.
Κατηγορία Ducati
Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2020 13:47

Test – Ducati Multistrada V4S 2021 - Διάνα! - Αποστολή στην Ιταλία

Κείμενο: Thierry Sarasyn
Φωτογραφίες: Jonathan Godin

Αν και η οικογενειακή εμφάνιση παραμένει ξεκάθαρα αναγωρίσιμη, το Multistrada V4 του 2021 δεν έχει καμιά σχέση με τον προκάτοχό του. Η Ducati όχι απλώς ανέβασε το μοντέλο σε άλλο επίπεδο, μα παρουσίασε μια ολοκληρωτικά ανώτερη μοτοσυκλέτα.

Φαντάζει λίγο λάθος να ξεκινήσουμε τη δοκιμή περιγράφοντας τα ηλεκτρονικά της μοτοσυκλέτας, καθώς η ουσία της παραμένει το αρμονικό δέσιμο κινητήρα, πλαισίου και σχεδίασης. Ωστόσο από τη στιγμή που τα ηλεκτρονικά συστήματα έγιναν πιο κυριαρχικά στους κινητήρες παραγωγής – εδώ και δύο δεκαετίες – “πρέπει” να αναφερόμαστε ολοένα και περισσότερο σε αυτά.

DUCATI MULTISTRADA V4 S 11 UC207458 Mid

Τυφλά σημεία

Το προαιρετικό Adaptive Cruise Control του νέου Multistrada επιτρέπει να διατηρείς μια ασφαλή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, ακόμη κι αν έχεις ρυθμίσει σε σταθερή τιμή ταχύτητας. Πλέον μπορείς πολύ εύκολα να εξέγχεις και την απόσταση από τον μπροστινό σου με ένα ζευγάρι κουμπιών συν και πλην, σε ένα σύστημα που δουλεύει άριστα και είναι φιλικότατο προς τον χρήστη.

Για εντελώς διαφορετικούς λόγους από το μπροστινό ραντάρ, υπάρχει άλλο ένα στο πίσω μέρος. Αυτό σε βοηθά προβάλλοντας μια προειδοποίηση στους καθρέπτες όταν υπάρχει άλλο όχημα στα τυφλά σου σημεία. Αναγνωρίζεις την ενστικτώδη κίνηση να γυρνάς το κεφάλι για έλεγχο δεξιά ή αριστερά για μια ματιά πάνω από τους ώμους σου πριν κάνεις μια προσπέραση, καθώς δεν είσαι πάντα σίγουρος πως ο καθρέπτης τα δείχνει όλα; Ε αυτό το θέμα λύνεται μια και καλή εδώ, καθώς θα έχεις προειδοποιηθεί από τον καθρέπτη σου.

Η BMW έχει ήδη εγκαταστήσει αυτό το σύστημα σε κάποιες μοτοσυκλέτες της – και είναι πάρα πολύ χρήσιμο.

Αυτό έρχεται να προστεθεί σε ένα πακέτο ηλεκτρονικών βοηθημάτων που θα ζήλευε ακόμη και η SpaceX του Elon Musk. Για παράδειγμα, έχει wheelie control το διαστημόπλοιο του ιδιοκτήτη της Tesla; Το Multistrada V4 έχει, όπως έχει και κάθε άλλο ηλεκτρονικό σύστημα υποστήριξης που μπορείς να σκεφτείς.

Είναι όλα αυτά παραίτητα; Όχι. Είναι χρήσιμα; Συχνά ναι, και εξασφαλίζουν πως ο καθένας μπορεί να ελέγξει πλήρως το Multi.

2021 DUCATIBENELUX MULTISTRADA V4S Statics06 1024x682 

Ομοιογένεια

Αρκετά με τα ηλεκτρονικά, επιστροφή στα βασικά. Το πρώτο που παρατηρείς μόλις βγεις στον δρόμο με το νέο Multistrada είναι το πόσο απαλός είναι ο κινητήρας του. Παρότι είναι ουσιαστικά το ίδιο μοτέρ με τα Panigale και Streetfighter V4, αυτή η εκδοχή μοιάζει λίγο διαφορετική. Για να είμαι ειλικρινής, ήμουν λίγο σκεπτικός για τον συνδυασμό μιας υπερ-αθλητικής κινητήριας μονάδας και ενός πολυχρηστικού πλαισίου.

Αυτοί οι φόβοι αποδείχθηκαν αβάσιμοι.

Στην περίπτωση του Multistrada ο V4 αποδεικνύεται ό,τι ακριβώς έπρεπε να είναι: εντυπωσιακός μετά τις 6,500 rpm, απαλός χαμηλά και βελούδινος παντού. Ακόμη κι όταν οδηγείς αργά δεν υπάρχει ούτε δείγμα αδυναμίας πουθενά, αυτός ο κινητήρας είναι ένα υπόδειγμα ελαστικότητας.

Έχει επίσης 55 επιπλέον κυβικά εκατοστά από τους άλλους V4 του Borgo Panigale και ίσως αυτά να προσφέρουν τη λίγη παραπάνω ροπή στις χαμηλές στροφές και τη μεστή απόδοση της δύναμης. Δεν ξεχνάμε και τον αντίστροφα περιστρεφόμενο στρόφαλο που παράγει πολύ λιγότερους κραδασμούς και συμβάλλει τα μέγιστα στο βελούδινο αίσθημα.

Εν μέρει εξαιτίας όλων των παραπάνω αυτό είναι το πιο ισχυρό αλλά και το πιο ομοιογενές Multistrada ως τώρα. Ίσως όμως να υπάρχουν και άλλοι λόγοι γι’ αυτό.

2021 DUCATIBENELUX MULTISTRADA V4S Dricot Thierry 006 1024x682 

Ως το Ντακάρ

Η αυτόματη αυτοπεποίθηση που αισθάνεσαι με αυτόν τον κινητήρα δεν προκύπτει μόνο από τον υπέροχα γραμμικό τρόπο που βγάζει την άφθονη δύναμή του – 170 hp, μην ξεχνιόμαστε.

Είναι και όλο το πακέτο σωστό. Για παράδειγμα, αν βγεις εκτός δρόμου θα αναγνωρίσεις αμέσως πως τα γόνατά σου είναι πολύ κοντά μεταξύ τους όταν στέκεσαι όρθιος στα μαρσπιέ. Με άλλα λόγια, είναι ένας πολύ λεπτός κινητήρας για τετρακύλινδρος. Όταν πάλι κάθεσαι, η σέλα είναι ευρύχωρη και προσφέρει υψηλά επίπεδα άνεσης.

Έτσι πρέπει να είναι μια μοτοσυκλέτα που σε κάνει να θες να πεταχτείς μια βόλτα ως τη νότια Γαλλία αυθημερόν. Ή για μια βδομαδούλα στο Ντακάρ.

Η Ducati σχεδίασε μια μοτοσυκλέτα προορισμένη να γίνει πολίτης του κόσμου. Ολοκαίνουργιο αλουμινένιο μονοκόκ πλαίσιο, μακρύτερο ψαλίδι και, στο V4S που δοκιμάζουμε εδώ, ημι-ενεργητικές αναρτήσεις Ducati Skyhook – η βασική έκδοση εξοπλίζεται με ένα ρυθμιζόμενο πιρούνι 50 mm Marzocchi και ένα επίσης ρυθμιζόμενο αμορτισέρ της ίδιας εταιρείας πίσω.

Οπωσδήποτε πρόκειται για αναρτήσεις που κάνουν άριστα τη δουλειά τους, πάντως το ηλεκτρονικό πακέτο που δοκιμάσαμε ήταν απλά τέλειο. Είναι σπουδαίο το ότι προσαρμόζεται εξαρχής στις συνθήκες που οδηγείς – μόνος ή με συνεπιβάτη και αμφότερες οι επιλογές με φορτωμένα μπαγκάζια.

Για όσους το αμφισβητούν: είναι παραπάνω από κάτι που πρέπει να έχεις, είναι προστιθέμενη αξία.

2021 DUCATIBENELUX MULTISTRADA V4S Statics10 1024x682 

V4 ή V4S;

Αυτές οι κινήσεις προστιθέμενης αξίας σε διάφορα σημεία της μοτοσυκλέτας είναι αυτές που τελικά θα καθορίσουν την τιμή της Ducati της επιλογής σου. Δίχως αμφιβολία, όποιος επιλέξει το Multistrada V4 θα απολαμβάνει στον δρόμο έναν υπέροχο κινητήρα. Και, εξίσου σίγουρα, όποιος καβαλήσει το V4S δεν πρόκειται να αμφισβητήσει ούτε μια στιγμή αν έπρεπε να έχει επιλέξει το βασικό μοντέλο.

Υπάρχει άλλωστε και η τρίτη εναλλακτική, V4 Sport, καθώς και και όλος αυτός ο κατάλογος των έξτρα, όπως τα ραντάρ μπροστά και πίσω. Ή οι ακτινωτοί τροχοί, οι οποίοι πιστεύουμε πως θα μπορούσαν να αποτελούν στοιχείο του βασικού εξοπλισμού.

Με τα διαθέσιμα πακέτα εξοπλισμού η Ducati σου επιτρέπει να πας τη μοτοσυκλέτα προς όποια κατεύθυνση θέλεις. Όλα όμως ξεκινούν από τη στάνταρ έκδοση, μια μοτοσυκλέτα που, όπως απέδειξε η δοκιμή του Multistrada V4S, είναι παραπάνω από πρωτοποριακή στη γκάμα της Ducati.

Με τιμή εκκίνησης για τη βασική έκδοση τα €20,800 (στην Ελλάδα) πάρνεις πολύ κινητήρα για πολλά χρήματα. Με την έκδοση S παίρνεις ακόμη περισσότερα, κάτι που φυσιολογικά θα αντανακλάται και στην τιμή της. Η μετάβαση στο υψηλότερο επίπεδο τιμολόγησης είναι συνήθως λογική προϋπόθεση για να ανέβεις και στο ανώτατο επίπεδο απόδοσης.

DUCATI MULTISTRADA V4 S 1 UC207448 Mid 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής Ducati
Μοντέλο Multistrada V4S 2021
Αντιπρόσωπος Kosmocar
Τιμή (€) Αναμένεται
Εγγύηση Αναμένεται
   
Κινητήρας  
Τύπος 4T, V4 90 μοιρών, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, 4 βαλβίδες/κύλινδρο, αντίστροφα περιστρεφόμενος στρόφαλος
Κυβισμός (cc) 1,158
Συμπίεση 14.0:1
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 83 x 53.5
Τροφοδοσία Ψεκασμός, Twin Pulse ανάφλεξη
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Συμπλέκτης Υδραυλικός πολύδισκος slipper με υποβοήθηση self-servo
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων, quick shifter
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Αλουμινένιο μονοκόκ, αλουμινένιο ψαλίδι
Κάστερ (°) 24.5
Ίχνος (mm) 102.5
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,567
Ύψος σέλας (mm) 840-860
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg) 218 (στεγνό) / 243 (πλήρες)
Ρεζερβουάρ (l) 22
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι 50 mm, διαδρομή 170 mm, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη Ducati Skyhook Suspension
Πίσω Ένα αμορτισέρ, διαδρομή 180 mm, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη Ducati Skyhook Suspension
   
Ελαστικά Pirelli Scorpion Trail II
Mπροστά 120/70-19
Πίσω 170/60-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο ημίπλευστοι δίσκοι 330 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων Brembo M50 Stylema monobloc, Cornering ABS
Πίσω Δίσκος 265 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων Brembo, Cornering ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm) 170 / 10,500
Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm) 12.7 / 8,750

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023 17:50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Ducati Diavel 1260 (2019) Test - Ducati Multistrada V4s 2021 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon