.
Κατηγορία CFMOTO
Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 12:17

Test - CFMOTO 800 MT Touring 2022

Γκολ από τα αποδυτήρια

Πλούσια σε εξοπλισμό, δυναμική και δυνατή, όμορφη και ποιοτική, ογκώδης και ευκίνητη, χρηστική και απολαυστική. Η CFMOTO 800MT είναι μία γνήσια εκπρόσωπος της κατηγορίας adventure που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα και βάζει γκολ από τα αποδυτήρια.

Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκαν: Δημήτρης Κατσούλας, Ηλίας Τσανικλίδης

Υπόθεση Adventure

Η υπόθεση μοτοσυκλέτα ''adventure'' είναι πολυσυζητημένη τα τελευταία χρόνια με τις απόψεις να διίστανται φυσικά. Μπορείς να είσαι αναβάτης ''adventure'' πόλης, γυρνώντας από καφετέρια σε παραλία και από μπαράκι σε εστιατόριο, οδηγώντας 1200 κυβικά εκατοστά με κόστος 25.000euro.

Μπορείς να είσαι κανονικός adventure αναβάτης γυρνώντας όλο τον κόσμο, με παπί, vespa, παλιό on/off ή σύγχρονο ''ψηλόφτερο'' 500άρι, ξεκινώντας από ελάχιστα χρήματα, έως και ταβάνι τα 10.000euro. Οι επιλογές πολλές, οι επώνυμες ειδικά, με τις εξ ανατολών να ποικίλουν πλέον και να προσφέρουν ικανοποιητικές μοτοσυκλέτες, ικανές να σε σε κάνουν να αλλαξοπιστήσεις.

Η CFMOTO 800MT είναι μία πολυαναμενόμενη μοτοσυκλέτα που είδαμε τα τελευταία δύο χρόνια να εμφανίζεται σε video teasers και φωτογραφίες, μία πολύ όμορφη μοτοσυκλέτα που έρχεται στην μεσαία κατηγορία adventure με ένα ιδιαίτερα γνώριμο στυλ. Θυμίζει έντονα την BMW F 850GS, θυμίζει λίγο την Triumph Tiger 900 στο μπροστινό φανάρι, και γενικά έχει ένα στυλ που ταιριάζει στις premium ευρωπαϊκές μοτοσυκλέτες που έχουμε συνηθίσει. Φαίνεται ότι η σχεδίασή της δεν έγινε τυχαία, και ότι στόχευσε κατευθείαν στα μεγάλα σαλόνια.

A15A4374-web.jpgΥπάρχουν όμως πολλοί άλλοι πιο σοβαροί λόγοι που την έχουν κάνει να εξαντληθεί πριν καν φτάσει στα καταστήματα: Έρχεται full εξοπλισμένη, σε πάρα πολύ καλή τιμή, με πολύ γνωστό κινητήρα, με γνωστά περιφερειακά και ηλεκτρονικά, γι' αυτό και την περιμένει πολύς κόσμος.

Η αλήθεια είναι ότι οι πρώτες μοτοσυκλέτες που έφτασαν στην χώρα μας από την δραστήρια αντιπροσωπεία MUVUS είχαν προπωληθεί πριν καν φορτωθούν στο καράβι για την Ελλάδα, μιας και η τιμή εκκίνησης ήταν δελεαστική, τόσο για τον κυβισμό, όσο και για τον εξοπλισμό και τις επιδόσεις αλλά και δυνατότητες της. Η αρχική τιμή προσφοράς, βρισκόταν κάτω από τα 9.000euro, νούμερο που για τα κυβικά και τον εξοπλισμό, ήταν αχτύπητη.

Εμπιστοσύνη και αξιοπιστία

Όταν όμως μιλάμε για επιδόσεις, ίσως το βασικότερο στοιχείο επάνω στην CFMOTO 800MT που την κάνει θεμιτή, να είναι ο κινητήρας, ένας κινητήρας έμπιστος και αξιόπιστος ο οποίος είναι ικανός να σε κάνει να προχωρήσεις σε μία αγορά ή να σε βάλει να σκεφτείς θετικά για το μοντέλο που τον χρησιμοποιεί. Αυτός, είναι ο δικύλινδρος εν σειρά των 790 κυβικών εκατοστών που γνωρίσαμε στο KTM 790 Adventure, ο κινητήρας που είδαμε και στις Duke, τον οποίο πλέον χρησιμοποιεί η CFMOTO, έπειτα από μία συμφωνία που έχουν συνάψει οι δύο εταιρίες από το 2017.

A15A4383-web.jpgΗ CFMOTO είναι αντιπρόσωπος της KTM στην Κίνα και συνεργάζονται στην κατασκευή μοντέλων, γι' αυτό έχτισαν και ένα εργοστάσιο το 2020 στο οποίο κάθε χρόνο παράγονται 100.000 μοτοσυκλέτες.

Η συμφωνία λοιπόν, προέβλεπε την χρήση του κινητήρα LC8, και όπως θα ήταν λογικό, περιμέναμε η CFMOTO να χρησιμοποιήσει στην νέα της μοτοσυκλέτα τον παλιό κινητήρα V2 990 κυβικών εκατοστών του 990 Adventure, ο οποίος δε χρησιμοποιείται πλέον από την KTM. Τελικά η CFMOTO τάραξε τα νερά παρουσιάζοντας την 800ΜΤ με τον εν σειρά κινητήρα 790 κυβικών εκατοστών και απόδοσης 95 ίππων, ο οποίος στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει διατηρήσει όλα τα χαρακτηριστικά του, διαμορφώνοντας μία δυναμική μοτοσυκλέτα adventure.

Έτσι έχουμε τελικά μία μοτοσυκλέτα 800 κυβικών εκατοστών, πολύ δυνατή για την χρήση που πρόκειται να κάνει ένας αναβάτης περιπέτειας, με 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων το οποίο διαθέτει ως standard στον εξοπλισμό (στην έκδοση Touring) το Quick Shifter για αλλαγές σχέσεων χωρίς συμπλέκτη, με μονόδρομο συμπλέκτη, όπως και στις ανάλογες ΚΤΜ.

Η έκδοση Touring της δοκιμής διαφοροποιείται από την Sport στους τροχούς, που εδώ είναι πανέμορφοι ακτινωτοί με χρυσαφί στεφάνια 19/17'' για αυξημένες δυνατότητες στο χώμα, με tubeless ελαστικά, σε αντίθεση με τους ίδιας διάστασης χυτούς αλουμινένιους, για καθαρά ασφάλτινη χρήση. Οι τροχοί διαθέτουν χείλος στο οποίο πιάνουν οι ακτίνες προκειμένου να τοποθετηθούν τα tubeless ελαστικά της Maxxis.

Δύο εκδόσεις, διαφορετικός εξοπλισμός

Οι διαφορές μεταξύ των δύο μοντέλων συνεχίζονται με την Touring να διαθέτει ακόμη stabilizer τιμονιού, σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών, χούφτες προστασίας για τα χέρια, κεντρικό σταντ, αλουμινένια προστατευτική ποδιά για τον κινητήρα, και... θερμαινόμενα γκριπ αλλά και θερμαινόμενες σέλες για αναβάτη και συνεπιβάτη!

Μιλάμε για εξοπλισμό που θα βρεις σε μοτοσυκλέτες άνω των 15 - 16.000euro, και ίσως, να μην είναι διαθέσιμος όλος αυτός μαζί στα έξτρα μιας εταιρίας.

A15A4154-web.jpgΑν στα παραπάνω της έκδοσης Touring, συμπεριλάβεις ότι διαθέτει οθόνη TFT 7'' από τις μεγαλύτερες της κατηγορίας με δυνατότητα προβολής πλοήγησης turn-by-turn μέσω app, τηλεφωνικών κλήσεων και μουσικής, ρυθμιζόμενη ζελατίνα fering, δικάναλο σύστημα cornering ABS, full LED  φώτα με λειτουργία cornering, αλλά και ως standard το.... cruise control (!!) τότε αρχίζεις να.... φεύγεις μακριά της, γιατί υποθέτεις ότι αυτό το ''πακέτο'', θα είναι απλησίαστο.

Κι όμως, όχι μόνο δεν είναι, το αντίθετο μάλιστα. Ας μην βιαστούμε όμως με τις τιμές, γιατί θα ήταν άδικο να κρίνουμε την 800MT με το "κιλό". Ας πάμε στα βασικά λοιπόν, που αφορούν την πραγματική υπόσταση της μοτοσυκλέτας, τη λειτουργικότητα και χρηστικότητα της, που είναι και ο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο αξίζει η επιλογή της.

Η CFMOTO 800MT είναι μία μοτοσυκλέτα η οποία δείχνει adventure και είναι adventure, σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα. Είναι μία μοτοσυκλέτα που μπορεί να χρησιμοποιείται καθημερινά για μετακινήσεις, να οδηγείται σε εκδρομές μικρές ή μεγάλες, με έναν ή δύο επιβαίνοντες, που μπορεί να περάσει από το χώμα με αξιώσεις ανεξάρτητα αν είναι hard ή soft η διαδρομή, που μπορεί να ταξιδεύσει σε κάθε δρόμο γρήγορα και με ασφάλεια, που σου προσφέρει απόλαυση συνεχώς, παρέχοντας μία μοναδική εμπειρία.

A15A4065-web.jpgFull εξοπλισμένη

Όλα αυτά μπορεί να τα κάνει πανεύκολα αυτή η έκδοση Touring η οποία μάλιστα διαθέτει και σχετικό εξοπλισμό ώστε να μην της λείψει τίποτα. Διαθέτει προστατευτικά κάγκελα στα ψυγεία και στο άνω τμήμα του μπροστινού μέρους, ώστε να προστατεύει άριστα από κάποια πτώση. Έχει πολύ όμορφα και με δυνατό φως προβολάκια ομίχλης, έξυπνα ενσωματωμένα στα πλαϊνά του fering και ο ανεμοθώρακας ρυθμίζει εύκολα με δύο βίδες με αντίστροφες βόλτες (για να γυρνάς το χέρι πάντα προς την ίδια κατεύθυνση όταν είσαι στη σέλα), για οδήγηση σε εθνική οδό ή καθημερινά στην πόλη.

Στον standard εξοπλισμό ωστόσο θα βρούμε προστατευτικά κάγκελα και για το πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας, έτοιμα να δεχτούν πλαϊνές βαλίτσες αλλά και μεγάλη σχάρα για φόρτωμα / τοποθέτηση κεντρικής βαλίτσας και μεγάλες χειρολαβές συγκράτησης για τον συνεπιβάτη.

Η μοτοσυκλέτα της δοκιμής διέθετε στα έξτρα της ένα ωραίο αξεσουάρ που τοποθετείται εσωτερικά στην αριστερή πλευρά του fairing, το Τ-Box. Με κόστος στα κοντά στα 450euro έχεις πλήρη απεικόνιση χάρτη, ''περιορίζεις'' τη μοτοσυκλέτα ηλεκτρονικά σε ένα κύκλο γύρω από την περιοχή σου και την ελέγχεις, σα να έχεις συναγερμό. Μπορείς στο T-Box να έχεις όλες τις πληροφορίες που βλέπεις στην οθόνη, να σβήνεις τη μοτοσυκλέτα αν χρειαστεί, και να το έχεις σαν σύστημα tracking σε περίπτωση κλοπής. Κάτι που μάλλον αξίζει και με το παραπάνω τα χρήματά του για όλες αυτές τις λειτουργίες.

A15A4014-web.jpgΤέλος της δοκιμής; Θα μπορούσαμε πραγματικά να σταματήσουμε εδώ και να είμαστε καλυμμένοι, αφού η CFMOTO περνάει σε άλλο επίπεδο με τα αξεσουάρ που έχει προικίσει την νέα της μοτοσυκλέτα.

Όμως, η περιγραφή της 800MT δεν είναι απλή, αφού όσο την χαζεύεις, διαπιστώνεις ότι διαθέτει LED DRL (φως ημέρας) για μπροστά, Emergency Brake System το οποίο αναβοσβήνει τα πίσω φλας στα απότομα φρεναρίσματα για ειδοποίηση των οχημάτων που ακολουθούν, διαθέτει στο fairing διπλό USB για φόρτιση συσκευών αλλά και έξοδο για 12V, σε αντίθεση ακόμη και με ακριβές μοτοσυκλέτες που συνεχίζουν να προσφέρουν απλώς μία είσοδο τύπου αναπτήρα αυτοκινήτου (που απαιτεί αντάπτορα).

Ποιότητα και αίσθηση

Στατικά, η μοτοσυκλέτα δείχνει την ποιότητά στην κατασκευή της, το άριστο φινίρισμα, τα εξαιρετικά πλαστικά περιφερειακά και κάθε φορά που βρίσκομαι στη σέλα της, νομίζω ότι βρίσκομαι πάνω σε μία BMW F 850GS. Αυτή την αίσθηση αποπνέει, τόσο ο σοβαρός χρωματισμός με την ποιοτική βαφή όσο και η θέση οδήγησης που σε βάζει μέσα στην μοτοσυκλέτα, με το τιμόνι μεταβλητής διατομής γυρισμένο προς τον αναβάτη. Και κάθε φορά που την οδηγώ, νιώθω οικεία, σαν να την έχω καιρό, να έχω δεθεί μαζί της, και θέλω να την οδηγώ συνεχώς, να μετακινούμαι μαζί της, να κάνω βόλτες και να ονειρεύομαι εκδρομές.

Δύσκολο αυτό το συναίσθημα για πολλές μοτοσυκλέτες, αλλά εδώ η θέση οδήγησης είναι πολύ φιλική, η σέλα είναι χαμηλή και φαρδιά, με αποτέλεσμα να μπορείς να πατήσεις άνετα και τα δύο πόδια στο έδαφος με 1.80 ύψος (στο μήλο, όχι ολόκληρο πόδι), χωρίς ποτέ να νιώσεις ότι η μοτοσυκλέτα σε κάνει κουμάντο και δεν μπορείς να την ελέγξεις. Οι σέλες του αναβάτη και του συνεπιβάτη είναι πάρα πολύ άνετες, με μαλακό και άνετο υλικό που δεν κουράζει, με αποτέλεσμα να οδηγείς όλη μέρα χωρίς να χρειαστεί να μετακινήσεις τα μαλακά μόρια για ξεκούραση. Υπάρχει μάλιστα άπλετος χώρος και για τους δύο, κάτι που στο πολύωρο ταξίδι θα παίξει σημαντικό ρόλο.

20220911_151634-web.jpgΤα 231 κιλά που ανακοινώνει η CFMOTO με γεμάτο το 19λιτρο ρεζερβουάρ ελέγχονται σε κάθε χρήση που θα κάνει η μοτοσυκλέτα, είτε αυτή είναι στην πόλη, είτε στην εξοχή, είτε στον αυτοκινητόδρομο, είτε στο χώμα, με μεγάλο κόψιμο τιμονιού που βοηθά.

Και εμείς την οδηγήσαμε σε κάθε διαδρομή, απολαμβάνοντας τις αρετές της σε κάθε ταχύτητα και σε κάθε συνθήκης: Αργά, γρήγορα, πολύ αργά, πολύ γρήγορα, στρίβοντας, φρενάροντας, ανεβαίνοντας κορυφές, βλέποντας ηλιοβασιλέματα στις παραλίες, χαζεύοντας τα έλατα στα 2.000 μέτρα.

Δοκιμή δύο ταχυτήτων

Την οδηγήσαμε μάλιστα σε δύο διαφορετικές περιόδους, με τον ''μαμά'' χάρτη της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, και με τον ανανεωμένο, αυτόν που ήρθε για να διορθώσει τα σκαμπανεβάσματα του ηλεκτρόγκαζου. Στην πρώτη μας επαφή σκεφτόμασταν ότι χρειάζεται συνήθεια στην οδήγηση και θα βελτιωθεί στο μέλλον, μιας και η λειτουργία του ψεκασμού στις χαμηλές στροφές ήταν περίεργη, απότομη, με τον δικύλινδρο να προσπαθεί να ανεβάσει στροφές δυσανάλογα από το γύρισμα του δεξιού γκριπ. Η αντιπροσωπεία μας ενημέρωσε ότι δοκιμάζουν νέο χάρτη για την ηλεκτρονική ανάφλεξη ο οποίος θα λύσει το πρόβλημα. Και τη δεύτερη φορά που οδηγήσαμε την ίδια μοτοσυκλέτα, για τις ανάγκες συγκριτικού το οποίο θα διαβάσετε σύντομα, η λειτουργία του ψεκασμού ήταν υποδειγματική: Ομαλότητα στο άνοιγμα του γκαζιού, γραμμικότητα στο ανέβασμα στροφών, απαλή συμπεριφορά στις αργές ταχύτητες, μία λειτουργία εξαιρετική που δείχνει ότι ο νέος χάρτης είναι σωστός. Και ο νέος χάρτης, θα αντικατασταθεί σε όσες μοτοσυκλέτες κυκλοφορούν στη χώρα μας και τον χρειάζονται.

A15A4409-web.jpgΟ δικύλινδρος των 790 κυβικών εκατοστών έχει όση δύναμη χρειάζεται η μοτοσυκλέτα για να κινηθεί όπως θέλει ο αναβάτης, είτε θέλει αργά, είτε γρήγορα. Η ροπή του είναι διαθέσιμη από τις χαμηλές στροφές και η διαφορά με τα δύο προγράμματα που διαθέτει, Sport και Rain, αφορούν σε μία μείωση της απόδοσης (για το Rain) μετά τις μεσαίες στροφές, πιο ήρεμο ανέβασμα στροφών, και κορύφωση στα 79,98 άλογα, αντί για 82,84 του Sport. Μικρή διαφορά τελικά, ομαλότητα στην καμπύλη απόδοσης όμως, για τις βροχερές συνθήκες ή το γλιστερό χώμα, όπου ο αναβάτης θα χρειαστεί την έξτρα συμβολή της μοτοσυκλέτας.

Ίδια καρδιά, μικρές διαφορές

Θα πρέπει να αναφέρουμε πρώτα πως στην περίπτωση του ίδιου κινητήρα στο KTM 790 Adventure, η ιπποδύναμη που έχουμε μετρήσει στο ίδιο δυναμόμετρο με μικρές διαφορές σε υγρασία αλλά και θερμοκρασία, ήταν στα 86,83 άλογα (24c / 19% υγρασία), έναντι 82,84 του 800MT (29,9c / 19% υγρασία), νούμερα που ελάχιστα απέχουν τελικά. Η μεγάλη διαφορά τους είναι στην χαρτογράφηση που, στην περίπτωση του KTM, η ρύθμιση Rain βρίσκεται στους πραγματικούς 71 ίππους.

Ο κινητήρας αυτός μας είναι γνωστός για την ομαλότητα που παρέχει στις χαμηλές στροφές και την ροπή, γραμμικότητα αλλά και ευστροφία στο ανέβασμα στροφών. Αυτή η λειτουργία υπάρχει και στο CFMOTO και δίνει τη δυνατότητα στον αναβάτη να οδηγεί ευχάριστα, έχοντας την άνεση να αλλάζει ταχύτητες συνεχώς με το quick shifter, με το άριστα κλιμακωμένο κιβώτιο να μεταφέρει τη δύναμη στο δρόμο, αφήνοντας τον αναβάτη να εκμεταλλεύεται τη ροπή του, με αποτέλεσμα, την απόλαυση στην χρήση.

Όνειρο θα λέγαμε.

Τι δεν μας άρεσε; Ο συμπλέκτης έχει ένα μικρό πεδίο δράσης στην μανέτα το οποίο περιορίζεται σε ένα εκατοστό και χρειάζεται συνήθεια για να ελέγχεις ακριβώς την αποσύμπλεξη. Είδαμε όμως, πως, αν ρυθμίσεις την ντίζα από το κάτω τμήμα έδρασης, ''μαζεύοντας'' από εκεί τα κενά και δημιουργώντας καλύτερο "μοχλό", δουλεύει προοδευτικά και πολύ σωστά. Κάτι που μας βοήθησε να κάνουμε πολλά χιλιόμετρα σε πόλη και ταξίδι, απροβλημάτιστα, αν και γενικά, χρησιμοποιούσαμε τον συμπλέκτη κυρίως για τις εκκινήσεις, και μετά αναλάμβανε δράση το Quick Shifter.

Οδηγικά, η 800MT είναι μία πάρα πολύ εύκολη μοτοσυκλέτα. Μόλις κινήσει τους τροχούς της, λες, ''είναι τόσο εύκολη; Όλος αυτός ο όγκος κινείται τόσο άνετα;'' Ναι, είναι αλήθεια τόσο εύκολη από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς στη σέλα της, με εξαιρετικό ζύγισμα, κάτι που δείχνει ότι η σχεδίασή της δεν έγινε τυχαία.

A15A4036-web.jpgΟμαλότητα στην οδήγηση

Ενεργό ρόλο σε αυτό παίζει φυσικά ο δικύλινδρος κινητήρας ο οποίος είναι ομαλός από τις χαμηλές στροφές χωρίς ξεσπάσματα μέχρις τις μεσαίες, κάτι το οποίο κάνει με εξαιρετική άνεση στην ψηλή περιοχή των στροφών. Το πέρασμα όμως από τις χαμηλές στις ψηλές, είναι κάτι που γίνεται με αδιάκοπη παροχή δύναμης, ασταμάτητα μέχρι την κόκκινη περιοχή. Η μοτοσυκλέτα κινείται με άνεση, η ροπή έρχεται ομαλά χωρίς να προκαλεί περίεργες αντιδράσεις στο πίσω μέρος, κάτι που μεταφράζεται σε εξαιρετική πρόσφυση σε κάθε είδους έδαφος. Για παράδειγμα, ακόμη και στο χώμα, σε σαθρό έδαφος θα δεις ότι ο τροχός θα διαγράψει την πορεία που έχεις επιλέξει ομαλά χωρίς σπιναρίσματα, και αυτό θα το ξέρεις στα σίγουρα, μιας και δεν υπάρχει Traction Control. Είναι κάτι το οποίο θεωρούμε απουσία στον εξοπλισμό μίας τόσο προικισμένης μοτοσυκλέτας, ειδικά όταν συναντάμε το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό βοήθημα, όχι μόνο σε μοτοσυκλέτες της κατηγορίας, αλλά μέχρι και σε μικρές κινέζικες μοτοσυκλέτες ή scooter μικρού κυβισμού. Και ειδικά, όταν έχεις 95 άλογα, και όλη την πλατφόρμα που προσφέρει η KTM (Ride-by-Wire γκάζι, Sport και Touring mapping), θα έπρεπε να υπάρχει και αυτό.

Όμως, η πράξη είναι η απόδειξη ότι το ''πακέτο'' λειτουργεί καλά, χωρίς ωστόσο να δικαιολογεί την απουσία. Ανεβαίνεις σε ένα σαθρό χωματόδρομο, και η μοτοσυκλέτα σκαρφαλώνει άνετα, χωρίς σπινάρισμα, έχοντας πρόσφυση. Αν θες να σπινάρεις, μπορείς να ανοίξεις περισσότερο το γκάζι και να ανέβεις σπινάροντας, αλλά αυτό είναι κάτι που εσύ θα επιδιώξεις να γίνει, και δεν θα γίνει αυτόνομα ώστε να χρειαστεί ο ηλεκτρονικός περιορισμός για να το ''κόψει''. Η δύναμη του κινητήρα λοιπόν έρχεται τόσο ομαλά που μετατρέπει σε ''αρνάκι'' την CFMOTO 800MT όποτε χρειαστεί, και σε λύκο όταν έχεις ανάγκη.

Από την πόλη έρχομαι

Εν τέλει, αφού στο χώμα που οι απαιτήσεις του Traction Control είναι πιο μεγάλες, δεν μας χρειάστηκε, φανταστείτε λοιπόν ποια θα ήταν η χρήση του στην άσφαλτο. Αλλά για να ακριβολογούμε, μπορεί να μη σπινάρει εύκολα στο χώμα ή στην άσφαλτο, σπινάρει όμως εύκολα στην βρεγμένη άσφαλτο όπου εκεί τα 95 άλογα φαίνονται, η μοτοσυκλέτα μπορεί να γλιστρήσει, και εκεί θα φανεί η απουσία του Traction Control, και θα πρέπει εσείς να ελέγχετε το άνοιγμα του γκαζιού. Με την επιλογή του προγράμματος Rain, το οποίο μειώνει τόσο την απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού όσο και την ταχύτητα με την οποία θα ανεβάσει στροφές η μοτοσυκλέτα, η δύναμη θα παραμείνει παρόμοια σε απόλυτα νούμερα, θα αλλάξει όμως ο τρόπος με τον οποίο αυτή παρέχεται. Και θα αποδειχθεί σωτήρια επιλογή.

Η απόλαυση στην οδήγηση έρχεται σε κάθε διαδρομή. Από την πόλη στον επαρχιακό, από τα 40 στα 80 χ.α.ω., με ροπή και ομαλή λειτουργία, είτε στο ταξίδι με 12 0χ.α.ω. στο κοντέρ, όπου έχεις 5.000 σ.α.λ. στον κινητήρα και ταξιδεύεις οικονομικά. Η κατανάλωσή του, έφτασε στα 5,7 με 6 λίτρα με κανονική χρήση, σβέλτη οδήγηση συνεχώς, προσπάθεια για εύρεση ορίων, αρκετό χωματόδρομο και βασικά, χωρίς την παραμικρή προσπάθεια για οικονομία. Προφανώς αν το πηγαίναμε πιο αργά, θα έπεφταν αρκετά και τα νούμερα, αλλά δεν ήταν κάτι που μας ενδιέφερε στην παρούσα φάση, και η αλήθεια είναι πως μας έφτιαχνε η σβέλτη οδήγηση μαζί του.

20220911_154445-web.jpgΑπό τα 120 χ.α.ω. και τις 5.000 σ.α.λ. και πάνω, ανά 1000άδα στροφών προσθέτεις άλλα 20 χιλιόμετρα, φτάνοντας τελικά στις 9.000 σ.α.λ. περίπου με αποτέλεσμα να ξεπερνάς ελαφρώς τα 200 χ.α.ω., έχοντας στην διάθεσή σου άλλες 500 στροφές για να επιταχύνεις λίγο ακόμη ή να δεις και 210 στο κοντέρ. Μέχρι τα 200 χ.α.ω. ο κινητήρας ''απλώνει'' εκπληκτικά την δύναμή του και όποια προσπάθεια για επίτευξη μεγαλύτερης τελικής για μας ήταν άτοπη μιας και έπρεπε να πιέσουμε τη μοτοσυκλέτα ή να κρατήσουμε το γκάζι στο τέρμα περιμένοντας.

Γρήγορη, εύκολη, ομαλή

Οι σχέσεις του κιβωτίου ταχυτήτων αλλά και η τελική μετάδοση είναι άριστα επιλεγμένες γι' αυτή τη χρήση που καλείται να κάνει η μοτοσυκλέτα γι' αυτό και μέχρι τα 200 είσαι απόλυτα καλυμμένος, χαίρεσαι να οδηγάς με 140 με διαθέσιμη ροπή συνεχώς για προσπεράσεις, αλλά απολαμβάνεις κιόλας να κινείσαι με νούμερα που αγγίζουν τα 100 χ.α.ω. Είναι όνειρο οι αλλαγές σχέσεων σε χαμηλές ταχύτητες με το Quick Shifter το οποίο λειτουργεί άριστα και στα ανεβάσματα αλλά και στα κατεβάσματα.

A15A4350-web.jpgΗ μοτοσυκλέτα "μαζεύει" εύκολα χιλιόμετρα, εκμεταλλεύεται όλη την καμπύλη των στροφών με αποτέλεσμα να σου δίνει ταχύτητα χωρίς να κουράζεσαι, χωρίς να προσπαθείς. Δεν έχει επιθετικό κινητήρα και όσο γκάζι ανοίξεις, τόση επιτάχυνση θα πάρεις, χωρίς σπιναρίσματα, χωρίς υπερβολές. Για παράδειγμα, μόνο με 1η θα κάνει σούζα, και αυτό μόνο αν το θελήσεις. Από μόνη της δε θα κάνει καμία υπερβολή, εκτός από το να μετατρέπει την ιπποδύναμη σε χιλιόμετρα άμεσα, κάτι που βλέπεις με το που γυρίσεις το δεξί γκριπ. Η απόδοση του κινητήρα είναι "σεταρισμένη" έτσι ώστε να συμβάλλει στην ομαλή χρήση, στην ευκολία στην οδήγηση, στο να μετατρέπει κάθε απόσταση σε ευχαρίστηση, χωρίς να σε κουράζει ή να σε προβληματίζει.

Χαίρεσαι να την οδηγάς όλη την ημέρα την 800MT απροβλημάτιστα και αυτό είναι και το σημαντικότερο σε μία τέτοια μοτοσυκλέτα. Βάζεις cruise control, αφήνεσαι στην προστασία της ζελατίνας, (που στο ψηλό της σημείο αφήνει εκτεθειμένους τους ώμους), και ταξιδεύεις.

Η απόλαυση έρχεται από το σύνολο της μοτοσυκλέτας που έχει στηθεί πάνω σε ένα εξαιρετικά στιβαρό πλαίσιο, προσφέροντας μεν ικανοποιητικές διαστάσεις στην μοτοσυκλέτα για δύο επιβαίνοντες, διατηρώντας ταυτόχρονα την ευελιξία που απαιτούνται για ευκολία στην οδήγηση. Οι αναρτήσεις προέρχονται από την KYB και αφορούν σε ένα πλήρως ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 43 mm και διαδρομής 160 mm, και πίσω ένα αμορτισέρ της ίδιας εταιρίας, με ρύθμιση σε προφόρτιση ελατηρίου και απόσβεση επαναφοράς. Δυστυχώς απουσιάζει η υδραυλική προφόρτιση ελατηρίου που θα τελειοποιούσε το πακέτο, χρήσιμη για τις περιπτώσεις δικάβαλλου και φορτώματος.

Στιβαρότητα και ασφάλεια

Στις πρώτες βόλτες με την CFMOTO 800MT οι αναρτήσεις μας έδειξαν ότι είναι σκληρές στην αρχική τους διαδρομή, αλλά πιστεύουμε ότι με ρύθμιση των ελατηρίων μπροστά (μαλάκωμα), ώστε να συμπιέζεται πιο εύκολα το μπροστινό σύστημα, θα γίνουν πιο ενδοτικές συνολικά. Χαρακτηριστικά όμως, δεν ένιωσα ποτέ ασάφεια στο μπροστινό σύστημα, παρά το ότι ήταν εμφανές ότι δε συμπιέζεται πολύ όταν κάθομαι πάνω στη σέλα. Συμπιέζεται όμως το αμορτισέρ, με αποτέλεσμα να υπάρχει η αίσθηση ''τσόπερ", χωρίς ωστόσο να δημιουργεί πρόβλημα στην οδήγηση. Στην βασική χρήση, στην καθημερινή, στην τουριστική, στο χώμα, η μοτοσυκλέτα είναι πλήρως λειτουργική, προσφέροντας ασφάλεια και εξαιρετική αίσθηση για το που πατάνε οι τροχοί.

A15A4385-web.jpgΑλλάζει εύκολα κατεύθυνση, τοποθετείται άνετα στις στροφές, πλαγιάζει οριακά, ακουμπώντας μάλιστα συχνά το διπλό σταντ στην άσφαλτο, και σε αυτό, παίζει ρόλο το μαλακό ελατήριο που χρήζει προφόρτισης - ειδικά με φόρτωμα και δύο επιβαίνοντες.

Σε ταξίδι σε άσφαλτο και χώμα, με δύο επιβαίνοντες και αποσκευές, το αμορτισέρ του μαλάκωσε αρκετά, τερμάτιζε εύκολα στο χώμα με γρήγορη οδήγηση, αλλά και σε εγκάρσιες λακκούβες στην άσφαλτο. Όμως, κατάφερνε να είναι πολύ άνετο και προοδευτικό στην λειτουργία του και ποτέ δεν κούρασε, ακόμη και στους πιο δύσβατους χωματόδρομους της Ευρυτανίας. Θα ήθελα όμως μία υδραυλική προφόρτιση για να το φέρω στη σκληρότητα που πρέπει και να εξαλείψω τα προαναφερθέντα θέματα.

Στην θετική εικόνα συμβάλλει φυσικά το σύστημα Cornering ABS της Bosch 9.1 MP, το οποίο δίνει δύναμη ανάλογα σε όποιον τροχό το χρειάζεται, ανεξάρτητα την πίεση που ασκεί ο αναβάτης σε μανέτα ή ποδόφρενο, αξιοποιώντας την αδρανειακή μονάδα IMU 6 αξόνων και τις πληροφορίες που αυτή μεταδίδει.

Το αποτέλεσμα είναι να στρίβεις με ασφάλεια και να φρενάρεις δυνατά ασκώντας πίεση στις τετραπίστονες δαγκάνες ακτινικής τοποθέτησης της J.Juan (ισπανική εταιρία, θυγατρική της Brembo) σε δίσκους 320mm.

Απόλαυση στο ταξίδι

Θα λέγαμε μάλιστα ότι τα φρένα είναι εξαιρετικά στην λειτουργία τους γιατί τα μπροστά δεν έχουν ισχυρό δάγκωμα, αλλά προοδευτικότητα και δύναμη όταν την χρειαστείς, όσο πιέζεις. Ένα σημαντικό στοιχείο σε adventure μοτοσυκλέτα που καλείται να καλύψει διάφορες ανάγκες όπου η προοδευτικότητα είναι η βασικότερη, και όχι το ''δάγκωμα'' π.χ. απότομα στα 300 χ.α.ω., όπως σε μία superbike.

Ανάλογα την πίεση που βάζεις, τόσο φρενάρει, και μας άρεσε πάρα πολύ η λειτουργία του μπροστινού, με το πίσω να είναι πιο ισχυρό, και να θέλει ρύθμιση το ποδόφρενο προς τα κάτω για να προσφέρει περισσότερη προοδευτικότητα.

20220709_152742-web.jpgΕμείς την απολαύσαμε σε πραγματικές συνθήκες, δικάβαλλο, σε άσφαλτο και αρκετό χώμα, ανεβήκαμε σε κορυφές στα 2.000 μέτρα χωρίς κανένα πρόβλημα, ακόμη και με τα ασφάλτινα ελαστικά της Maxxis, τα οποία διαθέτουν πολύ καλή χάραξη και κορώνα, αλλά και γόμα, και θα χρειαστούν προσοχή μόνο στο βρεγμένο.

Στο χώμα η μοτοσυκλέτα είναι εξαιρετική, όχι μόνο για μία απλή διάσχιση, αλλά για ό,τι θες να κάνεις. Η θέση οδήγησης δε σε φτιάχνει να οδηγήσεις όρθιος, μιας και το τιμόνι έρχεται προς τα πίσω και αν είσαι μόνος σου, θα χρειαστεί ρύθμιση για να σηκωθείς στα μαρσπιέ. Τότε, θα νιώσεις το φάρδος του ρεζερβουάρ, ειδικά σε ανηφόρες όπου το σώμα θα κινηθεί προς τα εμπρός. Για το χώμα, η σέλα είναι χαμηλή, τουριστική, και σε περιορίζει στην καθιστή οδήγηση, μιας και η αλλαγή από καθιστός σε όρθιος θα κουράσει τα γόνατα. Όμως κινείται σβέλτα στο χώμα, δεν τρίζει, δε σε ενοχλεί κάτι. Θα νιώσεις τις αναρτήσεις λίγο σφιχτές, αλλά θα δουλέψουν υπερωρίες για να σε πάνε στον προορισμό σου, και μην ξεχνάμε ότι το χώμα δεν είναι το βασικό της στοιχείο. Θα κάνει χωμάτινες διαδρομές με περίσσια άνεση, θα πάει πολύ γρήγορα βασιζόμενη στο άριστο πλαίσιο και τις στιβαρές αναρτήσεις, με θετική λειτουργία κινητήρα, θα πάει παντού με λίγο γκάζι, χωρίς σπιναρίσματα, με ασφάλεια που δεν την περιμένεις.

Συναισθήματα με αισθήματα

A15A4077-web.jpgΗ συμβίωση με την CFMOTO 800MT ήταν περίεργη από την αρχή, μιας και ήταν μία μοτοσυκλέτα που συνήθως ήταν κλεισμένη για δοκιμές από πελάτες, όντας σπάνια να τη βρεις ελεύθερη. Περιμέναμε να την οδηγήσουμε καιρό για να δούμε πως θα ήταν η πρώτη παρουσία της CFMOTO στη μεγάλη κατηγορία, και πραγματικά, η 800MT είναι εντυπωσιακά καλή οδηγικά, είναι αρκετά ποιοτική, ο κινητήρας έχει δείξει την αξιοπιστία του στις KTM και, στα 10.390euro που διατίθεται αυτή τη στιγμή, η αγορά της είναι μη διαπραγματεύσιμη και για την ακρίβεια, μονόδρομος. Τη βρίσκεις διαθέσιμη, την παίρνεις και φεύγεις!

Έχει τα θεματάκια της, τα οποία είναι πολύ μικρά, όπως ο ψεκασμός που διορθώθηκε, οι καθρέπτες που γυρίζουν προς τα πάνω με τα χιλιόμετρα ή τις λακκούβες και χρειάζονται αλλαγή άμεσα μιας και δεν σφίγγουν, την ασθενική κόρνα ''παπιού'', ή τον ήχο που ακουγόταν στο μπροστινό μέρος του fairing και έκανε σαν τσαγέρα όταν έπαιρνε μπροστά - κάτι που τη δεύτερη φορά που την οδηγήσαμε, εξαφανίστηκε. Στην πράξη, δεν έχει πολλά αρνητικά, ή αυτά που έχει είναι αμελητέα ή διορθώνονται με ελάχιστα χρήματα. Η βάση όμως, είναι εκπληκτικά καλή. Η μοτοσυκλέτα είναι πραγματικά εξαιρετική.

Τόσο καλή, που προβληματίζει για το μέλλον της κατηγορίας, για τις τιμές που πρέπει να έχουν οι αντίπαλες μοτοσυκλέτες, απ' όποιο εργοστάσιο και αν προέρχονται, για το τι θα πρέπει να επιλέγει ο αγοραστής. Καταρχάς, θα πρέπει να τονίσουμε ότι δε βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με την Suzuki V-Strom 650 ή την Kawasaki Versys 650, είναι όμως ένα εξαιρετικό σκαλοπάτι ανόδου μετά από αυτές ή μετά από κάποιο 500άρι adventure. Ανήκει στην κατηγορία των BMW F 850GS / Triumph Tiger 900 GT/Rally, και άνετα μπορεί να συγκριθεί μαζί τους, τόσο στον εξοπλισμό, στην ποιότητα, αλλά και στον κινητήρα, και φυσικά στην τιμή. Σε αυτό που δε μπορεί να συγκριθεί ακόμη, είναι το όνομα και η ιστορία, και σίγουρα είναι κάτι που ξεχωρίζει τον πελάτη που κοιτάει μία από αυτές τις μοτοσυκλέτες.

A15A4141-web.jpgΓκολ από τα αποδυτήρια

Η 800MT είναι η σημαντικότερη μοτοσυκλέτα της CFMOTO γιατί τη βάζει απευθείας στη μεγάλη κατηγορία adventure, κοντράροντας τα θηρία, προσφέροντας υπερπλούσιο εξοπλισμό και χρηστικότητα, σε τιμή γυμνής ιαπωνικής. Παράλληλα, η CFMOTO δημιούργησε με την 800MT ένα πρόβλημα για τους υπόλοιπους κατασκευαστές που θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά το επόμενο βήμα για τέτοιο ανταγωνισμό. Αλλά και ένα πρόβλημα για τους αναβάτες που βρίσκοντας μπροστά τους μία τέτοια τιμή και τέτοια μοτοσυκλέτα με αστείρευτες δυνατότητες και full εξοπλισμό, προσθέτουν ένα σετ βαλίτσες και μπορούν να κάνουν με απολύτως λογική τιμή, κάθε δίτροχο όνειρο, πραγματικότητα. Γκολ από τα αποδυτήρια θα λέγαμε.

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος NOX N312 Crow Nardo, μπότες ELEVEIT T-Spirit,  από MOTOMARKET

Jacket SPIDI 4Season EVO, παντελόνι SPIDI AllRoad H2Out, γάντια SPIDI Guanto TX-1 Five X-Rider, Θώρακας SPIDI Thorax Warrior από SPIDI.COM

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο

cfmoto.net.gr/autos/800mt-sport/" style="color: #0000ff;">CFMOTO 800MT Sport

Αντιπρόσωπος

Muvus

Τιμή:

€10,390

Εγγύηση:

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 2K σε σειρά, Υ/Ψ, 2 ΕΕΚ, 8 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

799

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

88 x 65.7

Συμπίεση

12.7: 1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός Bosch

Εκκίνηση

Μίζα

Συμπλέκτης

Υγρός πολύδισκος, ολίσθησης

Μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων

Τελική μετάδοση

Αλυσίδα

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο / αλουμινένιο ψαλίδι

Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm)

2,234 x 853 x 1,277

Μεταξόνιο (mm)

1,531

Γωνία κάστερ (°)

Δ.Α.

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

825

Απόσταση από έδαφος (mm)

190

Βάρος (kg)

231 (υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

19

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Ανεστραμμένο πιρούνι ΚΥΒ 43 mm, διαδρομή 160 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο

Πίσω

Ένα αμορτισέρ ΚΥΒ, διαδρομή 150 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο

   

Ελαστικά / Τροχοί

 

Μπροστά

110/80-19

Πίσω

150/70-17

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων J.Juan, Continental cornering ABS

Πίσω

Δίσκος 260 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων J.Juan, Continental cornering ABS

   
Εξοπλισμός Οθόνη TFT 7 ιντσών με συνδεσιμότητα Bluetooth / LED φώτα στροφής / LED φλας με αυτόματη απενεργοποίηση / cruise control / συμπλέκτης ολίσθησης / δύο ride modes (Sport-Rain) / Continental cornering ABS / αισθητήρες πίεσης ελαστικών / προβολείς ομίχλης / παροχή 12V / δύο παροχές USB / ρυθμιζόμενη ζελατίνα / κάγκελα προστασίας κινητήρα / βάσεις πλαϊνών βαλιτσών / σχάρα
   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

90 / 9,250

Ροπή (kgm / rpm)

7.7 / 8,000

Ιπποδύναμη πραγματική (hp / rpm) 79,98 / -
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 08:49

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon