το είχα στο KTRC 1 και δεν το συζητούσα να αλλάξω θέση. Η ροπή του κινητήρα έρχεται άμεσα, και δεν είναι να παίζεις με το γκάζι του Versys. Καλύτερα ελεγχόμενα, μιας και η διασκέδαση υπάρχει, δίχως το άγχος.

Διασκέδαση με full και low power

Προσφέρει πολλή διασκέδαση το Versys 1000 και το αποδεικνύει και ο κινητήρας του που έβγαλε 113 άλογα στον τροχό στο δυναμόμετρο, την στιγμή που ανακοινώνει 116 στον στρόφαλο! Μία πολύ δυνατή απόδοση που αν κρίνουμε συγκριτικά με το Kawasaki Z 1000 που βγάζει 123 στον τροχό, αλλά και το Z 1000 SX, με τα 131 – ουσιαστικά είναι ο ίδιος κινητήρας, καταλαβαίνουμε πόσο καλά λειτουργεί. Οι αλλαγές που έγιναν για την ομαλοποίησή του, και την μεταφορά της ροπής σε χαμηλότερο επίπεδο, πέτυχαν και η οδήγηση είναι απολαυστική, αλλά και εύκολη σε κάθε χρήση. Βέβαια, η Kawasaki έχει εξοπλίσει το Versys 1000 με διπλή επιλογή όσον αφορά τον χάρτη της ηλεκτρονικής ανάφλεξης. Με το πάτημα ενός κουμπιού, μετακομίζεις από το High στο Low, και από τα 113 άλογα, στα 86! Οδηγάς έτσι μία πιο εύχρηστη και ακίνδυνη για μέσους αναβάτες μοτοσυκλέτα, η οποία παραμένει γρήγορη, αλλά σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά KTRC, γίνεται παιχνίδι. Το Versys διαθέτει και ABS, το οποίο λειτουργεί εξαιρετικά. Μπαίνει σε λειτουργία τελευταία στιγμή, με ένα μικρό τρέμουλο στην μανέτα ή στο ποδόφρενο, και σε αφήνει μάλιστα να παίξεις, να πλαγιολισθήσεις ελάχιστα. Δεν απενεργοποιείται όμως, και για κάποιους αναβάτες, ίσως είναι αρνητικό. Αν και σε αντίθετη περίπτωση θα μας ενοχλούσε η μη απενεργοποίηση, στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν το σκεφτήκαμε καν.

Πάντως, η Kawasaki  επένδυσε στον sport χαρακτήρα του Versys, και το βλέπεις αυτό ακόμη και στα ελαστικά της Pirelli, Scorpion Trail, τα οποία ζεσταινόντουσαν γρήγορα στους ελληνικούς δρόμους, και κρατούσαν απίστευτα, ακόμη και σε γλιστερές διαδρομές. Δίχως ταλαντώσεις, διατηρούσαν πάντα την γραμμή του Versys 1000, επιτρέποντας κάθε είδους παιχνίδια τόσο με το γκάζι, όσο και με το φρένο. Αν και το πίσω έχει διάσταση 180, σε καμία περίπτωση δεν φάνηκε να καθυστερεί την αμεσότητα του πλαγιάσματος, μιας και η κορώνα του είναι γρήγορη – ειδικά σχεδιασμένη για την διπλή χρήση του Versys. Εδώ που τα λέμε, δεν θα μπορούσαν να του βάλουν και 160 πίσω γιατί το Versys θα έστριβε γύρω από τον εαυτό του.

Οδήγηση ανάλογα της διάθεσης

Μπορείς να κινείσαι άνετα μέσα στην πόλη, να ελίσσεσαι όπως με ένα μεγάλο παπί και να πηγαίνεις καθημερινά στη δουλειά σου. Καμία φορά δεν σκέφτηκα να πάρω το scooter ακόμη και σε μικρές αποστάσεις, μιας και η θέση οδήγησης βοηθάει πολύ. Το τιμόνι κόβει πολύ, βρίσκεται εκεί που θες, ούτε μπροστά, ούτε πίσω, έχει σωστή απόσταση από την σέλα, και δεν σε αναγκάζει να σκύψεις μπροστά. Είναι φαρδύ όσο πρέπει για να προσφέρει καλούς μοχλούς, να το τραβάς γερά όταν θες να κάνεις σούζα, να στηρίζεσαι πάνω του όταν φρενάρεις δυνατά, να πιέζεις εκεί που θες για να κατευθυνθείς χαλαρά. Όλα πάνω στο Versys είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να βολεύεσαι αμέσως πάνω του. Οι διακόπτες είναι ποιοτικοί, διαθέτουν τα απαραίτητα συν τον διακόπτη απ’ όπου ελέγχεται το σύστημα πρόσφυσης, KTRC (αλλά και οι δύο χάρτες της ηλεκτρονικής ανάφλεξης. Το ρεζερβουάρ είναι τροφαντό, η στάση του σώματος εκεί και ο τρόπος με τον οποίο τα πόδια το αγκαλιάζουν, θυμίζει έντονα το Triumph Tiger 1050. Γενικά, το στυλ του θυμίζει αρκετά το προαναφερθέν, μιας και η θέση προσφέρει εργονομία, ευχρηστία και σου ”βγάζει” φιλικότητα.

Θες να το οδηγάς γενικά! Μόνο που εδώ το ρεζερβουάρ σε κάνει να νιώθεις φιλόξενα, και είναι οριακά παχύ, τόσο ώστε να νιώθεις ασφάλεια που το αγκαλιάζεις. Παίρνει και 21,5 λίτρα καυσίμου, που αν κρίνουμε από την κατανάλωση των 7 λίτρων ανά 100 χλμ που έκαψε, με το γκάζι πολλές φορές στο στοπ, θα δίνει μία αυτονομία που ξεπερνάει τα 290 χλμ. Κι όμως, αν θες να πας βόλτα, μπορείς, απλά βάζοντας σχέσεις, και ανοίγοντας το γκάζι, και ο τετρακύλινδρος εν σειρά θα σε ταξιδέψει ξεκούραστα, με έναν ωραίο μπάσο ήχο να βγαίνει από το μονό τελικό. Η ροπή είναι τέτοια που κάνει το κιβώτιο να φαίνεται κοντό σε μετάδοση, και μπερδεύεσαι για την σχέση που έχεις επιλέξει. Το συνειδητοποιείς μέσα σε κίνηση, όταν οδηγάς ήρεμα και ξεκούραστα με μικρές ταχύτητες, και όταν πας να κατεβάσεις για να σταματήσεις, κατεβάζεις πέντε αντί για δύο σχέσεις!

Συμπεριφορά δύο κόσμων

Στις γρήγορες διαδρομές το Versys κινείται εξαιρετικά. Το αμορτισέρ παρουσιάζει λίγο σφιχτή λειτουργία, λόγω και της οριζόντιας τοποθέτησης αλλά και  του μοχλισμού. Ρυθμίζει όμως εύκολα όσον αφορά στην προφόρτιση του ελατηρίου, υδραυλικά, ώστε να έρχεται στα μέτρα του κάθε αναβάτη και του φορτώματος της μοτοσυκλέτας.

Όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα δουλεύει καλύτερα, διατηρεί πάντα το πίσω μέρος στη θέση του και αποσβένει καλύτερα τις λακκούβες και τα εγκάρσια χτυπήματα, διατηρώντας την πορεία και την μέση του αναβάτη αλώβητη. Το ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα είναι μαλακό, συμπιέζεται αρκετά ακόμη και σε απλά φρεναρίσματα και στην αρχή ξενίζει. Νιώθεις ότι υπάρχει ασάφεια λόγω και του βάρους της μοτοσυκλέτας, όπως μας είχε πει και ο Kevin Ash στην παρουσίαση του μοντέλου. Αλλά  τελικά, λίγο μετά το συνηθίζεις, αποκτάς εμπιστοσύνη μιας και την βελούδινη λειτουργία του την χρειάζεσαι στους ελληνικούς δρόμους, αφού αποσβένει τις λακκούβες σαν ηλεκτρική σκούπα. Είναι τόσο καλό που περνάς από λακκούβα και την νιώθεις μόνο στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας. Σου δίνει εμπιστοσύνη στα φρένα, αν και βουτάει αρκετά, προσφέρει πρόσφυση στις στροφές, όσο και αν στρίψεις και σταθερότητα στα πολλά χιλιόμετρα . Είναι ένας πολύ καλός συνδυασμός για σβέλτη, καθημερινή, τουριστική χρήση, και αν ωστόσο δεν σου αρκεί η βελούδινη λειτουργία, σφίγγεις τις προφορτίσεις των ελατηρίων, και το φέρνεις στα μέτρα σου.

Το ίδιο καλά συμπεριφέρεται η μοτοσυκλέτα και στο χώμα, αν και η όψη της σε ψήνει ότι δεν θα μπορεί να μυρίσει καν την σκόνη. Οι μαλακές αναρτήσεις απορροφούν το χωμάτινο τερέν και διατηρούν την άνεση και την πρόσφυση σε υψηλά επίπεδα, παρά τους τροχούς των 17 ιντσών. Η θέση οδήγησης συμβάλλει και αυτή στον πλήρη έλεγχο, ενώ, αποκάλυψη είναι το σύστημα KTRC, στις ανηφόρες με σαθρό έδαφος. Το Versys μπορεί να κινηθεί σε μέρη που δεν το πιστεύεις, και μπορείς να ανοίξεις το γκάζι όσο θες, διατηρώντας την πορεία σου, δίχως ανεξέλεγκτα σπιναρίσματα. Το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, δουλεύει καλύτερα ακόμη και από αυτό της BMW! Δεν θα θέλαμε ωστόσο να είμαστε μπροστά όταν το Versys θα πέσει κάτω στο χώμα, ούτε όταν θα περάσει από πέτρες και βρουν οι εκτεθειμένες εξατμίσεις του. Πλαστικά και σίδερα παντού!

Τουριστικές διαθέσεις

Ο μηχανικός συμπλέκτης είναι πούπουλο, ακούραστος, προοδευτικός. Μέσα στην κίνηση σίγουρα του ανάβεις και μία λαμπάδα. Η ζελατίνα του ρυθμίζει μηχανικά, και οι πλαστικές βίδες διαθέτουν από πίσω κόντρα παξιμάδι, αντί να είναι στον αέρα και να φεύγουν όταν ξεβιδώσουν, όπως σε κάποιες άλλες εταιρίες. Δεν μπαίνει όμως εύκολα κλειδαριά δισκόφρενου τύπου “μπίλια” στις τρύπες – ας το προσπεράσουμε. Στο ψυγείο λείπει το κάλυμμα του, θαρρείς πως κάποιος το έκλεψε ή έπεσε στο δρόμο. Χάθηκε ο κόσμος να βάλουν μία σίτα; Και πιο όμορφο θα έδειχνε, και θα προστατευόταν από κάποια πέτρα που μπορεί να πεταχτεί εκεί.

Η σέλα του όμως είναι σελάρα, άνετη, φαρδιά, μαλακιά, χωρισμένη σε δύο τεράστια μερίδια - διαθέτει και χώρο αποθήκευσης από κάτω. Ο αναβάτης, θα βολευτεί μια χαρά εκεί, το ίδιο και ο συνεπιβάτης, - αν καταφέρει και ανέβει εκεί πάνω βέβαια. Δεν θέλω να φανταστώ τι θα συμβεί αν τοποθετηθούν πλαϊνές βαλίτσες, που δυσκολεύουν ούτως ή άλλως την πρόσβαση. Ο συνεπιβάτης κάθεται αρχοντικά, σε ένα οριζόντιο μερίδιο, με πολύ καλές χειρολαβές για συγκράτηση. Καμία σχέση με το Tiger όπου είναι το ίδιο ψηλό, αλλά με κατηφορική σέλα. Βέβαια, το πίσω τμήμα του Versys δείχνει άσχημο αν το κοιτάξεις από την δεξιά μεριά, μιας και η μεγάλη απόσταση του τροχού από το υποπλαίσιο, και η χαμηλά τοποθετημένη εξάτμιση, δημιουργούν ένα τεράστιο κενό. Μοιάζει λες και έχεις βάλει ψηλή ανάρτηση σε XT 550 – σίγουρα θα έχετε δει στο δρόμο κάνα “φτιαγμένο”. Ποιος ξέρει βέβαια, με τον καιρό μπορεί να συνηθίσουμε την χαμηλά τοποθετημένη εξάτμιση και να μας αρέσει. Σίγουρα οι βαλίτσες θα συμπληρώσουν την εικόνα, και τότε θα συμπεράνουμε ότι είναι σωστή επιλογή, μιας και η εξάτμιση δεν θα κλέβει χώρο από τον όγκο της βαλίτσας. Το υποπλαίσιο βέβαια είναι πολύ γερό, έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει δύο άτομα, τρεις βαλίτσες, ένα καναπέ – κρεβάτι, δύο ζαρντινιέρες, τέσσερις καρέκλες παραλίας (αλουμινένιες), τραπεζάκι και τα παρελκόμενα για ψήσιμο (μαζί με το ψυγείο πάγου και τα κρέατα). Συνεπώς, δεν θα μας έκανε εντύπωση ακόμη και αν είχε κοτσαδόρο.

Σχεδίαση για λίγους

Το πάνελ των οργάνων του είναι μικρό. Διαθέτει ένα αναλογικό στροφόμετρο που σου ξεκαθαρίζει ότι ΑΥΤΟ είναι το σημαντικότερο στην λειτουργία της μοτοσυκλέτας, και όλα τα υπόλοιπα έχουν στριμωχτεί στο ηλεκτρονικό πολυόργανο. Εκεί ο αναβάτης θα βρει εκτός από ένδειξη καυσίμου και θερμοκρασίας κινητήρα με μπάρες, τον ολικό και δύο μερικούς χιλιομετρητές, ένδειξη για κατανάλωση ανά 100 χιλιόμετρα, range για τα εναπομείναντα χιλιόμετρα, ανάλογα με την θέση του γκαζιού, τις ενδείξεις του KTRC και του χάρτη της ηλεκτρονικής ανάφλεξης (High - Low), ένδειξη λειτουργίας ECO που εμφανίζεται όταν απλά χαϊδεύεις το γκάζι. Επίσης, διαθέτει ένδειξη εξωτερικής θερμοκρασίας και όλα αυτά αλλάζουν από τα κουμπιά που βρίσκονται στο πάνελ. Αυτά που χρειάζεται άμεσα και αλλάζουν κιόλας εν κινήσει, τα ηλεκτρονικά δηλαδή, επιλέγονται από τον διακόπτη του αριστερού γκριπ. Τα “προβλήματα” όμως είναι δύο: Τα γράμματα των ενδείξεων είναι λίγο μικρά και πρέπει να εστιάσεις σε αυτά, ενώ, δεν υπάρχει ένδειξη σχέσης στο κιβώτιο ταχυτήτων – σημαντική για την τόσο ηλεκτρική λειτουργία του κινητήρα.

Στα μείον επίσης η απουσία εξωτερικής πρίζας 12V, αν και η θέση της είναι ήδη προκαθορισμένη στην αριστερή πλευρά του πάνελ.

Παρατηρώντας το, βλέπουμε ότι, το αριστερό μέρος του fering που είναι μακρύ και αρκετά μεγάλο, θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα ντουλαπάκι άνετα. Μας κάνει εντύπωση που δεν το σκέφτηκαν να ανοίξουν μία τρύπα εκεί, μιας και θα βόλευε σημαντικά να τοποθετείς πράγματα, αφού ο χώρος εσωτερικά υπάρχει. Στο δεξί άκρο του fering άλλωστε βρίσκεται το δοχείο του ψυκτικού υγρού.

Κορυφαία μεταστροφή

Οι καθρέπτες του είναι φαρδύς, αεροδυναμικοί, με γωνίες στο τελείωμά τους, κι έχουν δώσει έμφαση στην ταχύτητα και στο οπτικό πεδίο. Τα πετυχαίνουν και τα δύο, αφού τέτοιο οπτικό πεδίο δύσκολα συναντάς σε μοτοσυκλέτες τουρισμού, δίνοντας ευρεία θέαση προς τα πίσω. Τα φλας του, ενώ εξέχουν σε σημείο που δεν ενοχλούν, δείχνουν όμως λίγο παράταιρα, αλλά αυτό δεν μας ενόχλησε. Μας προβλημάτισε το συνεχές κούνημά τους πάνω – κάτω στις γρήγορες βόλτες, σε σημείο που νομίζαμε ότι έχει στραβώσει καμιά ζάντα! Το ίδιο συνέβαινε τόσο με τα πίσω φλας, όσο και με το φως της πινακίδας, που βρίσκεται τοποθετημένο στον λασπωτήρα.

Ο κινητήρας του, αν και τετρακύλινδρος, που ήταν και το μεγάλο μας ερωτηματικό όταν ανακοινώθηκε η παραγωγή του, δεν εξέχει πουθενά, δεν καταλαβαίνεις ότι είναι τέτοιος εν σειρά, και το πλάτος ενοχλεί μόνο στο καπάκι του συμπλέκτη, όπου κάποιες φορές βρίσκει το δεξί πόδι – όπως στα boxer άλλωστε.

Αυτό είναι και το μοναδικό σημείο που θυμίζει το Z 1000, πάνω στο οποίο βασίστηκε το νέο Versys 1000. Το πλαίσιο παρέμεινε ίδιο, αλλά στο Versys δεν έχει αυτή την άρνηση του Z 1000 να τοποθετηθεί στις στροφές. Το πλαίσιο αλλάχθηκε για την τουριστική χρήση, και πέτυχε το σκοπό του – η σέλα το ίδιο και οι χώροι που δημιουργήθηκαν για να νιώθουν άνετα οι επιβαίνοντες. Ο τετρακύλινδρος κινητήρας δέχθηκε τις απαραίτητες βελτιώσεις και τελικά, ταίριαξε σε μία διαφορετική On-off πρόταση, για πρώτη φορά στην κατηγορία.

Και το Versys 1000 με την αταίριαστη αλλά χρηστικότατη στο ταξίδι και στην προστασία από τον αέρα μούρη του, είναι εδώ. Γούστα είναι αυτά θα πείτε, αλλά το παρόμοιας σχεδίασης μούτρο ταιριάζει καλύτερα στο Versys 650. Μπορεί σε λίγο καιρό να το βλέπουμε και να μας αρέσει – σε κάποιους αρέσει ήδη.

Έτσι λέγαμε στην αρχή και για το Suzuki V Strom 650 βέβαια και έγινε best seller όλων των κατηγοριών στην Ελλάδα. Το μούτρο όλοι θα μπορούσαν να το δεχθούν, αν η μοτοσυκλέτα ήταν καλή, χρηστική, ποιοτική, προσιτή οικονομικά. Και το Versys τα κάνει όλα, με μία τιμή που είναι οριακή στα 13.490euro, συνδυάζοντας όμως διαφορετικές χρήσεις με άνεση και ευκολία. Τελικά, δερμάτινη φόρμα για “ξύσιμο”, cordura πάνω - κάτω και βαλίτσες για ταξίδι ή jet κράνος και μπουφανάκι για κίνηση στην πόλη;

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο Kawasaki Versys 1000
Αντιπρόσωπος ΤΕΟΜΟΤΟ Α.Ε.
Τιμή (euro) 13.490
Εγγύηση 2 Χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, τετρακύλινδρος, 16βάλβιδος, 2ΕΕΚ
Κυβισμός(κ.εκ.) 1043
Συμπίεση (:1) 10,3
Τροφοδοσία ψεκασμός με σώματα διαμέτρου 38mm της Keihin
Σύστημα εξαγωγής 4 σε 1
Λίπανση αντλία λαδιού
Εκκίνηση μίζα
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο 6 σχέσεις
Πρωτεύουσα σχέση 1.627 (83/51)
1η σχέση 2.692 (35/13)
2η σχέση 1.950 (39/20)
3η σχέση 1.529 (26/17)
4η σχέση
1.304 (30/23)
5η σχέση 1.136 (25/22)
6η σχέση 0.958 (23/24)
Τελική μετάδοση 2.867 (43/15)
Πλαίσιο
Τύπος Ανοιχτό περιμετρικό, δοκών αλουμινίου
Μήκος (mm) 2.235
Πλάτος (mm) 900
Ύψος (mm) 1.405
Μεταξόνιο (mm) 1.520
Γωνία κάστερ (°) 27
ίχνος (mm) 107
Ύψος σέλας (mm) 845
Απόσταση εδάφους (mm) 155
Βάρος (kg) 239
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα lt) 21,5
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της ΚΥΒ, διάμετρος 43mm, διαδρομή 150mm, απόσβεση επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίων
Πίσω Μονό αμορτισέρ μοχλισμού unitrak της ΚΥΒ, προφόρτιση ελατηρίου και απόσβεση επαναφοράς, διαδρομή 150mm
Φρένα
Μπροστά 2 δίσκοι διαμέτρου 300mm με δαγκάνες 4εμβόλων
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα 1 εμβόλου
Τροχοί
Μπροστά 120/70/17
Πίσω 180/55/17
Εξοπλισμός Αναλογικό στροφόμετρο, δύο οθόνες υγρών κρυστάλλων με ενδείξεις για ταχύμετρο, θερμόμετρο, ολικό και δύο μερικοί χιλιομετρητές, στάθμη καυσίμου, ρολόϊ, τρέχουσα, μέση κατανάλωση, υπολοιπόμενη αυτονομία, θερμοκρασία περιβάλλοντος, ενδεικτικές λυχνίες για νεκρά, φώτα, φλας, ρεζέρβα, πίεση λαδιού, υψηλή θερμοκρασία και καλή λειτουργία μονάδας ECU
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 116/7700
Ισχύς πραγματική (hp/rpm) 113 (High) / 86 (Low)
Ροπή στον τροχό (kg/rpm) 10,4/9500
Ροπή στον τροχό (kg/rpm) -

Διαγράμματα δυναμομέτρησης

 Στα διαγράμματα φαίνεται η διαφορά του Versys στην δυναμομέτρηση με Full power και Low power. Η διαφορά αγγίζει τους είκοσι ίππους στην κορύφωση ενώ σε όλη την καμπύλη παραμένει στους 5 με 10 ίππους, με πιο ομαλή λειτουργία.

Όσον αφορά στην σύγκριση με τους κινητήρες των Z1000 και Z 1000 SX, η καμπύλη παραμένει ίδια, και μόνο στις ψηλές στροφές γίνεται η διαφορά. Η ευστροφία και η ελαστικότητα δεν φαίνεται στο δυναμόμετρο, αλλά στην κορύφωση έχουν διαφορά από 10 έως 18 ίππους.

Στην σύγκριση με το Tiger 1050, το Versys κερδίζει κατά κράτος, αφού σε όλη την καμπύλη έχει διαφορά 5 έως 10 ίππους, και στην κορύφωση, συνολικά υπερτερεί για 9 ίππους.

Ευχαριστούμε το power-house.gr για τις ανάγκες της δυναμομέτρησης

Φωτογραφίες οδήγησης

Τεχνικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012 00:38

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Αποστολή Τενερίφη - Kawasaki Versys 1000 - 2012 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon