.
Κατηγορία Ducati
Τετάρτη, 26 Μαϊος 2021 09:15

Test - Ducati Multistrada V4s 2021

Κόκκινο τουριστικό βέλος

Ακραία και φιλική. Επιθετική και βολική. Τουριστική και sport όσο τίποτε άλλο. Η νέα Multistrada V4s διαφοροποιείται τελείως με την παλιά γενιά V2, τραβάει το δρόμο της και ξεχωρίζει προβάλλοντας νέα όπλα!

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

DSC_5727-web.jpg

Sports Adventure

Με την νέα Ducati Multistrada 1200, η Ducati επανέρχεται στην μεγάλη κατηγορία των sports adventure προσπαθώντας να χτυπήσει μοτοσυκλέτες που την κοίταγαν στα μάτια προβάλλοντας το οπλοστάσιο τους. Και τι κάνει γι' αυτό; Δημιουργεί μία νέα Multistrada που πλέον αποδίδει 170 ονομαστικούς ίππους! Τοποθετώντας τον V4 κινητήρα που έχουμε δει και οδηγήσει στα Panigale και Streetfighter, έρχεται να γίνει η πρώτη τετρακύλινδρη V τουριστική της Ducati, η δεύτερη μετά το Crostourer V4 της Honda, με τον κινητήρα του VFR1200F. Άλλα χρόνια, άλλες ιπποδυνάμεις, άλλες απαιτήσεις, μιας και δύσκολο πλέον δεν είναι να βγάλεις περισσότερα άλογα από έναν ήδη δυνατό και καταξιωμένο κινητήρα στην κατηγορία, όπως ήταν ο δικύλινδρος V 1260 κυβικών εκατοστών Testastretta του προηγούμενου Multistrada.

Από V2, σε V4. Από τα 1000 κυβικά και διάταξη V2 που ξεκίνησε to 2005, στα 1200 και έπειτα στα 1260 κυβικά εκατοστά μέχρι πρότινος, πλέον το Multistrada βρίσκεται ξανά στα 1200cc, ξανά με διάταξη V, αλλά τέσσερις κυλίνδρους.  

Ο νέος κινητήρας, ΔΕΝ διαθέτει το δεσμοδρομικό σύστημα κίνησης βαλβίδων, και μαζί του αφήνει πίσω, εκτός από την ιστορία της εταιρίας, και το κόστος συντήρησης που δεν ήταν αμελητέο.

Πλέον ανακοινώνει διαστήματα ρύθμισης βαλβίδων κάθε 50.000 χιλιόμετρα, και λάδια κάθε 15.000χλμ., νούμερα που σίγουρα θα συμβάλλουν τόσο στην μειωμένη χρονική πίεση του ταξιδιάρη αναβάτη, αλλά σίγουρα, και στην τσέπη του!

Η Ducati, φέρνει και άλλα πράγματα από την Panigale και την Streetfighter στην νέα Multistrada: Τα φτεράκια στα πλαϊνά του fering, που ξεκίνησαν την καριέρα τους ως αεροδυναμικά βοηθήματα στα MotoGP, προσπαθώντας να τιθασεύσουν την ορμή των ''υπερόπλων" με την βοήθεια του αέρα. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοιου είδους αεροδυναμικά βοηθήματα σε μία μοτοσυκλέτα adventure.

Ιπποδύναμη superbikeDSC07691-web.jpg

Και εδώ γεννάται εύλογα το ερώτημα, ''πόσο adventure μπορεί να είναι μία μοτοσυκλέτα με 170 ίππους;''. Κι όμως, μπορεί να είναι. Γιατί η Ducati, δεν άλλαξε απλά τον κινητήρα του Multistrada, και τοποθέτησε έναν νέο και πιο δυνατό από το ''ράφι'', σε μία ψηλή μοτοσυκλέτα. Άλλαξε την χαρτογράφηση του προκειμένου να αποδίδει σωστά εκεί που χρειάζεται: Στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. Η λειτουργία του είναι τόσο γραμμική, που από τις πολύ χαμηλές στροφές, έως την κορύφωση της καμπύλης, είναι λειτουργικός και ασταμάτητος σε παροχή δύναμης. Πως αλλιώς θα μπορούσε ένας κινητήρας που πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Superbike να είναι χρηστικός και για μία all around μοτοσυκλέτα; Παρέχει τόση ζωντανή λειτουργία από τις χαμηλές στροφές, τόση ευστροφία στο άνοιγμα του γκαζιού, αλλά και τόση ευκολία στην αλλαγή κλίσης, που νομίζεις ότι ο κινητήρας δεν έχει στρόφαλο, και η μοτοσυκλέτα κινητήρα!

Ο στρόφαλος, γυρίζει ανάποδα κι έτσι εξουδετερώνει όποια στροφορμή θα μπορούσε να δημιουργηθεί που να επηρεάσει αρνητικά την αλλαγή κατεύθυνσης, και μάλιστα, διατηρεί την ευστροφία του χωρίς να παρουσιάζει ψεγάδια λειτουργίας σε καμία περιοχή στροφών.

Ανοίγεις το ηλεκτρονικό γκάζι, και με τίποτα δεν θα σκεφτόσουν ότι υπάρχει κινητήρας που ανεβάζει τόσο γρήγορα στροφές. Τέτοιος κινητήρας, τέτοιας διάταξης, τέτοιου κυβισμού.

Ανοίγεις το γκάζι στην έξοδο της στροφής πλαγιασμένος, με 3η σχέση στο κιβώτιο, και ''βγαίνεις'' από την στροφή με σούζα, με τον μπροστινό τροχό να αιωρείται λίγα εκατοστά από το έδαφος, κι εσύ να το παίζεις Ιταλός Andrea Dovizioso (σ.σ. αναβάτης MotoGP της Ducatι μέχρι το 2020) ενώ, είσαι από τον Πειραιά και σε λένε Βαγγέλη.

Χωρίς καμία προσπάθεια από μέρους σου!

Πλακώνεσαι στα φρένα μέσα στην στροφή, και η μοτοσυκλέτα βάζει τον μπροστινό τροχό της στο εσωτερικό της, χωρίς να σου ανοίγει την γραμμή, χωρίς να κουράζεσαι ή να προσπαθείς, λες και είσαι ο Jack Miller (σ.σ. αναβάτης της Ducati MotoGP το 2021) ενώ είσαι ο ταξιδιάρης Γιώργος από την Θεσσαλονίκη.

Χωρίς να το προσπαθήσεις, χωρίς να φοβηθείς.

Πλήθος ηλεκτρονικώνDSC07702-web.jpg

Ναι, στις επιταχύνσεις παίζουν ρόλο αυτά τα φτεράκια που συμβάλλουν στην εκμετάλλευση του αέρα και της πίεσης του προς τα κάτω, κάτι που δεν μπορείς να μετρήσεις φυσικά, αλλά λίγο από δω, λίγο από εκεί, η συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας γίνεται πιο ασφαλής. Όμως, βασικό ρόλο σε αυτό, παίζει το ηλεκτρονικό οπλοστάσιο με το οποίο είναι εξοπλισμένη η νέα Multistrada V4s.

Αυτό είναι υπεύθυνο για την ομαλή απόδοση της δύναμης και την ασφάλεια κατά την οδήγηση, και χωρίς αυτό, η μοτοσυκλέτα θα ήταν ένα όπλο με σφαίρα στην θαλάμη και δάκτυλο στην σκανδάλη.

Για να τιθασεύσει την απόδοση του κινητήρα των 170 ίππων, η Ducati έχει εφοδιάσει το νέο Multistrada με κορυφαία ηλεκτρονικά, όπως το Anti-Wheelie, το οποίο ουσιαστικά, σου περιορίζει... την σούζα! Πόσο θέλεις να σηκώνεται ο τροχός από το έδαφος; Ρυθμίζεις μέσα από το menu το επίπεδο στο οποίο θέλεις να εμπλέκεται το Anti-Wheelie, και το σύστημα επιτρέπει στην μοτοσυκλέτα να σηκώσει τον τροχό από το έδαφος μέχρι ένα σημείο, τον "κρατάει" εκεί και επιταχύνει με όλη της την φόρα, χωρίς κίνδυνο να σηκωθεί παραπάνω!

Φυσικά και έχει ABS, αλλά και Cornering ABS, το οποίο και αυτό ρυθμίζει μέσα από το menu σε διάφορα επίπεδα. Αν για παράδειγμα επιλέξεις να το απενεργοποιήσεις τελείως για να κάνεις σούζες, τότε παράλληλα βγαίνει και το Anti-Wheelie, και έτσι μπορείς να κάνεις ατελείωτες σούζες. Αλλά μπορείς και να κινδυνέψεις αν δεν το κατέχεις το... άθλημα!

Από ηλεκτρονικά βοηθήματα, προορισμένα για την ασφάλεια του αναβάτη, έχουμε απ' όλα. Γιατί ο κινητήρας, λυσσάει! Όταν λέμε ότι λυσσάει,  λυσσάει! Αν δεν έχεις ενεργοποιημένο το Anti-Wheelie και το Traction Control, και δεν είσαι αναβάτης με πείρα, θα το μετανιώσεις. Θα είναι δύσκολο να ελέγξεις την δύναμη, και κατά συνέπεια την μοτοσυκλέτα, αν και τα πράγματα στην περίπτωση του V4 Grandturismo κινητήρα, είναι πολύ πιο εύκολα από τον προηγούμενο, V2.

Διαφορά λειτουργίαςDSC_5663-web.jpg

Στο παλιό Multistrada, αν έβγαζες τα ηλεκτρονικά, η μοτοσυκλέτα γινόταν δύστροπη, πολύ δύσκολη στον έλεγχο, απότομη στην συμπεριφορά, νευρική σε κάθε άνοιγμα του γκαζιού, σπαστική. Στο Multistrada V4, η απόδοση είναι πιο γραμμική, και το κυριότερο, δεν υπάρχει σκαλοπάτι στην μετάβαση από χαμηλές σε ψηλές στροφές. Πρακτικά, η γραμμικότητα στο ανέβασμα των στροφών είναι αυτή που βοηθά στην οδήγηση, αλλά ταυτόχρονα σε εκπλήσσει με την ταχύτητα που ανεβάζει στροφές ο κινητήρας. Πάρα πολύ γρήγορα!

Όπως αναφέραμε ξανά, έχουμε τέσσερις ρυθμίσεις για την απόδοση του κινητήρα,  που ουσιαστικά, επηρεάζουν και τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά βοηθήματα, σύμφωνα με τις προρυθμίσεις που αυτά έχουν από το εργοστάσιο. Η Ducati έχει εφοδιάσει το Multistrada V4 με ρυθμίσεις Touring, Sport, Enduro και Urban, με την κάθε μία να μειώνει ή να αυξάνει ανάλογα την εμπλοκή του ABS, του Traction Control, του Cornering ABS, την απόδοση / νευρικότητα του κινητήρα, το Wheelie Control, τις ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις αλλά και το Quick Shifter για τις αλλαγές σχέσης χωρίς συμπλέκτη.

Πολύ σημαντικό σε όλα αυτά, είναι το γεγονός πως οι αναρτήσεις, ρυθμίζουν και ξεχωριστά, σε μία κλίμακα με αριθμούς από το 1 έως το 20, τόσο για μπροστά, όσο και για πίσω. Αναλόγως στυλ οδήγησης, μπορείς να επιλέξεις πως θέλεις το μπροστινό σύστημα, σκληρό ή μαλακό, ή το αμορτισέρ επίσης. Μπορείς όμως, να προρυθμίσεις και την προφόρτιση των ελατηρίων, τόσο για μπροστά, όσο και για πίσω, αναλόγως το βάρος που θα έχει η μοτοσυκλέτα, ή, αναλόγως στυλ οδήγησης - άλλος αναβάτης προτιμά να βάζει περισσότερο βάρος στο μπροστινό σύστημα, άρα μπορεί να σφίξει ανάλογα το πιρούνι, και το αντίθετο.

Εξαιρουμένων των ''αγωνιστικών'' ρυθμίσεων, για το στυλ του κάθε αναβάτη, σημαντικό για την adventure χρήση της νέας Multistrada, είναι το γεγονός ότι μπορείς να σετάρεις τις αναρτήσεις, αναλόγως κιλών. Δηλαδή, μπορείς να ρυθμίσεις τις αναρτήσεις για το βάρος σου, της συμβίας σου, και του εξοπλισμού / βαλιτσών, και να έχεις έτοιμο το σετάρισμα κάθε φορά που ξεκινάς για ταξίδι.

Ευκολία προσαρμογήςDSC_5719-web.jpg

Υπάρχουν οι ''κλασικές'' επιλογές για οδήγηση με ένα άτομο / δύο άτομα ή ένα άτομο με βαλίτσες / δύο άτομα με βαλίτσες, αλλά η Ducati το προχώρησε πολύ πιο πέρα το θέμα με τις ρυθμίσεις, εξατομικεύοντας τις, και δίνοντας το τέλειο αποτέλεσμα στον απαιτητικό αναβάτη.

Βέβαια, πάντα υπάρχει η δυνατότητα να το αφήσεις να επιλέξει μόνο του το βάρος, και να ρυθμίσει αυτόματα τις προφορτίσεις και αποσβέσεις, και να μην ασχολείσαι καθόλου με αυτά που πιθανότατα σου φαίνονται απόμακρα ή άγνωστα.

Ως premium μοτοσυκλέτα, διαθέτει Cruise Control το οποίο ενεργοποιείται πανεύκολα από τον αριστερό διακόπτη, και με μία ένδειξη μέσα στην οθόνη, μπορείς να βλέπεις τα χιλιόμετρα που θέλεις να κινείσαι. Τα επιλέγεις από τον διακόπτη, και η μοτοσυκλέτα τα διατηρεί. Και αν θέλεις να πας πιο γρήγορα ή πιο αργά, το κάνεις πανεύκολα με τον αριστερό διακόπτη. Το σύστημα απενεργοποιείται μόλις αγγίξεις γκάζι ή φρένο, κι έτσι δεν κινδυνεύεις.

Η νέα Multistrada V4s έχει ένα σύστημα πολύ σημαντικό για την ασφάλεια του αναβάτη. Διαθέτει ραντάρ - όχι για να μην σε γράφουν για υπερβολική ταχύτητα, αλλά για να αναγνωρίζει τα οχήματα που πλησιάζουν από πίσω και το πλάι, αλλά και αυτά που βρίσκονται μπροστά.

Στην πράξη; Αν έχεις ενεργοποιημένο το Cruise Control και κινείσαι με 100 χιλιόμετρα την ώρα, και μπροστά σου βρίσκεται αυτοκίνητο που κινείται με 90χ.α.ω., το ραντάρ θα το ''δει'', και αυτόματα το Cruise Control θα μειώσει ταχύτητα! Το εκπληκτικό αυτό σύστημα ρυθμίζει ως προς την ευαισθησία του σε διαφορετικά επίπεδα, τα οποία ουσιαστικά μειώνουν ή αυξάνουν την απόσταση ανίχνευσης εμποδίου - το προπορευόμενο όχημα. Και αν υποθέσουμε ότι ''ξεχάστηκες" κατά την οδήγηση, ''χάζεψες'', ή απλά απολάμβανες το τοπίο, το ραντάρ θα σε σώσει!

Απίστευτες λειτουργίεςDSC07701-web.jpg

Ένα άλλο σημείο στο οποίο το ραντάρ εκπλήσσει με την λειτουργία του, με τους αισθητήρες που βρίσκονται στην ουρά, είναι η ειδοποίηση μέσω φωτεινών ενδείξεων στις γωνίες των καθρεπτών, για οχήματα που πλησιάζουν στις τυφλές γωνίες, σε κάθε πλευρά. Ένα σημείο στο οποίο δεν υπάρχει πληροφόρηση, και δύσκολα μπορείς να διακρίνεις κάποιον να πλησιάζει, είναι πλέον ασφαλές! Το ζήσαμε, έχοντας αναβάτες να πλησιάζουν από διάφορες γωνίες, πίσω αριστερά, ή ακόμη πιο επικίνδυνα, από πίσω δεξιά, σε σημεία που δεν θα περιμέναμε ουσιαστικά να βρεθεί κάποιος, και η φωτεινή ένδειξη μέσα στον καθρέπτη μας ειδοποιούσε ότι πλησιάζει όχημα!

Στο νέο Multistrada, στο δεξί άκρο του τιμονιού βρίσκεται πλέον μόνο το Run/Off και η μίζα. Στο παλιό, το ίδιο μπουτόν λειτουργούσε και ως κεντρικός διακόπτης, κλείνοντας ή ανοίγοντας το κύκλωμα, ενώ αυτό, γίνεται πλέον από το σημείο στο οποίο κανονικά βρίσκεται το κλειδί, στο μπροστινό τμήμα του ρεζερβουάρ. Κλειδί δεν υπάρχει, μιας και το σύστημα είναι Keyless, μαγνητικό, και αρκεί να το έχεις μαζί σου, σε κάποια τσέπη, ή στην θήκη κινητού του ρεζερβουάρ, για να ενεργοποιείς την μοτοσυκλέτα. Η Ducati έχει φτιάξει μία πολύ ωραία θήκη για κινητό πίσω από την τάπα του ρεζερβουάρ, στην οποία χωράει ένα ευμεγέθες κινητό, όχι όμως και αυτά με την μεγαλύτερη οθόνη, όπως τα Samsung S10+ ή Iphone 11+ με την προστατευτική θήκη τους. Χωρίς αυτήν, το κινητό βρίσκει την θέση του, και με την εφαρμογή της Ducati, μπορείς να συνδεθείς και να έχεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι στην οθόνη TFT, να απαντάς σε κλήσεις και να διαχειρίζεσαι το τηλέφωνο σου. Υπάρχει και θύρα φόρτισης με USB.

Η νέα οθόνη διαθέτει - κλασικά για Ducati - διαφορετικές επιλογές εμφάνισης, αλλά με εμφανέστατα νούμερα και ενδείξεις. Η τεχνολογία της οθόνης είναι τέτοια που επιτρέπει να βλέπεις τις ενδείξεις κάθε στιγμή, είτε έχεις τον ήλιο κάθετα επάνω της, είτε είναι πρωί ή βράδυ, είτε αλλάζεις από τούνελ σε ανοιχτό δρόμο, ακόμη και αν την κοιτάς από το πλάι. Από όποια γωνία και αν κοιτάξεις, βλέπεις όλες τις ενδείξεις. Προφανώς, όλη αυτή η ευκολία και τα συστήματα ασφαλείας που διακρίνεις πάνω στην νέα Multistrada, όπως η κορυφαία οθόνη, το ραντάρ και οι ενδείξεις στους καθρέπτες, έχουν έρθει από την Audi στην οποία και ανήκει η Ducati, και είναι τεχνολογία που χαιρόμαστε πραγματικά να βλέπουμε σε τέτοιου είδους μοτοσυκλέτες.

Τουριστική και γρήγορη

Τουριστικά, διαπιστώσαμε φοβερή προστασία από τον αέρα, με την ζελατίνα του fering να σηκώνεται με νέο τρόπο - το γνωστό ''μανταλάκι'' έχει παραπλήσιο σχήμα, απλά τώρα, το τραβάς και σηκώνεις την ζελατίνα, ή το πιέζεις και κατεβαίνει - είναι απλούστερο σε χρήση. Βέβαια, ακόμη και στην χαμηλή, πιο sport θέση της, η ζελατίνα προστατεύει άριστα από τον αέρα, ακόμη και για το 1.80 ύψους μου.

Μιλάμε για μία μοτοσυκλέτα που μπορεί να κινείται με 160-180χ.α.ω. ανετότατα, χωρίς να καταλαβαίνεις τίποτα από τον αέρα, με τον όγκο της να σχίζει τον αέρα και τις ηλεκτρονικές αναρτήσεις της να φροντίζουν για την σταθερότητα. Με ένα ή δύο άτομα στην μεγάλη και άνετη σέλα της, η συμπεριφορά της δεν αλλάζει τόσο ώστε να σε ενοχλεί, αφού τα ηλεκτρονικά της επεμβαίνουν ρυθμίζοντας την ισορροπία και το μοίρασμα του βάρους κατά τον διαμήκη άξονα. Σημείο κλειδί για την σταθερότητα, την ασφάλεια, και την απόλαυση κατά την οδήγηση.

Μέσα στην πόλη, παθαίνεις πλάκα με το πόσο εύκολη είναι. Από την πρώτη επαφή, νιώθεις φιλικά, με την χαμηλή σέλα να επιτρέπει να πατάς εύκολα κάτω. Το ζύγισμα της είναι εκπληκτικό, το τιμόνι είναι φαρδύ και βολικό για τουρισμό ή sport οδήγηση, ο κινητήρας πολύ φιλικός, η σταθερότητα της σε επίπεδα άπιαστα, και ο 19άρης τροχός που ήρθε σε μία έκδοση με αλουμινένιους χυτούς τροχούς, προσφέρει ευκολία στην αλλαγή κατεύθυνσης, χωρίς να επηρεάζει αρνητικά το κράτημα ή την εμπιστοσύνη που είχε το προηγούμενο μοντέλο με τον 17'' μπροστινό τροχό.

Επίσης, είναι και πολύ σταθερή, κάτι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί με τέτοια απόδοση, τέτοιο ύψος, τέτοιες διαστάσεις τροχών, σε μία μοτοσυκλέτα κατασκευασμένη για διπλή χρήση, η οποία ουσιαστικά, έχει στόχο να κάνει εκδρομές. Και τι, χρειάζεσαι 170 άλογα για να κάνεις εκδρομές; Ναι, τα χρειάζεσαι, αν αυτά είναι εύχρηστα, και στην περίπτωση του Multistrada, επιλέγεις απλά μία σχέση και πας βόλτα, με την άνεση που σου δίνει ο εύστροφος και γραμμικός κινητήρας να οδηγάς ξεκούραστα όλη την ημέρα, χωρίς να ασχολείσαι με αλλαγές σχέσεων.

Βολική σε κάθε χρήσηDSC07726-web.jpg

Ξεχνάς τις αλλαγές σχέσεων και τα σκορτσαρίσματα, και με όποια σχέση, με ένα ή και δύο άτομα, απλά ανοίγεις γκάζι και προσπερνάς, οδηγάς σε ρυθμούς βόλτας, ή πλακώνεσαι στα γκάζια. Μπορεί να φτάσει στα 250χ.α.ω τελικής., χωρίς να κουνάει και παραμένει σταθερή όσο και αν την πιέσεις. Να σημειώσουμε ότι η μοτοσυκλέτα της δοκιμής δεν είχε πάνω της βαλίτσες, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την σταθερότητα ή την τελική ταχύτητα, κάτι το οποίο δεν μπορούσαμε να διαπιστώσουμε.

Στις συνθήκες που την οδηγήσαμε, σε πόλη, σε εθνική οδό, σε δρόμους με εξαιρετική άσφαλτο, σε δρόμους με κακή άσφαλτο και λακκούβες, σε ανηφόρες αργές και βασανιστικές με συνεχείς στροφές, εκεί όπου η ροπή θα έπαιζε σημαντικό ρόλο, η μοτοσυκλέτα ήταν πάντα δεκτική. Ήταν άριστη στα ανοιχτά, στα κλειστά, στα ζόρικα, ακόμη και στις πολύ αργές ταχύτητες, με τον κινητήρα να δουλεύει ομαλά χωρίς σκορτσαρίσματα, ακόμη και λίγο μετά την πρώτη χιλιάδα των στροφών, σε απότομες ανηφόρες, με ''λάθος'' σχέση. Δεν σκορτσάρει! Ούτε οδηγώντας αργά, με 4η σχέση σε απότομη ανηφόρα και τέρμα γκάζι με φορτίο - εκπληκτικό, αν σκεφτείς την καταγωγή του κινητήρα!

Οδηγήσαμε sport, βγάλαμε το Traction Control και το Anti-Wheelie, κάναμε σούζες, απολαύσαμε οδήγηση, λυσσάξαμε όπου μας επέτρεπαν οι συνθήκες, πήγαμε βόλτα χαλαρά, απολαμβάνοντας το τοπίο. Βγήκαμε από στροφές με 3η σχέση και τον μπροστινό τροχό να απογειώνεται ομαλά, και την μοτοσυκλέτα να θυμίζει superbike σε αγώνα. Κάναμε σούζες από 1η σε 6η με άνεση, και το απολαύσαμε, αλλά απολαύσαμε και την ροπή στις χαμηλές στροφές και την βόλτα, θυμίζοντας μας έναν μεγάλο αντίπαλο: Το BMW R 1250GS και την άνεση με την οποία αυτό ''βολτάρει'' σε ορεινές διαδρομές.

Το Ducati Multistrada V4s είναι τόσο χρηστικό, που θυμίζει έντονα το BMW, ενώ τόσο γρήγορο και sport, που σε ''πάει'' σε KTM 1290 Adventure S. Μία μοτοσυκλέτα που καταφέρνει να συνδυάζει άριστα δύο κόσμους και να κυριαρχεί στον καθένα με τον δικό της μοναδικό τρόπο, όντας ακριβή και premium, με κορυφαία τεχνολογία και εξωπραγματικές επιδόσεις.

Premium και εκλεπτισμένη

Στην νέα Multistrada, τα λεφτά που κοστίζει ''φαίνονται'' σε κάθε σημείο που θα την κοιτάξεις, ειδικά από την μέση και μπροστά, μιας και το πίσω τμήμα, μάλλον θα ήθελε ένα μονόμπρατσο ψαλίδι και ίσως καλύμματα στο υποπλαίσιο.

Τα φρένα είναι κορυφαία, της Brembo και θα καλύψουν και τον πιο απαιτητικό, οι αναρτήσεις, ηλεκτρονικές άψογες, εκπληκτικές σε άνεση και στιβαρότητα, σε ταχύτητα προσαρμογής στις συνθήκες. Οι σέλες, ρυθμιζόμενες και θερμαινόμενες, ιδανικές για κρύα ταξίδια.

Ουσιαστικά, η νέα Multistrada V4s έχει τα πάντα που θα χρειαζόταν ένας απαιτητικός αναβάτης, που θα μπορούσε να κοστολογήσει σωστά αλλά και να πληρώσει όλο αυτό τον εξοπλισμό.

Έχει μάλιστα κάτι μοναδικό: Την ευκολία να μπορεί να την οδηγεί κάθε είδους αναβάτης, sport, τουρίστας, κανίβαλος, άπειρος, κυριλέ, παίρνοντας από αυτήν ότι ακριβώς θέλει στο 100%!

Στο configurator διαπιστώνουμε ότι μέσα σε όλα τα αξεσουάρ, διατίθενται και ακτινωτοί τροχοί για τους πιο μάχιμους που θα θελήσουν να απολαύσουν και χωματόδρομους με αυτήν, ενώ τα φλας, δεν βρίσκονται πλέον στις χούφτες όπως στο παλαιότερο μοντέλο - που ανέβαζαν το κόστος σε περίπτωση πτώσης. Εδώ, η πτώση θα λαβώσει κατευθείαν τα MotoGP φτεράκια, οπότε μάλλον η χωμάτινες βλέψεις με την Multistrada V4s, παρά τον 19άρι μπροστινό τροχό που επιτρέπει τέτοια χρήση, θα πρέπει να είναι προσεκτικές

Η Ducati προσφέρει την απλή Multistrada V4 από τα 20.900euro, και η κορυφαία έκδοση Sport, φτάνει στα 29.000euro, με την μοτοσυκλέτα της δοκιμής, V4s, να κοστίζει 27.600euro.

Πραγματικά, δεν υπάρχει λόγος να έχεις τόσα ''καλούδια'', να μπορείς να τα πληρώσεις, και να μην το κάνεις!

DSC_1283-web.jpg

Προστασία αναβάτη

Κράνος Airoh GP 550S Venom, Jacket Dane Reykholt 02 , παντελόνι Dane Nyborg Air 00, γάντια Five RS-C, μπότες Forma Adventure Dryαπό το ΜΟΤΟΜΑΡΚΕΤ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής Ducati
Μοντέλο Multistrada V4S 2021
Αντιπρόσωπος Kosmocar
Τιμή (€) Αναμένεται
Εγγύηση Αναμένεται
   
Κινητήρας  
Τύπος 4T, V4 90 μοιρών, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, 4 βαλβίδες/κύλινδρο, αντίστροφα περιστρεφόμενος στρόφαλος
Κυβισμός (cc) 1,158
Συμπίεση 14.0:1
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 83 x 53.5
Τροφοδοσία Ψεκασμός, Twin Pulse ανάφλεξη
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Συμπλέκτης Υδραυλικός πολύδισκος slipper με υποβοήθηση self-servo
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων, quick shifter
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Αλουμινένιο μονοκόκ, αλουμινένιο ψαλίδι
Κάστερ (°) 24.5
Ίχνος (mm) 102.5
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,567
Ύψος σέλας (mm) 840-860
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg) 218 (στεγνό) / 243 (πλήρες)
Ρεζερβουάρ (l) 22
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι 50 mm, διαδρομή 170 mm, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη Ducati Skyhook Suspension
Πίσω Ένα αμορτισέρ, διαδρομή 180 mm, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη Ducati Skyhook Suspension
   
Ελαστικά Pirelli Scorpion Trail II
Mπροστά 120/70-19
Πίσω 170/60-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο ημίπλευστοι δίσκοι 330 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων Brembo M50 Stylema monobloc, Cornering ABS
Πίσω Δίσκος 265 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων Brembo, Cornering ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm) 170 / 10,500
Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm) 12.7 / 8,750

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Μαϊος 2021 12:13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon